Είναι το WhatsApp ασφαλές; 6 Απάτες, Απειλές και Κίνδυνοι Ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζετε

Το WhatsApp, η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στην Meta, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή, στέλνοντας περίπου 100 δισεκατομμύρια μηνύματα την ημέρα.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ανησυχίες για την ασφάλεια, απειλές κακόβουλου λογισμικού και ανεπιθύμητα μηνύματα εμφανίζονται στο WhatsApp. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του WhatsApp, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο κοινά ζητήματα ασφάλειας και απάτες της πλατφόρμας. Στο τέλος, θα σας βοηθήσουμε να κρίνετε αν πιστεύετε ότι το WhatsApp είναι ασφαλές ή όχι.

1. WhatsApp Web Malware

Η τεράστια βάση χρηστών του WhatsApp το καθιστά προφανή στόχο για εγκληματίες του κυβερνοχώρου, πολλοί από τους οποίους επικεντρώνονται στο WhatsApp Web και στο WhatsApp Desktop.

Τα καταστήματα εφαρμογών στα τηλέφωνα – το App Store στο iOS και το Google Play Store στο Android – ρυθμίζονται πιο προσεκτικά από το διαδίκτυο γενικά. Όταν κάνετε αναζήτηση για το WhatsApp σε αυτά τα καταστήματα, είναι γενικά σαφές ποια εφαρμογή είναι η επίσημη. Αυτό δεν ισχύει για το ευρύτερο διαδίκτυο.

Οι εγκληματίες, οι χάκερ και οι απατεώνες το έχουν εκμεταλλευτεί. Υπήρξαν περιπτώσεις εισβολέων που περνούσαν κακόβουλο λογισμικό ως εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή WhatsApp. Εάν έχετε την ατυχία να πραγματοποιήσετε λήψη ενός από αυτά, η εγκατάσταση μπορεί να διανείμει κακόβουλο λογισμικό ή να θέσει σε κίνδυνο τον υπολογιστή σας με άλλο τρόπο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χάκερ μπόρεσαν να εγκαταστήσουν λογισμικό υποκλοπής WhatsApp λόγω ευπάθειας, σύμφωνα με μια συμβουλή ασφαλείας που δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων το 2019. Το Facebook αποκάλυψε η ευπάθεια επηρέασε όλες τις εφαρμογές WhatsApp (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών εκδόσεων) σε Android, iOS, Windows Phone και Tizen OS.

Άλλοι δοκίμασαν μια διαφορετική προσέγγιση, δημιουργώντας ιστοσελίδες phishing που μεταμφιέζονται σε WhatsApp Web και σας ξεγελούν να εισάγετε τον αριθμό τηλεφώνου σας για να συνδεθείτε στην υπηρεσία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν αυτόν τον αριθμό για να σας βομβαρδίσουν με ανεπιθύμητα μηνύματα ή να τον συνδέσουν με άλλα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει ή παραβιαστεί στο Διαδίκτυο.

Για να είστε ασφαλείς, χρησιμοποιήστε μόνο εφαρμογές και υπηρεσίες από επίσημες πηγές. Το WhatsApp προσφέρει ένα πρόγραμμα-πελάτη ιστού για χρήση σε οποιονδήποτε υπολογιστή, γνωστό ως WhatsApp Web, στο οποίο θα πρέπει να έχετε πρόσβαση μόνο μέσω του ιστότοπου WhatsApp. Υπάρχουν επίσης επίσημες εφαρμογές για συσκευές Android, iPhone, macOS και Windows που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε τις απάτες WhatsApp.

  Σταματήστε την αποστολή αποδείξεων ανάγνωσης στο Whatsapp με αυτό το Cydia Tweak [Jailbreak]

Λήψη: WhatsApp για Android | iOS | macOS | Windows (Ελεύθερος)

2. Μη κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας

Τα μηνύματα που στέλνετε στο WhatsApp είναι κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η συσκευή σας, και αυτή του παραλήπτη, μπορεί να τα αποκωδικοποιήσει. Αυτή η δυνατότητα αποτρέπει την υποκλοπή των μηνυμάτων σας κατά τη μετάδοση, ακόμη και από το ίδιο το Meta. Ωστόσο, αυτό δεν προστατεύει τα μηνύματα αφού αποκρυπτογραφηθούν στη συσκευή σας.

