Ποιο από τα τρία πρέπει να μάθετε;

Έτσι, αποφασίσατε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε προγραμματισμό, αλλά δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποια γλώσσα να επιλέξετε. Δεν είσαι μόνος. Υπάρχουν πολλές γλώσσες προγραμματισμού που έχουν δημιουργηθεί για να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.

Η Python, η Ruby και η GoLang είναι από τις πιο διάσημες γλώσσες. Το να γνωρίζετε ποια να διαλέξετε και γιατί δεν είναι εύκολο αν το περιορίσετε σε αυτές τις τρεις γλώσσες.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσω λεπτομερώς τι είναι κάθε γλώσσα (Python, Ruby και GoLang), θα συγκρίνω τα χαρακτηριστικά τους και θα εξηγήσω πότε πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε γλώσσα.

Τι είναι η Python;

Η Python είναι μια αντικειμενοστραφή γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε scripting, επιστήμη δεδομένων, ανάπτυξη ιστού και πολλά άλλα.

Η Python κατατάχθηκε ως η τέταρτη πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού με βάση την Έρευνα προγραμματιστών 2022 του Stack Overflow. Η ευελιξία και η απλή σύνταξη είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το λατρεύουν οι προγραμματιστές.

Η Python υποστηρίζει modules και πακέτα, τα οποία προάγουν την επαναχρησιμοποίηση του κώδικα και τη σπονδυλωτότητα του προγράμματος. Αυτή η γλώσσα λατρεύεται από προγραμματιστές που εκτιμούν την παραγωγικότητα. Δεν υπάρχει βήμα μεταγλώττισης στην Python. Ο εντοπισμός σφαλμάτων ενός προγράμματος Python είναι εύκολος, καθώς αυτή η γλώσσα δημιουργεί μια εξαίρεση όταν σημειώνει ένα σφάλμα ή σφάλμα στον κώδικα.

Περιπτώσεις χρήσης Python

  • Ανάπτυξη διαδικτύου
  • Μηχανική μάθηση και ανάλυση δεδομένων
  • Σενάριο και αυτοματισμός
  • Πρωτοτυποποίηση και δοκιμή λογισμικού

Τι είναι η Ruby;

Η Ruby είναι μια αντικειμενοστραφή γλώσσα σεναρίου που έγραψε ο Yukihiro Matsumoto. Ως αντικειμενοστραφή γλώσσα, τα πάντα στο Ruby είναι ένα αντικείμενο. Μπορείτε έτσι να αλληλεπιδράσετε και να χειριστείτε αυτά τα αντικείμενα καθώς γράφετε τον κώδικά σας, προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση κώδικα και την οργάνωση.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό που προσελκύει προγραμματιστές στο Ruby είναι η φιλική προς τον άνθρωπο σύνταξή του. Το να γράφεις κώδικα Ruby μοιάζει σαν να κωδικοποιείς στα Αγγλικά. Η Ruby είναι μία από τις γλώσσες που προωθούν την έννοια της «σύμβασης πάνω από τη διαμόρφωση», επιτρέποντάς σας να εστιάσετε περισσότερο στην επίλυση του προβλήματος χρησιμοποιώντας λιγότερο κώδικα.

Ως γλώσσα δέσμης ενεργειών, η Ruby δεν μιλά απευθείας στο υλικό όπως η C ή η C++ (μεταγλωττισμένες γλώσσες). Τα προγράμματα Ruby είναι διαδικαστικά και ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση διαφορετικών προβλημάτων. Παρόλο που η Ruby είναι μια γλώσσα γενικής χρήσης, χρησιμοποιείται κυρίως για ανάπτυξη ιστού χρησιμοποιώντας το πλαίσιο ιστού Ruby on Rails.

Θήκες χρήσης ρουμπίνι

  • Ανάπτυξη διαδικτύου
  • Δοκιμές και πρωτότυπα
  • Σενάριο
  • Επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων
  • Παιχνίδια κατασκευής

Τι είναι το GoLang;

Το GoLang, ή απλά το Go, σχεδιάστηκε από την Google το 2007 και έγινε ανοιχτού κώδικα το 2009. Πριν σχεδιαστεί το Go, η Google χρησιμοποιούσε την C++ στα περισσότερα από τα προγράμματά της.

