Ποιο είναι το καλύτερο για Fighting Games;

Η κοινότητα των παιχνιδιών μάχης είναι μια από τις παλαιότερες ανταγωνιστικές σκηνές βιντεοπαιχνιδιών. Ξεκίνησε με συναντήσεις σε τοπικές στοές και έκτοτε έγινε πολύ πιο προσιτό στους παίκτες.

Ενώ η πλατφόρμα έχει αλλάξει, η τάση για ανταγωνισμό παραμένει η ίδια και οι παίκτες αναζητούν πάντα ένα πλεονέκτημα. Λοιπόν, ποια από τις δύο πιο κοινές εισόδους στην Κοινότητα Fighting Game (FGC) είναι καλύτερη: χειριστήριο ή arcade stick;

Ελεγκτής εναντίον Arcade Stick: Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Τα περισσότερα παιχνίδια μάχης μεταφέρθηκαν αρχικά σε κονσόλες πριν γίνουν διαθέσιμα σε υπολογιστές. Τα χειριστήρια που συνοδεύουν αυτές τις κονσόλες έχουν αλλάξει σημαντικά με τα χρόνια, αλλά η αρχική σχεδιαστική ιδέα παραμένει η ίδια.

Οι ελεγκτές προσπαθούν να αποτυπώσουν τη μαγεία του arcade σε μικρότερο παράγοντα. Μερικά από τα καλύτερα χειριστήρια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, όπως ο ελεγκτής Xbox Series X|S και ο ελεγκτής DualSense του PS5, ξεπερνούν τα πάντα.

Ενώ αυτά εξυπηρετούν τον προορισμό τους, τα φορητά arcade sticks είναι πλέον άμεσα διαθέσιμα στους λάτρεις των παιχνιδιών μάχης. Και οι δύο επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματά τους και εδώ είναι μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε ποιο είναι καλύτερο για παιχνίδια μάχης.

1. Ακρίβεια εισόδου

Ήρθε η ώρα να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι απαιτείται για να είστε ανταγωνιστικοί σε ένα παιχνίδι μάχης. Υπάρχει λόγος που το FGC ακμάζει μετά από 30 και πλέον χρόνια ανταγωνισμού.

Κάθε συμβολή έχει σημασία όταν αντιμετωπίζετε τους καλύτερους, δημιουργώντας ένα μεγάλο ανώτατο όριο ικανοτήτων για να εξερευνήσουν οι νέοι παίκτες. Ο ουρανός είναι το όριο, με την προϋπόθεση ότι η ακρίβεια και η ταχύτητα εκτέλεσής σας είναι στο σημείο. Έχοντας αυτό υπόψη, ο ελεγκτής της επιλογής σας πρέπει να υποστηρίζει την ακρίβεια εισαγωγής.

Αρχικά, ας εξετάσουμε τον ελεγκτή. Τα χειριστήρια έχουν διάφορα κουμπιά που μπορούν να αντιστοιχιστούν σε διαφορετικές ενέργειες μέσα στο παιχνίδι. Ωστόσο, η κίνηση συνήθως περιορίζεται σε δύο επιλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα joystick ή ένα D-Pad. Όσο ελεύθερες κι αν είναι και οι δύο επιλογές, έχουν τα προβλήματά τους.

Το joystick είναι αρκετά μικρό και μπορεί να είναι ανακριβές όταν χρησιμοποιείται από έναν αρχάριο. Τα joystick είναι επίσης επιρρεπή σε παρασυρόμενα κολλήματα μετά από παρατεταμένη χρήση, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει τον χαρακτήρα σας να κινείται χωρίς προτροπή. Από την άλλη πλευρά, το D-Pad είναι λίγο πιο ακριβές αλλά πιο δύσκολο στη χρήση με περιορισμένο εύρος κίνησης.

  17 Πλατφόρμα διαδικτυακών μαθημάτων λογιστικής για όλους

Ένα arcade stick υπερτερεί ενός ελεγκτή όσον αφορά την ακρίβεια εισαγωγής. Το stick είναι αρκετά μεγάλο και συνδυάζει την ελευθερία κινήσεων που προσφέρει ένα joystick με την ακρίβεια ενός D-Pad. Τα περισσότερα arcade sticks διαθέτουν οκτώ κουμπιά εισαγωγής, τα οποία είναι συνήθως επαρκή για τα περισσότερα παιχνίδια. Ωστόσο, οι παίκτες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν συνδυασμούς κουμπιών για άλλες ενέργειες εντός του παιχνιδιού.

Έτσι, ενώ ένα arcade stick είναι ακριβές, απαιτεί περισσότερη ικανότητα από έναν ελεγκτή.

2. Ανθεκτικότητα

Πίστωση εικόνας: soepratman/Freepik

Τα παιχνίδια μάχης είναι έντονα και ωθούν ό,τι χειριστήριο χρησιμοποιείται στα όριά του. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ανθεκτικότητα της εισόδου της επιλογής σας πριν αγοράσετε ένα. Ας δούμε λοιπόν την ποιότητα κατασκευής των περισσότερων ελεγκτών.

Υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτό το επιχείρημα. Μερικοί χρήστες επαινούν τα νεότερα χειριστήρια για την ευρηματικότητα και τη στιβαρή κατασκευή τους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο καλά όσο παλιά.

Το γεγονός είναι ότι οι ελεγκτές υποβαθμίζονται πολύ πιο γρήγορα από πριν. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να αποδοθεί στην άνοδο του ανταγωνιστικού gaming. Αν και δεν γνωρίζουμε τις διαδικασίες κατασκευής των περισσότερων mainstream ελεγκτών, μπορούμε να δούμε τη διαδικασία πίσω από τη δημιουργία ενός arcade stick.

Μερικά κανάλια YouTube καλύπτουν την προσαρμογή arcade stick, η οποία δείχνει πόσο σταθερή είναι η ποιότητα κατασκευής. Τελικά, τα arcade sticks είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καταχρώνται και να διαρκούν πολύ.

Ένα arcade stick υψηλής ποιότητας μπορεί να διαρκέσει πέντε έως έξι χρόνια χωρίς συντήρηση και ακόμη περισσότερο όταν συντηρείται περιοδικά. Οι ελεγκτές, ωστόσο, πρέπει να αλλάζονται πιο συχνά και είναι δαπανηρή η επισκευή τους όταν καταστραφούν.

3. Λειτουργικά κουμπιά

Οι προδιαγραφές εισόδου είναι τόσο μοναδικές όσο κάθε παιχνίδι μάχης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ερευνήσετε τι απαιτεί το παιχνίδι της επιλογής σας για να έχετε την καλύτερη εμπειρία χρήστη.

Τα χειριστήρια έχουν συνήθως πολύ πιο λειτουργικά κουμπιά από τα arcade sticks. Έρχονται με κουμπιά προσώπου και ώμων που τα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια μάχης ενσωματώνουν στα συστήματα ελέγχου τους.

Ωστόσο, ένας λόγος που ορισμένοι παίκτες ορκίζονται στα arcade sticks είναι η δυνατότητα προσαρμογής τους. Μπορείτε να αφαιρέσετε το arcade stick σας, να αλλάξετε τη διάταξη και να προσθέσετε όσα κουμπιά θεωρείτε απαραίτητα για να ανταγωνιστείτε στο παιχνίδι της επιλογής σας.

  Διαχείριση όλων των εργασιών πωλήσεων με το Monday Sales CRM

Ένα μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι οι τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή ενός arcade stick. Τελικά, ένα χειριστήριο μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή ανάλογα με το πόσα λειτουργικά κουμπιά απαιτεί ένα παιχνίδι μάχης.

4. Ανατροφοδότηση

Η ανατροφοδότηση στα παιχνίδια κονσόλας είναι πολύ σημαντική από την κυκλοφορία των πρώιμων ελεγκτών διπλού σοκ. Οι περισσότεροι σύγχρονοι τίτλοι παιχνιδιών μάχης επιτρέπουν διαφορετικούς βαθμούς ανατροφοδότησης. Μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο μια μικρή δόνηση όταν χτυπιέται η συσκευή σας.

Ωστόσο, δεν αρέσει σε κάθε επαγγελματία παίκτη η απόσπαση της προσοχής που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ορισμένοι από αυτούς τους κραδασμούς, επομένως δεν είναι συχνά ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν επιλέγετε ανάμεσα σε arcade sticks και χειριστήρια. Ανεξάρτητα, εξακολουθεί να καταλήγει στην επιλογή.

Ένα χειριστήριο είναι η καλύτερη επιλογή εάν είστε ο τύπος παίκτη που του αρέσει η ανατροφοδότηση όταν παίζει τα παιχνίδια μάχης. Τα Arcade sticks δεν συνοδεύονται από δονητική ανάδραση σε οποιαδήποτε μορφή.

Ωστόσο, ορισμένοι λάτρεις παίζουν με την ιδέα της εισαγωγής απτικής ανάδρασης στα arcade sticks. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το χειριστήριο DualSense, συγκεκριμένα, υποστηρίζει απτική ανάδραση, η οποία μπορεί να κάνει τα παιχνίδια μάχης σας λίγο πιο καθηλωτικά.

5. Εργονομία

Η εργονομία ως έννοια έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντική με την εμφάνιση της ανταγωνιστικής σκηνής gaming. Η αξιολόγηση των καλύτερων τρόπων για να βελτιστοποιήσετε το περιβάλλον σας για παρατεταμένο κάθισμα είναι σημαντική, ειδικά όταν περνάτε πολλές ώρες παίζοντας το μαχητικό παιχνίδι της επιλογής σας.

Το χειριστήριο της επιλογής σας μπορεί να συμβάλει στην εργονομία της εγκατάστασης σας, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Να τι εννοώ.

Ένα χειριστήριο επιτρέπει μια πιο χαλαρή στάση, καθώς οι παίκτες μπορούν να μετακινούν τα χειριστήρια τους όπως θέλουν. Τα σύγχρονα χειριστήρια είναι επίσης σχεδιασμένα για να ταιριάζουν σε πολλά στυλ λαβής για παρατεταμένες περιόδους. Επίσης, ένα χειριστήριο σάς επιτρέπει να βρίσκεστε πιο μακριά από την οθόνη και να κάθεστε τόσο άνετα σε μια καρέκλα όσο έχετε.

