Ποια παλιά εξαρτήματα μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε κατά την κατασκευή ενός νέου υπολογιστή;

Η κατασκευή ενός νέου υπολογιστή είναι διασκεδαστική, συναρπαστική και . . . ακριβός. Αφού δημιουργήσετε μερικούς επιτραπέζιους υπολογιστές, όλα αυτά τα νέα κουτιά εξοπλισμού Corsair, NVIDIA και Intel μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους—ειδικά αφού υπολογίσετε τον λογαριασμό.

Χρειάζεστε πραγματικά ολοκαίνουργια ανταλλακτικά;

Τις περισσότερες φορές, όταν πρόκειται για έναν νέο υπολογιστή, οι άνθρωποι σκέφτονται νέα εξαρτήματα και για καλό λόγο. Όταν φτιάχνετε μια νέα επιφάνεια εργασίας, θέλετε ένα μηχάνημα που να προσφέρει καλύτερη απόδοση από αυτό που είχατε πριν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ορισμένα εξαρτήματα δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα κύρια κομμάτια του υπολογιστή από τα περισσότερα έως τα λιγότερο επαναχρησιμοποιήσιμα, καθώς και μερικά από τα άλλα στοιχεία για το καθένα.

Κρατήστε τα περιφερειακά

Φυσικά, εάν φτιάχνετε έναν νέο υπολογιστή, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα κρατώντας τα παλιά περιφερειακά σας. Αυτά περιλαμβάνουν την οθόνη, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, τα ηχεία, την κάμερα web, τα ακουστικά και όλα τα άλλα gadget. Ακόμα κι αν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση, είναι εύκολο να αγοράσετε κάτι αργότερα και να το συνδέσετε.

Κορυφαίοι υποψήφιοι για διατήρηση

Τα παρακάτω εξαρτήματα είναι τα πιο εύκολο να διατηρηθούν σε μια νέα έκδοση. Ορισμένα είναι αρκετά βασικά είδη, αλλά το κόστος τους μπορεί να αυξηθεί εάν ο προϋπολογισμός σας είναι μικρός.

Η υπόθεση και οι θαυμαστές

Θήκη υπολογιστή Corsair Crystal Series 680X RGB High Airflow.

Από όλα τα μέρη που μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε από μια προηγούμενη κατασκευή, η θήκη είναι η πιο πιθανή υποψηφιότητα. Εάν έχετε ένα ποιοτικό μοντέλο που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξετε.

Ωστόσο, εάν έχετε μια παλιά θήκη (δείτε την πρώτη εικόνα παραπάνω), είναι καλή ιδέα να την αλλάξετε. Αυτά περιλαμβάνουν τόσο παλαιότερους υπολογιστές όσο και νεότερα, προκατασκευασμένα κουτιά από την Dell, την HP και τη Lenovo.

Αυτές οι θήκες παλαιότερου στυλ δεν κατασκευάστηκαν πραγματικά με γνώμονα τη φιλικότητα προς το χρήστη. Ως επί το πλείστον, όλα τα εξαρτήματα είναι γεμισμένα, το καπάκι είναι κλειστό και όλα ξεχνιούνται. Μερικές φορές, αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να μην χρειάζονται καν μια μητρική πλακέτα κανονικού μεγέθους, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο.

  Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε το Google Drive στο Mac σας

Οι σύγχρονες θήκες, από την άλλη πλευρά, διευκολύνουν την τοποθέτηση εξαρτημάτων, τη σωστή ροή αέρα και είναι κατασκευασμένες με γνώμονα τη διαχείριση καλωδίων.

Ωστόσο, εάν έχετε μια σύγχρονη θήκη που φροντίζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να την αλλάξετε. Οι μόνες εξαιρέσεις θα ήταν εάν η θήκη είναι σπασμένη, η εσωτερική καλωδίωση για τον μπροστινό πίνακα δεν λειτουργεί πλέον ή εάν θέλετε μια θήκη με μπροστινό πίνακα και θύρα Type-C.

Εάν κρατάτε την παλιά θήκη, μπορείτε να κρατήσετε και τους ανεμιστήρες, αν εξακολουθούν να λειτουργούν. Απλά φροντίστε να τους κάνετε καλό καθάρισμα. Εάν δεν κρατάτε την θήκη, δείτε αν οι παλιοί θαυμαστές θα ταιριάζουν στο νέο σας. Το εγχειρίδιο της θήκης θα αναφέρει ποιο μέγεθος ανεμιστήρα δέχεται.

Το Τροφοδοτικό

Το Corsair RM 550x.

Υπάρχουν τρία είδη τροφοδοτικών για Η/Υ: στιβαρές μονάδες που φαίνεται να διαρκούν για πάντα, μυστηριώδη PSU σε προκατασκευασμένα συστήματα και λεμόνια που διαρκούν δύο χρόνια ή λιγότερο. Εάν είχατε ένα ποιοτικό PSU για περισσότερα από δύο χρόνια, μπορείτε να μαντέψετε σε ποιο στρατόπεδο πέφτετε.

