Ποια είναι η διαφορά και ποια πρέπει να αγοράσετε;

Βασικά Takeaways

  • Το Apple Vision Pro προσφέρει ανώτερη τεχνολογία παρακολούθησης χεριών σε σύγκριση με το Meta Quest 3, αλλά στερείται υποστήριξης ελεγκτή, προκαλώντας καθυστερήσεις.
  • Το Apple Vision Pro διαθέτει οθόνες micro-OLED υψηλής ανάλυσης, αλλά προβλήματα βάρους, μπαταρίας και άνεσης σε σύγκριση με το Quest
  • Το Apple Vision Pro υπόσχεται νέα εμπειρία Χωρικών Υπολογιστών, ενώ το Meta Quest 3 εστιάζει σε καθηλωτικά παιχνίδια και προσαρμόσιμες λειτουργίες.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Apple κυκλοφόρησε τελικά το Vision Pro στον κόσμο: ένα ακουστικό AR 3500 $ που η Apple επιμένει ότι δεν πρέπει να ονομάζεται ακουστικό AR/VR/XR και πρέπει να αναφέρεται ως ένα νέο παράδειγμα του «Χωρικού Υπολογισμού».

Μέρος του λόγου είναι να αποφευχθούν οι συγκρίσεις με τα υπάρχοντα ακουστικά, αλλά αποδεικνύεται ότι το Meta Quest 3 – ένα ακουστικό VR με δυνατότητα μικτής πραγματικότητας που κυκλοφόρησε το 2023 και πωλείται για περίπου 500 $ – είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοιο.

Σαφώς, μια συσκευή που κοστίζει επτά φορές περισσότερο θα πρέπει να είναι καλύτερη σχεδόν από κάθε άποψη, αλλά υπάρχουν περισσότερες ομοιότητες από ό,τι φαντάζεστε.

Ελεγκτές (ή έλλειψη αυτών)

Το μοναδικό με το Apple Vision Pro είναι ότι δεν χρειάζεστε χειριστήρια για να πλοηγηθείτε στον χώρο VR ή AR. Αντίθετα, η Apple έχει σχεδιάσει το Vision Pro ώστε να ελέγχεται χρησιμοποιώντας τα μάτια, τα χέρια και τη φωνή σας.

μήλο

Το Meta Quest 3 διαθέτει εργονομικούς ελεγκτές για αλληλεπίδραση όταν βυθίζεστε στο περιβάλλον VR ή AR. Εάν παίζετε ένα παιχνίδι που περιλαμβάνει το να κρατάτε ένα όπλο ή σπαθί, αυτά είναι ανώτερα από τα χέρια σας από κάθε άποψη. Ωστόσο, βάλτε τα χειριστήρια στη μία πλευρά και το σετ μικροφώνου-ακουστικού θα αναγνωρίσει τα χέρια σας, επιτρέποντάς σας να εξερευνήσετε χρησιμοποιώντας χειρονομίες σημείου και τσιμπήματος. Για γενικές αλληλεπιδράσεις διεπαφής χρήστη, αυτό λειτουργεί εξαιρετικά.

James Bruce / MakeUseOf

Από όλους τους λογαριασμούς, η αναγνώριση χεριών του Apple Vision Pro είναι ανώτερη από το Quest 3. Μπορεί να δει τα χέρια σας όταν δεν είναι ακριβώς μπροστά, χάρη στις κάμερες παρακολούθησης με ευρύτερη προβολή υψηλότερης ανάλυσης, που οδηγεί σε πιο ακριβείς αλληλεπιδράσεις .

Ωστόσο, ένας άλλος τρόπος για να το θέσετε αυτό θα ήταν ότι δεν έχετε πολλές επιλογές στο Apple Vision Pro. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας επειδή δεν υπάρχουν ελεγκτές — ακόμα κι αν ένας ελεγκτής θα ήταν ταχύτερος ή πιο ακριβής σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι το παιχνίδι στο Vision Pro είναι δύσκολο χάρη σε όλη τη βαριά επεξεργασία για την ακριβή παρακολούθηση με το χέρι. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη καθυστέρηση σε σύγκριση με το Quest 3. Αυτό μπορεί πιθανότατα να διορθωθεί εάν η Apple προσθέσει μια λιγότερο ακριβή λειτουργία παιχνιδιού.

