Ο παλιός σας δρομολογητής εξακολουθεί να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας;

Ερευνητές ασφαλείας από Fortinet πρόσφατα ανακαλύφθηκαν τρύπες ασφαλείας σε ορισμένους δρομολογητές D-Link. Πολλοί από αυτούς τους δρομολογητές εξακολουθούν να πωλούνται στο διαδίκτυο, αλλά η D-Link δεν τους κατασκευάζει πλέον και δεν τους διορθώνει. Λοιπόν, πώς θα καταλάβετε εάν ο δρομολογητής σας εξακολουθεί να υποστηρίζεται;

Γιατί είναι σημαντικές οι ενημερώσεις υλικολογισμικού δρομολογητή

Οι ενημερώσεις δρομολογητή είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ο ασύρματος δρομολογητής σας είναι γενικά η μόνη συσκευή που συνδέετε απευθείας στο Διαδίκτυο. Λειτουργεί ως τείχος προστασίας και προστατεύει όλες τις άλλες συσκευές σας από την εισερχόμενη κίνηση χάρη στη μετάφραση διευθύνσεων δικτύου (NAT.)

Οι τρύπες ασφαλείας στους δρομολογητές μπορεί να τους οδηγήσουν να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό και να συνδεθούν σε ένα botnet. Η απενεργοποίηση της απομακρυσμένης πρόσβασης στο δρομολογητή σας είναι μια κρίσιμη συμβουλή ασφαλείας, καθώς προστατεύει τη διεπαφή διαχείρισης του δρομολογητή σας από το διαδίκτυο. Ωστόσο, η εγκατάσταση των πιο πρόσφατων ενημερώσεων ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας.

  Microsoft Photos.exe Υψηλή χρήση μνήμης (ΛΥΘΗΚΕ) στα Windows 10

Δυστυχώς, πολλοί δρομολογητές δεν εγκαθιστούν αυτόματα ενημερώσεις ασφαλείας και απαιτούν μη αυτόματη εγκατάσταση ενημέρωσης ασφαλείας. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε από τη διεπαφή ιστού του δρομολογητή—ή από την εφαρμογή για κινητά, εάν ο δρομολογητής προσφέρει μια εφαρμογή.

Γιατί οι κατασκευαστές είναι τόσο κακοί με τις ενημερώσεις;

Ο ασύρματος δρομολογητής DIR-655 της D-Link, ο οποίος δεν λαμβάνει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας.

Όταν εντοπιστεί ένα κενό ασφαλείας —είτε από ερευνητές ασφαλείας είτε από εγκληματίες που θέλουν να μολύνουν τον δρομολογητή σας και να τον κάνουν μέρος ενός botnet, θέλετε ο δρομολογητής σας να έχει ενημερώσεις ασφαλείας. Αλλά δεν είναι πάντα διαθέσιμα.

Οι κατασκευαστές δεν αναγκάζονται να ενημερώνουν τους δρομολογητές για πάντα — ή για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πολλοί κατασκευαστές δρομολογητών κατασκευάζουν μεγάλο αριθμό διαφορετικών μοντέλων δρομολογητών. Όταν εντοπιστεί μια τρύπα, μπορεί να χρειαστεί αρκετή προσπάθεια για να επιδιορθωθεί σε όλους τους διαφορετικούς δρομολογητές, οι οποίοι εκτελούν διαφορετικό υλικολογισμικό (λογισμικό.)