Το WhatsApp σάς επιτρέπει να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των μηνυμάτων και των πολυμέσων σας σε Android (Google Drive) και iOS (iCloud). Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό, καθώς σας επιτρέπει να ανακτήσετε μηνύματα WhatsApp που έχουν διαγραφεί κατά λάθος. Υπάρχει ένα τοπικό αντίγραφο ασφαλείας στη συσκευή σας εκτός από ένα αντίγραφο ασφαλείας που βασίζεται σε σύννεφο. Αυτά τα αντίγραφα ασφαλείας περιέχουν αποκρυπτογραφημένα μηνύματα από τη συσκευή σας.

Το αρχείο αντιγράφου ασφαλείας που είναι αποθηκευμένο στο iCloud ή στο Google Drive δεν είναι απαραίτητα κρυπτογραφημένο. Καθώς αυτό το αρχείο περιέχει αποκρυπτογραφημένες εκδόσεις όλων των μηνυμάτων σας, είναι θεωρητικά ευάλωτο και υπονομεύει την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο του WhatsApp.

Καθώς δεν έχετε επιλογή σε μια τοποθεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, είστε στο έλεος των παρόχων cloud για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή. Υπάρχουν και άλλα μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι εισβολείς για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς αποθήκευσης στο cloud.

Ευτυχώς, το WhatsApp ενημέρωσε την υπηρεσία του για να περιλαμβάνει κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας συνομιλίας από άκρο σε άκρο. Ωστόσο, αυτή η ρύθμιση είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Συνομιλίες > Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας > Κρυπτογραφημένο αντίγραφο ασφαλείας από άκρο σε άκρο και επιλέξτε Ενεργοποίηση για να ασφαλίσετε τα αντίγραφα ασφαλείας WhatsApp. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης για την προστασία των αντιγράφων ασφαλείας σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι δεν θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αντίγραφα ασφαλείας σας εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης—το WhatsApp δεν μπορεί να τον επαναφέρει για εσάς.

3. Κοινή χρήση δεδομένων Facebook

Τον Ιανουάριο του 2021, η Meta κυκλοφόρησε μια νέα πολιτική κοινής χρήσης δεδομένων για το WhatsApp, επιβάλλοντας τη μεταφορά των πληροφοριών σας μεταξύ WhatsApp και Facebook. Μετά από παράπονα των χρηστών, η εταιρεία σημείωσε στη συνέχεια ότι θα περιόριζε τις δυνατότητες του WhatsApp για οποιονδήποτε δεν επιλέγει.

Αργότερα το ίδιο έτος, η Meta μείωσε ξανά τις κυρώσεις, αν και ενθάρρυνε τους χρήστες να επιλέξουν τις νέες πολιτικές. Αυτή η πολιτική κοινής χρήσης δεδομένων μπορεί δυνητικά να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους ασφαλείας του WhatsApp, επειδή υπονοεί ότι τα δεδομένα σας θα είναι επίσης ευάλωτα εάν το Facebook μπορεί να παραβιαστεί.

4. Hoaxes και Fake News

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επικριθεί επειδή επέτρεψαν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους. Ο Μέτα, ειδικότερα, έχει καταδικαστεί για το ρόλο του στη διάδοση παραπληροφόρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας των ΗΠΑ το 2020. Το WhatsApp έχει επίσης υποστεί τις ίδιες δυνάμεις.