Ένας άλλος περιορισμός ελέγχου του Apple Vision Pro είναι ότι το κλικ σε ένα κουμπί απαιτεί να το κοιτάξετε απευθείας, ένα είδος διπλής επιβεβαίωσης ότι θέλατε να κάνετε κλικ σε αυτό το πράγμα. Αυτό εξασφαλίζει την ακρίβεια ακόμη περισσότερο, αλλά είναι μια αρκετά ασυνήθιστη συμπεριφορά. Στο Quest 3, μπορείτε να πατήσετε κουμπιά ενώ το βλέμμα σας είναι αλλού. Ωστόσο, αυτή είναι μια πτυχή του λογισμικού, επομένως είναι πιθανό αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Προδιαγραφές

Βάρος

Παρά το βάρος του σετ μικροφώνου-ακουστικού Apple Vision Pro ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα Quest 3, το συνολικό βάρος είναι ακόμη υψηλότερο, επειδή αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τη δεμένη μπαταρία, σχεδιασμένη για να τοποθετείται στην τσέπη σας ή στη μία πλευρά. Η μπαταρία Quest 3 είναι ενσωματωμένη στο μπροστινό μέρος του ακουστικού, αλλά αν χρειάζεστε ακόμη περισσότερο χυμό, μπορείτε να τοποθετήσετε μια άλλη μπαταρία στο πίσω μέρος του ιμάντα, η οποία βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του βάρους.

μήλο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Vision Pro ζυγίζει σημαντικά περισσότερο. έχει τρομερό τζάμι μέσα και έξω, καθώς και άλλη οθόνη στο μπροστινό μέρος. Ενώ η απόφαση να γίνει η μπαταρία εξωτερική ήταν λογική λόγω των περιορισμών, το γεγονός ότι ήταν τόσο ρητά κρυμμένο από το μάρκετινγκ αποτελεί παραδοχή αποτυχίας σχεδιασμού. Οποιαδήποτε πρόσθετη καλωδίωση σε ένα ακουστικό VR είναι άβολη και μειώνει την εμπειρία. Το Quest 3 είναι εντελώς αυτόνομο—ή μπορεί να οδηγηθεί ασύρματα από υπολογιστή για βελτιωμένα γραφικά.

  Ενσωματωμένα οικονομικά επεξηγημένα σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Διάρκεια ζωής μπαταρίας

Τόσο το Apple Vision Pro όσο και το Quest διαθέτουν διάρκεια μπαταρίας περίπου 2,5 ωρών, αν και το ακριβές νούμερο θα ποικίλλει ανάλογα με το πόσο εντατικές είναι οι εφαρμογές που εκτελείτε, πόσο δυνατή είναι η ένταση του ήχου, πόσο φωτεινή είναι η οθόνη κ.λπ. Ένα πιο ισχυρό τσιπ όπως αυτό στο εσωτερικό του Vision Pro θα απαιτούσε περισσότερη ισχύ για να τρέξει, αλλά είναι τόσο αποτελεσματικό που μπορεί να αποδώσει πολλές φορές πιο γρήγορα από το SoC του Quest 3 ενώ χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα ισχύος.

Ποιότητα οθόνης και FOV

Υπάρχει πολύ μικρή σύγκριση που πρέπει να γίνει όσον αφορά την ανάλυση. είναι παρόμοιο με το άλμα από το HD σε 4K. Σύμφωνα με το teardown iFixit, το Apple Vision Pro διαθέτει διπλές οθόνες micro-OLED με ανάλυση 3.660 x 3.200, με μέγεθος οθόνης περίπου 0,95 ίντσες, με αποτέλεσμα τα απίστευτα 3,386 PPI (pixel ανά ίντσα). Το Quest 3 χρησιμοποιεί διπλές οθόνες LCD με ανάλυση 2.064 x 2.208 ανά μάτι αλλά με μεγαλύτερες οθόνες, με αποτέλεσμα 1.218 PPI. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα στη διαύγεια και η υψηλότερη πυκνότητα pixel ανά ίντσα που έχουμε δει σε οποιαδήποτε συσκευή.

Ωστόσο, ενώ το Vision Pro μπορεί να έχει την υψηλότερη πυκνότητα εικονοστοιχείων που έχετε δει μέχρι σήμερα, κάθεται επίσης πολύ κοντά στα μάτια σας. Ένα καλύτερο μέτρο για χρήση είναι το PPD, ή pixel ανά μοίρα. Το PPD είναι συνάρτηση του οπτικού πεδίου—όσο περισσότερο ο εικονικός κόσμος μπορεί να δει, τόσο χαμηλότερα θα ήταν τα pixel ανά βαθμό για παρόμοια ανάλυση. Το Vision Pro PPD υπολογίζεται σε περίπου 34. το Quest 3 είναι περίπου 25. Στην πραγματικότητα, το Pimax Crystal διαθέτει pixel ανά βαθμό πυκνότητας παρόμοια με το Vision Pro, επομένως δεν είναι έξω από αυτόν τον κόσμο.

