Οι 11 καλύτερες δυνατότητες iOS που δεν έχει ακόμα το Android

Αν και το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα γεμάτο δυνατότητες, του λείπουν αρκετές λειτουργίες που είναι ενσωματωμένες στο iOS εδώ και χρόνια. Επομένως, εάν σκοπεύετε να μεταβείτε από ένα iPhone σε μια συσκευή Android σύντομα, ετοιμαστείτε να χάσετε τις ακόλουθες λειτουργίες.

1. AirPlay

Το AirPlay είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά που εξακολουθούν να μην διαθέτουν οι συσκευές Android. Δεδομένου ότι το AirPlay είναι ένα πρωτόκολλο καταλληλότητας που ανέπτυξε η Apple, δεν περιμένουμε να κυκλοφορήσει ποτέ στο Android.

Παρόλο που αρκετές εφαρμογές τρίτων στο Google Play Store σάς επιτρέπουν να μεταδίδετε ασύρματα περιεχόμενο ήχου και βίντεο από το smartphone σας, τίποτα δεν είναι κοντά σε αυτήν την ενσωματωμένη λύση. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε η Google να σπάσει τον κώδικα και να φέρει παρόμοια λειτουργικότητα στις συσκευές Android εγγενώς.

Το 2020, η Google κατάφερε να φέρει μια λειτουργία παρόμοια με το AirDrop που ονομάζεται Nearby Share σε συσκευές Android 11. Έτσι, δεν θα εκπλαγούμε αν η εταιρεία εργάζεται σε κάτι παρόμοιο με το AirPlay για την πλατφόρμα Android.

2. FaceTime

Το FaceTime είναι η υπηρεσία βιντεοκλήσεων της Apple που διατίθεται σε συσκευές iOS, iPadOS και macOS. Χάρη στην απλότητα και την απρόσκοπτη λειτουργικότητά του, το FaceTime είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους χρήστες της Apple.

Από τη θετική πλευρά, οι χρήστες Android μπορούν ακόμα να συμμετέχουν στις κλήσεις FaceTime από τις συσκευές τους χάρη στη λειτουργικότητα FaceTime της Apple στον ιστό. Ωστόσο, θα εξακολουθείτε να χρειάζεστε έναν φίλο με συσκευή Apple για να ξεκινήσετε πραγματικά την κλήση και να μοιραστείτε τον σύνδεσμο μαζί σας.

Οι συσκευές Android έχουν πρόσβαση σε μια παρόμοια ενσωματωμένη λειτουργία βιντεοκλήσεων με τη μορφή του Google Duo, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής, καθώς οι περισσότεροι χρήστες βασίζονται σε εφαρμογές τρίτων για βιντεοκλήσεις. Επομένως, ευχόμαστε η Apple να φέρει την εφαρμογή FaceTime σε συσκευές Android κάποια στιγμή στη γραμμή.

3. iMessage

Η υπηρεσία iMessage της Apple είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που οι περισσότεροι χρήστες iPhone διστάζουν να αλλάξουν σε μια συσκευή Android. Εάν ο κύκλος των φίλων σας είναι ως επί το πλείστον χρήστες της Apple, η μετάβαση σε τηλέφωνο Android θα σήμαινε ότι αισθάνεστε ότι είστε εκτός ομάδων iMessage.

Οι χρήστες Android μπορεί να έχουν πάρει μια γεύση από το FaceTime μέσω της λειτουργικότητας ιστού του, αλλά σε αντίθεση με την υπηρεσία βιντεοκλήσεων, το iMessage πιθανότατα δεν θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας σε συσκευές Android — τουλάχιστον επίσημα. Γιατί; Επειδή η Apple γνωρίζει ότι φέρνει πολλούς χρήστες στο οικοσύστημά της.

