Έφτασε η τηλεόραση 8K. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Μόλις ξεκινήσαμε τη μετάβαση σε 4K, και τώρα οι τηλεοράσεις 8K είναι ήδη στην αγορά. Αξίζουν τον κόπο; Θα έπρεπε να σε νοιάζει; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ενημέρωση: Περισσότερες τηλεοράσεις 8K αποκαλύπτονται στην CES 2020. Για παράδειγμα, Η LG ανακοίνωσε οκτώ τηλεοράσεις 8Κ, ενώ η Vizio έδειξε ένα concept 8K αλλά δεν θα το πουλήσει. Είμαστε ενθουσιασμένοι που η τεχνολογία βελτιώνεται και προσβλέπουμε σε πιο προσιτές τηλεοράσεις 8K μαζί με περισσότερο περιεχόμενο 8K, αν και η αναβάθμιση του υπάρχοντος περιεχομένου 4K ή 1080p θα πρέπει επίσης να είναι εξαιρετική σε μια τηλεόραση 8K. Προς το παρόν, ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είστε εστίαση σε 4K αντί για 8K. Θέλετε μια τηλεόραση υψηλής ποιότητας; Αγοράστε μια τηλεόραση υψηλής ποιότητας 4K.

Τι είναι το 8K; Πώς συγκρίνεται με το 4K και το HD;

Μπορεί να πιστεύετε ότι μια τηλεόραση 8Κ έχει διπλάσια ανάλυση από μια τηλεόραση 4K, αλλά λόγω της περίπλοκης μεθόδου μέτρησης της ανάλυσης, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο όρος 8K αναφέρεται στην οριζόντια ανάλυση της τηλεόρασης—δηλαδή πόσα pixel τρέχουν στην οθόνη από αριστερά προς τα δεξιά. Οι τηλεοράσεις 8K έχουν διπλάσια οριζόντια εικονοστοιχεία, αλλά έχουν τετραπλάσια συνολικά pixel από τα 4K—και 16 φορές περισσότερα από 1080p—όταν κοιτάτε ολόκληρη την επιφάνεια. Είναι πολλά pixel.

Οι διαφορετικοί όροι μπορεί να προκαλούν σύγχυση:

Μια τηλεόραση 720p (ή HD) έχει πλάτος 1280 pixel επί 720 pixel ύψος.
Μια τηλεόραση 1080p (γνωστή και ως Full HD ή FHD) έχει ανάλυση 1920×1080 pixel.
Μια τηλεόραση 4K (γνωστή και ως Ultra HD ή UHD) έχει ανάλυση 3840×2160 pixel.
Μια τηλεόραση 8K έχει ανάλυση 7680×4320 pixel.

Ένα πράγμα που είναι εύκολο να εντοπιστεί με αυτές τις αναλύσεις είναι ότι μετά από 720p με κάθε νέο πρότυπο, τόσο τα οριζόντια όσο και τα κατακόρυφα pixel διπλασιάζονται. Είναι αυτός ο διπλασιασμός και προς τις δύο κατευθύνσεις που οδηγεί σε ένα τόσο μεγάλο άλμα στο συνολικό αριθμό pixel. Οι τηλεοράσεις 8K είναι γεμάτες pixel.

Πρέπει να αγοράσω τηλεόραση 8K;

Σύντομη απάντηση: Όχι.

Οι τηλεοράσεις 4K αρχίζουν επιτέλους να πιάνουν και να κατεβαίνουν προσιτή τιμή. Μπορεί το HDR να εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο προτύπων, αλλά όλο και περισσότερες τηλεοράσεις προσφέρουν και τις δύο επιλογές. Και το HDR παραμένει ένας ξεχωριστός παράγοντας από την ανάλυση, επομένως εναπόκειται στον κατασκευαστή να τα εφαρμόσει. Εάν πρόκειται να αγοράσετε μια νέα τηλεόραση, θα πρέπει να είναι τηλεόραση 4K HDR; δεν χρειάζεται να περιμένετε για 8K για διάφορους λόγους.

  Πώς να αποκτήσετε τις καθημερινές φωτογραφίες του Bing ως ταπετσαρία σας στα Windows 10

Ας τα αναλύσουμε.