  17 Καλύτερη εφαρμογή για το WhatsApp Hacking

Δύο από τα πιο αξιοσημείωτα κρούσματα ήταν στην Ινδία και τη Βραζιλία. Το WhatsApp ενεπλάκη στην εκτεταμένη βία που σημειώθηκε στην Ινδία το 2017 και το 2018. Μηνύματα που περιείχαν λεπτομέρειες για κατασκευασμένες απαγωγές παιδιών προωθήθηκαν και διαδόθηκαν σε όλη την πλατφόρμα, προσαρμοσμένα με τοπικές πληροφορίες. Αυτά τα μηνύματα κοινοποιήθηκαν ευρέως σε δίκτυα ανθρώπων και είχαν ως αποτέλεσμα το λιντσάρισμα όσων κατηγορούνται για αυτά τα πλαστά εγκλήματα.

Στη Βραζιλία, το WhatsApp ήταν η κύρια πηγή ψεύτικων ειδήσεων σε όλες τις εκλογές του 2018. Καθώς αυτό το είδος παραπληροφόρησης ήταν τόσο εύκολο να διαδοθεί, επιχειρηματίες στη Βραζιλία δημιούργησαν εταιρείες που δημιούργησαν εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον υποψηφίων, λόγω του γεγονότος ότι το WhatsApp χρησιμοποιείται τόσο για επαγγελματική όσο και για προσωπική επικοινωνία.

Και τα δύο ζητήματα συνεχίζονταν μέχρι το 2018, μια χρονιά που ήταν διαβόητα τρομερή για τον Μέτα. Η ψηφιακή παραπληροφόρηση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, αλλά πολλοί θεώρησαν την απάντηση του WhatsApp σε αυτά τα γεγονότα ως απαθή.

Ωστόσο, η εταιρεία έκανε κάποιες αλλαγές. Το WhatsApp έθεσε όρια στην προώθηση, ώστε να μπορείτε να προωθήσετε μόνο πέντε ομάδες, αντί για το προηγούμενο όριο των 250. Η εταιρεία αφαίρεσε επίσης το κουμπί συντόμευσης προώθησης σε ορισμένες περιοχές.

Παρά αυτές τις παρεμβάσεις, στις αρχές της πανδημίας COVID-19, το WhatsApp χρησιμοποιήθηκε για να μοιράζεται παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό. Για άλλη μια φορά, η Meta εφάρμοσε όρια προώθησης για να αποτρέψει τη διάδοση εσφαλμένων ή ψευδών πληροφοριών. Ομοίως, συνεργάστηκε με αρχές και οργανισμούς υγείας σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη chatbots WhatsApp, ώστε οι άνθρωποι να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για την πανδημία.

Και τα δύο σενάρια —τα πολιτικά γεγονότα του 2018 και η πανδημία COVID-19— επηρεάστηκαν από τα ίδια ζητήματα: διαβιβάζονται ψευδείς πληροφορίες σε πολλά άτομα. Εξαιτίας αυτού, τα όρια προώθησης είναι μόνιμα στην πλατφόρμα, κάτι που βοηθάει, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ασημένια σφαίρα στην καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων.

5. Ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο της κατάστασης WhatsApp

Για πολλά χρόνια, η λειτουργία κατάστασης του WhatsApp, μια σύντομη γραμμή κειμένου, ήταν ο μόνος τρόπος για να μεταδώσετε αυτό που κάνατε εκείνη τη στιγμή. Αυτό μετατράπηκε σε WhatsApp Status, έναν κλώνο της δημοφιλούς λειτουργίας Instagram Stories.

Το Instagram είναι μια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να είναι δημόσια, αν και μπορείτε να κάνετε το προφίλ σας στο Instagram ιδιωτικό αν το επιλέξετε. Το WhatsApp, από την άλλη πλευρά, είναι μια πιο οικεία υπηρεσία που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με φίλους και οικογένεια. Έτσι, μπορείτε να υποθέσετε ότι η κοινή χρήση μιας κατάστασης στο WhatsApp είναι επίσης ιδιωτική.