  Πώς να αναζητήσετε φωτογραφίες κατά ημερομηνία ή αντικείμενο στο iOS 10

Αυτό είναι προφανές από το πώς η Apple αποκλείει εφαρμογές τρίτων όπως Beeper Mini από την πρόσβαση στους διακομιστές του iMessage. Τον Δεκέμβριο του 2023, Το 9to5Google ανέφερε ότι η δημοφιλής λύση του Beeper έχει σπάσει για περισσότερο από το 60 τοις εκατό των χρηστών.

4. Ζωντανό κείμενο σε βίντεο

Όταν η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά το Ζωντανό Κείμενο μαζί με το iOS 15, οι χρήστες Android επεσήμαναν γρήγορα ότι το Google Lens είχε αυτή τη λειτουργία για αρκετό καιρό και ότι η Apple άργησε στο παιχνίδι. Σύντομα όμως, η Apple πήγε το Live Text στο επόμενο επίπεδο, φέρνοντας την ίδια λειτουργία ανίχνευσης κειμένου στα βίντεο. Πόσο ωραίο είναι αυτό;

Μπορείτε να θέσετε σε παύση οποιοδήποτε βίντεο στο Safari ή στην εφαρμογή Φωτογραφίες για να αντιγράψετε γρήγορα περιεχόμενο κειμένου στο πρόχειρο iOS. Η λειτουργία Ζωντανού κειμένου στα βίντεο μπορεί να σας φανεί χρήσιμη όταν θέλετε να αντιγράψετε σημειώσεις από μια διαδικτυακή διάλεξη, σεμινάριο και οτιδήποτε άλλο. Τούτου λεχθέντος, θα χρειαστείτε ένα iPhone XS, iPhone XR ή νεότερη έκδοση για να επωφεληθείτε από αυτήν τη δυνατότητα.

5. Σηκώστε ένα θέμα από το φόντο με οπτική αναζήτηση

Το Visual Lookup είναι μια ακόμη δυνατότητα που λειτουργεί παρόμοια με το Google Lens με την έννοια ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να αναγνωρίσετε αντικείμενα όπως ορόσημα, φυτά, ζώα κ.λπ., και να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για αυτά. Ωστόσο, με την ενημέρωση iOS 16, η Apple ενσωμάτωσε μια λειτουργία μηχανικής εκμάθησης στο Visual Lookup που σας επιτρέπει να ανασηκώσετε ένα θέμα από ένα φόντο και να το επικολλήσετε σε άλλη εφαρμογή.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε παρατεταμένα ένα αναγνωρίσιμο αντικείμενο και η Visual Lookup θα το σηκώσει. Μπορείτε να είστε πραγματικά δημιουργικοί με αυτήν τη λειτουργία και να τη χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε διασκεδαστικά αυτοκόλλητα και emote ή να αφαιρέσετε το φόντο από οποιαδήποτε εικόνα στο iPhone σας.

Το Google Lens δεν προσφέρει παρόμοια λειτουργία και το πιο κοντινό πράγμα που θα βρείτε σε μια συσκευή Android είναι το εργαλείο Magic Eraser που παρουσίασε η Google με τη σειρά Pixel 6. Δυστυχώς, αυτό το εργαλείο κάνει ακριβώς το αντίθετο — αφαιρεί ανεπιθύμητα αντικείμενα από το φόντο.

6. Check In

Το Check In είναι μία από τις κρυφές λειτουργίες της εφαρμογής Messages στο iOS 17. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ειδοποιήσετε τις επαφές σας στο iMessage σχετικά με το πού βρίσκεστε και να παραμείνετε ασφαλείς ενώ ταξιδεύετε. Για πρόσβαση σε αυτό, ανοίξτε μια συνομιλία με την επαφή με την οποία θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί συν (+) δίπλα στο πεδίο πληκτρολόγησης στην εφαρμογή Μηνύματα και κάντε κύλιση προς τα κάτω.