Από την άλλη, το οπτικό πεδίο —δηλαδή η περιοχή της όρασής σας στην οποία μπορείτε να αποδώσετε κάτι (φανταστείτε μια οθόνη στο γραφείο σας από την οποία μπορείτε να μετακινηθείτε πιο κοντά ή πιο μακριά, αυξάνοντας ή μειώνοντας έτσι το οπτικό σας πεδίο)— είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς χαμηλότερη στο Apple Vision Pro σε σύγκριση με το Quest 3. Δεν είναι τεράστια διαφορά και η μέτρηση του FOV δεν είναι ακριβής επιστήμη, αλλά ανέκδοτες αναφορές είναι ότι το κατακόρυφο FOV είναι λίγο χαμηλότερο.

Η σημαντική αύξηση του οπτικού πεδίου απαιτεί σημαντικούς συμβιβασμούς αλλού και πολύπλοκα συστήματα φακών που παρουσιάζουν τις δικές τους ελλείψεις, επομένως είναι απίθανο να δούμε μεγάλη βελτίωση εδώ για λίγο. Τούτου λεχθέντος, τόσο το Quest 3 όσο και το Apple Vision Pro προσφέρουν τεράστια βελτίωση σε σχέση με τα ελαφριά γυαλιά AR, όπως το Microsoft HoloLens. Ο σχεδιασμός των «γυαλιών σκι» χρειάζεται για κάθε είδους βύθιση.

Τέλος, το Quest 3 μπορεί να τρέξει αυτές τις οθόνες έως και 120 Hz, ενώ το Vision Pro μεγιστοποιείται στα 90 Hz. Οι περισσότερες εφαρμογές δεν χρησιμοποιούν (ή μάλλον δεν μπορούν, λόγω της απαιτούμενης επεξεργαστικής ισχύος) τον πλήρη ρυθμό ανανέωσης του Quest 3, επομένως αυτή η προδιαγραφή είναι κάπως αμφιλεγόμενη.

Αλλά θα πρέπει να το θέσουμε σε μια προοπτική όταν πρόκειται για τους ισχυρισμούς ότι το Vision Pro είναι αντικατάσταση οθόνης: μια εικονική οθόνη στο Vision Pro (ή στο Quest 3) εξακολουθεί να μην μπορεί να ανταγωνιστεί μια πραγματική οθόνη. Ενώ μπορεί να έχετε ανάλυση 4K στο Vision Pro, αυτή είναι μια συνολική ανάλυση για ολόκληρη την προβολή σας, επομένως η τοποθέτηση μιας εικονικής οθόνης σε ένα μικρό μέρος αυτού σημαίνει ότι η πραγματική ανάλυση αυτής της εικονικής οθόνης θα είναι σημαντικά χαμηλότερη. Εάν η δουλειά σας απαιτεί να δείτε κάτι σε υψηλή ανάλυση, θα πρέπει να παραμείνετε με φυσικές οθόνες προς το παρόν, φοβάμαι.

CPU και RAM

μήλο

Το Apple Vision Pro διαθέτει επεξεργαστή Apple M2, τον οποίο μπορείτε να βρείτε στις συσκευές MacBook Air, MacBook Pro και iPad Pro. Αλλά για να επεξεργαστεί πληροφορίες από τις κάμερες και να στείλει πληροφορίες πίσω στην οθόνη με ελάχιστη καθυστέρηση, το Apple Vision Pro χρησιμοποιεί ένα πρόσθετο τσιπ, που ονομάζεται R1.

  Πώς να καταργήσετε την εγγραφή σας από το Jobcase

Το Meta Quest 3 τροφοδοτείται από ένα τσιπ Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2. Δεν υπάρχει σύγκριση όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ σε σύγκριση με το Vision Pro. είναι σαν να βάζεις έναν επιτραπέζιο υπολογιστή με ένα smartphone.

Το Apple Vision Pro διαθέτει 16 GB μνήμης RAM, ενώ το Meta Quest 3 προσφέρει 12 GB, αλλά αυτή η προδιαγραφή δεν σημαίνει πολλά για τη συνολική απόδοση.