  Ελέγξτε την αναπαραγωγή βίντεο στα ακουστικά VR με χειρονομίες

Ωστόσο, οι μηχανικοί της Google ανακάλυψαν ότι η C++ ήταν υπερβολικά περίπλοκη και δύσκολη στη διαχείριση. Ως αποτέλεσμα, δημιούργησαν κάτι πιο εύκολο στην εκμάθηση και τη διαχείριση.

Το Go είναι μια στατικά πληκτρολογημένη, μεταγλωττισμένη γλώσσα προγραμματισμού. Ως στατικά πληκτρολογημένη γλώσσα, πρέπει να δηλώσετε τους τύπους μεταβλητών κατά τη μεταγλώττιση. Αυτή η προσέγγιση μειώνει τα σφάλματα κώδικα και διευκολύνει τον εντοπισμό σφαλμάτων, καθώς τα προγράμματα δεν θα ξεκινήσουν ποτέ μέχρι να ταξινομηθούν τα σφάλματα.

Το Go είναι μια τέλεια επιλογή για ανάπτυξη ιστού λόγω της βελτιωμένης απόδοσης μνήμης του. Αυτή η γλώσσα υποστηρίζεται επίσης σε διάφορα IDE και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε επεκτάσιμες και γρήγορες εφαρμογές Ιστού.

Πηγαίνετε χρήση θήκες

  • Ανάπτυξη διαδικτύου
  • DevOps & Αξιοπιστία ιστότοπου
  • Διεπαφές γραμμής εντολών
  • Υπηρεσίες cloud και δικτύου

Python εναντίον Ruby εναντίον Go

Οι τρεις γλώσσες, Python, Ruby και Go, μοιάζουν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, όλες είναι γλώσσες υψηλού επιπέδου, έχουν απλή σύνταξη και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη Ιστού. Ωστόσο, οι τρεις γλώσσες μοιράζονται ορισμένες διαφορές, όπως φαίνεται σε αυτόν τον πίνακα.

FeaturePythonRuby GoTypingDynamicallyDynamicallyStaticallySyntaxΑνάγνωση και καθαρήΕκφραστική και ευανάγνωστηΕστιασμένη και συνοπτική ανάπτυξη ΙστούΧρησιμοποιεί πλαίσια όπως το Django και το FlaskΧρησιμοποιεί πλαίσια όπως τα Rails και τα πλαίσια SinatraΧρησιμοποιεί πλαίσια όπως το Gin/Gin-Gonic και το Beegin-Gonic και το BeeginnerBeegoBoginer-friendly range πλαίσια Σημαντικά πλαίσια Ιστού Ένας αυξανόμενος αριθμός πλαισίων Ιστού Δημοφιλές Πολύ δημοφιλής Δημοφιλής Αυξανόμενη δημοτικότηταΚοινότηταΜεγάλη κοινότητα Μεγάλη κοινότητα Αυξανόμενη κοινότητα

Python εναντίον Ruby εναντίον GoLang: Λεπτομερής σύγκριση

#1. Γλωσσική Σύνταξη και Αναγνωσιμότητα

Η Python είναι μια δυναμικά πληκτρολογημένη γλώσσα. Έτσι, μια μεταβλητή δεν χρειάζεται να δηλωθεί πριν χρησιμοποιηθεί. Αυτή η γλώσσα εστιάζει στην απλότητα και την αναγνωσιμότητα του κώδικα. Η γλώσσα επιβάλλει συνεπή εσοχή και λευκό χώρο που ορίζουν μπλοκ κώδικα.

Για να εμφανίσετε το “Hello, world!”, μπορείτε να γράψετε αυτόν τον κωδικό.

print ('Hello, world!')

Η Ruby είναι μια δυναμικά πληκτρολογημένη γλώσσα. Αυτή η γλώσσα έχει μια καθαρή σύνταξη που εστιάζει στην αναγνωσιμότητα. Είναι μια γλώσσα για προγραμματιστές που θέλουν να γράφουν εκφραστικό και συνοπτικό κώδικα.