  Περιηγηθείτε σε αρχεία πολυμέσων στο δίκτυό σας από το τηλέφωνό σας Android και μεταδώστε τα στο Chromecast

Μπορείτε να ρυθμίσετε είτε μια τοποθεσία είτε το Check In βάσει χρόνου, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εάν επιλέξετε μια τοποθεσία, το Check In θα ειδοποιήσει αυτόματα τον παραλήπτη όταν φτάσετε στον προορισμό. Ωστόσο, εάν επιλέξετε ένα Check In βάσει χρόνου, θα σας ζητηθεί να τους ειδοποιήσετε όταν τελειώσει η ώρα και εάν δεν απαντήσετε εντός 15 λεπτών, η επαφή σας θα ειδοποιηθεί με τα πιο πρόσφατα δεδομένα τοποθεσίας σας.

7. NameDrop

Το NameDrop είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του iOS 17 που ανακοίνωσε η Apple στο WWDC 2023. Είναι μια επέκταση της λειτουργικότητας AirDrop σε συσκευές iOS που προορίζεται για την εύκολη κοινή χρήση των στοιχείων επικοινωνίας σας με άλλους χρήστες iPhone.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην οθόνη NameDrop, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το επάνω άκρο δύο iPhone το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το απόρρητό σας, επειδή το NameDrop απαιτεί ξεκλείδωμα και των δύο iPhone για να λειτουργήσει. Η μεταφορά δεν είναι αυτόματη, αλλά μάλλον ξεκινά από τον χρήστη και έχετε τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων επικοινωνίας που μοιράζεστε με τον παραλήπτη.

Σε αντίθεση με άλλες λειτουργίες αυτής της λίστας, οι συσκευές Android συνήθιζαν να προσφέρουν κάτι παρόμοιο – που ονομάζεται Android Beam – έως ότου η Google το σκότωσε σιγά σιγά με τα χρόνια, καθώς αναφέρθηκε από την XDA Developers.

8. Απόκρυψη του email μου με το iCloud+

Η Apple είναι πολύ αυστηρή σχετικά με το απόρρητο των χρηστών σε όλες τις συσκευές της και με την πάροδο του χρόνου, έχει κάνει αρκετές αλλαγές στο iOS και στο App Store για να βελτιώσει την ασφάλεια. Το 2021, η Apple παρουσίασε την υπηρεσία iCloud+, η οποία παρείχε στους χρήστες πρόσβαση στη λειτουργία Hide My Email και σε μια κρυφή υπηρεσία τύπου VPN που ονομάζεται Private Relay.

Ενώ η Google προσφέρει ήδη μια παρόμοια υπηρεσία VPN με τη μορφή VPN από το Google One, δεν έχει ακόμη κάτι παρόμοιο με τη λειτουργία Απόκρυψη του email μου για συσκευές Android.

Το Hide My Email, για όσους δεν το γνωρίζουν, σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μια τυχαία διεύθυνση email κατά την εγγραφή σας σε ιστότοπους. Αυτή η τυχαία διεύθυνση θα προωθήσει αυτόματα όλα τα email που λαμβάνει στα προσωπικά σας εισερχόμενα.

Χάρη σε αυτή τη δυνατότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τυχαία διεύθυνση email, ενώ διατηρείτε την προσωπική σας διεύθυνση email εντελώς ιδιωτική κάθε φορά που δημιουργείτε έναν νέο λογαριασμό σε έναν ιστότοπο.

  12 Καλύτερη εφαρμογή MMS για Android

9. Κοινή χρήση με εσάς στα Μηνύματα

Η Apple έχει κατακτήσει την τέχνη του διαχωρισμού του περιεχομένου που λαμβάνετε στην εφαρμογή Messages. Το “Shared with You” συνεργάζεται με τις εφαρμογές μετοχών της Apple και τοποθετεί το κοινόχρηστο περιεχόμενο εκεί που ανήκει, ώστε να είναι έτοιμο για εσάς όταν εκκινήσετε τις σχετικές εφαρμογές.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ο φίλος σας μοιράστηκε έναν σύνδεσμο προς μια ιστοσελίδα. Την επόμενη φορά που θα εκκινήσετε το Safari, αυτός ο συγκεκριμένος σύνδεσμος θα εμφανιστεί στην ενότητα Κοινή χρήση με εσάς στην αρχική σας σελίδα.

