Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των παραδειγμάτων δεδομένων και πληροφοριών;

Οι όροι δεδομένα και πληροφορίες χρησιμοποιούνται τις περισσότερες φορές εναλλακτικά, αλλά και οι δύο αυτοί όροι είναι διαφορετικοί. Αλλά η γνώση αυτών των δύο όρων σε βάθος και επίσης οι έντονες διαφορές μεταξύ των δύο είναι απαραίτητη σε αυτό το σημείο στον κόσμο. Αυτή η ανάρτηση θα σας εξοικειώσει με τη διαφορά μεταξύ παραδειγμάτων δεδομένων και πληροφοριών. Εκτός αυτού, θα συζητηθεί επίσης η διαφορά μεταξύ δεδομένων και πληροφοριών και γνώσης. Λοιπόν, ας βουτήξουμε!

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των παραδειγμάτων δεδομένων και πληροφοριών;

Θα μάθετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ των παραδειγμάτων δεδομένων και πληροφοριών περαιτέρω σε αυτό το άρθρο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό λεπτομερώς.

Τι είναι τα Δεδομένα;

Τα δεδομένα μπορούν να οριστούν ως ένα μη οργανωμένο και ακατέργαστο γεγονός που πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία για να έχει νόημα. Τα δεδομένα μπορεί να είναι μη οργανωμένα αλλά και απλά. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν κυρίως παρατηρήσεις, χαρακτήρες, γεγονότα, εικόνες, σύμβολα, αριθμούς αντιλήψεων κ.λπ. Τα δεδομένα περιέχουν επίσης χαρακτήρες, αριθμούς και δηλώσεις σε ακατέργαστη μορφή. Τα δεδομένα ερμηνεύονται γενικά από μια μηχανή ή έναν άνθρωπο για να εξαχθεί το νόημά τους. Εάν δεν υποβληθεί σε κατάλληλη επεξεργασία, έχει μικρή ή καθόλου σημασία για τα ανθρώπινα όντα.

Με άλλα λόγια, τα δεδομένα μπορούν επίσης να ονομαστούν μεμονωμένες μονάδες πληροφοριών. Στην πληροφορική, τα δεδομένα χαρακτηρίζονται ως bit και bytes, οι βασικές μονάδες πληροφοριών όσον αφορά την επεξεργασία και την αποθήκευση στον υπολογιστή. Ενώ στην αναλυτική διαδικασία, υποδεικνύεται από μεταβλητές.

Τα δεδομένα μπορούν να είναι δύο τύπων: Πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δεδομένα.

Κύρια δεδομένα:

  • Ποιοτικά Δεδομένα: Πληροφορίες που δεν μπορούν να περιοριστούν απλώς σε αριθμούς. Τα ποιοτικά δεδομένα διαφέρουν από τα ποσοτικά δεδομένα καθώς αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί, τι και πώς ενός φαινομένου.

  • Ποσοτικά δεδομένα: Πληροφορίες που μπορούν να μετρηθούν. Τα ποσοτικά δεδομένα μπορούν να μετρηθούν ή να μετρηθούν και στη συνέχεια να τους δοθεί μια αριθμητική τιμή, όπως τα έσοδα σε δολάρια ή το μήκος σε χιλιοστά.

Δευτερεύοντα δεδομένα:

  • Εσωτερικά δεδομένα: Πληροφορίες, τάσεις και στατιστικά στοιχεία που ανακαλύπτουν οι επιχειρήσεις μέσω των δραστηριοτήτων τους. Περιέχει δεδομένα που λαμβάνονται από λογισμικό, εσωτερικές βάσεις δεδομένων, πελάτες, λήψη αποφάσεων και αναφορές.

  • Εξωτερικά δεδομένα: Είναι τα δεδομένα που βρίσκονται εκτός των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού.

