Οι καλύτεροι αναλυτές WiFi για να παρακολουθείτε τον αόρατο (Windows, iOS και Android)

Τα ασύρματα δίκτυα είναι παντού. Και με λογική. Άλλωστε είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Οι εποχές όπου η τοποθέτηση εξοπλισμού περιοριζόταν λόγω της θέσης των υποδοχών δικτύου έχει παρέλθει. Αλλά αυτό φέρνει μια νέα πρόκληση όσον αφορά τη διαχείριση δικτύων. Τα ασύρματα δίκτυα είναι αόρατα και όποιος είναι επιφορτισμένος με τη διαχείρισή τους θα χρειαστεί τα κατάλληλα εργαλεία. Και το πιο σημαντικό εργαλείο που μπορεί να σκεφτεί κανείς για αυτήν την εργασία είναι ο αναλυτής WiFi. Ορισμένα από αυτά είναι διαθέσιμα δωρεάν και για πολλές πλατφόρμες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τα ασύρματα δίκτυα είναι οι αναλυτές που λειτουργούν σε φορητές συσκευές όπως smartphone ή tablet, καθώς μπορούν να μεταφερθούν σε οποιαδήποτε τοποθεσία για επιτόπια ανάλυση. Διαβάστε παρακάτω καθώς αποκαλύπτουμε τους 10 καλύτερους δωρεάν αναλυτές WiFi για Windows, iOS και Android.

Αλλά προτού σας ενημερώσουμε για τους καλύτερους δωρεάν αναλυτές WiFi, θα ξεκινήσουμε εξετάζοντας τους αναλυτές WiFi γενικά, τι είναι και σε τι μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο φλέγον ερώτημα: Γιατί χρειάζομαι ένα; Θα εξηγήσουμε επίσης τι είναι οι χάρτες θερμότητας. Όπως θα δείτε, μπορούν να φανούν αρκετά βολικά όταν σχεδιάζετε μια ανάπτυξη ή επέκταση WiFi.

Στη συνέχεια θα βουτήξουμε στον πυρήνα του θέματός μας. Βρήκαμε τέσσερις εξαιρετικούς δωρεάν αναλυτές WiFi για Windows, τρεις για iOS και άλλους άλλους για Android. Και για κάθε καταχώριση στη λίστα μας, θα σας κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση του προϊόντος και των καλύτερων χαρακτηριστικών του.

Αναλυτές WiFi 101

Ο όρος WiFi Analyzer είναι αρκετά ευρύς και γενικός. Στην απλούστερη μορφή του, οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση της κυκλοφορίας, των δεδομένων και/ή των σημάτων WiFi μπορεί να ονομαστεί αναλυτής WiFi. Ως εκ τούτου, είναι κάπως δύσκολο να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι. Φαίνεται ότι κάθε προγραμματιστής τέτοιου λογισμικού έχει τη δική του ιδέα για το τι είναι και τι πρέπει να είναι. Στην πιο βασική του μορφή, ένας αναλυτής WiFi είναι ένα εργαλείο που θα σας επιτρέψει να «δείτε» τα δίκτυα WiFi. Μπορεί να υπάρχουν πολλά δίκτυα WiFi σε ένα μέρος, το καθένα να χρησιμοποιεί διαφορετικό SSID. Ένας αναλυτής WiFi θα αναφέρει ποια SSID είναι διαθέσιμα και, τις περισσότερες φορές, την ισχύ του σήματος κάθε SSID.

Ορισμένοι αναλυτές WiFi θα προχωρήσουν περαιτέρω και θα εντοπίσουν την πηγή παρεμβολής που μπορεί να εμποδίζει τη σύνδεσή σας στο WiFi. Αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο διάγνωσης και προγραμματισμού. Οι αναλυτές WiFi θα συλλέγουν δεδομένα για όλα τα δίκτυα WiFi που μπορούν να βρουν και θα εμφανίζουν αυτές τις πληροφορίες με χρήσιμο τρόπο. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα δεδομένα είναι πιθανώς εκεί που υπάρχουν οι περισσότερες διαφορές μεταξύ των αναλυτών WiFi.

