Ο πρώιμος πόνος του υιοθεσίας είναι πραγματικός, αλλά τον χρειαζόμαστε για πρόοδο

Τα προϊόντα νέας τεχνολογίας είναι συνήθως ακριβά, ημι-άχρηστα και με λάθη. Όταν περιγράφεις την αίσθηση της τεχνολογίας πρώτης γενιάς, έρχεται στο μυαλό μια συγκεκριμένη φράση. Όχι, δεν είναι «τύψη των αγοραστών», είναι «πόνος πρόωρης υιοθέτησης».

Ο πόνος της πρώιμης υιοθέτησης είναι δύσκολο να περιγραφεί, αλλά είναι απαραίτητος για την τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο. Είναι σαν τον πόνο που έρχεται μετά από ένα μακρύ τρέξιμο αναμεμειγμένο με τη βιασύνη του τζόγου. Και όπως ο τζόγος, έτσι και ο πόνος για την έγκαιρη υιοθέτηση είναι ακριβός.

Αλλά τι κάνει κάποιον να υιοθετήσει νωρίς και πώς είναι απαραίτητος ο πόνος του πρόωρου υιοθετητή για την πρόοδο;

Τα πέντε στάδια της υιοθέτησης της τεχνολογίας

Μια απλή αναζήτηση στο Google για «πρώιμους χρήστες» δείχνει ότι, ως έννοια, οι πρώιμοι χρήστες είναι πολύ σημαντικοί για τις επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, είναι πρακτικά ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιτυχία ενός προϊόντος. Σύμφωνα με Έβερετ Ρότζερς, καθηγητής επικοινωνιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, υπάρχουν πέντε στάδια για την υιοθέτηση της τεχνολογίας που σχηματίζουν μια καμπύλη μάρκετινγκ. Στο βιβλίο του Διαχύσεις Καινοτομιών, ο Rogers περιγράφει πώς οι πρώιμοι χρήστες είναι πρακτικά το πρώτο και πιο κρίσιμο στάδιο του κύκλου ζωής ενός προϊόντος, παρόλο που οι πρώιμοι χρήστες αποτελούν ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς.

Σύμφωνα με τα 5 στάδια της υιοθέτησης της τεχνολογίας του Rogers, οι καινοτόμοι είναι οι απόλυτοι πρώτοι επενδυτές σε ένα νέο προϊόν, παρόλο που κατέχουν το μικρότερο μερίδιο αγοράς. Αυτοί οι καινοτόμοι τείνουν να έχουν πολλούς οικονομικούς πόρους, επομένως μπορούν να ρίξουν πολλά χρήματα σε νέα προϊόντα, ακόμα κι αν είναι μισοψημένα ή καταδικασμένα να αποτύχουν. Αλλά οι καινοτόμοι δεν έχουν μεγάλη επιρροή στο κοινό. είναι απλώς οι πλούσιοι άνθρωποι που επενδύουν σε νέες ιδέες στο τέλος του καπέλου.

Ομάδες καταναλωτών που υιοθετούν νέα τεχνολογία (μπλε), μερίδιο αγοράς (κίτρινο)

Οι πρόωροι υιοθετούντες είναι η δεύτερη φάση της καμπύλης υιοθεσίας του Rogers και είναι τα άτομα για τα οποία μας ενδιαφέρει περισσότερο. Σύμφωνα με τον Rogers, οι πρώτοι που υιοθετούν τείνουν να είναι νέοι, μοντέρνοι και ευκατάστατοι. Οι πρώτοι χρήστες (στον τομέα της τεχνολογίας) είναι συνήθως δημοσιογράφοι ή YouTubers που έχουν μεγάλη επιρροή στους μέσους καταναλωτές και συχνά είναι το πρώτο μέρος όπου οι καταναλωτές βρίσκουν νέες πληροφορίες.

  Πώς να μοιράζεστε αποσπάσματα παιχνιδιών και στιγμιότυπα οθόνης στη ροή Xbox σας στα Windows 10

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι πρώτοι χρήστες πρέπει να είναι επικριτικοί για τα νέα προϊόντα για να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους. Αν ο αγαπημένος σας σπασίκλας YouTuber άρχισε να περιφέρεται γύρω από κάποιο ανόητο νέο προϊόν και ισχυριζόταν ότι είναι το μέλλον της τεχνολογίας, ελπίζουμε να εμπιστεύεστε λιγότερο τις απόψεις του. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές τείνουν να εξυπηρετούν τους πρώιμους χρήστες κάνοντας τα νέα προϊόντα να φαίνονται πολυτελή, εκφράζοντας τις δυνατότητες του προϊόντος ή προσαρμόζοντας τις απόψεις των πρώιμων χρηστών στην αρχή του κύκλου ζωής ενός προϊόντος.