Δεν υπάρχει περιεχόμενο 8K εκτός και αν βρίσκεστε στην Ιαπωνία

Ακριβώς όπως με τις τηλεοράσεις 4K όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά (και σε κάποιο βαθμό ακόμα μέχρι σήμερα), υπάρχει πολύ λίγη δουλειά που γίνεται για τη δημιουργία περιεχομένου 8K. Ενώ μερικές ταινίες έχουν γυριστεί σε 8K, το Netflix και η Amazon εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη συνεχή προσπάθειά τους να διαθέσουν περιεχόμενο 4K. Και επί του παρόντος, δεν έχει συμφωνηθεί κανένα πρότυπο για την παράδοση περιεχομένου 8K σε τηλεοράσεις.

Η Ιαπωνία έχει εισαγάγει ένα κανάλι εκπομπής αφιερωμένο σε περιεχόμενο 8K και αυτό μας δίνει μια εξαιρετική ματιά στις πολύπλοκες απαιτήσεις. Για να απολαύσετε οποιοδήποτε από τα μέσα 8K, θα χρειαστείτε μια τηλεόραση 8K, έναν αποκλειστικό δορυφόρο για τη λήψη της μετάδοσης και σε ορισμένες περιπτώσεις μια αντικατάσταση για ενισχυτές και κουτιά διανομής. Όλα αυτά είναι μια μεγάλη επένδυση για τον μέσο άνθρωπο. Η Ιαπωνία πρωτοπορεί σε αυτήν την τεχνολογία με σχέδια να μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 σε 8K.

Η αναβάθμιση βοηθάει, αλλά όχι αρκετά

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλύτερες τηλεοράσεις 8K θα μπορούν να αναβαθμίσουν περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης, κάτι που θα κάνει τεράστια διαφορά. Πολλές τηλεοράσεις 4K το κάνουν ήδη, κάνοντας το περιεχόμενο 1080p να φαίνεται καλύτερο από ό,τι του αξίζει. Η αναβάθμιση καλύπτει την έλλειψη περιεχομένου 4K και την καθιστά, ώστε να μην χρειάζεται να παρακολουθείτε ταινίες 1080p με ένα τεράστιο μαύρο περίγραμμα να τις περιβάλλει.

Ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψετε είναι να το σκεφτείτε ως οθόνες smartphone. Όταν άρχισαν να βγαίνουν τηλέφωνα με μεγάλη οθόνη με υψηλές αναλύσεις, ήταν σχεδόν σοκαριστικό το πόσο καλή θα μπορούσε να φαίνεται η οθόνη. Οι εφαρμογές που δεν ήταν γυαλιστερές σε ένα μικρότερο τηλέφωνο φάνηκαν ξαφνικά υπέροχες. Ακόμη και οι ιστότοποι ένιωθαν σαν να τους ανανεώθηκε όταν ο ίδιος ο ιστότοπος δεν είχε αλλάξει. Εάν είστε συνηθισμένοι σε ένα iPhone 6 και κρατάτε ένα iPhone XS σήμερα, θα εκπλαγείτε από τη διαφορά.

Και αυτό θα προσφέρουν οι τηλεοράσεις 8K εάν διαθέτουν έναν αξιοπρεπή αλγόριθμο αναβάθμισης. Η Samsung, ειδικότερα, εργάζεται για την αναβάθμιση 8K και οι πρώτες κριτικές είναι εξαιρετικά υποσχόμενες. Αλλά αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει ήδη σε τηλεοράσεις 4K προηγμένης τεχνολογίας, επομένως δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να αγοράσετε μια τηλεόραση 8K.

Η ροή 8K θα είναι προβληματική

Η ροή 4K είναι ήδη δύσκολη. Συνήθως θέλετε να έχετε σύνδεση τουλάχιστον 20 Mbps για ροή 4K, και σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ αυτό εξακολουθεί να μην αποτελεί επιλογή ή είναι απαγορευτικά ακριβό. Δεδομένου ότι το 8K είναι τετραπλάσιο των pixel, η απαίτηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

  Πώς να ανεβάσετε αρχεία στο Microsoft Teams

Οι πρώιμες δοκιμές έδειξαν ότι μια μεμονωμένη ροή 8K απαιτεί σύνδεση τουλάχιστον 50 Mbps, ταχύτητα που δεν είναι επιλογή για πολλούς ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν αρχίσετε να εξετάζετε πολλές ταυτόχρονες ροές, ακόμη και μια σύνδεση gigabit θα έχει δοκιμαστεί τα όριά της.

