Οι κορυφαίες 5 αξιολογήσεις για το 2020

Η Cisco είναι η μεγαλύτερη εταιρεία δικτύωσης και μάλλον δεν χρειάζεται συστάσεις. Οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν τουλάχιστον κάποιο εξοπλισμό Cisco στο δίκτυό τους και πολλοί δεν έχουν τίποτα άλλο. Μέσω πολλαπλών εξαγορών, η εταιρεία προσφέρει πλέον ένα πλήρες συμπλήρωμα εξοπλισμού και υπηρεσιών που ξεπερνούν κατά πολύ τη δικτύωση. Δεν είναι ασυνήθιστο για μεγαλύτερους οργανισμούς να διαθέτουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες συσκευές Cisco. Για να βεβαιωθείτε ότι όλος αυτός ο εξοπλισμός λειτουργεί ομαλά απαιτεί κάποιο είδος εργαλείου παρακολούθησης. Αυτό είναι που μας ώθησε να αναζητήσουμε στο Διαδίκτυο τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου της Cisco. Αν και όλες οι προτάσεις μας θα παρακολουθούν τον εξοπλισμό της Cisco, οι περισσότερες θα παρακολουθούν επίσης το υλικό από άλλους προμηθευτές. Μερικοί θα παρακολουθούν ακόμη και άλλους τύπους συσκευών, όπως διακομιστές.

Προτού αποκαλύψουμε τα αποτελέσματα της αναζήτησής μας για τα πέντε κορυφαία εργαλεία παρακολούθησης δικτύου, θα έχουμε μια σύντομη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη και τις απαιτήσεις παρακολούθησης συσκευών Cisco. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε εν συντομία μερικά από τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση συσκευών Cisco. Τέλος, θα αποκαλύψουμε τη λίστα μας με τα πέντε κορυφαία εργαλεία παρακολούθησης της Cisco. Για κάθε ένα, θα έχουμε μια σύντομη ανασκόπηση του προϊόντος και των καλύτερων χαρακτηριστικών του. Πριν ξεκινήσουμε όμως, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όταν μιλάμε για εργαλεία παρακολούθησης της Cisco, δεν εννοούμε εργαλεία παρακολούθησης που κατασκευάζονται από τη Cisco, αλλά εργαλεία που κατασκευάζονται για την παρακολούθηση του εξοπλισμού της Cisco.

Η ανάγκη και οι απαιτήσεις παρακολούθησης συσκευών Cisco

Το πρόβλημα με την παρακολούθηση συσκευών Cisco είναι ότι οι περισσότερες από αυτές δεν διαθέτουν τοπική διεπαφή χρήστη. Πολλές συσκευές έχουν όλα τα είδη LED στον μπροστινό τους πίνακα, αλλά, όταν βρίσκονται σε διαφορετικό όροφο –ή σε διαφορετική χώρα– αυτό δεν βοηθάει πολύ. Και ακόμα κι αν ήταν δυνατό να δείτε κάθε συσκευή, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να τις παρακολουθήσετε οπτικά σε όλα εκτός από τα μικρότερα δίκτυα. Θα μπορούσατε να συνδεθείτε από απόσταση σε κάθε συσκευή για να παρακολουθείτε την κατάστασή της, αλλά αυτό θα ήταν πολύ κουραστικό και χρονοβόρο. Εδώ είναι χρήσιμα τα εργαλεία παρακολούθησης. Θα φροντίσουν να παρακολουθούν τον εξοπλισμό σας, να παρακολουθούν τα ζωτικά σημεία και να σας ειδοποιούν όταν κάτι δεν φαίνεται σωστά.

Τα εργαλεία παρακολούθησης έχουν και άλλες χρήσεις. Είναι πολύτιμη βοήθεια με τον προγραμματισμό χωρητικότητας, δείχνοντάς σας ποια κυκλώματα και μονοπάτια πρόκειται να υπερφορτωθούν. Μπορούν επίσης να είναι ανεκτίμητα ως εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων, βοηθώντας τους διαχειριστές να εντοπίσουν γρήγορα την τοποθεσία –και μερικές φορές ακόμη και τη βασική αιτία– των προβλημάτων δικτύωσης.

Σε κάποιο βαθμό, τα εργαλεία παρακολούθησης μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ασφάλεια. Μερικοί, για παράδειγμα, θα ειδοποιήσουν τους διαχειριστές όταν δουν υπερβολικές αποτυχημένες προσπάθειες σύνδεσης, ένα πιθανό σημάδι ότι κάποιος εισβολέας προσπαθεί να εισέλθει.

Πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στην παρακολούθηση εξοπλισμού Cisco

Πολλά διαφορετικά πρωτόκολλα και συστήματα δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την παρακολούθηση του εξοπλισμού της Cisco. Δεν τα χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία αλλά όλα έχουν τη χρήση τους. Μερικά από αυτά τα πρωτόκολλα είναι ιδιόκτητα της Cisco ενώ άλλα είναι πρωτόκολλα βιομηχανικά πρότυπα.

SNMP: Το πρωτόκολλο Simple Network Management Protocol είναι ενσωματωμένο στον περισσότερο εξοπλισμό δικτύωσης. Στο πλαίσιο της παρακολούθησης, επιτρέπει στο εργαλείο παρακολούθησης να διαβάζει εξ αποστάσεως τις λειτουργικές παραμέτρους των συσκευών που το υποστηρίζουν. Συνήθως χρησιμοποιείται για τη λήψη φορτίων CPU και μνήμης καθώς και για τη χρήση εύρους ζώνης διεπαφής.

ICMP: Η κύρια χρήση του Πρωτοκόλλου Μηνυμάτων Ελέγχου Διαδικτύου είναι ο έλεγχος της προσβασιμότητας μιας συσκευής δικτύου. Το Ping, ένα βοηθητικό πρόγραμμα πολύ γνωστό στους περισσότερους διαχειριστές, χρησιμοποιεί το ICMP. Το πρωτόκολλο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή άλλων πληροφοριών, όπως καθυστέρηση.

Syslog: Αυτό το πρωτόκολλο χρησιμοποιείται για την αποστολή δεδομένων αρχείων καταγραφής – τα οποία είναι λεπτομερή δεδομένα σχετικά με συμβάντα που συμβαίνουν σε μια συσκευή – σε έναν διακομιστή Syslog. Ορισμένα εργαλεία παρακολούθησης περιλαμβάνουν διακομιστή καταγραφής συστήματος και θα ενεργοποιούν ειδοποιήσεις όταν λαμβάνονται συγκεκριμένα συμβάντα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα τραγούδι Apple Music ως συναγερμό iPhone

NetFlow: Αυτό το πρωτόκολλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ροές κυκλοφορίας σε ένα δίκτυο. Οι συσκευές με δυνατότητα NetFlow θα στείλουν λεπτομερείς πληροφορίες ροής σε έναν συλλέκτη και αναλυτή NetFlow. Ορισμένα εργαλεία παρακολούθησης μπορούν να λειτουργήσουν ως συλλέκτης και αναλυτής NetFlow. Αν και αναπτύχθηκε από τη Cisco, το NetFlow υποστηρίζεται από πολλούς άλλους προμηθευτές, όπου μερικές φορές ακούγεται με άλλο όνομα, όπως IPFIX ή J-Flow.

IP SLA: Η συμφωνία επιπέδου υπηρεσίας IP είναι μια αποκλειστική δυνατότητα του λογισμικού Cisco IOS που μπορεί να προσομοιώσει διαφορετικούς τύπους δεδομένων δικτύου μεταξύ συσκευών για τη μέτρηση της απόδοσης, όπως jitter, καθυστέρηση, συνδεσιμότητα ή απώλεια πακέτων.

CDP: Το Cisco Discovery Protocol μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με απευθείας συνδεδεμένες συσκευές. Ορισμένα εργαλεία παρακολούθησης το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν αυτόματα έναν χάρτη του δικτύου που δείχνει τις διασυνδέσεις των διαφορετικών συσκευών.

Τα κορυφαία 5 εργαλεία παρακολούθησης της Cisco

Τώρα που γνωρίζουμε γιατί χρειαζόμαστε την παρακολούθηση δικτύου και πώς μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε διαχειριστή να διαχειριστεί τα συνεχώς αναπτυσσόμενα δίκτυα τυπικών οργανισμών, είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε μια ματιά στα κορυφαία πέντε εργαλεία παρακολούθησης Cisco. Όλες οι προτάσεις μας θα κάνουν εξαιρετική δουλειά στην παρακολούθηση των συσκευών Cisco σας, αλλά οι περισσότερες θα σας επιτρέψουν επίσης να παρακολουθείτε εξοπλισμό άλλων κατασκευαστών.

1. Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds (Δωρεάν δοκιμή)

Η SolarWinds είναι ένας από τους καλύτερους εκδότες εργαλείων διαχείρισης δικτύου και το κορυφαίο προϊόν της που ονομάζεται Παρακολούθηση Απόδοσης Δικτύου ή NPM καταλαμβάνει την πρώτη θέση που αξίζει τον κόπο στη λίστα μας. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιεί SNMP για την ανάγνωση λειτουργικών παραμέτρων από τη Cisco και άλλες συσκευές. Διαθέτει ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας που βασίζεται στο web που κάνει τη χρήση και τη διαμόρφωσή του μια ευχάριστη εμπειρία.

Η προσθήκη μιας συσκευής στο NPM είναι ένα απλό θέμα του καθορισμού της διεύθυνσης IP ή του ονόματος κεντρικού υπολογιστή καθώς και της συμβολοσειράς κοινότητας SNMP και αφήστε το λογισμικό να κάνει τη σκληρή δουλειά. Θα εμφανιστεί μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες παραμέτρους όπου μπορείτε να επιλέξετε αυτές που θέλετε να συμπεριλάβετε στην παρακολούθηση. Και μην ανησυχείτε για την προσθήκη συσκευών. Αυτό το εργαλείο μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί από ένα πολύ μικρό δίκτυο σε ένα τεράστιο δίκτυο με χιλιάδες συσκευές σε πολλούς ιστότοπους.

Το σύστημα ειδοποίησης στο Network Performance Monitor είναι από τα καλύτερα. Είναι έτοιμο για χρήση εκτός συσκευασίας με ελάχιστη διαμόρφωση. Και αν έχετε συγκεκριμένες ανάγκες ειδοποίησης και ειδοποιήσεων, μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε κάθε λεπτομέρεια χειροκίνητα. Ο μηχανισμός ειδοποίησης είναι αρκετά έξυπνος και δεν θα στέλνει ειδοποιήσεις για συμβάντα που δεν επηρεάζουν την υπηρεσία στη μέση της νύχτας ούτε θα στέλνει εκατοντάδες ειδοποιήσεις για όσους διακομιστές δεν ανταποκρίνονται όταν το πραγματικό πρόβλημα είναι ένας δρομολογητής ή ο διακόπτης δικτύου που χειρίζεται διαφορετικός άτομο ή ομάδα.

Network Insight για ASA

Οι πρόσφατες εκδόσεις του NPM περιλαμβάνουν ένα υποπροϊόν που ονομάζεται Network Insight για ASA. Το Cisco Adaptive Security Appliance, ή ASA, είναι το τείχος προστασίας της Cisco. Η ενότητα Network Insight for ASA θα σας δώσει πιο λεπτομερή και ευρύτερη προβολή των συσκευών Cisco ASA απευθείας στον πίνακα εργαλείων NPM. Θα σας δώσει μια πλήρη ορατότητα των συσκευών σας ASA ενώ παρακολουθείτε την υγεία και την απόδοσή τους. Η ενότητα θα ελέγξει τις διεπαφές, τα περιβάλλοντα, τα ACL και άλλα.

Η τιμή για το SolarWinds Network Performace Monitor ξεκινά από κάτι λιγότερο από 3.000 $ και ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών που παρακολουθούνται. Με μια περίπλοκη δομή τιμολόγησης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ομάδα πωλήσεων της SolarWinds για μια λεπτομερή προσφορά. Εάν προτιμάτε να δείτε ή να δοκιμάσετε το προϊόν προτού δεσμευτείτε να το αγοράσετε, είναι διαθέσιμος ένας ιστότοπος επίδειξης και μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: ΟΘΟΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ SOLARWINDS

2. Paessler Router Traffic Grapher (PRTG)

Συνήθως, το Paessler Router Traffic Grapher ονομάζεται απλά PRTG. Αυτό είναι ένα άλλο εξαιρετικό και πλήρως εξοπλισμένο σύστημα παρακολούθησης. Όπως τα περισσότερα προϊόντα της λίστας μας, δεν περιορίζεται μόνο στην παρακολούθηση του εξοπλισμού της Cisco. Ο Paessler ισχυρίζεται ότι το PRTG μπορεί να παρακολουθεί όλα τα συστήματα, τις συσκευές, την κυκλοφορία και τις εφαρμογές. Το PRTG έχει όλες τις επιλογές του ενσωματωμένες και δεν βασίζεται σε πρόσθετα ή πρόσθετα. Αυτό κάνει το προϊόν πιο γρήγορο και πιο εύκολο στην εγκατάσταση από πολλά ανταγωνιστικά.

  Πώς να διαχειριστείτε την ασθένεια κίνησης που προκαλείται από παιχνίδια

Το PRTG περιλαμβάνει μερικές διαφορετικές διεπαφές χρήστη για αλληλεπίδραση με αυτό. Πρώτα έχετε μια εταιρική κονσόλα Windows. Υπάρχει επίσης μια διεπαφή ιστού που βασίζεται στο Ajax. Και αν ασχολείστε με κινητές συσκευές, υπάρχουν εφαρμογές για Android και iOS. Οι εφαρμογές είναι καλοδουλεμένες και χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες των φορητών συσκευών. Για παράδειγμα, το PRTG θα σας επιτρέψει να εκτυπώσετε ετικέτες κωδικών QR για να τις επικολλήσετε στον εξοπλισμό σας. Κατά τη σάρωση χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές για κινητά, εμφανίζονται αμέσως τα στοιχεία της συσκευής.

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του PRTG είναι η αυτόματη ανακάλυψη δικτύου που θα σαρώσει τμήματα δικτύου, θα αναγνωρίσει ένα ευρύ φάσμα συσκευών και συστημάτων και θα δημιουργήσει αισθητήρες από προκαθορισμένα πρότυπα συσκευών. Το PRTG διαθέτει επίσης μια αρκετά καλή λειτουργία χάρτη που σας επιτρέπει να δημιουργείτε προσαρμοσμένους χάρτες με τα δεδομένα παρακολούθησης. Και όταν πρόκειται για ειδοποίηση, το PRTG είναι εξαιρετικά ευέλικτο και προσαρμόσιμο. Όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή για κινητά στην έξυπνη συσκευή σας, μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις απευθείας σε αυτήν. Και φυσικά, το PRTG μπορεί επίσης να στείλει ειδοποιήσεις μέσω email ή SMS ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ένα API είναι διαθέσιμο εάν προτιμάτε να γράψετε τα δικά σας σενάρια ειδοποιήσεων.

Η δομή τιμολόγησης του PRTG είναι τόσο εύκολη όσο και η εγκατάστασή του. Μια δωρεάν έκδοση με πλήρεις δυνατότητες θα περιορίσει την ικανότητα παρακολούθησης σε 100 αισθητήρες. Διατίθεται επίσης μια δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών η οποία επιστρέφει στη δωρεάν έκδοση μόλις τελειώσει η δοκιμαστική περίοδος. Και αν θέλετε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε περισσότερους από 100 αισθητήρες πέραν των 30 ημερών, θα πρέπει να αγοράσετε μια άδεια. Η τιμή ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των αισθητήρων από 1 600 $ για 500 αισθητήρες έως 14 500 $ για απεριόριστους αισθητήρες. Και όσον αφορά τους αισθητήρες, αντιστοιχούν σε μεμονωμένες παρακολουθούμενες παραμέτρους και όχι σε συσκευές. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση του εύρους ζώνης σε κάθε θύρα ενός μεταγωγέα 48 θυρών θα απαιτήσει 48 αισθητήρες.

3. ManageEngine OpManager

Η ManageEngine είναι μια άλλη εταιρεία που ειδικεύεται στα εργαλεία διαχείρισης δικτύου. ο OpManager είναι μια πλατφόρμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παρακολούθηση εξοπλισμού δικτύου από τη Cisco και άλλους προμηθευτές, καθώς και όλων των ειδών τις συνδεδεμένες στο δίκτυο συσκευές. Μπορεί να τρέξει σε λειτουργικά συστήματα Windows ή Linux και είναι φορτωμένο με λειτουργίες. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η μηχανή αυτόματης ανακάλυψης που μπορεί όχι μόνο να βρει συσκευές αλλά και να χαρτογραφήσει το δίκτυό σας, για έναν προσαρμοσμένο πίνακα εργαλείων.

Μιλώντας για τον πίνακα εργαλείων OpManager, είναι ένας από τους πιο εύκολους στη χρήση και την πλοήγηση. Διαθέτει αναλυτική λειτουργία, ώστε να μπορείτε να κάνετε κλικ σε ένα στοιχείο του πίνακα εργαλείων για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Και εκτός από τον παραδοσιακό πίνακα ελέγχου που βασίζεται στο web, θα βρείτε επίσης εφαρμογές για κινητά που θα σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση στο σύστημα από οπουδήποτε χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή tablet. Συνολικά, αυτό το προϊόν από τη ManageEngine έχει πολύ επαγγελματική εμφάνιση και αίσθηση.

Όσον αφορά τις δυνατότητες ειδοποίησης του OpManager, σίγουρα ταιριάζουν με αυτό που περιμένουμε από ένα προϊόν αυτής της ποιότητας. Ενσωματωμένη απευθείας στο προϊόν είναι μια πλήρης σειρά ειδοποιήσεων βάσει ορίων που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε, να εντοπίσετε και να διορθώσετε προβλήματα δικτύωσης προληπτικά. Τα όρια και οι μέθοδοι ειδοποίησης μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει διαθέσιμη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση για να δοκιμάσετε το προϊόν πριν το αγοράσετε, υπάρχει μια δωρεάν έκδοση που δεν είναι χρονικά περιορισμένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει περιορισμούς. Αυτή η δωρεάν προσφορά δεν θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε περισσότερες από δέκα συσκευές, κάτι που είναι ανεπαρκές για όλα τα δίκτυα εκτός από το μικρότερο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τα σχέδια Essential ή Enterprise. Το σχέδιο Essential μπορεί να παρακολουθεί έως και 1.000 κόμβους ενώ το σχέδιο Enterprise μπορεί να ανέλθει έως και 10.000. Θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τις πωλήσεις του ManageEngine για πληροφορίες τιμολόγησης.

4. ipswitch WhatsUp Gold

WhatsUp Gold από το ipswitch είναι γνωστό εδώ και χρόνια ως ένας τύπος εργαλείου παρακολούθησης προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Έτσι έφτιαξε το όνομά του. Ωστόσο, το εργαλείο έχει πλέον εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα με πλήρη χαρακτηριστικά για την προληπτική παρακολούθηση συσκευών δικτύου και κυκλοφορίας, εφαρμογών, εικονικών περιβαλλόντων και διαμορφώσεων συσκευών. Το WhatsUp Gold έχει όλα όσα μπορείτε να περιμένετε από ένα εργαλείο παρακολούθησης εταιρικής ποιότητας, και όλα διαχειρίζονται και εμφανίζονται στο φιλικό προς το χρήστη γραφικό περιβάλλον εργασίας χρήστη.

  5 καλύτερα συστήματα DDI/IPAM για να λύσετε το Blue διευθυνσιοδότηση IP σας

Όπως τα περισσότερα προϊόντα αυτής της κατηγορίας, το WhatsUp Gold διαθέτει αυτόματη ανακάλυψη που θα βρει τις συσκευές σας και θα τις προσθέσει στην κονσόλα παρακολούθησης. Δεν θα βρει μόνο εξοπλισμό δικτύωσης Cisco αλλά και φυσικούς διακομιστές, εικονικούς διακομιστές, διακομιστές cloud και εφαρμογές. Μια προβολή χάρτη με δυνατότητα κλικ θα σας επιτρέψει να αντλήσετε περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε συσκευή.

Όσον αφορά την ειδοποίηση, το WhatsUp Gold βρίσκεται ακριβώς εκεί με τους ανταγωνιστές του. Το σύστημα ειδοποίησης του θα σας ενημερώνει συχνά για προβλήματα πριν καλέσουν οι χρήστες. Χρησιμοποιώντας το Κέντρο ειδοποιήσεων του συστήματος, έχετε τη δυνατότητα χρήσης ορίων ειδοποίησης εκτός του πλαισίου. Αυτά θα είναι τέλεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Προαιρετικά, μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τα όρια στις συγκεκριμένες ανάγκες σας, παρέχοντας προσαρμοσμένη ειδοποίηση. Το σύστημα έχει επίσης πολιτικές δράσης. Ορίζουν ενέργειες που πρέπει να εκτελούνται όταν μια αλλαγή κατάστασης –όπως μια διεπαφή ή μια συσκευή που πέφτει– εμφανίζεται. Οι ενέργειες υπερβαίνουν κατά πολύ την απλή ειδοποίηση και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επανεκκίνηση υπηρεσιών ή ενεργοποίηση συναγερμών ιστού. Και όταν μιλάμε για ειδοποιήσεις, μπορούν να μεταδοθούν μέσω μηνυμάτων email, SMS, Slack ή IFTTT.

Υπάρχει μια δωρεάν έκδοση του WhatsUp Gold διαθέσιμη –υπήρχε πάντα– αλλά σήμερα, περιορίζεται στην παρακολούθηση έως πέντε συσκευών. Εάν χρειάζεστε περισσότερα από αυτό, θα χρειαστεί να αγοράσετε μια άδεια. Διατίθενται σε τρία επίπεδα αυξανόμενης λειτουργικότητας με δομή τιμολόγησης με βάση τον αριθμό των συσκευών που πρέπει να παρακολουθούνται. Υπάρχει επίσης μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση με πλήρεις δυνατότητες και απεριόριστη συσκευή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

5. Cisco Network Assistant

Η τελευταία μας καταχώρηση είναι ένα ωραίο δωρεάν εργαλείο από τη Cisco. Δεδομένης της προέλευσής του, περιττό να πούμε ότι αυτό θα χειρίζεται μόνο συσκευές Cisco. Όμως, όσον αφορά τις συσκευές Cisco, θα χειρίζεται δρομολογητές, διακόπτες, σημεία πρόσβασης, τηλέφωνα IP και το Cisco ASA. ο Cisco Network Assistant, όπως υποδηλώνει η χαίτη του, θα κάνει περισσότερα από την απλή παρακολούθηση συσκευών. Βοηθά στη διαχείριση συσκευών δικτύωσης με ένα διαισθητικό GUI και ένα μενού που βασίζεται σε εργασίες. Με το όριο των 80 συσκευών, είναι πιο κατάλληλο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Από πλευράς χαρακτηριστικών, το προϊόν δεν αφήνει τίποτα να είναι επιθυμητό. Έχει ανακάλυψη δικτύου χρησιμοποιώντας CDP και εμφάνιση ως χάρτη τοπολογίας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της διαμόρφωσης πολλών προϊόντων Cisco που προορίζονται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από τη διεπαφή εργαλείων, μπορείτε να συνδεθείτε γρήγορα σε συσκευές χρησιμοποιώντας Telnet ή τη διαχείριση συσκευών. Ένα άλλο ωραίο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα προβολής μιας εικονικής αναπαράστασης των μπροστινών πλαισίων των συσκευών, των συμπλεγμάτων και των στοίβων σας.

Φυσικά, αυτό το εργαλείο δεν θα βρισκόταν στη λίστα μας, αν δεν διέθετε παρακολούθηση της υγείας της συσκευής και ειδοποιήσεις συμβάντων για σφάλματα δικτύου και όρια ειδοποιήσεων. Οι δυνατότητες παρακολούθησης του μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων κοινών προβλημάτων δικτύου. Ορισμένες άλλες δυνατότητες που αξίζει να αναφερθούν περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις λογισμικού μεταφοράς και απόθεσης διαχειριζόμενων συσκευών, διαχείριση αποθέματος συσκευών δικτύου και άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες κύκλου ζωής χρησιμοποιώντας το Cisco Active Advisor.

Το Cisco Active Advisor είναι ένα άλλο δωρεάν εργαλείο της Cisco που βασίζεται σε σύννεφο που εντοπίζει ειδοποιήσεις ασφαλείας που ισχύουν για τις συσκευές σας. Αναλύει επίσης την κάλυψη συμβολαίου και την κατάσταση στο τέλος του κύκλου ζωής τους και μπορεί να συγκρίνει το δίκτυό σας με επικυρωμένα σχέδια της Cisco.

Και τα δύο εργαλεία είναι διαθέσιμα από τον ιστότοπο της Cisco. Το μόνο που απαιτούν είναι να έχετε λογαριασμό Cisco. Αλλά αν διαχειρίζεστε εξοπλισμό Cisco, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη έναν.

συμπέρασμα

Εάν έχετε αναλάβει τη διαχείριση ορισμένων συσκευών Cisco, οποιοδήποτε από τα εργαλεία που μόλις εξετάσαμε θα είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο οπλοστάσιό σας. Αυτό που είναι καλύτερο για εσάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, όπως το μέγεθος του δικτύου σας, την παρουσία συσκευών που δεν είναι cisco ή τις ειδοποιήσεις και τις ειδοποιήσεις που χρειάζεστε. Με κάθε εργαλείο διαθέσιμο σε δωρεάν ή δοκιμαστική έκδοση, τίποτα δεν σας εμποδίζει να δοκιμάσετε μερικά πριν κάνετε μια τελική επιλογή.