Να γράψω «Γεια σου, κόσμος!» Στο Ruby, χρειάζεστε αυτόν τον απλό κώδικα.

puts "Hello, world!"

Το Go είναι μια στατικά πληκτρολογημένη γλώσσα. Πρέπει να δηλώσετε τις μεταβλητές πριν τις χρησιμοποιήσετε. Η δομή αυτής της γλώσσας έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την πολυπλοκότητα και να διατηρεί την αναγνωσιμότητα του κώδικα. Ωστόσο, ο κώδικας του Go είναι λιγότερο εκφραστικός από εκείνον της Ruby και της Python.

Για να εμφανιστεί η ένδειξη “Hello, world!” στο Go, χρειάζεστε αυτόν τον κωδικό.

package main

import "fmt"

func main() {
  fmt.Println("Hello, world!")
}

#2. Απόδοση και επεκτασιμότητα

Η Python είναι μια ερμηνευτική γλώσσα. Έτσι, ο διερμηνέας Python δεν μετατρέπει τον κώδικα σε κώδικα μηχανής πριν από την εκτέλεση, αλλά τον διαβάζει γραμμή προς γραμμή. Επομένως, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για προγράμματα υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, πλαίσια όπως το NumPy και το Cython μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσης της Ruby.

Το Ruby είναι παρόμοιο με την Python, μια ερμηνευτική γλώσσα. Η εισαγωγή του Ruby 3 ήρθε με σημαντικά χαρακτηριστικά όπως ο μεταγλωττιστής Just In Time (JIT) που αντιμετωπίζει το ζήτημα της απόδοσης σε κάποιο βαθμό. Αυτή η γλώσσα διαθέτει επίσης πολλά εργαλεία τρίτων, όπως το Apache Kafka ή το RabbitMQ, καθιστώντας εύκολη την κλίμακα προγραμμάτων Ruby.

  Οι 8 κορυφαίες εφαρμογές αντίστροφης μέτρησης που θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε το σημαντικό σας συμβάν

Το Go είναι η πιο γρήγορη γλώσσα μεταξύ των τριών. Είναι μια μεταγλωττισμένη γλώσσα. μετατρέπει τον κώδικα σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή πριν από την εκτέλεση. Η γλώσσα είναι επίσης εξαιρετικά επεκτάσιμη λόγω των χαρακτηριστικών ταυτότητος και παραλληλισμού της.

#3. Web πλαίσια και οικοσύστημα

Η Python έχει διάφορα πλαίσια web, όπως το Django και το Flask. Αυτά τα δύο πλαίσια έχουν επίσης μεγάλες κοινότητες και χρησιμοποιούνται από μικρές και μεγάλες εταιρείες. Η Python διαθέτει επίσης ένα ώριμο οικοσύστημα με βιβλιοθήκες τρίτων και εργαλεία για ανάπτυξη ιστού.

Το Ruby έχει πολλά πλαίσια web, αλλά το Rails ή το Ruby on Rails είναι το πιο δημοφιλές. Τα Rails έχουν διάφορες γεννήτριες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε bootstrap την εφαρμογή σας. Το Ruby έχει ένα μεγάλο οικοσύστημα με βιβλιοθήκες γνωστές ως πολύτιμοι λίθοι.

Το Go έχει μερικά πλαίσια web, με τον Gorilla και τον Gin να ηγούνται του πακέτου. Το πρώτο πλαίσιο Ιστού διαθέτει μια συλλογή από πακέτα που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να επιλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία. Το τζιν, από την άλλη, εστιάζει στην απόδοση και την απλότητα. Το οικοσύστημα της Go δεν είναι τόσο μεγάλο όσο της Python και της Ruby, αλλά αυξάνεται.

#4. Ευκολία χρήσης και παραγωγικότητα προγραμματιστή

Η Python είναι μια φιλική προς τους αρχάριους γλώσσα της οποίας η προτεραιότητα είναι η απλότητα και η αναγνωσιμότητα. Η σύνταξη είναι παρόμοια με την αγγλική. Η Python διαθέτει επίσης πολλές βιβλιοθήκες, εργαλεία και ενσωματωμένες λειτουργίες που βοηθούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας των προγραμματιστών.