Ακόμα κι αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε σύνδεση gigabit, ίσως χρειαστεί να ανησυχείτε για ένα όριο δεδομένων. Μια ώρα ροής 8K θα καταναλώσει 75,2 GB δεδομένων (χονδρικά, ανάλογα με τη συμπίεση και άλλους παράγοντες). Εάν το καπάκι σας είναι μόλις 1 TB, θα μπορούσατε εύκολα να το ξεπεράσετε σε μια εβδομάδα, αν όχι ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Netflix, η Amazon και οι άλλοι πάροχοι ροής έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους για να προσφέρουν περιεχόμενο 4K, η ιδέα της προσφοράς ροών 8K φαίνεται πολύ μακρινή. Αλλά όταν έρθουν θα εισαγάγουν τα δικά τους εμπόδια, από την τεχνολογία που απαιτείται για τη ροή μέχρι τα όρια που έχει ο ISP πάνω μας. Η τρέχουσα λύση της Ιαπωνίας δεν λειτουργεί καν σε επίγεια εγκατάσταση, αλλά αντίθετα απαιτεί μια περίπλοκη δορυφορική υποδομή.

Οι τηλεοράσεις 8K θα ξεκινήσουν πολύ ακριβά

Σε μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος, η νέα τεχνολογία της τηλεόρασης ξεκινά πάντα πολύ ακριβά και πέφτει σε τιμή με την πάροδο του χρόνου. Όταν οι τηλεοράσεις 4K κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά, ήταν συνήθως στην περιοχή των 20.000 $. Τα ήπια καλά νέα είναι ότι οι τηλεοράσεις 8K κάνουν το ντεμπούτο τους με μικρότερο κόστος αυτή τη φορά. Τα κακά νέα είναι ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή των 15.000 $. Εάν έχετε 15.000 $ για να ρίξετε σε μια τηλεόραση, ίσως εξακολουθείτε να είστε πιο κατάλληλοι για να αγοράσετε μια πολύ φθηνότερη τηλεόραση 4K (ή δύο) και ένα ωραίο σύστημα ήχου.

Η γιγάντια δαπάνη είναι ανάγκη. Όλη η νέα τεχνολογία είναι δύσκολο να παραχθεί σε κλίμακα στην αρχή, και με την πάροδο του χρόνου η κατασκευή θα βελτιωθεί και το κόστος θα μειωθεί. Στο εγγύς μέλλον, οι τηλεοράσεις θα μοιάζουν με smartphone, καθώς η απόλυτη τεχνολογία οθόνης είναι αυτό που θέλετε στον τοίχο και στην τσέπη σας. Αλλά είμαστε ακόμα στο σημείο και με τα δύο ότι η δεύτερη καλύτερη τεχνολογία θα σας εξυπηρετήσει τέλεια, ειδικά αν έχετε προϋπολογισμό.

Λοιπόν, υπάρχει κανένα όφελος από μια τηλεόραση 8K;

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από μια τηλεόραση 8K μάλλον δεν είναι η πιο προφανής πρώτη εικασία. Αυτό θα ήταν άνθρωποι που ζουν σε διαμερίσματα ή παλαιότερα σπίτια με πιο στενό σαλόνι. Το πλεονέκτημα των υψηλότερων αναλύσεων είναι ότι σας επιτρέπει να κάθεστε πιο κοντά στην οθόνη, ειδικά όσο μεγαλώνει το μέγεθος της οθόνης.

  10 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν αποκτήσετε έναν νέο υπολογιστή με Windows

Μια πολύ μεγάλη οθόνη 1080p (ας πούμε 70 ιντσών) θα φαίνεται τρομερή αν την βρίσκεστε από κοντά. Θα χρειαστεί να κάθεστε αρκετά μακριά για να μην παρατηρήσετε τα pixel. Μια τηλεόραση 4K το βελτιώνει αυτό, αλλά αν έχετε τηλεόραση 70 ιντσών, θα πρέπει να κάθεστε περίπου δέκα πόδια μακριά για να απολαύσετε την καλύτερη εμπειρία.