Η Google δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να ενσωματώσει έξυπνα το περιεχόμενο με την εφαρμογή της στο stock Messages, επομένως θα πρέπει να μετακινηθείτε με μη αυτόματο τρόπο και να βρείτε το περιεχόμενο που μοιράζονται οι επαφές σας μαζί σας.

10. Φίλτρα εστίασης

Η λειτουργία εστίασης είναι διαθέσιμη τόσο σε συσκευές Android όσο και σε συσκευές iOS, αλλά η Apple την καταλαμβάνει αρκετά με τα φίλτρα εστίασης. Με τα φίλτρα εστίασης, το Focus που ορίζετε μπορεί να λειτουργήσει σε εφαρμογές της Apple, όπως Safari, Messages, Mail και Calendar, για να φιλτράρει περιεχόμενο που αποσπά την προσοχή.

Για παράδειγμα, αν έχετε ενεργοποιήσει το Work Focus στο iPhone σας, το Safari θα σας εμφανίσει μόνο τις καρτέλες που σχετίζονται με την εργασία για να ελαχιστοποιήσει τους περισπασμούς.

Ενώ η Google εισήγαγε μια σωστή λειτουργία εστίασης που μπορεί να ταξινομήσει τις εφαρμογές που αποσπούν την προσοχή παράλληλα με το Android 13, εξακολουθεί να μην ενσωματώνεται με εφαρμογές για να κρύψει περιεχόμενο που αποσπά την προσοχή.

11. Έλεγχος υγείας μπαταρίας

Το 2017, η Apple παραδέχτηκε ότι επιβράδυνε σκόπιμα τα iPhone της για να αντισταθμίσει την υποβάθμιση της μπαταρίας. Λίγο μετά τη δημόσια αντίδραση, η εταιρεία εισήγαγε μια νέα δυνατότητα που επιτρέπει στους χρήστες iOS να ελέγχουν εύκολα την υγεία της μπαταρίας ενός iPhone. Όταν η υγεία της μπαταρίας πέσει κάτω από το 80%, το iOS προτρέπει τους χρήστες να κάνουν σέρβις ή αντικατάσταση της μπαταρίας τους.

Δεν υπάρχει ενσωματωμένος τρόπος για να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας ενός τηλεφώνου Android, αλλά έχετε άλλες επιλογές, όπως τη χρήση εφαρμογών τρίτων που σας δίνουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την μπαταρία.

Τα iDevices εξακολουθούν να προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες

Οι συγκρίσεις μεταξύ iOS και Android συνεχίζονται για πάντα, αλλά μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής μέχρι σήμερα. Σίγουρα, το iOS λειτουργεί περισσότερο σαν περιφραγμένος κήπος, ενώ το Android είναι γενικά πιο ανοιχτό και γεμάτο δυνατότητες, αλλά η Apple εξακολουθεί να καταφέρνει να ξεχωρίζει με το μοναδικό σύνολο λειτουργιών παραπάνω που λειτουργούν απρόσκοπτα σε όλες τις συσκευές της.

Τελικά, το λογισμικό από μόνο του δεν είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για τους περισσότερους ανθρώπους, γι’ αυτό θα πρέπει να συγκρίνετε τα κορυφαία iPhone με τις πιο πρόσφατες ναυαρχίδες Android για να έχετε μια καλύτερη ιδέα για αυτό το θέμα. Όσο κι αν αγαπάμε και τα δύο λειτουργικά συστήματα, το υλικό που επιλέγετε μπορεί να βοηθήσει πολύ στον καθορισμό της συνολικής εμπειρίας χρήστη.