Μόλις ένα προϊόν φτάσει σε πρώιμη ή καθυστερημένη πλειοψηφία, θεωρείται επιτυχημένο. Αυτές οι κατηγορίες υποδεικνύουν ότι οι μέσοι καταναλωτές έχουν αρχίσει να υιοθετούν το προϊόν και ότι πιθανότατα διαπερνά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Όταν ένα προϊόν αρχίζει να υιοθετείται νωρίς ή καθυστερημένα στην πλειοψηφία, οι κατασκευαστές αρχίζουν να το εμπορεύονται ως «εύχρηστο» ή «καθολικό». Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Μόλις οι μέσοι άνθρωποι άρχισαν να αγοράζουν επιτραπέζιους υπολογιστές, οι επιχειρήσεις άρχισαν να αναπτύσσουν εργαλεία όπως το ποντίκι του υπολογιστή και τα καθαρά GUI για να κάνουν τα πράγματα πιο ελκυστικά.

Οι καθυστερημένοι είναι οι τελευταίοι που υιοθετούν ένα προϊόν και αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο αγοράς. Άτομα που είναι ξεπερασμένα ή ηλικιωμένοι συνήθως εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και οι επιχειρήσεις (για παράδειγμα, κατασκευαστές smartphone) συνήθως στοχεύουν τα προϊόντα σε καθυστερήσεις ως εκ των υστέρων.

Όλοι έχουμε βιώσει τον πρώιμο πόνο της υιοθεσίας

Γνωρίζουμε τι είναι οι πρόωροι υιοθετούντες, αλλά τι είναι ο πόνος της πρώιμης υιοθέτησης; Ουσιαστικά, ο πόνος της πρώιμης υιοθέτησης είναι όλη η ενοχλητική χάλια που συνοδεύει ένα προϊόν νωρίς στον κύκλο ζωής του. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης της τεχνολογίας που ξοδεύετε πολλά, πιθανότατα έχετε βιώσει κάποια στιγμή τον πόνο που υιοθέτησε νωρίς. Είμαστε όλοι υιοθέτες πρώιμοι σε κάποιον τομέα, είτε πρόκειται για τηλεοπτικές εκπομπές, μουσική, βιβλία, αυτοκίνητα ή παπούτσια. Και φυσικά, ιστότοποι όπως το Kickstarter έχουν κάνει την έγκαιρη υιοθέτηση πολύ πιο προσιτή και καθολική.

  Έφτασε η τηλεόραση 8K. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε εγκρίνει ένα προϊόν (ή ακόμα και έναν καλλιτέχνη ή μουσικό) που έχει κάποια ελαττώματα, απλώς και μόνο επειδή έχετε δει τις δυνατότητές του. Περνάτε λίγο πόνο για να δείξετε την υποστήριξή σας και πιθανότατα έχετε αντιμετωπίσει κάθε είδους λόξυγγα και απογοητεύσεις, αλλά μόλις εκπληρωθούν οι δυνατότητες ενός προϊόντος, υιοθετείται από τον μέσο καταναλωτή.

Καλώς ή κακώς, η πλειοψηφία δεν υιοθετεί πάντα ένα προϊόν. Μερικές φορές οι δυνατότητες ενός προϊόντος δεν αξιοποιούνται ή είναι πολύ εξειδικευμένο για τον μέσο καταναλωτή. Όταν εγκρίνετε ένα νέο προϊόν, παίζετε λίγο στοίχημα—ειδικά αν πληρώνετε χρήματα για να δείξετε το ενδιαφέρον ή την υποστήριξή σας. Αυτή είναι η κατάρα του πόνου του πρώιμου υιοθέτη. δεν βγαίνει πάντα.

Υπάρχει μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή στον πόνο της πρώιμης υιοθέτησης. Μερικές φορές βλέπετε πολλές δυνατότητες σε ένα προϊόν και ονειρεύεστε πώς θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Αλλά φαίνεται να έχει επιτυχία για λάθος λόγους. Οι λεωφόροι προόδου συνθλίβονται — έτσι ακριβώς. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι όταν ένας καλλιτέχνης ή μουσικός «ξεπουλάει» ή πηγαίνει σε μια απογοητευτική κατεύθυνση για χάρη της πλειοψηφίας. Το ίδιο συμβαίνει και στην τεχνολογία. Φανταστείτε αν τα smartphone έγιναν παιχνίδια για παιδιά αντί για φορητούς υπολογιστές και όλοι οι ενήλικες κολλούσαν με τα κινητά τηλέφωνα. Γεια, ποτέ δεν ξέρεις.

Σκεφτείτε το iPad ή το Apple Watch

Η Apple μπορεί να είναι το καλύτερο παράδειγμα του πόνου της πρώιμης υιοθέτησης. Όχι επειδή τα προϊόντα της Apple είναι κακά (είναι εξαιρετικά), αλλά επειδή η Apple προσπαθεί για καινοτομία. Όταν οι άνθρωποι αγοράζουν την πρώτη γενιά ενός νέου προϊόντος της Apple, πρέπει να υποφέρουν από κάποιο πρώιμο πόνο. Τα νέα προϊόντα μπορεί να είναι ακριβά, χωρίς χρήσιμα χαρακτηριστικά και μπορεί να είναι λίγο λάθη.