Τι είναι η Πληροφορία;

Οι πληροφορίες μπορούν να οριστούν ως ένα σύνολο ερμηνευμένων και οργανωμένων δεδομένων που έχουν υποστεί επεξεργασία με ουσιαστικό τρόπο σύμφωνα με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις. Οι πληροφορίες δίνουν νόημα στα δεδομένα και ενισχύουν την αξιοπιστία των δεδομένων. Επιπλέον, μειώνει την αβεβαιότητα και συμβάλλει στη διασφάλιση του ανεπιθύμητου χαρακτήρα των δεδομένων. Έτσι, όταν τα δεδομένα μετατρέπονται σε πληροφορίες, δεν έχουν ποτέ ανεπιθύμητες και άχρηστες λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες είναι βασικά δεδομένα επεξεργασίας που περιέχουν δεδομένα που έχουν συνάφεια, πλαίσιο και σκοπό. Οι πληροφορίες επεξεργάζονται, παρουσιάζονται ή δομούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε να είναι χρήσιμες και ουσιαστικές. Στον υπολογιστή, η CPU είναι ο εγκέφαλος, όπου το “P” υποδηλώνει την επεξεργασία δεδομένων. Ο κύριος σκοπός ενός υπολογιστικού συστήματος είναι η επεξεργασία δεδομένων σε πληροφορίες.

Εικόνα του Dariusz Sankowski από το Pixabay

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των παραδειγμάτων δεδομένων και πληροφοριών;

Η απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η διαφορά μεταξύ δεδομένων και πληροφοριών στους υπολογιστές συζητείται παρακάτω.

  • Τα δεδομένα είναι μη οργανωμένα και ακατέργαστα, ενώ οι πληροφορίες είναι οργανωμένες.

  • Τα δεδομένα δεν έχουν νόημα εάν δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία με ακρίβεια, αλλά οι πληροφορίες είναι ουσιαστικές και αξιόπιστες.

  • Τα δεδομένα έρχονται γενικά με τη μορφή αριθμών, αριθμών, γραφημάτων ή στατιστικών, ενώ οι πληροφορίες παρουσιάζονται κυρίως μέσω ιδεών, σκέψεων, λέξεων και γλώσσας.

  • Δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση με βάση δεδομένα. Οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν όταν τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε πληροφορίες επειδή αποκτούν νόημα.
  • Τα δεδομένα από μόνα τους δεν έχουν καμία σημασία ενώ οι πληροφορίες είναι σημαντικές από μόνες τους.

  • Τα δεδομένα δεν εξαρτώνται από πληροφορίες, αλλά οι πληροφορίες εξαρτώνται από δεδομένα.

  • Τα δεδομένα μετρώνται σε bit και byte, αλλά οι πληροφορίες μετρώνται σε μονάδες που είναι χρήσιμες και σημαντικές, όπως ποσότητα, χρόνος κ.λπ.

  • Τα δεδομένα βασίζονται σε παρατηρήσεις και αρχεία και γενικά αποθηκεύονται σε συσκευές αποθήκευσης υπολογιστών. Οι πληροφορίες από την άλλη βασίζονται σε ανάλυση και είναι αξιόπιστες και ουσιαστικές.

  • Στους υπολογιστές, τα δεδομένα είναι η είσοδος ή αυτό που λέτε στον υπολογιστή να αποθηκεύσει ή να κάνει. Οι πληροφορίες από την άλλη είναι η έξοδος ή ο τρόπος με τον οποίο ο υπολογιστής ερμηνεύει τα δεδομένα σας και σας δείχνει την οδηγία ή την ενέργεια που ζητήσατε.