Τα PSU αξίζει να διατηρηθούν υπό ορισμένες συνθήκες. Το πρώτο είναι εάν είναι ακόμα υπό εγγύηση. Τα ποιοτικά PSU μπορούν να έχουν εγγύηση έως και 10 ετών, έτσι ώστε αυτά τα πράγματα να μπορούν να διαρκέσουν για πολλές εκδόσεις.

Το άλλο ζήτημα είναι φυσικά η εξουσία. Έχετε ένα παλιό PSU με αρκετή ισχύ για να τροφοδοτήσει το πιο προηγμένο τέρας που κατασκευάζετε; Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξετε.

Ένα τελευταίο ζήτημα για τα PSU είναι εάν έχετε μια αρθρωτή, ή ημι- ή μη σπονδυλωτή μονάδα. Εάν έχετε μη αρθρωτό, σκεφτείτε να το αλλάξετε.

Τα πλήρως αρθρωτά και ημι-αρθρωτά PSU σάς δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία να επιλέγετε και να επιλέγετε ποια καλώδια χρειάζεστε στον υπολογιστή σας. Αυτό μειώνει την ποσότητα της ακαταστασίας, κάτι που είναι καλύτερο για τη διαχείριση καλωδίων. Επίσης, διευκολύνει το κλείσιμο του πίσω πλαισίου όταν ολοκληρώσετε την κατασκευή.

Ίσως κρατήσει

Μετά τα αδιάφορα, φτάνουμε στην ποικιλία “καλά, υποθέτω ότι μπορείς να τα κρατήσεις”. Τα παρακάτω στοιχεία πιθανότατα θα λειτουργούν καλά, αλλά ενδέχεται να μην παρέχουν την ώθηση στην απόδοση που θέλετε από έναν νέο υπολογιστή.

  Πώς να μορφοποιήσετε σωστά τον κώδικα στο OneNote

Η κάρτα γραφικών

Η κάρτα γραφικών είναι ένα από τα πιο εύκολα εξαρτήματα για να λάβετε μια απόφαση. Εάν το χρειάζεστε μόνο για να παίξετε ένα μόνο παιχνίδι, όπως το Civilization VI, τότε μπορείτε να διατηρήσετε τη GPU σας, εφόσον το παιχνίδι εξακολουθεί να τρέχει καλά.

Ωστόσο, εάν θέλετε να παίξετε τους πιο πρόσφατους τίτλους, ελέγξτε τις ελάχιστες προδιαγραφές για κάθε παιχνίδι. Θα έχετε γρήγορα μια αίσθηση του χρόνου που έχετε για να χρειαστεί να αντικαταστήσετε αυτήν την κάρτα γραφικών.

Μόλις οι ελάχιστες προδιαγραφές για παιχνίδια triple-A ξεπεράσουν τον αριθμό μοντέλου της κάρτας γραφικών σας, ήρθε η ώρα να αλλάξετε. Ωστόσο, μπορείτε πιθανώς να στριμώξετε σε έναν ή δύο ακόμη γύρους κυκλοφοριών παιχνιδιών, εάν είστε ιδιαίτερα περιορισμένοι στα μετρητά.

Η διατήρηση της παλιάς κάρτας ισχύει μόνο για όσους είναι πρόθυμοι να δεχτούν μεταξύ 30 και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο στα 1080p. Εάν θέλετε περισσότερα από 60 FPS, υψηλότερη ανάλυση ή τις πιο πρόσφατες δυνατότητες παιχνιδιού (όπως η παρακολούθηση ακτίνων σε πραγματικό χρόνο), τότε χρειάζεστε μια νέα κάρτα γραφικών.

Αποθήκευση

Ναι, μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε μονάδες αποθήκευσης. Από πολλές απόψεις, είναι ίσως τα πιο εύκολα εξαρτήματα για μεταφορά μεταξύ μηχανών. Ωστόσο, έχουμε μερικές επιφυλάξεις, γι’ αυτό δεν τις συμπεριλάβαμε στην ενότητα “Διατήρηση”.

Μια μονάδα δίσκου που πιθανώς δεν θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε είναι η κύρια μονάδα εκκίνησης. Δουλεύει σκληρά και είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για αποτυχία. Επιπλέον, με τις τιμές NVMe να πέφτουν, μπορείτε να βρείτε σταθερές προσφορές σε φανταστικούς δίσκους.

Εάν οι δευτερεύοντες σκληροί δίσκοι και οι SSD σας λειτουργούν καλά, μπορεί να είναι υποψήφιοι για επαναχρησιμοποίηση. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να πεθάνουν ελέγχοντας τα στατιστικά τους SMART. Μια καλή βαθμολογία SMART δεν εγγυάται ότι μια μονάδα δίσκου δεν θα αποτύχει, αλλά είναι γενικά ένας καλός οδηγός.