Ένα arcade stick, από την άλλη πλευρά, είναι μεγάλο και αδέξιο. Θα μπορούσε κανείς να ακουμπήσει το κουτί στην αγκαλιά του ή να το τοποθετήσει σε ένα τραπέζι. Η πρώτη επιλογή προωθεί το καμπούριασμα κατά τη διάρκεια των περιόδων παιχνιδιού και μπορεί να είναι κακό για την πλάτη σας.

Μπορείτε να περιορίσετε τη ζημιά τοποθετώντας το arcade stick σας σε ένα ρυθμιζόμενο τραπέζι. Ένα ρυθμιζόμενο τραπέζι σάς επιτρέπει να πειραματιστείτε με διαφορετικά ύψη μέχρι να βρείτε αυτό που σας επιτρέπει να κάθεστε ευθεία ενώ χρησιμοποιείτε το arcade stick σας.

  Πώς να μετατρέψετε φωτογραφίες HEIC σε JPG σε iPhone και iPad

Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πρόβλημα μόνο και μόνο για να παίζετε άνετα. Συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα χειριστήριο είναι καλύτερο εργονομικά από ένα arcade stick.

6. Συμβατότητα

Αυτός είναι ο απόλυτος παράγοντας όταν επιλέγετε μεταξύ ενός ελεγκτή και ενός arcade stick. Τώρα, τα περισσότερα παιχνίδια μάχης είναι διαθέσιμα τόσο σε κονσόλα όσο και σε υπολογιστή. Ωστόσο, η συσκευή σας υποστηρίζει χειριστήριο ή ραβδί μάχης; Ή υποστηρίζει και τα δύο; Επίσης, πόσο εύκολα μπορείτε να συνδέσετε το χειριστήριό σας ή να κολλήσετε στη συσκευή σας;

Λοιπόν, τόσο οι κονσόλες όσο και οι υπολογιστές υποστηρίζουν ελεγκτές σε διάφορους βαθμούς. Τα χειριστήρια λειτουργούν καλά με την αντίστοιχη κονσόλα τους αλλά και με υπολογιστή. Τόσο τα χειριστήρια PS5 όσο και Xbox Series X|S είναι συμβατά με τα Windows.

Τα περισσότερα παιχνίδια μάχης λειτουργούν στο Steam, το οποίο διαθέτει εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν παραδοσιακά χειριστήρια και arcade sticks. Επομένως, δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές εάν τρέχετε το παιχνίδι σας στο Steam.

Από την άλλη πλευρά, οι κονσόλες είναι πολύ επιλεκτικές σχετικά με τα arcade sticks που επιτρέπεται να τρέχουν στην πλατφόρμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ερευνήσετε και να ανακαλύψετε τι arcade sticks υποστηρίζει η κονσόλα σας.

Με λίγα λόγια, η συμβατότητα είναι ένας περιοριστικός παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο τις συσκευές αναπαραγωγής κονσόλας από τους αντίστοιχους υπολογιστές τους. Και οι δύο είσοδοι λειτουργούν απρόσκοπτα σε υπολογιστή, ενώ μόνο μια μικρή επιλογή και των δύο λειτουργούν σε κονσόλες.

Ελεγκτής έναντι Arcade Stick: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Αφού διαβάσετε μερικά κριτήρια που είναι αναπόσπαστα για να αποφασίσετε ποια στοιχεία θα πρέπει να επιλέξετε, ας καταλήξουμε σε μια απόφαση. Λοιπόν, αν σκοπεύετε να φτάσετε στην κορυφή των ανταγωνιστικών παιχνιδιών μάχης, θα χρειαστείτε ένα arcade stick. Η ακρίβεια και η λειτουργικότητα είναι ασύγκριτες.

Ωστόσο, ορισμένοι κορυφαίοι παίκτες στη σκηνή του παιχνιδιού μάχης χρησιμοποιούν χειριστήρια. Αν και είναι δυνατόν, χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να είσαι καλός σε έναν ελεγκτή σταθερά. Εάν έχετε τον επιπλέον χρόνο να βάλετε, τότε δεν θα είναι πρόβλημα. Διαφορετικά, ένα arcade stick είναι ο δρόμος.

Αποκτήστε το καλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ο απώτερος στόχος οποιουδήποτε ανταγωνιστικού παιχνιδιού μάχης είναι να είναι ο καλύτερος. Ως αποτέλεσμα, τα παιχνίδια μάχης έχουν δημιουργήσει μια παθιασμένη κοινότητα παικτών αφοσιωμένων στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Αλλά για να είσαι ο καλύτερος, χρειάζεσαι τον καλύτερο εξοπλισμό. Όλα συνοψίζονται σε αυτό που φαίνεται σωστό. Προτιμάτε το χειριστήριο arcade stick ή την άνεση και την άνεση ενός χειριστηρίου; Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα περάσετε καταπληκτικά παίζοντας τα παιχνίδια μάχης που αγαπάτε.