Ποια είναι τα Παραδείγματα Δεδομένων και Πληροφοριών;

Η διαφορά μεταξύ των παραδειγμάτων δεδομένων και πληροφοριών συζητείται παρακάτω:

Παραδείγματα Δεδομένων:

  • Ο αριθμός των επισκεπτών σε έναν ιστότοπο σε έναν δεδομένο μήνα (για παράδειγμα τον Ιανουάριο).
  • Η ημερομηνία και η ώρα ενός αντικειμένου που αγοράσατε από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, π.χ Αμαζόνα.
  • Η ιστορία των μετρήσεων της θερμοκρασίας στον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια είναι δεδομένα.
  • Ένα βιβλίο αποτελείται από πολλές σελίδες που έχουν πολλές λέξεις, επομένως αποτελεί δεδομένα.
  • Ο αριθμός των likes και των σχολίων σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δεδομένα.
  • Σε ένα εστιατόριο, ο λογαριασμός ενός πελάτη είναι δεδομένα.
  • Το ποσό συνδρομής του πελάτη είναι επίσης ένα παράδειγμα δεδομένων.

Παραδείγματα πληροφοριών:

  • Έχοντας κατανοήσει ότι η οργανική επισκεψιμότητα αυξάνεται σημαντικά από την άμεση επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας.
  • Υπολογίστε την ώρα της ημέρας κατά την οποία πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.
  • Όταν τα δεδομένα αναλύονται και οργανώνονται για να διαπιστωθεί ότι η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, είναι πληροφορίες.
  • Όταν διαβάζουμε τις σελίδες του βιβλίου, εξετάζουμε το υλικό και το περιεχόμενο και το επεξεργαζόμαστε στον εγκέφαλό μας, γίνεται πληροφορία.
  • Όταν ο αριθμός των επισημάνσεων “μου αρέσει” και των σχολίων σε μια ανάρτηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδυάζεται με άλλα στατιστικά στοιχεία αφοσίωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι ακόλουθοι και οι κοινοποιήσεις, για να ληφθούν χρήσιμες πληροφορίες, όπως ποια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να προσελκύσουν το κοινό τους.
  • Όταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ερμηνεύει διάφορους λογαριασμούς σε μια περίοδο για να παράγει πολύτιμες και ουσιαστικές πληροφορίες, όπως ποια είδη του μενού είναι πιο δημοφιλή κ.λπ.
  • Το (555)321-7878 ως αριθμός τηλεφώνου είναι επίσης ένα παράδειγμα πληροφοριών.

Ελπίζω αφού τα διαβάσετε να καταλάβετε τώρα τη διαφορά μεταξύ των παραδειγμάτων δεδομένων και πληροφοριών.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ δεδομένων και πληροφοριών και γνώσης;

Ας δούμε τη διαφορά μεταξύ δεδομένων, πληροφοριών και γνώσης.

Ι. Δεδομένα

Τα δεδομένα είναι μια συλλογή αυτών των λεπτομερειών ή δεδομένων που παραμένουν με τη μορφή συμβόλων, κειμένων με σχήματα ή περιγραφές. Ή απλές παρατηρήσεις οντοτήτων, πραγμάτων ή γεγονότων με δυνατότητα επεξεργασίας, ανάλυσης και εξαγωγής συμπερασμάτων. Τα δεδομένα είναι μη οργανωμένα και ακατέργαστα. Ως εκ τούτου, πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία έτσι ώστε να αποδειχθεί ουσιαστικό και χρήσιμο.

II. Πληροφορίες

Οι πληροφορίες είναι τα δεδομένα που συλλέγονται για την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων. Οι πληροφορίες επεξεργάζονται, δομούνται και παρουσιάζονται με εκχωρημένο νόημα που ενισχύει την αξιοπιστία και τη βεβαιότητα των δεδομένων που αποκτώνται. Υπάρχουν πληροφορίες για την οργάνωση σχετικών και έγκαιρων δεδομένων για την ανάπτυξη ιδεών.

III. Η γνώση

Η γνώση διευκρινίζει τις συλλεγόμενες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για ένα συγκεκριμένο άτομο ή ένα γεγονός. Η γνώση βοηθά στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και στην επίλυση ζητημάτων ή προβλημάτων. Επομένως, η γνώση επηρεάζει τις πράξεις και τη σκέψη των ανθρώπων. Οι μηχανές μπορούν επίσης να λάβουν αποφάσεις με βάση τη νέα γνώση που παράγεται από τις πληροφορίες. Για να αποκτήσετε γνώση, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε τέτοιες πληροφορίες.

