Οι καλύτερες λευκές μητρικές πλακέτες του 2023

Η σκοτεινή παλέτα της τυπικής σας μητρικής είναι ωραία, αλλά οι εντυπωσιακές, παγωμένες μητρικές πλακέτες μπορούν πραγματικά να κάνουν τα εξαρτήματά σας να ξεπροβάλλουν. Φυσικά, είναι καθαρά αισθητικό και δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα απόδοσης, αλλά αν θέλετε ένα συγκεκριμένο χρωματικό συνδυασμό για την κατασκευή σας, οι καλύτερες λευκές μητρικές είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

ASUS

Εάν συνδυάζετε μια κατασκευή AMD υψηλής απόδοσης, το ASUS ROG Strix X670E-A είναι, χωρίς αμφιβολία, ο ισχυρότερος υποψήφιος, ειδικά σε συνδυασμό με μια ισχυρή GPU NVIDIA ή AMD. Με τις διαθέσιμες θύρες, την υποστήριξη overclock και μια σειρά από ψύκτρες, μπορείτε πραγματικά να σπρώξετε την εξέδρα σας.

Θέλετε ταχύτερους χρόνους φόρτωσης, πιο ομαλό παιχνίδι και πιο γρήγορο λειτουργικό σύστημα; Δεδομένων των δύο Gen 5-ready NVMe slots, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα για το λειτουργικό σας σύστημα και ένα άλλο για την αποθήκευση των αγαπημένων σας παιχνιδιών. Ως μπόνους, υπάρχουν επίσης δύο κουλοχέρηδες Gen 4 M.2, οι οποίες είναι αρκετά χρήσιμες για παλαιότερα παιχνίδια ή για παιχνίδια που παίζετε μόνο περιστασιακά.

Το ASUS ROG Strix X670E-A είναι εξοπλισμένο με υποδοχή AM5, δίνοντάς σας πρόσβαση στους ισχυρούς επεξεργαστές της σειράς Ryzen 7000 της AMD. Αυτό το είδος τροφοδοσίας μπορεί να λειτουργήσει ζεστό, οπότε φροντίστε να εγκαταστήσετε και έναν από τους καλύτερους ψύκτες AIO. Έρχεται ακόμη και με την τεχνολογία SafeSlot, μια δυνατότητα που θα πρέπει να είναι στάνταρ, καθώς βοηθά στην αποφυγή κοπής της GPU σας, ειδικά αν είναι περιμετρική.

ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WiFi

Καλύτερη AMD συνολικά

Το ASUS ROG Strix X670E-A έρχεται στην κορυφή, επιδεικνύοντας την υποστήριξή του στους επεξεργαστές AM5, μια πληθώρα ψυκτών και ένα κομψό εκρού φινίρισμα. Πάνω απ ‘όλα, υποστηρίζει PCIe 5.0 τόσο για SSD όσο και για GPU.

Πλεονεκτήματα

  • Εύκολο στην εργασία, συμπεριλαμβανομένου του BIOS
  • Υποστηρίζει μνήμη DDR5
  • Μπορεί να συνδεθεί με ένα AIO
  • Το SafeSlot προσθέτει πρόσθετη υποστήριξη σε βαρύτερες GPU

Μειονεκτήματα

  • Δεν υποστηρίζει Thunderbolt

ASRock

Φυσικά, οι οικονομικές κατασκευές AMD συνοδεύονται από θυσίες. Ευτυχώς, η ASRock έκανε εξαιρετική δουλειά σχεδιάζοντας το B650M Pro RS ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά του παρέχοντας παράλληλα πολλά αξιόλογα οφέλη.

Για παράδειγμα, ενώ περιορίζεστε στο PCIe 4.0 για GPU, κάτι που δεν είναι κακό στην αρχή, κερδίζετε σε αντάλλαγμα μια υποδοχή AM5 και υποστήριξη DDR5, την τελευταία από τις οποίες μπορείτε να κάνετε overclock. Ενώ η υποδοχή του περιορίζει τις επιλογές σας στη σειρά Ryzen 7000 της AMD, το ASRock B650M Pro RS έχει τόσο ανταγωνιστική τιμή που δεν θα έχετε πρόβλημα να βρείτε μια CPU που να ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας.

Τέλος, το “Blazing M.2”, όπως θέλει να το αποκαλεί η ASRock, βάζει έναν όμορφο φιόγκο σε όλο το πακέτο. Οι αρχαίοι σκληροί δίσκοι και ακόμη μικρότεροι δίσκοι SSD δεν μπορούν να κρατήσουν ένα κερί στις ταχύτητες Gen 5. Όχι μόνο αντιμετωπίζετε ένα λειτουργικό σύστημα με πολύ μεγαλύτερη απόκριση, αλλά και τα παιχνίδια αποκτούν μεγάλη ώθηση.

  Πώς να προσθέσετε χρήματα στο Apple ID σας

ASRock B650M Pro RS WiFi

AMD προϋπολογισμού

Για κάθε εκκολαπτόμενο κατασκευαστή υπολογιστών με προϋπολογισμό, η ASRock B650M Pro RS είναι μια από τις πιο απλές, φιλικές προς το χρήστη μητρικές με τις οποίες μπορείτε να εργαστείτε. Δεν είναι υπερκορεσμένο με θύρες, αλλά έχει όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε μια κατασκευή AMD υψηλής ποιότητας.

Πλεονεκτήματα

  • Εξαιρετική επιλογή για συμπαγείς κατασκευές
  • Μπορεί να υπερχρονίσει τη μνήμη RAM
  • Στερεό σύνολο θυρών, συμπεριλαμβανομένου του USB-C
  • Μπορεί να εξοικονομήσει λίγο περισσότερο με την επιλογή χωρίς WiFi

Μειονεκτήματα

  • Περιορίζεται σε επεξεργαστές Ryzen 7000 series

Gigabyte

Το Gigabyte Z790 Aorus Elite AX ICE ανεβάζει την αισθητική στο επόμενο επίπεδο, βάφοντας ολόκληρο τον πίνακα σε διάφορες αποχρώσεις του λευκού, του ασημί και μιας πινελιάς χρώματος. Ευτυχώς, αποδίδει εξίσου καλά όσο φαίνεται, ειδικά αν ο στόχος σας είναι να κατασκευάσετε μια μηχανή Intel προηγμένης τεχνολογίας.

Πάρτε την υποδοχή της CPU. Το Gigabyte Z790 Aorus Elite AX ICE διαθέτει LGA 1700, που υποστηρίζει επεξεργαστές Intel 13ης και 14ης γενιάς, ο οποίος συνδυάζεται υπέροχα με την υποδοχή κάρτας γραφικών PCIe Gen 5. Με άλλα λόγια, θα μπορείτε να επωφεληθείτε από τους καλύτερους επεξεργαστές και GPU της Intel στην αγορά.

Το Gigabyte Z790 Aorus Elite AX ICE διαθέτει επίσης πληθώρα χαρακτηριστικών εκτός απόδοσης. Η υποστήριξή του για ARGB σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε πάνω και πέρα ​​με την εξατομίκευση, ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό με μια από τις καλύτερες λευκές θήκες υπολογιστή. Και αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε εξαρτήματα προηγμένης τεχνολογίας, όλη αυτή η επιπλέον θερμική θωράκιση στο MOBO βοηθάει πολύ στο να διατηρείτε τα πάντα όμορφα και δροσερά.

Gigabyte Z790 AORUS Elite AX ICE

Καλύτερη Intel συνολικά

Με πληθώρα χαρακτηριστικών, το Gigabyte Z790 AORUS Elite AX ICE έχει τόσες λίγες ελλείψεις. Όχι μόνο είναι φιλικό προς το χρήστη, αλλά σας προετοιμάζει για σημαντικές αναβαθμίσεις στο δρόμο, όπως επεξεργαστές Intel 14ης γενιάς και GPU με ετοιμότητα PCIe Gen 5.

Πλεονεκτήματα

  • Εξαιρετική για εργασία, δεδομένου του Q-Flash Plus και του EZ-Latch Plus
  • Τέσσερις υποδοχές M.2
  • Καλή επιλογή λιμένων
  • Η υποδοχή PCIe 5.0 είναι συμβατή προς τα πίσω με το PCIe 4.0

Μειονεκτήματα

  • Οι κάρτες γραφικών PCIe Gen 5 δεν είναι ακόμα διαθέσιμες
  • Ο SSD περιορίζεται στις ταχύτητες PCIe Gen 4

ASUS

Για μια πιο προσανατολισμένη στον προϋπολογισμό κατασκευή Intel, το ASUS ROG Strix B760-A είναι μια πολύ πιο οικονομική προσέγγιση, αλλά προσφέρει ένα αξιοπρεπές σύνολο θυρών, δυνατότητες Wi-Fi 6E και υποστήριξη για GPU που μπορούν να επωφεληθούν από το PCIe 5.0.

Το ASUS ROG Strix B760-A διαθέτει υποδοχή LGA 1700, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε επεξεργαστές Intel 12ης και 13ης γενιάς. Αυτό όχι μόνο σας δίνει την επιλογή να συμβιβαστείτε με ένα φθηνότερο μοντέλο—σκεφτείτε το 12400F της Intel—αλλά προσφέρει επίσης διαδρομές αναβάθμισης για το μέλλον. Απλώς φροντίστε να επωφεληθείτε από την ενσωματωμένη κεφαλίδα υδρόψυξης!

Το καλύτερο από όλα, το ASUS ROG Strix B760-A είναι εκπληκτικά εύκολο στη χρήση. Όχι μόνο διαθέτει κουμπί BIOS FlashBack αλλά και Q-Release και Q-Latch, καθιστώντας την εξαγωγή της GPU και του M.2 ανώδυνη και, το πιο σημαντικό, αποφεύγοντας την ανεπιθύμητη βλάβη.

  Γιατί η τηλεόρασή σας ελέγχει τα φώτα LED σας από το τηλεχειριστήριο;

ASUS ROG Strix B760-A Gaming WiFi D4

Ο καλύτερος προϋπολογισμός Intel

195 $ 220 $ Εξοικονομήστε
$25

Δεδομένων των φιλικών προς το χρήστη χαρακτηριστικών, της τιμής και της υποδοχής LGA 1700, το ASUS ROG Strix B760-A είναι η τέλεια επιλογή όταν ο προϋπολογισμός είναι πρώτα από όλα τα μέλημά σας. Επιπλέον, το PCIe 5.0 x16 σημαίνει ότι μπορείτε επίσης να το συνδέσετε με μια ισχυρή GPU.

Πλεονεκτήματα

  • Καλή επιλογή θυρών, συμπεριλαμβανομένου του HDMI 2.1
  • Ψύκτρες για VRM, M.2 και chipset
  • Μπορεί να συνδεθεί με ένα AIO
  • Τρεις υποδοχές M.2

Μειονεκτήματα

  • Οι υποδοχές M.2 περιορίζονται στις ταχύτητες PCIe 4.0
  • Περιορίζεται στη μνήμη DDR4

Gigabyte

Εάν η απόλυτη εξέδρα παιχνιδιών είναι αυτό που αναζητάτε, το Gigabyte Z790 AORUS Pro X δεν αφήνει τίποτα στο πάτωμα της αίθουσας κοπής. Σας προετοιμάζει για τις καλύτερες GPU και CPU της αγοράς αυτή τη στιγμή, καθώς και για καλύτερες αναβαθμίσεις στο δρόμο.

Ενδεικτικά, το Gigabyte Z790 AORUS Pro X κινείται στο PCIe 5.0 τόσο για GPU όσο και για SSD. Ενώ η λίστα των GPU που εκμεταλλεύονται το επιπλέον εύρος ζώνης είναι ομολογουμένως μικρή, η υποδοχή είναι συμβατή με το PCIe 4.0, το οποίο εξακολουθεί να φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες GPU, όπως η σειρά RTX 40 της NVIDIA, καθώς και περισσότερες επιλογές με βάση τον προϋπολογισμό .

Εξίσου σημαντικά είναι τα μικρά χαρακτηριστικά που κάνουν το Gigabyte Z790 AORUS Pro X ευχάριστο να δουλεύεις μαζί του. Η υποστήριξή του για ARGB σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μια εξέδρα που είναι όσο φανταχτερή θέλετε με τους καλύτερους οπαδούς RGB. Επιπλέον, το ενσωματωμένο κουμπί Q-Flash Plus είναι μια τεράστια εξοικονόμηση χρόνου, καθώς δεν θα χρειαστεί να δημιουργήσετε τον υπολογιστή για να ενημερώσετε το BIOS.

Gigabyte Z790 AORUS Pro X

Το καλύτερο για Gaming

$360 $390 Εξοικονομήστε
$30

Το Gigabyte Z790 AORUS Pro X έρχεται με όλα τα καμπανάκια και σφυρίχτρες που θα μπορούσατε ποτέ να ζητήσετε, από PCIe 5.0 για GPU έως υποστήριξη CPU Intel 14ης γενιάς. Διαθέτει επίσης πολλές ψύκτρες για επιπλέον ψύξη,

Πλεονεκτήματα

  • Συμβατό με επεξεργαστές Intel 12ης, 13ης και 14ης γενιάς
  • Υποστηρίζει DDR5
  • 5 GB LAN και Wi-Fi 7
  • Το Q-Flash Plus είναι βολικό για την ενημέρωση του BIOS

Μειονεκτήματα

  • Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν μια τιμή

FAQ

Ε: Έχει σημασία το χρώμα της μητρικής σας πλακέτας;

Το χρώμα της μητρικής σας πλακέτας είναι καθαρά καλλυντικό και δεν επηρεάζει την απόδοση ή την αντοχή της. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν μια μητρική πλακέτα που ταιριάζει με το χρώμα της κατασκευής του υπολογιστή τους ή των περιφερειακών του γραφείου τους. Μια λευκή μητρική πλακέτα θα δώσει στον υπολογιστή σας μια καθαρή, εκπληκτική εμφάνιση που συνδυάζεται καλά σε διαφορετικές ρυθμίσεις.

  Πώς να ταξινομήσετε δεδομένα σε σειρές στο Excel

Ε: Τι σημαίνει λευκή μητρική πλακέτα;

Μια λευκή μητρική πλακέτα είναι μια μητρική πλακέτα με ένα κυρίως λευκό χρώμα. Ενώ το PCB είναι συνήθως μαύρο στις περισσότερες μητρικές πλακέτες, τα υπόλοιπα εξαρτήματα, όπως οι ψύκτρες, το κάλυμμα VRM και η θωράκιση I/O, είναι κυρίως λευκά.

Ε: Πώς μπορώ να ξέρω ποια μητρική χρειάζομαι για τον υπολογιστή μου;

Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την CPU και την GPU σας. Εάν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα για αυτά τα εξαρτήματα, κάντε το πρώτα. Ξεκινήστε επιλέγοντας έναν επεξεργαστή (AMD ή Intel) και στη συνέχεια επιλέγοντας την κατάλληλη κάρτα γραφικών. Μόλις το διευθετήσετε, μπορείτε να αρχίσετε να περιορίζετε την αναζήτησή σας. Στην πραγματικότητα, ο οδηγός μας για τις προδιαγραφές της μητρικής πλακέτας και τις έννοιές τους αναλύει τη διαδικασία συνοπτικά!

Ε: Τι κάνει η μητρική πλακέτα στον υπολογιστή μου;

Η μητρική πλακέτα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ όλων των εξαρτημάτων, από τις θύρες USB έως την κάρτα γραφικών.

Ε: Πώς μπορώ να καταλάβω αν η μητρική μου έχει χαλάσει;

Εάν η μητρική σας είχε προβλήματα, μπορεί να εκπέμπει ένα ηχητικό σήμα, να μην αναρτηθεί ή να έχει ενσωματωμένα LED που ανάβουν εάν υπάρχει πρόβλημα με τη GPU, την CPU, τον σκληρό δίσκο και τη μνήμη RAM. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, οπότε αν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του MOBO σας, είναι καλύτερο να εξοικειωθείτε με τα σημάδια ότι η μητρική σας πλακέτα είναι νεκρή.

Ε: Μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιαδήποτε CPU με οποιαδήποτε μητρική πλακέτα;

Όχι. Η υποδοχή CPU μιας μητρικής πλακέτας δέχεται μόνο έναν από τους δύο επεξεργαστές: Intel ή AMD. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επεξεργαστή AMD με υποδοχή Intel και το αντίστροφο. Τώρα, αυτό εξακολουθεί να μην σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε επεξεργαστή εάν, για παράδειγμα, έχετε επεξεργαστή Intel και μητρική πλακέτα βασισμένη σε Intel, καθώς θα δέχονται μόνο συγκεκριμένες γενιές.

Ε: Τι σημαίνει η CPU;

Η CPU είναι ένα αρκτικόλεξο του όρου “κεντρική μονάδα επεξεργασίας”. Η CPU είναι ανάλογη με τον εγκέφαλο, εκτελεί τις διάφορες εργασίες και επεξεργάζεται δεδομένα.

Ε: Έχει σημασία το μέγεθος της μητρικής πλακέτας;

Καθόλου. Το μέγεθος του πίνακα δεν επηρεάζει την απόδοση. Μπορείτε να αποκτήσετε τις ίδιες βασικές λειτουργίες, είτε πρόκειται για mini-ITX είτε για το μεγαλύτερο E-ATX. Το μέγεθος της μητρικής πλακέτας παίζει μόνο ρόλο όταν πρόκειται να χωρέσει στη θήκη του υπολογιστή σας.

Ε: Γιατί οι περισσότερες μητρικές είναι πράσινες;

Όπως πολλά από τα εξαρτήματα, οι μητρικές είναι αρκετά ευαίσθητες, δεδομένων όλων των κομματιών ηλεκτρονικών και κομματιών που συνδέουν τις διάφορες λειτουργίες της πλακέτας, τις οποίες μπορείτε να δείτε αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά. Για να προσθέσετε ένα επίπεδο προστασίας, οι μητρικές πλακέτες περικλείονται σε μια λεπτή ρητίνη – τη μάσκα συγκόλλησης – και παίρνουν μια ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου. Είναι τόσο αισθητικά ευχάριστο όσο και πολύ χρήσιμο για να κάνει τα ηλεκτρονικά να ξεχωρίζουν.