Οι περισσότεροι αναλυτές WiFi θα έχουν κάποιο είδος οπτικής απεικόνισης που αντιπροσωπεύει τα διαφορετικά δίκτυα WiFi. Άλλοι θα παρουσιάσουν δεδομένα σε μορφή πίνακα. Αλλά όποια κι αν διαλέξετε, όλοι θα σας αφήσουν να δείτε το αόρατο.

Υπάρχουν δύο τρόποι λειτουργίας των αναλυτών WiFi. Ορισμένα θα καταγράφουν ραδιοκύματα WiFi που εκπέμπονται από σημεία πρόσβασης WiFi, ενώ άλλα θα συνδέονται με σημεία πρόσβασης χρησιμοποιώντας SNMP ή άλλα μέσα για να διαβάσουν τα σημαντικά λειτουργικά τους δεδομένα. Και τα καλύτερα θα συνδυάσουν και τις δύο τεχνικές, προσφέροντας γενικά το μέγιστο επίπεδο λεπτομέρειας.

Η ανάγκη για έναν αναλυτή Wi-Fi

Οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεται κάποιος αναλυτής WiFi είναι σχεδόν ίδιοι με τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται κάποιος αναλυτής δικτύου. Πρώτα και κύρια, σας βοηθούν να παρακολουθείτε προσεκτικά τι συμβαίνει. Είναι επίσης πολύ χρήσιμα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων με τα δίκτυά σας WiFi.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι οι χρήστες σας παραπονιούνται για συχνές επιβραδύνσεις ή αποσυνδέσεις στο δίκτυο WiFi. Υπάρχει συνήθως μια απλή εξήγηση σε αυτό: κάτι –τις περισσότερες φορές ένα άλλο δίκτυο WiFi– παρεμβαίνει στη λειτουργία του δικτύου.

Αυτό είναι ακριβώς το είδος του ζητήματος που ένας αναλυτής WiFi θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε γρήγορα. Τα έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να ανακαλύψω ότι ο διπλανός ένοικος στο κτίριο γραφείων όπου βρίσκονταν τα γραφεία μας είχε ένα πολύ πιο ισχυρό δίκτυο WiFi που λειτουργούσε στο ίδιο κανάλι. Μόλις εντόπισα αυτό το πρόβλημα, απλώς ρύθμισα ξανά τα σημεία πρόσβασης WiFi για να χρησιμοποιήσω άλλο κανάλι και το πρόβλημα εξαφανίστηκε.

  Πώς να ρυθμίσετε τον χρόνο οθόνης στο iOS 12

Μια άλλη χρήση των αναλυτών WiFi είναι η μέτρηση των κατανομών σήματος σε όλη την τοποθεσία σας, είτε πρόκειται για ένα σπίτι είτε για ένα γραφείο. Τα σήματα WiFi είναι ραδιοσήματα και, αν και μπορούν να περάσουν μέσα από τοίχους –σε κάποιο βαθμό– ορισμένες κτιριακές κατασκευές μπορούν να τα μπλοκάρουν ίσως όχι εντελώς αλλά αρκετά ώστε να τα εξασθενίσουν πέρα ​​από την αξιόπιστη χρηστικότητα. Με έναν αναλυτή WiFi που λειτουργεί σε κάποια φορητή συσκευή, μπορεί κανείς να περπατήσει στον χώρο για να βρει πιο αδύναμα σημεία ή ακόμα και σημεία χωρίς καθόλου κάλυψη. Εάν σχεδιάζετε να επεκτείνετε το δίκτυο WiFi σας, ένας αναλυτής WiFi θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πού να προσθέσετε τα νέα σημεία πρόσβασης για την καλύτερη δυνατή κάλυψη.