  • Έμμεση γνώση: Η σιωπηρή γνώση είναι εκείνη η γνώση που δεν αποθηκεύεται ψηφιακά ή δεν καταγράφεται. Δεν εξαρτάται από το πλαίσιο ενός ατόμου και αποτελεί μέρος της πρακτικής ή της διαδικασίας.

  • Ρητή γνώση: Ρητή γνώση είναι εκείνη η γνώση που είναι προσβάσιμη ή γραμμένη. Η ρητή γνώση μπορεί να είναι σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί. Παραδείγματα ρητής γνώσης περιλαμβάνουν πολιτικές επιστροφών, εκπαιδευτικά εγχειρίδια ή τεκμηριωμένες πληροφορίες προϊόντος.

Διαβάστε αυτό το άρθρο από την αρχή για να μάθετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ των παραδειγμάτων δεδομένων και πληροφοριών.

Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ δεδομένων και πληροφοριών και γνώσης;

Η βασική διαφορά μεταξύ δεδομένων και πληροφοριών και γνώσης είναι η εξής:

  • Τα δεδομένα δεν έχουν νόημα χωρίς να υποβάλλονται σε επεξεργασία και να συγκεντρώνονται σε μια κατανοητή δομή, ενώ οι πληροφορίες ενισχύουν την αναπαράσταση και η γνώση αυξάνει τη συνείδηση.
  • Ένα άλλο σημείο διαφοράς είναι ότι τα δεδομένα είναι βασικά αποσυντεθειμένα κομμάτια χαρακτήρων και συμβόλων που συνδέονται μεταξύ τους, ενώ οι πληροφορίες επεξεργάζονται και τα βελτιωμένα δεδομένα και η γνώση είναι σημαντική και πολύτιμη πληροφορία.
  • Επιπλέον, τα δεδομένα μπορεί να στερούνται πλαισίου, αλλά οι πληροφορίες δίνουν πλαίσιο στα δεδομένα και η γνώση φέρνει βάθος στην κατανόηση αυτών των πληροφοριών.
  • Επιπλέον, τα δεδομένα και οι πληροφορίες από μόνα τους δεν αρκούν για να κάνετε προβλέψεις ή τεκμηριωμένες αποφάσεις, ενώ η γνώση βοηθάει να κάνετε προβλέψεις εάν κάποιος διαθέτει την απαιτούμενη κατανόηση και εμπειρία.
  • Επιπλέον, τα δεδομένα δεν μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση του ερωτήματος. Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες είναι ένα κείμενο που απαντά σε ερωτήσεις όπως τι, πότε, ποιος ή πού. Η γνώση είναι ένα κείμενο που απαντά στις ερωτήσεις του πώς και γιατί.
  • Τα δεδομένα και οι πληροφορίες μεταφέρονται εύκολα, ενώ η μεταφορά γνώσης χρειάζεται μάθηση.

***

Ελπίζω να σας άρεσε η ανάγνωση του άρθρου μας καθώς εξηγήσαμε τη διαφορά μεταξύ των παραδειγμάτων δεδομένων και πληροφοριών και τη διαφορά μεταξύ δεδομένων και πληροφοριών και γνώσης. Εάν θέλετε τακτικές ενημερώσεις σχετικά με δεδομένα, πληροφορίες και γνώσεις, επισκεφτείτε τη σελίδα μας καθώς συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τη σελίδα μας τακτικά. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας μέσω της παρακάτω ενότητας σχολίων. Επίσης, ενημερώστε μας για το τι θέλετε να μάθετε στη συνέχεια.

  Roblox Heroes Ultimatum Codes: Redeem Now