Αυτός ο πίνακας συνοψίζει μερικές από τις βασικές προδιαγραφές.

Apple Vision Pro Meta Quest 3
Τιμή Από 3.499 $ Από 499 $
Επεξεργαστής Τσιπ M2, τσιπ R1 Τσιπ Snapdragon XR2 Gen 2
ΕΜΒΟΛΟ 16 GB 12 GB
Αποθήκευση 256GB/512GB/1TB 128GB/512GB
Τύπος οθόνης Micro-OLED οθόνη υγρού κρυστάλλου
Ανάλυση της οθόνης 3.660 x 3.200 ανά μάτι 2.064 x 2.208 ανά μάτι
Ρυθμός ανανέωσης 90Hz 120 Hz
Βάρος 600-650 γρ 550 γρ

Επαυξημένη πραγματικότητα και Passthrough

Το κύριο σημείο πώλησης του Vision Pro είναι ότι μπορείτε να επικαλύψετε εφαρμογές στην προβολή του πραγματικού σας κόσμου. Αυτό ονομάζεται επαυξημένη πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς, αλλά η Apple θα προτιμούσε να την αναφέρετε ως Χωρική Υπολογιστική. Το πιο κρίσιμο μέρος αυτού είναι ένα καλής ποιότητας σύστημα κάμερας passthrough. Σε αντίθεση με τα γυαλιά AR που προβάλλουν πρόσθετες πληροφορίες σε έναν καθαρό φακό, επιτρέποντάς σας να συνεχίσετε να βλέπετε τον κόσμο, το Vision Pro και το Quest 3 τροφοδοτούν και τα δύο μια ζωντανή προβολή κάμερας. Μέχρι να εμφανιστεί το Vision Pro, το Quest 3 ήταν ο βασιλιάς της μετάδοσης κάμερας για το AR. Αλλά το Vision Pro έχει καλύτερο σύστημα κάμερας, με ταχύτερη επεξεργασία και, επομένως, χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο μέχρι να φτάσει η εικόνα στις εσωτερικές οθόνες. Αυτό σημαίνει ότι η άποψή σας για τον έξω κόσμο είναι πολύ πιο ευκρινής και λιγότερο καθυστερημένη. Δεδομένου ότι και τα δύο συστήματα βασίζονται σε μικρούς αισθητήρες κάμερας, οι καταστάσεις χαμηλού φωτισμού υποβαθμίζουν σοβαρά την ποιότητα της διέλευσης, αυξάνοντας τα επίπεδα θορύβου. Και οι δύο κάμερες Quest 3 και Vision Pro λειτουργούν καλύτερα σε καλά φωτισμένους χώρους. Η άλλη υπόσχεση του χωρικού υπολογισμού είναι ότι μπορείτε να αφήσετε τα Windows και τις εφαρμογές σε ένα συγκεκριμένο μέρος και να επιστρέψετε σε αυτά αργότερα. Στο Vision Pro, αυτό λειτουργεί όπως περιγράφεται. Μερικοί χρήστες ανέφεραν ακόμη και απώλεια παραθύρων εφαρμογών επειδή δεν θυμούνται πού τα έβαλαν. Αυτά τα χαρακτηριστικά είχαν υποσχεθεί στο Quest 3, αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Αυτήν τη στιγμή περιορίζεστε σε τρία παράθυρα εφαρμογών δίπλα-δίπλα, και ακόμη και τότε, απέχει πολύ από την πραγματική πολυδιεργασία και το Quest 3 δεν έχει τη λειτουργική ισχύ του επιτραπέζιου υπολογιστή που έχει το Vision Pro. Το Apple Vision Pro δεν είναι Δεν είναι απλά ένα αυτόνομο ακουστικό. ισοδυναμεί σε ισχύ με έναν αξιοπρεπή φορητό υπολογιστή, επομένως δεν έχει πρόβλημα να τρέχει κάθε είδους εφαρμογές παραγωγικότητας.

Υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων, εφαρμογών και παιχνιδιών

μήλο

Στην τρέχουσα κατάστασή τους, οι προσφορές λογισμικού των Quest 3 και Vision Pro διαφέρουν δραματικά.