Τι γίνεται με τους Χάρτες Θερμότητας WiFi;

Ένα άλλο πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον προγραμματισμό WiFi αντί για την αντιμετώπιση προβλημάτων είναι αυτό που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε χάρτες θερμότητας WiFi. Με λίγα λόγια, ένας χάρτης θερμότητας WiFi είναι μια οπτική αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο τα σημεία πρόσβασης WiFi εκπέμπουν το ραδιοφωνικό τους σήμα. Θα σας δείξει πού το σήμα είναι το ισχυρότερο και πού το πιο αδύναμο.

Πολλά εργαλεία χαρτών θερμότητας είναι αυτόνομα εργαλεία, ξεχωριστά από τους αναλυτές WiFI και συνήθως βασίζονται σε δεδομένα δημοσκόπησης από την υπάρχουσα υποδομή σας –δηλαδή τα σημεία πρόσβασης– για τη δημιουργία του χάρτη θερμότητας. Συνήθως θα σας επιτρέψουν να εισαγάγετε μια κάτοψη του χώρου σας όπου υποδεικνύετε τη θέση του σημείου πρόσβασης και το λογισμικό θα τα ερωτηθεί και θα δημιουργήσει μια οπτική αναπαράσταση της κατανομής του σήματος στην κάτοψη.

Πολλοί προμηθευτές εταιρικού εξοπλισμού WiFi έχουν κάποια μορφή εργαλείου χαρτών θερμότητας, αλλά ένα από τα καλύτερα είναι ένα αγνωστικό προϊόν από τον πωλητή της SolarWinds που εύστοχα ονομάζεται SolarWinds Heat Map. Αποτελεί μέρος του κορυφαίου προϊόντος της SolarWinds: το Network Performance Monitor–ή NPM–μια σουίτα πολύ χρήσιμων εργαλείων διαχείρισης δικτύου. Ξεκινώντας από λίγο κάτω από τα $3000, το εργαλείο δεν είναι προσβάσιμο σε όλους, αλλά λαμβάνετε πολύ περισσότερα από τον χάρτη θερμότητας. Μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το SolarWinds Network Performance Monitor επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο της SolarWinds.

Επιστροφή στον χάρτη θερμότητας SolarWinds, το εργαλείο θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε προσαρμοσμένους ασύρματους χάρτες θερμότητας που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε νεκρές ζώνες όπου υπάρχει κακή ή καθόλου συνδεσιμότητα. Το εργαλείο μετράει τα σημεία πρόσβασής σας για να διαβάσει την ισχύ του σήματος και να υποδείξει την ποιότητα της σύνδεσης σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Το εργαλείο θα τοποθετήσει τον χάρτη θερμότητας πάνω από μια κάτοψη της τοποθεσίας σας, την οποία μπορείτε είτε να εισαγάγετε είτε να δημιουργήσετε για να σας δώσει μια πραγματική φυσική επισκόπηση της κατάστασης.

Οι 4 καλύτεροι αναλυτές Wi-Fi για Windows

Αρκετή θεωρία. ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στις σύντομες κριτικές μας για τους καλύτερους αναλυτές WiFi. Ξεκινάμε με τέσσερα εργαλεία των Windows. Γιατί Windows; Επειδή εξακολουθεί να είναι το πιο κοινό λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται από τους διαχειριστές δικτύου. Τα Windows είναι επίσης η πλατφόρμα για την οποία κατασκευάζονται οι καλύτεροι αναλυτές WiFi και θέλαμε να σας προσφέρουμε το καλύτερο.

1. Οθόνη WiFi SolarWinds (ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ)

Η SolarWinds, ο ίδιος προμηθευτής που μας έφερε το λογισμικό Heat Map που αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ευρέως γνωστό για την παραγωγή ορισμένων από τα καλύτερα εργαλεία διαχείρισης δικτύου. Ένα από αυτά τα εργαλεία ονομάζεται SolarWinds WiFi Monitor. Όπως και το προηγούμενο προϊόν, αυτό είναι μέρος του λογισμικού Network Performance Monitor της SolarWinds.