  11 εφαρμογές/πλατφόρμες για τη δημιουργία προσαρμοσμένων emojis για WhatsApp και Telegram

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Οποιοσδήποτε στις επαφές σας στο WhatsApp μπορεί να δει την Κατάστασή σας. Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να ελέγξετε με ποιον μοιράζεστε την Κατάστασή σας. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Κατάσταση (στο Android, πατήστε το μενού με τις τρεις κουκκίδες επάνω δεξιά και επιλέξτε Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Κατάσταση) και θα εμφανιστούν τρεις επιλογές απορρήτου για τις ενημερώσεις κατάστασης:

  • Οι επαφές μου.
  • Οι επαφές μου εκτός.
  • Μοιραστείτε μόνο με.

Εδώ, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την κατάλληλη επιλογή. Όπως και με τα Instagram Stories, όλα τα βίντεο και οι φωτογραφίες που προστίθενται στην Κατάστασή σας θα εξαφανιστούν μετά από 24 ώρες.

Παρά τον παροδικό χαρακτήρα της δυνατότητας Κατάστασης, να θυμάστε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δει τις ενημερώσεις σας μπορεί να αποθηκεύσει ένα αντίγραφο χωρίς να το γνωρίζετε. Το WhatsApp δεν διαθέτει ενσωματωμένη δυνατότητα αποθήκευσης ενημερώσεων κατάστασης, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει αυτό τραβώντας ένα στιγμιότυπο οθόνης, εγγραφή οθόνης, χρησιμοποιώντας εφαρμογές αποθήκευσης κατάστασης WhatsApp και πολλά άλλα.

Το WhatsApp δεν σας ενημερώνει εάν κάποιος αποθηκεύσει την ενημέρωσή σας, γι’ αυτό προσέξτε να μην κοινοποιήσετε οτιδήποτε ευαίσθητο. Πριν να είναι διαθέσιμη μια τέτοια δυνατότητα, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε τον λογαριασμό σας WhatsApp πιο ιδιωτικό και ασφαλή.

6. Απάτες εργασίας WhatsApp

Οι διαδικτυακές απάτες θέσεων εργασίας είναι αρκετά συχνές – και με τη δημοτικότητά τους, οι απατεώνες χρησιμοποιούν επίσης το WhatsApp για να μοιράζονται απάτες για εργασία. Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί να λαμβάνετε μηνύματα πρόσληψης στο WhatsApp.

Ο αποστολέας μπορεί να υποδύεται έναν υπεύθυνο προσλήψεων ή εταιρείες στρατολόγησης, με τη πιο δημοφιλή επιλογή να είναι οργανισμοί και εταιρείες υψηλού προφίλ όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και η Microsoft.

Οι απάτες εργασίας WhatsApp περιλαμβάνουν κυρίως τον αποστολέα που μοιράζεται έναν σύνδεσμο με μια σύντομη περιγραφή. Αυτές οι ψεύτικες προσφορές εργασίας χρησιμοποιούν υψηλούς μισθούς ως δόλωμα και συνήθως θέλουν ο παραλήπτης να στείλει χρήματα εκ των προτέρων για να εξασφαλίσει μια θέση. Μόλις στείλετε τα χρήματα, δεν θα ακούσετε ποτέ ξανά τον απατεώνα των προσλήψεων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εντοπίσετε τις απάτες WhatsApp. θα πρέπει να τα μάθετε αν θέλετε να είστε μπροστά από τους απατεώνες.

Είναι το WhatsApp ασφαλές;

Λοιπόν, είναι το WhatsApp ασφαλές στη χρήση; Το WhatsApp είναι μια μπερδεμένη πλατφόρμα. Από τη μία πλευρά, η εταιρεία εφάρμοσε κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σε μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στον κόσμο, κάτι που αποτελεί σίγουρα θετικό στοιχείο ασφάλειας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια του WhatsApp.

Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι ότι ανήκει στη Meta και υφίσταται πολλούς από τους ίδιους κινδύνους προστασίας της ιδιωτικής ζωής και εκστρατείες παραπληροφόρησης με τη μητρική της εταιρεία. Συμπερασματικά, αφού ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι το WhatsApp ασφαλές ή όχι; Αυτό εξαρτάται από εσένα.