Εάν βρίσκεστε σε ένα παλαιότερο σπίτι με ένα παραδοσιακό σαλόνι ή ένα μικρότερο διαμέρισμα, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, αλλά μια τηλεόραση 8K 70 ιντσών θα σας επιτρέψει να καθίσετε πολύ πιο κοντά στην τηλεόραση και να συνεχίσετε να βλέπετε πλούσιες λεπτομέρειες. Αυτή η εγγύτητα θα προσφερθεί σε μια πιο καθηλωτική, κινηματογραφική εμπειρία. Και αν έχετε ένα μικρό ή στενό σαλόνι, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως απομακρύνετε τον καναπέ αρκετά από την τηλεόραση για να αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Αλλά οι πιθανότητες είναι ακόμη και σε αυτό το σενάριο, θα πρέπει απλώς να αγοράσετε μια μικρότερη τηλεόραση 4K HDR. Θα κοστίσει πολύ λιγότερο και θα δείτε οφέλη πολύ νωρίτερα. Εάν μπορείτε να ξοδέψετε επιπλέον, βρείτε μια τηλεόραση που να υποστηρίζει και τα δύο πρότυπα HDR και να έχει πολύ καλή επεξεργασία αναβάθμισης. Εξετάστε το OLED για τα καλύτερα σκούρα χρώματα. Εάν είστε στην αγορά για μια νέα τηλεόραση σήμερα, δεν υπάρχουν αρκετοί επιτακτικοί λόγοι για να περιμένετε για τηλεοράσεις 8K.

Οι τηλεοράσεις 8K θα προσφέρουν επίσης την καλύτερη τεχνολογία οθόνης. Η Sony παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή μια τηλεόραση 8K που μπορεί να φτάσει τα 10.000 nits. Οι κόντρες είναι μια μέτρηση της φωτεινότητας και για μια γρήγορη σύγκριση, οι φωτεινότερες τηλεοράσεις που διατίθενται στο εμπόριο αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 4.000 nits. Ταυτόχρονα, αυτή η τηλεόραση είναι OLED, έτσι ενώ μπορεί να πετύχει το πιο φωτεινό από τα φωτεινά, μπορεί επίσης να χτυπήσει το πιο σκοτεινό από τα σκοτεινά. Αυτή η μεγάλη γκάμα θα διαχυθεί σε χρώματα και θα προσφέρει μια πολύ πιο ζωντανή και ζωντανή εμπειρία.

Η Samsung προσφέρει παρόμοια πλεονεκτήματα στις τηλεοράσεις 8K της, ενώ εφαρμόζει επίσης τις νέες τεχνικές αναβάθμισης που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Θα περιλαμβάνει πρόσθετες λειτουργίες όπως μια λειτουργία περιβάλλοντος που προσαρμόζει την οθόνη στον τοπικό φωτισμό του δωματίου ή την αφήνει να ενσωματώνεται στον τοίχο όταν δεν χρησιμοποιείται. Αυτό είναι παρόμοιο με ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται στο Google Home Hub αλλά σε κλίμακα έως 85 ίντσες.

Κάθε τηλεόραση 8K είναι ένα βήμα προς τα πάνω σε δυνατότητες, δυνατότητες, ακόμη και εξαρτήματα από οποιαδήποτε τηλεόραση 4K στην αγορά σήμερα. Με μια σχεδόν κυριολεκτική έννοια, καμία άλλη τηλεόραση δεν θα μπορεί να κρατήσει ένα κερί σε αυτές τις τηλεοράσεις επόμενης γενιάς.

Παρά το τεράστιο κόστος τους, οι τηλεοράσεις 8K προσφέρουν την καλύτερη εικόνα, ακόμα και όταν δεν βλέπετε βίντεο 8K. Αλλά για τον μέσο καταναλωτή, τα οφέλη πιθανότατα δεν θα είναι ορατά στο σπίτι για μερικά χρόνια.

Πίστωση εικόνας: S. Gvozd/Shutterstock, Γκρέγκορζ Τσάπσκι/Shutterstock, Cagkan Sayin/Shutterstock