Το SolarWinds Wifi Monitor είναι ένα από τα καλύτερα που μπορείτε να βρείτε. Θα ανακαλύψει και θα παρακολουθήσει τα σημεία ασύρματης πρόσβασής σας και θα τα προσθέσει στην Παρακολούθηση Επιδόσεων Δικτύου SolarWinds. Το εργαλείο θα δημιουργήσει επίσης χάρτες θερμότητας. Στην πραγματικότητα, είναι το εργαλείο Heat Map που θα το κάνει αυτό, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, αλλά τόσο το WiFi Monitor όσο και το Heat Map αποτελούν στοιχείο του Network Performance Monitor, του κορυφαίου προϊόντος της Solarwinds.

Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το SolarWinds WiFi Monitor θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε την ασύρματη υποδομή σας. Το SolarWinds Network Performance Monitor Wi-Fi θα σας επιτρέψει να ορίσετε ειδοποίηση, θα παρακολουθεί την υποδομή σας και θα δημιουργεί αναφορές για πολλές πτυχές, όπως διευθύνσεις IP, τύπο συσκευής, SSID, κανάλια που χρησιμοποιούνται και τον αριθμό των πελατών που είναι συνδεδεμένοι αυτήν τη στιγμή. Τα στοιχεία πελάτη περιλαμβάνουν το όνομα πελάτη, το SSID, τη διεύθυνση IP, τη διεύθυνση MAC, την ένδειξη ισχύος του σήματος λήψης (RSSI), τον χρόνο σύνδεσης, τον ρυθμό δεδομένων και τα byte που λαμβάνονται και τα byte που μεταδίδονται.

  Πώς να εκκινήσετε μια εφαρμογή από τις Γρήγορες ρυθμίσεις [Android]

Όπως τα περισσότερα λογισμικά SolarWinds, μια δωρεάν έκδοση αξιολόγησης 30 ημερών του Network Performance Monitor –συμπεριλαμβανομένης της οθόνης WiFi και του Heat Map– μπορεί να ληφθεί από τον ιστότοπο της SolarWinds.

2. NetSpot

NetSpot είναι άλλος ένας από τους καλύτερους αναλυτές WiFi στην αγορά. Αρχικά δημιουργήθηκε για την πλατφόρμα Mac, το εργαλείο έχει μεταφερθεί στα Windows. Θα συλλέγει δεδομένα από τα σημεία πρόσβασής σας, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους καναλιού, της διεύθυνσης MAC, της ποιότητας του σήματος, ακόμη και της κρυπτογράφησης δικτύου παρέχοντας μερική από την καλύτερη ορατότητα μέσω του ασύρματου δικτύου σας.

Ο λεπτομερής χάρτης θερμότητας του NetSpot είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος, αλλά δεν σταματά εκεί. Το εργαλείο, για παράδειγμα, θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τις παρεμβολές WLAN. Ένα άλλο δυνατό σημείο αυτού του εργαλείου είναι οι αναφορές του που συνδυάζουν την ευκολία χρήσης με ένα άνευ προηγουμένου βάθος πληροφοριών.

Το NetSpot είναι ίσως το μόνο εργαλείο που βρήκαμε τόσο καλό για τους οικιακούς χρήστες όσο και για τον επαγγελματία διαχειριστή. Και στην πραγματικότητα, είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις: Home σε λίγο κάτω από 50 δολάρια και Professional στα περίπου 150 δολάρια.

3. Ακρυλικό Wifi

Ακρυλικό Wifi είναι ίσως ο καλύτερος δωρεάν αναλυτής WiFi για Windows. Είναι ένας ασύρματος σαρωτής δικτύου που εκτελεί λεπτομερή ανάλυση ασφάλειας και κάλυψης για δίκτυα επικοινωνιών WiFi σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό το λογισμικό θα σας επιτρέψει να σαρώσετε για σημεία πρόσβασης και να δημιουργήσετε έναν πίνακα με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Βασικές μετρήσεις, όπως διεύθυνση MAC, SSID, RSSI, κανάλι και προμηθευτής περιλαμβάνονται σε αυτόν τον πίνακα. Το εργαλείο διαθέτει επίσης λειτουργία παρακολούθησης όπου θα παρακολουθεί μεμονωμένα πακέτα δικτύου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε κρυφά δίκτυα.