Μπορεί να θυμάστε τα πράγματα διαφορετικά, αλλά το iPad πρώτης γενιάς δεν ήταν τέλειο. Δεν είχε κάμερες, λειτουργίες πολλαπλών εργασιών και σχεδόν καθόλου εφαρμογές για επιχειρήσεις ή παίκτες. Οι χρήστες ανέφεραν ότι το πρώτο iPad θα υπερθερμανόταν και ότι περίεργα σφάλματα και δυσλειτουργίες θα έκαναν τις εφαρμογές και τα μενού απρόσιτα.

Ουσιαστικά, το πρώτο iPad έμοιαζε με ένα γιγάντιο πολυτελές iPod touch και οι περισσότεροι το χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για περιήγηση στο web και streaming πριν τον ύπνο. Αλλά οι πρώτοι χρήστες είδαν πολλές δυνατότητες στο iPad, και τώρα τα tablets έχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο χρήστες tablet παγκοσμίως.

  Τρόπος αναζήτησης στο μητρώο των Windows για κλειδί, τιμή ή δεδομένα

Ένα άλλο προϊόν που πρέπει να σκεφτείτε είναι το Apple Watch. Το πρώτο Apple Watch ήταν, βασικά, ένα ρολόι που δονούσε όταν λάβατε μια κλήση ή ένα μήνυμα κειμένου. Αλλά οι πρώτοι που υιοθέτησαν αγάπησαν το προϊόν και είδαν πολλές δυνατότητες για μελλοντική χρήση. Τώρα, η Apple το εμπορεύεται Apple Watch Series 4 ως φορετό για την υγεία και τη φυσική κατάσταση που μπορεί να επωφεληθεί ο καθένας. Μπορεί ακόμη και να εκτελέσει ΗΚΓ.

Μερικές φορές, τα προϊόντα δεν ξεπερνούν τους πρώιμους χρήστες

Οι πρώτοι χρήστες είναι ιδανικοί για τη διάδοση νέων προϊόντων και την έμπνευση των κατασκευαστών να βαδίσουν προς την πρόοδο, αλλά είναι επίσης καλοί για να κρατούν τα μισοψημένα και πρόωρα προϊόντα μακριά από τα ράφια.

Θυμάστε το Google Glass; Οι πρώτοι που υιοθέτησαν είδαν πολλές δυνατότητες στα έξυπνα γυαλιά, αλλά ένα πράγμα έγινε ξεκάθαρο πολύ γρήγορα. Το Google Glass είναι ακόμα πολύ περίεργο, ακριβό και υπανάπτυκτο για να γίνει προϊόν της πλειοψηφίας.

Τώρα, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι το Google Glass έγινε ο περίγελος της έξυπνης τεχνολογίας πριν μπορέσει να ξεπεράσει μια πρώιμη φάση υιοθέτησης. Αλλά αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εφαρμογές σε αποθήκες και εργοστάσια, γεγονός που αποδεικνύει ότι μερικές φορές ένα προϊόν χρειάζεται έναν σκοπό προτού μπορέσει να πάρει βίαια τον έλεγχο της ζωής μας.

Κάμψη προς τα πίσω για πτυσσόμενα τηλέφωνα

Όταν κοιτάς Το «επαναστατικό» νέο αναδιπλούμενο τηλέφωνο της Samsung, δεν πειράζει να είσαι δύσπιστος. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα αμέσως, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν. Η τιμή των 1980$ δεν απευθύνεται σε μέσους καταναλωτές. Απευθύνεται σε καινοτόμους και πρώιμους χρήστες.

Αυτοί οι πρώτοι χρήστες ενδιαφέρονται για την καινοτομία (ή τα σύμβολα κατάστασης) και θα δοκιμάσουν την αγορά των πτυσσόμενων τηλεφώνων για εσάς. Θα δείξουν στους κατασκευαστές τις δυνατότητες αυτών των νέων συσκευών και θα συμβάλουν στην προώθηση της προόδου σε μια ολοκαίνουργια αγορά. Ω, και θα αντιμετωπίσουν όλο τον πόνο της πρώιμης υιοθέτησης. Εάν αυτά τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα διαλύονται γρήγορα ή ρουφούν εντελώς, δεν θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε.

Το ίδιο πράγμα που συνέβη με τα iPad και τα Apple Watches θα συμβεί (ελπίζουμε) και στα πτυσσόμενα τηλέφωνα. Θα ξεκινήσουν αδέξια, ακριβά και ημι-άχρηστα, αλλά σιγά σιγά θα γίνουν χρήσιμα και θα βρουν τον δρόμο τους στα χέρια των μέσων καταναλωτών.

Πηγές: Ειδήσεις BEME, Σχετικά με το Ψηφιακό Μάρκετινγκ