Η Ruby είναι μια εύκολη στην εκμάθηση γλώσσα που εστιάζει επίσης στην ευτυχία των προγραμματιστών. Αυτή η γλώσσα έχει επίσης πολλές ενσωματωμένες λειτουργίες και εργαλεία που αυξάνουν την παραγωγικότητα των προγραμματιστών.

Το Go είναι πιο δύσκολο στην εκμάθηση από την Python και τη Ruby, παρόλο που είναι πιο απλό από την C++. Το Go εστιάζει στην εξισορρόπηση της απλότητας και της απόδοσης, αλλά οι αρχές σχεδιασμού του το καθιστούν μια καλή επιλογή για προγραμματιστές.

#5. Υιοθέτηση του κλάδου

Μπορούμε να λάβουμε υπόψη διαφορετικούς παράγοντες κατά την αξιολόγηση της υιοθέτησης των τριών γλωσσών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε περιπτώσεις και έρευνες.

Θα χρησιμοποιήσουμε την έρευνα Stackoverflow του 2023 για να συγκρίνουμε την υιοθέτηση των Python, Ruby και Go στον κλάδο.

Πηγή εικόνας: StackOverflow

Η Python είναι η πιο διάσημη από τις τρεις γλώσσες. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 49,28% των ερωτηθέντων χρησιμοποίησαν την Python ως γλώσσα προγραμματισμού.

Η Go είναι η δεύτερη πιο χρησιμοποιούμενη γλώσσα στη λίστα μας. Με βάση την ίδια αναφορά, το 13,24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Go.

Το Ruby χρησιμοποιήθηκε λιγότερο, καθώς μόνο το 6,23% των ερωτηθέντων το χρησιμοποίησε.

Η Python έχει μια μεγάλη κοινότητα λόγω των πολλών περιπτώσεων χρήσης της. Υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί πόροι που ωφελούν τόσο τους αρχάριους όσο και τους ειδικούς. Υπάρχουν επίσης πολλά κανάλια στα οποία μπορείτε να βρείτε υποστήριξη όταν αντιμετωπίζετε έναν αποκλεισμό που σχετίζεται με την Python.

Η Ruby έχει μικρότερη κοινότητα από την Python αλλά μεγαλύτερη από την Go. Το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινότητας της Ruby χρησιμοποιεί Rails. Πολλοί διαδικτυακοί πόροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εκμάθηση του Ruby και των πλαισίων του.

Το Go είναι μια σχετικά νεότερη γλώσσα με μια αυξανόμενη κοινότητα. Οι πόροι του GoLang μπορεί να μην είναι τόσοι πολλοί όσο αυτοί της Python ή της Ruby, αλλά είναι αρκετοί για να διδάξουν όλα όσα χρειάζεστε για τη δημιουργία εφαρμογών.

  Δωρεάν υπηρεσίες ελέγχου ιστορικού: Πρέπει να τις χρησιμοποιείτε;

#7. Συγχρονισμός και παραλληλισμός

Μερικές φορές απαιτούνται προγράμματα για την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών ταυτόχρονα. Ο συγχρονισμός και ο παραλληλισμός είναι δύο χαρακτηριστικά στις γλώσσες προγραμματισμού που το κάνουν πραγματικότητα.

Η Python χρησιμοποιεί νήματα και διεργασίες για να υποστηρίξει τη συγχρονικότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιβλιοθήκες όπως το asyncio και το threading για να επιτύχετε ταυτόχρονη χρήση. Η Python χρησιμοποιεί τη λειτουργική μονάδα Multiprocessing για να υποστηρίξει τον παραλληλισμό.

Η Ruby χρησιμοποιεί τη λειτουργία ινών της για να προσφέρει εγγενή υποστήριξη για ταυτόχρονη χρήση. Αυτή η γλώσσα χρησιμοποιεί το «παράλληλο» στολίδι για να υποστηρίξει τον παραλληλισμό. Το στολίδι προσφέρει έναν τρόπο διανομής διαφορετικών εργασιών σε διαφορετικές CPU.

Το Go χρησιμοποιεί κανάλια και γορουτίνες για να υποστηρίξει τη συγχρονικότητα. Τα κανάλια είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ καναλιών.

Python, Ruby ή Go; Ποιο να επιλέξετε;

Οι τρεις γλώσσες είναι ιδανικές για ανάπτυξη ιστού. Κάθε μία από αυτές τις γλώσσες έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της. Ωστόσο, μετά από προσεκτική ανάλυση, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που μπορεί να αποφασίσετε να επιλέξετε μία γλώσσα έναντι των άλλων.

Πότε να επιλέξετε Python

Επιλέξτε Python όταν ψάχνετε για μια ώριμη γλώσσα. Η Python έχει ένα μεγάλο οικοσύστημα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαίσια όπως το Django και το Flask στην ανάπτυξη ιστού. Αυτή η γλώσσα διαθέτει ενσωματωμένες λειτουργίες και πολλά εργαλεία και βιβλιοθήκες τρίτων για να διευκολύνει τη διαδικασία ανάπτυξης ιστού.

Πότε να επιλέξετε Ruby

Το Ruby ταιριάζει απόλυτα όταν αναζητάτε γρήγορη δημιουργία πρωτοτύπων στο έργο ανάπτυξης ιστού σας. Το Rails είναι ένα από τα πιο διάσημα πλαίσια Ruby με πολλές ενσωματωμένες δυνατότητες και γεννήτριες για διευκόλυνση της ανάπτυξης ιστού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μεγάλη βιβλιοθήκη Ruby Gems στη διαδικασία ανάπτυξης ιστού σας.

Πότε να επιλέξετε Go

Το Go, ή το GoLang, είναι μια τέλεια επιλογή όταν αναζητάτε εφαρμογές ιστού υψηλής απόδοσης και κλιμάκωσης. Ωστόσο, το οικοσύστημα του Go μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο σε σύγκριση με του Python ή του Ruby.

Python, Ruby και Go: Θέσεις εργασίας και μισθοί

Οι τρεις γλώσσες έχουν διαφορετικούς μέσους μισθούς. Ας συγκρίνουμε την ετήσια αμοιβή για μηχανικούς Python, Ruby και Go χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του ιστότοπου ZipRecruiter.

Οι μηχανικοί της Python κερδίζουν κατά μέσο όρο 143.889 $/έτος. Οι μηχανικοί Python έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τη Ruby and Go, καθώς η Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης. Η υιοθέτηση της Python είναι επίσης υψηλότερη από τις υπόλοιπες.

Οι μηχανικοί Ruby, ειδικά αυτοί που χρησιμοποιούν το Ruby on Rails, κερδίζουν κατά μέσο όρο 130.177 $/έτος. Η Ruby έχει λιγότερες δουλειές από την Python αλλά υψηλότερες από την Go.

Οι μηχανικοί Go κατά μέσο όρο 120.625 $ /έτος. Αυτή η γλώσσα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά υιοθέτησης μεταξύ των τριών.

Σημείωση: Παρόλο που έχουμε δώσει αυτά τα στοιχεία, αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τους μισθούς. Για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε έναν ανώτερο μηχανικό Go να κερδίζει υψηλότερα από έναν κατώτερο μηχανικό Python. Άλλοι παράγοντες που θα καθορίσουν τον μισθό ενός μηχανικού είναι το μέγεθος της εταιρείας, οι ευθύνες εργασίας και ο κλάδος.

συμπέρασμα

Τώρα μπορείτε να διακρίνετε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των γλωσσών προγραμματισμού Python, Ruby και Go. Ως μαθητής, η Python είναι η πιο εύκολη εκμάθηση. Το Ruby είναι επίσης εύκολο στην εκμάθηση και επικεντρώνεται στη συνοπτικότητα. Το Go μπορεί να είναι πιο δύσκολο από τα δύο, αλλά πιο απλό από άλλες μεταγλωττισμένες γλώσσες όπως η C++.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις γλώσσες στην ανάπτυξη ιστού, η επιλογή της γλώσσας που θα χρησιμοποιήσετε θα εξαρτηθεί από το είδος του έργου, τις δυνατότητες που θέλετε να εφαρμόσετε και τις προτιμήσεις και τις προτιμήσεις σας.