Ακόμη χειρότερα, πολλοί κατασκευαστές δρομολογητών ανταγωνίζονται αρκετά στην τιμή. Εάν οι άνθρωποι αγοράζουν τους φθηνότερους δυνατούς δρομολογητές, ο κατασκευαστής του δρομολογητή θα πρέπει να περιορίσει κάπου για να ανταγωνιστεί στην αγορά. Η μακροπρόθεσμη υποστήριξη είναι μια εύκολη λύση — τελικά, πόσα άτομα θα αγοράσουν ένα δρομολογητή επειδή ο κατασκευαστής υπόσχεται εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας ή θα αποφύγουν έναν δρομολογητή επειδή ο κατασκευαστής δεν έχει καθιερωμένη πολιτική σχετικά με αυτό;

  Βελτιώστε τα πρωινά σας με τις ρουτίνες Alexa

Πώς να ελέγξετε εάν ο δρομολογητής σας εξακολουθεί να υποστηρίζεται

Ο δρομολογητής σας εξακολουθεί να υποστηρίζεται; Ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσετε με βεβαιότητα είναι να ελέγξετε τον ιστότοπο του κατασκευαστή του δρομολογητή σας. Αρχικά, ρίξτε μια ματιά στο δρομολογητή σας και σημειώστε τον κατασκευαστή και τον αριθμό μοντέλου του, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αν εμφανίζεται σε μια λίστα στο τέλος του κύκλου ζωής του.

Apple: Οι σταθμοί βάσης AirPort της Apple εξακολουθούν να είναι υποστηρίζεται με ενημερώσεις υλικολογισμικού, αν και η εταιρεία δεν τα κατασκευάζει πλέον.
Asus: Κριτική τη λίστα προϊόντων στο τέλος του κύκλου ζωής τους στον ιστότοπο της Asus. Όπως αναφέρουν οι επίσημοι ιστότοποι, το υλικολογισμικό του δρομολογητή «δεν θα ενημερωθεί» αφού φτάσει στο τέλος της ζωής του.
Cisco: Η Cisco παραθέτει μια ποικιλία από προϊόντα στο τέλος του κύκλου ζωής και στο τέλος της πώλησης στην ιστοσελίδα της.
D-Link: Συμβουλευτείτε τον επίσημο λίστα προϊόντων παλαιού τύπου στον ιστότοπο της D-Link. Οι δρομολογητές σε αυτήν τη λίστα δεν θα λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας.
Netgear: Η Netgear δεν φαίνεται να έχει λίστα προϊόντων στο τέλος του κύκλου ζωής τους—ναι, αυτό είναι αρκετά παράλογο. Εδώ είναι λίστα τρίτων αυτό είναι μάλλον ελλιπές.
Linksys: Η Linksys προσφέρει μια λίστα με απαρχαιωμένα προϊόντα. Αυτή είναι μόνο η πρώτη σελίδα — φροντίστε να συμβουλευτείτε σελίδα 2 και σελίδα 3 της λίστας επίσης.
Google: Οι δρομολογητές WiFi της Google είναι πρόσφατοι και φαίνεται ότι υποστηρίζονται όλοι με ενημερώσεις. Ωστόσο, η Google φαίνεται να έχει παραιτήθηκε από κρατώντας μια ενημερωμένη λίστα με ενημερώσεις υλικολογισμικού στον ιστότοπό της.
Synology: Η Synology προσφέρει κατάσταση υποστήριξης προϊόντος ιστότοπος που αναφέρει τις συσκευές του και την υποστήριξη που λαμβάνουν.

  Τι μπορώ να κάνω με το παλιό μου iPhone;

Εάν ο κατασκευαστής σας δεν εμφανίζεται σε αυτήν τη λίστα, ελέγξτε τον ιστότοπό του για μια λίστα προϊόντων στο τέλος του κύκλου ζωής τους ή μια λίστα υποστηριζόμενων συσκευών. Θα μπορούσατε επίσης να βρείτε την επίσημη σελίδα υποστήριξης για το συγκεκριμένο μοντέλο δρομολογητή σας και να δείτε εάν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη.

Δεν υποστηρίζεται πλέον ο δρομολογητής σας; Ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε. Κάντε αναβάθμιση σε νέο δρομολογητή και θα έχετε ταχύτερο WI-Fi και πιο αξιόπιστη σύνδεση εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας.