Ο απόλυτος οδηγός για την ενεργοποίηση της σκοτεινής λειτουργίας παντού

Είμαστε μεγάλοι θαυμαστές της Dark mode, επομένως έχουμε γράψει πολλά άρθρα σχετικά με τον τρόπο χρήσης της σε διάφορες εφαρμογές, προγράμματα περιήγησης και λειτουργικά συστήματα. Για τη δική σας διευκόλυνση, δείτε όλα όσα μπορείτε να μεταβείτε στη σκοτεινή λειτουργία και πώς να το κάνετε, όλα σε ένα μέρος.

Λειτουργικά συστήματα

macOS

Η Apple κυκλοφόρησε τη σκοτεινή λειτουργία με το Mojave και πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετική. Ακόμη και στην προεπισκόπηση, πιστεύαμε ότι ήταν καλύτερη από την αρχική σκοτεινή λειτουργία στα Windows 10—ειδικά αν προτιμάτε το σκούρο γκρι από το μαύρο jet.

Σε αυτή τη σύνταξη, η σκοτεινή λειτουργία είναι διαθέσιμη στο Catalina, την πιο πρόσφατη έκδοση του macOS της Apple, αλλά αν δεν έχετε κάνει ακόμα αναβάθμιση στο Mojave, μπορείτε ακόμα να αποκτήσετε τη σκοτεινή λειτουργία στο High Sierra (κάπως).

Windows

Μπορεί να προτιμήσουμε τη σκούρα γκρι λειτουργία macOS από την έκδοση jet black των Windows, αλλά η Microsoft έφτασε εκεί πρώτη. Δεν είναι τόσο σεβαστή από τις εφαρμογές όσο η Dark λειτουργία macOS, εν μέρει επειδή τα Windows διαθέτουν ένα ευρύτερο οικοσύστημα προγραμματιστών εφαρμογών και εν μέρει επειδή η Microsoft δεν ενημέρωσε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές της —ή το Office— ταυτόχρονα για να ενεργοποιήσει τη σκοτεινή λειτουργία.

Ubuntu

Εάν χρησιμοποιείτε Ubuntu ή οποιαδήποτε γεύση Linux με την επιφάνεια εργασίας του GNOME Shell, μπορείτε να ενεργοποιήσετε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των σκούρων. Μπορείτε ακόμη και να κάνετε τη διανομή Linux σας να μοιάζει με τη σκοτεινή λειτουργία του Mojave.

iOS/iPadOS

Από το iOS 13 και το iPadOS 13, τα iPhone και τα iPad έχουν τις δικές τους σκοτεινές λειτουργίες, τις οποίες σέβονται οι περισσότερες εφαρμογές. Σε αντίθεση με τα macOS, αυτά έχουν πραγματικό μαύρο φόντο. Μας ενδιαφέρει να δούμε αν η Apple θα ενσωματώσει ποτέ τη διεπαφή χρήστη για φορητές συσκευές και επιτραπέζιους υπολογιστές.

  Πώς να αντιστοιχίσετε ξανά τη λειτουργία κλικ στο μεσαίο κουμπί του ποντικιού/τροχού κύλισης

Android

Το Android είναι δύσκολο γιατί οι κατασκευαστές εφαρμόζουν τα πράγματα με διαφορετικούς τρόπους. Η Google εισήγαγε τη σκοτεινή λειτουργία στο Android 9 (γνωστό επίσημα ως Android 9 Pie). Εάν διαθέτετε συσκευή Google Pixel, θα βρείτε μια επιλογή σκοτεινής λειτουργίας στις Ρυθμίσεις > Οθόνη > Προηγμένες > Θέμα συσκευής.

Εάν το τηλέφωνό σας είναι από κάποιον άλλο κατασκευαστή, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εφαρμόσει την επιλογή σκοτεινής λειτουργίας. Ακόμα κι αν συμβαίνει, το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι κάπως διαφορετικό από αυτό που έχουμε καλύψει μέχρι τώρα.

Για παράδειγμα, στα τηλέφωνα Huawei, βρίσκετε τη σκοτεινή λειτουργία στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία > Σκούρα χρώματα διεπαφής, ενώ, στις συσκευές Galaxy της Samsung, βρίσκεται στις Ρυθμίσεις > Οθόνη > Νυχτερινό θέμα.

Ίσως χρειαστεί να ψάξετε λίγο για να βρείτε τη Σκοτεινή λειτουργία στη συσκευή σας, αλλά εάν εκτελεί έκδοση Android 9.0 ή νεότερη, θα πρέπει να είναι εκεί.

Προγράμματα περιήγησης

Χρώμιο

Από το Chrome 73 (macOS) και το Chrome 74 (Windows), το Chrome χρησιμοποιεί αυτόματα τη Dark λειτουργία του λειτουργικού σας συστήματος. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Light για το λειτουργικό σας σύστημα, αλλά θέλετε να απαλλαγείτε από τα φωτεινά λευκά στο Chrome, μπορείτε να το αναγκάσετε να χρησιμοποιήσει τη Dark mode, ανεξάρτητα από τη λειτουργία στην οποία βρίσκεται το macOS ή τα Windows.

Η σκοτεινή λειτουργία λειτουργεί επίσης στο Chrome σε Android, iPhone και iPad και ενεργοποιείται αυτόματα με βάση την προεπιλεγμένη ρύθμιση του λειτουργικού συστήματος.

Firefox

Όπως το Chrome, έτσι και ο Firefox σέβεται τις ρυθμίσεις του MacOS και των Windows Dark mode, αλλά υπάρχει επίσης μια συγκεκριμένη ρύθμιση για την ενεργοποίηση της Dark mode μόνο στον Firefox.

Ακρη

Σε αντίθεση με τον Chrome και τον Firefox, πρέπει να ενεργοποιήσετε τη Dark λειτουργία του Edge με μη αυτόματο τρόπο. Εάν χρησιμοποιείτε τις εκδόσεις προεπισκόπησης του Chromium Edge—την έκδοση της Microsoft που θα κυκλοφορήσει σύντομα και βασίζεται στη μηχανή Chromium της Google—υπάρχει μια πειραματική λειτουργία που μπορείτε να ενεργοποιήσετε για να αποκτήσετε τη Σκοτεινή λειτουργία.

  Πώς να εντοπίσετε τα Apple AirPods σας από το iPhone σας

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα σεβαστεί τη ρύθμιση Dark mode των Windows κάποια στιγμή. Προς το παρόν, ωστόσο, θα αρκεστούμε στο να το ενεργοποιήσουμε χειροκίνητα.

Ιστοσελίδες

Εάν ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία στο λειτουργικό σας σύστημα, τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης την αναγνωρίζουν και κάνουν το ίδιο σε οποιονδήποτε ιστότοπο την υποστηρίζει. Για ιστότοπους που δεν το υποστηρίζουν ακόμη, υπάρχει μια επέκταση στο Chrome και στον Firefox που θα σας βοηθήσει.

Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία σε μερικούς από τους αγαπημένους σας ιστότοπους.

YouTube

Το YouTube είναι ένας ιστότοπος της Google, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα λευκά από αυτά που μπορείτε να ρίξετε ένα ραβδί. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε την επόμενη συνεδρία βίντεο λίγο πιο εύκολη στα μάτια σας.

Χαλαρότητα

Η αγαπημένη εφαρμογή συνομιλίας όλων έχει μια μαζικά προσαρμόσιμη χρωματική παλέτα. Ωστόσο, αν προτιμάτε τη Dark mode, το Slack έχει ένα ενσωματωμένο.

Gmail

Περισσότερο Google σημαίνει περισσότερο εκτυφλωτικό λευκό. Σώστε τον εαυτό σας από την ψεύτικη τύφλωση με τη σκοτεινή λειτουργία του Gmail.

Αποψη

Εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή web Outlook για email, μπορείτε να προστατεύσετε την όρασή σας με αυτό το σκοτεινό θέμα.

Hulu

Μια καλή ταινία ή μια συνεδρία φαγητού είναι καλύτερη στο σκοτάδι. Ευτυχώς, το Hulu έχει μια Dark λειτουργία για την εφαρμογή Ιστού του.

Εφαρμογές

Μπορεί να μην θέλετε —ή να μην μπορείτε να έχετε— τη σκοτεινή λειτουργία παντού, αλλά δείτε πώς μπορείτε να την ενεργοποιήσετε σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές.

Χαλαρότητα

Αναφέραμε το Slack παραπάνω στην ενότητα Ιστότοπος, αλλά μπορείτε να κάνετε τις ίδιες αλλαγές στις εφαρμογές για υπολογιστές και κινητά για iPhone, iPad και Android.

Γραφείο

Η σκοτεινή λειτουργία στο Office δίνει σε όλες τις εφαρμογές αυτής της σουίτας παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας μια πολύ πιο ευχάριστη απόχρωση. Η Microsoft πρόσθεσε επίσης τη σκοτεινή της λειτουργία στο Office για Mac, εφόσον ο υπολογιστής σας εκτελεί Mojave ή νεότερη έκδοση.

  Πώς να σταματήσετε την υπερθέρμανση του Mac σας

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Microsoft διαθέτει επίσης μια Dark λειτουργία για την εφαρμογή της για κινητά Outlook.

Facebook Messenger

Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο στο Facebook και χρησιμοποιείτε επίσης smartphone, πιθανότατα περνάτε λίγο χρόνο και στο Facebook Messenger. Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη Dark λειτουργία του Messenger και να σώσετε τα κουρασμένα μάτια σας.

Κελάδημα

Υπάρχει μόνο τόση κύλιση που μπορούν να αντέξουν τα μάτια σας. Ενεργοποιήστε τη σκοτεινή λειτουργία του Twitter και φέρτε έναν ακόμη γύρο βίντεο με γάτες, μιμίδια και διαφωνίες με άτομα που δεν θα συναντήσετε ποτέ προσωπικά.

Reddit

Το Reddit πήρε το χρόνο του κυκλοφόρησε μια εφαρμογή για κινητά, αλλά γρήγορα άνοιξε το συγκρότημα Dark mode. Όταν ενεργοποιείτε αυτήν τη δυνατότητα, μπορείτε να περιηγείστε σε subreddits ανάλογα με την καρδιά σας και με άνεση.

Πληκτρολόγιο Android

Εάν μια εφαρμογή βρίσκεται σε Dark mode, αλλά πρέπει να πληκτρολογήσετε σε ένα εκτυφλωτικό λευκό πληκτρολόγιο, μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό. Ευτυχώς, μπορείτε να αλλάξετε το πληκτρολόγιό σας Google σε Dark mode και να σταματήσετε να τυφλώνεστε.

Σκεύη, εξαρτήματα

Η σκοτεινή λειτουργία δεν περιορίζεται σε εφαρμογές και στον υπολογιστή ή το smartphone σας—μπορείτε επίσης να την ενεργοποιήσετε σε ορισμένες από τις αγαπημένες σας έξυπνες συσκευές οικιακής χρήσης και ροής.

Echo Spot

Τα Echo Spots είναι μικρά και διακριτικά, αλλά η φωτεινή, λαμπερή διεπαφή μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά αν βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρά σας. Αν θέλετε να κάνετε το Spot σας ακόμα πιο δυσδιάκριτο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη Dark mode και να μειώσετε αυτή τη φωτεινότητα που ενοχλεί τον ύπνο.

Apple TV

Εμφανίζεται η διεπαφή Apple TV

Ποιος δεν αγαπά τους τίτλους σκοτεινών ταινιών που ακολουθούνται από μια φωτεινή, λευκή αρχική οθόνη; Όλοι, αυτοί είναι. Εάν έχετε Apple TV, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη Dark mode και να γλιτώσετε τον πόνο.

Έχετε μια αγαπημένη εφαρμογή ή ιστότοπο που δεν καλύψαμε εδώ; Ενημερώστε μας στα σχόλια και θα το κάνουμε!