Όταν είπαμε ότι το εργαλείο ήταν δωρεάν, ήταν λίγο τεντωμένο, ωστόσο. Η προσωπική έκδοση του εργαλείου είναι δωρεάν (μόνο για προσωπική χρήση), αλλά διατίθεται επίσης σε έκδοση Professional και σε έκδοση Force Enforcement. Και υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό λογισμικό Acrylic Heat Map που μπορείτε να προσθέσετε στο πακέτο σας.

4. InSSIDer

Από άποψη τιμής, InSSIDer είναι μια καλή προσφορά, αλλά είναι επίσης ένα εξαιρετικό προϊόν. Μην το αφήσετε να αργήσει, κάτω από 20 $, τιμή να σας ξεγελάσει. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Θα τραβήξει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από το σημείο πρόσβασής σας και θα σας επιτρέψει να δείτε τα πάντα, από τον τύπο κρυπτογράφησης έως την ισχύ του σήματος και το κανάλι.

Και ο InSSIDer δεν είναι μόνο ένας από τους φθηνότερους αναλυτές WiFi, είναι επίσης ένας από τους πιο εύχρηστους. Η διεπαφή χρήστη του σάς επιτρέπει να κάνετε κλικ σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο WiFi για να εμφανίσετε ένα αναπτυσσόμενο μενού με πληροφορίες που μπορούν να εμφανιστούν σχετικά με αυτό. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τύπου SSID, σήματος, καναλιού ή δικτύου. Αυτή η απλή διεπαφή χρήστη είναι μια δωρεά για τους νέους χρήστες, αλλά οι επαγγελματίες διαχειριστές μπορεί να το βρουν κάπως περιορισμένο. Αυτό το εργαλείο είναι πιθανώς πιο κατάλληλο για οικιακά δίκτυα ή μικρότερα επιχειρηματικά δίκτυα.

Οι 3 καλύτεροι αναλυτές Wi-Fi για iOS

Εάν θέλετε να μεταφέρετε τον αναλυτή Wi-Fi στο πεδίο και να δείτε τι συμβαίνει “στην τοποθεσία”, χρειάζεστε κάποιο είδος φορητών αναλυτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατασκευάζουν αναλυτές που λειτουργούν σε φορητές συσκευές –smartphone και tablet– όπως αυτές οι τρεις επιλογές για iOS.

1. Αναλυτής δικτύου

Παρά το μάλλον αποκαλυπτικό όνομά του, Αναλυτής δικτύου είναι ένα από τα καλύτερα για iOS. Είναι σαφές ότι δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει τους χρήστες να εντοπίσουν προβλήματα και να βρουν λύσεις. Το εργαλείο θα σας επιτρέψει να δείτε την ισχύ του σήματος, την καθυστέρηση, τις αποσυνδέσεις, την ταχύτητα λήψης και μεταφόρτωσης. Υπάρχει επίσης ένας ενσωματωμένος σαρωτής wifi που εντοπίζει κοντινές συσκευές ασύρματου δικτύου.

Το εργαλείο θα απευθύνεται επίσης σε προχωρημένους διαχειριστές. Δεν μπορεί μόνο να συλλέξει πληροφορίες για τα γύρω δίκτυα, αλλά μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μερικά πολύ χρήσιμα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου. Για παράδειγμα, υπάρχει μια συνάρτηση αναζήτησης DNS και ένα εργαλείο ping ενσωματωμένο σε αυτήν. Αυτή δεν είναι μια δωρεάν εφαρμογή, αλλά θα σας κοστίσει μόνο 3,99 $. Σε τόσο χαμηλή τιμή, ποιος έχει την πολυτέλεια να είναι χωρίς αυτό;.