Το Apple Vision Pro χρησιμοποιεί ένα νέο λειτουργικό σύστημα γνωστό ως visionOS που σας επιτρέπει να αλληλεπιδράτε με γνωστές εφαρμογές iOS και macOS σε περιβάλλον μικτής πραγματικότητας. Εκτός αυτού, μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινίες (αν και οι εφαρμογές Netflix και YouTube απουσιάζουν αισθητά), να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και να εργαστείτε χρησιμοποιώντας ένα εικονικό πληκτρολόγιο. Έχετε ανοιχτές πολλές εφαρμογές και μεταφέρετε την υπάρχουσα οθόνη του φορητού υπολογιστή σας στον εικονικό κόσμο. Είναι ο δικός σας ιδιωτικός υπολογιστικός χώρος με εκατοντάδες εικονικές οθόνες. Ωστόσο, πολλοί χρήστες αναφέρουν την καθηλωτική παρακολούθηση ταινιών ως την αγαπημένη τους εμπειρία στο Vision Pro.

Will Graf/MakeUseOf

Το Meta Quest 3 προσφέρει μερικές από τις ίδιες δυνατότητες, αλλά τρέχει σε μια εξαιρετικά προσαρμοσμένη έκδοση του Android OS. Θα βρείτε μερικά υπέροχα καθηλωτικά προγράμματα αναπαραγωγής ταινιών, για παράδειγμα—ακόμα και εκείνα όπου μπορείτε να απολαύσετε ταινίες με άλλους εικονικούς φίλους—αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν είναι αντικατάσταση επιτραπέζιου υπολογιστή.

James Bruce/MakeUseOf

Το Meta Quest 3, ωστόσο, έχει σχεδιαστεί κυρίως για καθηλωτικές εμπειρίες παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας με χειριστήρια απτικής ανάδρασης που σας κάνουν να νιώθετε ότι αγγίζετε κάτι που δεν υπάρχει, όπως να κρατάτε ένα εικονικό όπλο ή σπαθί. Εν τω μεταξύ, οι λειτουργίες AR του Quest 3 είναι περισσότερο για λόγους ευκολίας παρά παραγωγικότητας, όπως για παράδειγμα για να σας βοηθήσουν να δείτε την οθόνη του τηλεφώνου σας ή να ελέγξετε αν η γάτα που μόλις πατήσατε εξακολουθεί να αναπνέει.

  Δημιουργήστε ένα κινούμενο φόντο με HTML και CSS

Μπορείτε επίσης να παίξετε παιχνίδια στο Apple Vision Pro συνδέοντας ένα gamepad Bluetooth, αλλά μόνο παιχνίδια επίπεδης οθόνης σε μια μεγάλη οθόνη εικονικού κινηματογράφου. Η έλλειψη αποκλειστικών ελεγκτών θα περιορίσει τελικά τα παιχνίδια VR που είναι διαθέσιμα στο Vision Pro. Φυσικά, είναι πιθανό η Apple να κυκλοφορήσει χειριστήρια χειρός στο μέλλον, αλλά δεν φαίνεται να ταιριάζει με το όραμά της για τη συσκευή.

Εξωτερική Αντίληψη

Will Graf / MakeUseOf

Το Apple Vision Pro διαθέτει μια μεγάλη γυάλινη μπροστινή πλάκα, κάτω από την οποία βρίσκονται δύο οθόνες micro OLED που μιμούνται τα μάτια σας—ακόμα και μέχρι εκεί που κοιτάτε, χάρη στην παρακολούθηση ματιών. Επιτρέπει σε άλλους να δουν τα μάτια σας όταν βρίσκεστε στον χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας. Αλλά αν μεταβείτε στην εικονική πραγματικότητα (εμβυθιστική λειτουργία), δεν θα δείχνει τα μάτια σας προς τα έξω. Μπορεί να δούμε πρόσθετες λειτουργίες να προστίθενται σε αυτές τις μικρές οθόνες ματιών στο μέλλον.

James Bruce / MakeUseOf

Εν τω μεταξύ, το Meta Quest 3 προσφέρει απλώς μια μεγάλη λευκή πλαστική μάσκα. Μπορείτε να επικολλήσετε τα δικά σας τυπωμένα δέρματα για κάποια προσαρμογή.

Ανεση

Will Graf / MakeUseOf

Εκτός συσκευασίας, το Apple Vision Pro διαθέτει ένα ενιαίο λουρί κεφαλής με επένδυση με αντικραδασμική προστασία στο πίσω μέρος. Ενώ το Meta Quest 3 έρχεται με ένα βασικό λουρί κεφαλής και έναν πρόσθετο ιμάντα στο επάνω μέρος, που είναι πιο βολικό για τη διανομή βάρους και την αποφυγή πίεσης στα μάτια σας. Οι πρώτοι χρήστες του Vision Pro σημειώνουν ότι η κατανομή βάρους είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα. είναι άβολο να το φοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

μήλο

Ωστόσο, και τα δύο ακουστικά έχουν προαιρετικές αναβαθμίσεις ή τροποποιήσεις λουριών, όπως ο διπλός βρόχος που απεικονίζεται παραπάνω. Το οικοσύστημα αξεσουάρ Quest 3 είναι φυσικά πιο ανεπτυγμένο σε αυτό το σημείο, αλλά με τον καιρό, θα δούμε μια ακόμη μεγαλύτερη γκάμα πιο άνετων εναλλακτικών ιμάντων για το Vision Pro.

Τιμή

Το Apple Vision Pro ξεκινά από 3.499 $, καθιστώντας το το πιο ακριβό σετ VR/AR στην αγορά με μια μακρινή λήψη. Η τιμή του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις οθόνες micro-OLED, τις εξωτερικές οθόνες, τα απίστευτα ισχυρά τσιπ επεξεργαστών, καθώς και από πολλές κάμερες και αισθητήρες για να παρακολουθείτε τα μάτια και τα χέρια σας. Ανεξάρτητα όμως από το πόσο τεχνικά εντυπωσιακό είναι όλο αυτό, είναι ένα αναμφισβήτητα μεγάλο χρηματικό ποσό.

μήλο

Συγκριτικά, το Meta Quest 3 με αποθηκευτικό χώρο 128 GB ξεκινά από 499 $. Θα μπορούσατε να αγοράσετε επτά από αυτά για ένα Vision Pro και να απολαύσετε καθηλωτικά παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας με όλη την οικογένεια και τους γείτονές σας.

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν το Vision Pro;

Παρόλο που κάνει μερικούς εξαιρετικούς τίτλους και αναμφίβολα πολλές από τις πρώτες παραγγελίες Vision Pro επιστρέφονται εντός του παραθύρου των 14 ημερών, δεν είναι επίσης απροσδόκητο. Ακόμη και ο δικός μας κριτικός Vision Pro, Will Graf, κατέληξε να επιστρέψει τα ακουστικά του. Πολλοί πρώτοι χρήστες του Vision Pro έχουν ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία με υπάρχοντα ακουστικά VR. Σε τελική ανάλυση, η Apple εμπορεύεται το Vision Pro ως “όχι VR” και αντ ‘αυτού ως αντικατάσταση επιτραπέζιου υπολογιστή που μπορείτε να εργάζεστε για πολλές ώρες την ημέρα. Εάν δεν έχετε συνηθίσει να φοράτε καθόλου ακουστικά, αυτός είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να προκαλέσετε πονοκεφάλους και πόνο στον αυχένα.

Άλλοι πρώιμοι χρήστες που έχουν εμπειρία VR είναι πιθανό να βιώνουν κάποιες τύψεις του αγοραστή καθώς συνειδητοποιούν τις περιορισμένες διαθέσιμες εφαρμογές σε σύγκριση με πολύ φθηνότερες προσφορές καταναλωτών.

Φαίνεται σαν μια άδικη σύγκριση —ειδικά δεδομένης της διαφοράς τιμής μερικών χιλιάδων δολαρίων—αλλά το Apple Vision Pro και το Quest 3 έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι φαντάζεστε.

Το Vision Pro είναι ένας φορητός υπολογιστής για τους πρώτους χρήστες που έχουν ήδη επενδύσει στο οικοσύστημα της Apple – ή για προγραμματιστές που θέλουν να ξεκινήσουν το κεφάλι τους για το ποιο μπορεί να είναι στην πραγματικότητα το επόμενο πρότυπο υπολογιστών. Εν τω μεταξύ, το Meta Quest 3 είναι ένα καθηλωτικό ακουστικό εικονικής πραγματικότητας με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών gaming, lifestyle και ψυχαγωγίας που είναι ήδη διαθέσιμες σε πολύ πιο προσιτή τιμή.

Για μένα, η επιλογή είναι προφανής. αλλά αν είχα ένα διαθέσιμο εισόδημα δεκαπλάσιο από αυτό που κάνω τώρα, σίγουρα θα έμπαινα στον πειρασμό.