Ένας άλλος καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αντικαταστήσετε τους δίσκους σας μετά από περίπου πέντε χρόνια περίπου. Εάν πρόκειται να ρίξετε τα ζάρια και να χρησιμοποιήσετε μια παλαιότερη μονάδα δίσκου, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σταθερό εφεδρικό σχέδιο για την προστασία των δεδομένων σας από μια ξαφνική καταστροφή.

ΕΜΒΟΛΟ

Η επαναχρησιμοποίηση της μνήμης RAM είναι δυνατή, καθώς είναι ένα τόσο σταθερό μέρος. Οι τύποι RAM δεν αλλάζουν τόσο συχνά όσο οι γενιές CPU και GPU. Εάν διατηρείτε τη μνήμη RAM, βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατή με τη μητρική σας πλακέτα. Για παράδειγμα, εάν έχετε DDR3 RAM, σίγουρα δεν θα λειτουργήσει σε μητρική πλακέτα DDR4.

  Τι είναι οι οθόνες εσωτερικού αυτιού και ποιος πρέπει να τις χρησιμοποιεί;

Λάβετε υπόψη ότι οι τιμές της RAM φαίνονται και πάλι λογικές. Εάν εξοικονομείτε χρήματα επαναχρησιμοποιώντας άλλα εξαρτήματα, ίσως θελήσετε να αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM σας ή ακόμα και να αγοράσετε μια κομψή RGB RAM για μια πιο κομψή εμφάνιση.

Ψύκτες CPU

Οι ψύκτες CPU μπορεί να είναι ακριβοί. Εάν το παλιό είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, τότε ίσως μπορείτε να το επαναχρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ισχυρό για να κρυώσει τη νέα σας CPU (ελέγξτε το TDP). Θα χρειαστεί επίσης να τοποθετήσει την υποδοχή στη νέα σας μητρική πλακέτα.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι από όλα τα μέρη που δεν θέλετε να αποτύχει, αυτό είναι ένα σημαντικό. Εάν το κάνει, μπορεί να βλάψει αυτή την ακριβή νέα CPU. Ένα νέο θα είναι πιθανώς πιο αξιόπιστο για αυτή την κρίσιμη δουλειά.

Ανταλλακτικά που πιθανώς δεν πρέπει να διατηρηθούν: Η CPU και η μητρική πλακέτα

Μια Gigabyte gaming μητρική Mini-ITX.

Τώρα, ερχόμαστε στα κομμάτια που πιθανώς (οπωσδήποτε) θα πρέπει να αντικαταστήσετε. Εάν φτιάχνετε έναν νέο υπολογιστή, πιθανότατα δεν θα πρέπει να διατηρήσετε την CPU, ακόμα κι αν λειτουργεί καλά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ένα δεύτερο σύστημα με ένα σωρό ανταλλακτικά, απλώς μην το χρησιμοποιήσετε στον νέο σας υπολογιστή. Η CPU είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της απόδοσης του υπολογιστή, γι’ αυτό καταρχήν δημιουργείτε μια νέα εξέδρα.

Εξάλλου, αν διατηρήσετε τη CPU, πιθανότατα κρατάτε και τη μητρική πλακέτα, καθώς η εύρεση μιας νέας για μια παλιά CPU μπορεί να είναι ένας πόνος. Επιπλέον, εάν διατηρείτε τη CPU και τη μητρική πλακέτα, τότε σίγουρα βρίσκεστε σε «αναβάθμιση» και όχι σε περιοχή «νέας κατασκευής».

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, εάν αγοράσατε έναν σύγχρονο επεξεργαστή, όπως τον Ryzen 9 3900X, για τον παλιό σας υπολογιστή, τότε φυσικά θέλετε να επαναχρησιμοποιήσετε την CPU.

Αναβάθμιση έναντι νέου υπολογιστή

Υπάρχει μια σειρά από στοιχεία που πρέπει να εξετάσετε την επαναχρησιμοποίηση σε μια νέα εγκατάσταση. Απλώς θυμηθείτε, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ μιας αναβάθμισης και της κατασκευής ενός πραγματικά νέου συστήματος όταν επαναχρησιμοποιείτε εξαρτήματα.

Μπορείτε να κάνετε μια νέα γενική επισκευή του συστήματος να αξίζει τον κόπο μειώνοντας το κόστος όπου μπορείτε, αλλά κάνοντας φρέσκο ​​το κρέας του νέου σας συστήματος.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις απλές αναβαθμίσεις σε μια υπάρχουσα εγκατάσταση. Ωστόσο, αν διατηρήσετε πάρα πολλά παλιά εξαρτήματα, δεν θα έχετε την ώθηση απόδοσης που αναζητάτε με μια νέα κατασκευή.