2. WiFi Explorer

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WiFi Explorer εφαρμογή για σάρωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση προβλημάτων ασύρματων δικτύων. Το εργαλείο θα σας επιτρέψει να επιλύσετε διενέξεις καναλιών ή επικάλυψη σημάτων και να εντοπίσετε ζητήματα διαμόρφωσης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνδεσιμότητα και την απόδοση των ασύρματων δικτύων. Θα σας δώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του δικτύου, όπως το όνομα (SSID), τη διεύθυνση MAC (BSSID), τον κατασκευαστή της συσκευής, την ισχύ του σήματος (RSSI), τον θόρυβο, το κανάλι, τη ζώνη, τη διαμόρφωση ασφαλείας, τους υποστηριζόμενους ρυθμούς δεδομένων και πολλά άλλα.

  Ωχ! Το AppLock χρησιμοποιεί ένα μοτίβο πλήκτρων έντασης ήχου για να αποτρέψει την πρόσβαση σε εφαρμογές [Android]

Το εργαλείο μπορεί να κλιμακωθεί από το σπίτι σε μικρό γραφείο σε εταιρικά δίκτυα. Διαθέτει ένα εύχρηστο, διαισθητικό περιβάλλον χρήστη και υποστηρίζει τις ζώνες συχνοτήτων 2,4 GHz και 5 GHz καθώς και κανάλια 20, 40, 80 και 160 MHz. Θα λειτουργήσει με οποιαδήποτε δίκτυα 802.11a/b/g/n/ac/ax.

3. Εφαρμογή Fing

ο Εφαρμογή Fing είναι μια δωρεάν εφαρμογή αναλυτής WiFi. Διαθέτει πολλά χρήσιμα στοιχεία, όπως σαρωτή WiFi, έλεγχο σύνδεσης στο Διαδίκτυο, σαρωτή υποδικτύου και σαρωτή θυρών. Διαθέτει ακόμη και κάποια εργαλεία ανίχνευσης εισβολών. Είναι πολλές οι δυνατότητες που πρέπει να έχετε στην παλάμη των χεριών σας και μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να επιλύσετε γρήγορα προβλήματα με το Ασύρματο δίκτυό σας.

Το Fing χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και υπάρχει μια πολύ ενεργή κοινότητα πίσω από αυτό. Η εφαρμογή ενημερώνεται συχνά μέσω του App Store, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να έχετε πάντα τις πιο πρόσφατες δυνατότητες και διορθώσεις σφαλμάτων. Και λόγω της τεράστιας δημοτικότητάς του και της βάσης χρηστών του, υπάρχει επίσης ένας τόνος διαδικτυακών σεμιναρίων και εγγράφων για το πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο και να αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Οι 3 καλύτεροι αναλυτές Wifi για Android

Εάν προτιμάτε το Android από το iOS, μην ανησυχείτε, υπάρχουν επίσης μερικοί εξαιρετικοί αναλυτές WiFi για αυτήν την πλατφόρμα. Ψάξαμε στην αγορά και σας φέραμε τα τρία καλύτερα που μπορούσαμε να βρούμε.

1. Αναλυτής Wifi

Όταν ψάχνετε για αναλυτή WiFi για Android, Αναλυτής WiFi είναι συνήθως το πρώτο όνομα που εμφανίζεται. Με περισσότερες από 10 εκατομμύρια εγκαταστάσεις, αυτό είναι ένα δημοφιλές εργαλείο. Υπάρχει επίσης ένας λόγος για αυτή τη δημοτικότητα: Το εργαλείο είναι καλό. Το εργαλείο θα σαρώσει τα κύματα, θα εντοπίσει τα κοντινά δίκτυα και θα δημιουργήσει μια οπτική αναπαράσταση της τρέχουσας κατάστασης.

Αλλά αυτή η οπτική αναπαράσταση δεν είναι απλώς όμορφη, είναι επίσης χρήσιμη και θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε γρήγορα υπερκορεσμένα κανάλια, για παράδειγμα. Η κύρια οθόνη του θα σας δείξει μια αναπαράσταση σε πραγματικό χρόνο της ισχύος του σήματος κάθε δικτύου που μπορεί να βρει. Μπορεί επίσης να εμφανίσει ένα γράφημα της ισχύος του σήματος με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε επίσης να μηδενίσετε ένα συγκεκριμένο δίκτυο και να δείτε ένα μετρητή ισχύος ζωντανού σήματος. Εάν δεν είστε ο τύπος γραφικών, μπορείτε επίσης να δείτε δεδομένα δικτύου σε μορφή πίνακα.

Αυτή είναι μια δωρεάν εφαρμογή που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις διαφημίσεις στην οθόνη, αλλά είναι απλώς μικρά banner που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης, εκτός εάν η κινητή συσκευή σας έχει πολύ μικρή οθόνη, δεν θα είναι πρόβλημα.

2. OpenSignal

Το OpenSignal είναι ίσως η πιο ευέλικτη εφαρμογή σε αυτήν τη σύντομη λίστα. Το λεπτομερές χαρακτηριστικό χάρτη του είναι μάλλον μοναδικό. Δεν θα αναλύει μόνο τα σήματα WiFi, αλλά μπορεί να εμφανίσει έναν φυσικό χάρτη των κοντινών σημείων πρόσβασης WiFi και των πύργων κινητής τηλεφωνίας από τον πάροχο υπηρεσιών σας – για να δείξει πού είναι η καλύτερη ποιότητα σύνδεσης

Το OpenSignal είναι ίσως το καλύτερο για χρήστες που θέλουν να παρακολουθούν και να βελτιστοποιούν την κάλυψη σήματος wifi και κινητής τηλεφωνίας. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένας εξαιρετικός αναλυτής WiFi. Μπορεί να συλλέξει κάπως βασικές πληροφορίες ασύρματου δικτύου, κάτι που είναι εντάξει αν ψάχνετε απλώς για τα βασικά. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν και δεν υποστηρίζεται από διαφημίσεις.

3. ManageEngine WiFi Analyzer and Surveyor

ο WiFi Analyzer και Surveyor από το ManageEngine είναι ένα πολύ χρήσιμο λογισμικό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε αποτελεσματικά την ισχύ του σήματος και να εμφανίζετε γραφήματα καναλιών σε όλα τα διαθέσιμα δίκτυα WiFi. Συγκεκριμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οθόνη WiFi για να ανιχνεύσετε αργά δίκτυα WiFi, να εντοπίσετε παρεμβολές καναλιών και κακή ισχύ σήματος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον ενσωματωμένο σαρωτή WiFi της εφαρμογής για να σαρώσετε όλα τα δίκτυα WiFi στο περιβάλλον σας.

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία επιθεωρητή, το WiFi Analyzer και το Surveyor μπορούν επίσης να ερευνήσουν την ισχύ του σήματος των δικτύων WiFi. Άλλα χαρακτηριστικά σάς επιτρέπουν, για παράδειγμα, να εξάγετε αναφορές θερμικών χαρτών και αναφορές ισχύος σήματος των αποτελεσμάτων της έρευνας από την εφαρμογή. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις αναφορές όπου θέλετε. Αυτή είναι μια πολύ καλή δωρεάν εφαρμογή που δεν υποστηρίζεται καν από διαφημίσεις.

συμπέρασμα

Ανεξάρτητα από τον Αναλυτή WiFi που θα επιλέξετε, καθεμία από τις δέκα επιλογές μας θα σας παρέχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τα ασύρματα δίκτυά σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εντοπισμό σφαλμάτων, αντιμετώπιση προβλημάτων, επέκταση ή ακόμα και σχεδιασμό της υποδομής WiFi σας. Μερικά είναι εργαλεία με πλήρη χαρακτηριστικά, ενώ άλλα μπορούν να συγκριθούν με ελβετικά μαχαίρια που προσφέρουν πολλά μειωμένα αλλά χρήσιμα εργαλεία στη συσκευασία. Οι περισσότεροι διαχειριστές θα χρησιμοποιούν συνήθως σε πλήρως εξοπλισμένο επιτραπέζιο αναλυτή WiFi και έναν φορητό. Με πολλά προϊόντα που είναι δωρεάν ή έχουν διαθέσιμη δωρεάν δοκιμή, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά από αυτά πριν αποφασίσετε ποιο θα χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα.