Μπορείτε πραγματικά να “ζουμάρετε και να βελτιώσετε” πλάνα ασφαλείας;

Δύο αστυνομικοί στέκονται σε έναν υπολογιστή. Μπροστά τους υπάρχει μια θολή εικόνα κάμερας ασφαλείας. «Ενίσχυση», γαβγίζει ο ανώτερος αξιωματικός στον πρωτάρη, ο οποίος πατά μερικά κουμπιά. Ξαφνικά, η εικόνα μεταμορφώνεται, αποκαλύπτοντας ένα κρίσιμο στοιχείο. Είναι όμως ρεαλιστική η «βελτίωση» του βίντεο;

Διαχωρίζοντας το γεγονός από τη μυθοπλασία

Η τεχνολογία παίζει πάντα ρόλο στην τηλεοπτική αφήγηση και αυτό είναι ένα από τα πιο ενδημικά τροπάρια, που εμφανίζεται παντού από το CSI μέχρι το Star Trek.

Αναμενόμενα, η μυθοπλασία είναι πάντα πολύ πιο συναρπαστική από την πραγματικότητα. Τελικά, οι εικόνες είναι πληροφορίες, με κάθε εικονοστοιχείο να αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό σημείο αναφοράς. Αν και είναι δυνατό να προσαρμόσετε δικαστικά τις εικόνες για να γίνουν πιο καθαρά ορισμένα στοιχεία, δεν μπορείτε να εξαγάγετε κάτι από το τίποτα. Η επιτυχία οποιασδήποτε εγκληματολογικής ανάλυσης εικόνας, επομένως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της κάμερας και των συνθηκών στις οποίες τραβήχτηκε το βίντεο.

Ας υποθέσουμε ότι ένα ψιλικατζίδικο έχει μια παλιάς σχολής κάμερα ασφαλείας VGA που αγόρασαν οι ιδιοκτήτες στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και κάποιος εισβάλλει. Καθώς ο κλέφτης φεύγει, η μάσκα του γλιστράει και το πρόσωπό του είναι ορατό για μια στιγμή. Δευτερόλεπτα αργότερα, βρίσκεται στο αυτοκίνητο απόδρασης, μακριά από το οπτικό πεδίο της κάμερας.

  Πώς να ενεργοποιήσετε ένα παράθυρο προεπισκόπησης στο Gmail

Ας υποθέσουμε, για εκείνη τη στιγμή, το πρόσωπο του ύποπτου καταλάμβανε μια περιοχή των 50 εικονοστοιχείων ακόμη σε ύψος και 25 εικονοστοιχείων σε πλάτος για συνολικά 1.250 pixel. Αυτός δεν είναι πολύς χώρος—και τα περισσότερα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά που θα επέτρεπαν σε μια κριτική επιτροπή να επιβεβαιώσει θετικά την ταυτότητα του υπόπτου (τατουάζ, δομή προσώπου, ουλές, κ.λπ.) είναι ασαφή και απροσδιόριστα.

Θυμηθείτε, τα pixel είναι δεδομένα. Εάν αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν, δεν μπορείτε να τα φανταστείτε από το πουθενά. Δεν μπορείτε με κάποιο τρόπο να επεξεργαστείτε μια κοκκώδη εικόνα σε σχήμα μικρογραφίας σε ένα αριστούργημα υψηλής ανάλυσης, φέρνοντας στο φως τα διάφορα μικροσκοπικά ελαττώματα που τελικά αποτελούν μέρος της ταυτότητας ενός ατόμου. Απλώς δεν μπορεί να γίνει.

Πώς λειτουργεί πραγματικά το “Βελτιωτικό” Βίντεο

Παρόλα αυτά, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σε μια εικόνα που μπορεί τελικά να βοηθήσει σε μια έρευνα. Εάν είστε φωτογράφος ή βιντεογράφος, ίσως να είστε εξοικειωμένοι με μερικά από αυτά.

Ας υποθέσουμε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν τραβηχτεί κάποια πλάνα CCTV σε ένα σημείο που διαπράχθηκε ένα έγκλημα. Ωστόσο, την ώρα του συμβάντος, ήταν νύχτα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για κανέναν να διακρίνει οποιαδήποτε χρήσιμη λεπτομέρεια.

Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας εγκληματολογικής ανάλυσης εικόνων μπορεί στη συνέχεια να τραβήξει μια φωτογραφία και να την ανοίξει μέσα στο Photoshop —ή άλλο σχετικό εργαλείο, όπως το Lightroom ή το DarkTable— και να προσαρμόσει τα επίπεδα αντίθεσης ή ιστογράμματος να αποκαλύψει σημαντικές ενδείξεις. Αυτή είναι, ουσιαστικά, η βασική επεξεργασία εικόνας.

  Πώς να αποκρύψετε μηνύματα αποδοχής cookies από ιστότοπους

Αλλά υπάρχει μια σημαντική διάκριση που πρέπει να κάνουμε εδώ. Για πολύ καιρό, η ανάλυση εικόνας ήταν (για την έλλειψη μιας καλύτερης φράσης) κάτι σαν Άγρια Δύση, με ελάχιστη επίβλεψη ή ρύθμιση. Αυτό έχει αλλάξει έκτοτε και όσοι εκτελούν εγκληματολογική ανάλυση εικόνας στο πλαίσιο μιας έρευνας πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας.

Πρώτον, για να θεωρηθούν αποδεκτές οι αποδείξεις τους, πολλές δικαιοδοσίες (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) απαιτούν από τον αναλυτή να αποδειχθεί ικανός. Πρέπει να ξέρουν τι κάνουν και να μπορούν να το αποδείξουν. Πρέπει επίσης να παραμείνουν στον τομέα της εμπειρογνωμοσύνης τους. Ένας αναλυτής εικόνας μπορεί να μην είναι ειδικός στη σύγκριση προσώπων ή στην ανθρώπινη ανατομία και επομένως δεν θα πρέπει να σχολιάζει αυτά τα στοιχεία.

Δεύτερον, οι αναλυτές εγκληματολογικών εικόνων πρέπει να τηρούν τους συνήθεις κανόνες εμπλοκής. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της αρχικής εικόνας — και, όπου είναι δυνατόν, της αρχικής συσκευής αποθήκευσης. Πρέπει επίσης να τεκμηριώσουν ολόκληρη τη διαδικασία, ώστε ένα τρίτο μέρος να μπορεί να εντοπίσει τα βήματά του και να δημιουργήσει εκ νέου τα ίδια αποτελέσματα.

Σε τελική ανάλυση, αυτοί οι κανόνες δεν επικεντρώνονται στην πραγματική τεχνική διαδικασία, αλλά μάλλον διασφαλίζουν ότι κάθε αποδεικτικό στοιχείο που αποκτάται είναι αποδεκτό σε δικαστήριο.

  Πώς να δημιουργήσετε γρήγορα μια υπενθύμιση σε iPhone και iPad

Μεγέθυνση στη μεγαλύτερη εικόνα

Η πραγματικότητα είναι λιγότερο συναρπαστική από τη φαντασία. Αλλά, ακριβώς όπως και με τον εντοπισμό ενός τηλεφωνήματος, υπάρχει ένας κόκκος αλήθειας εδώ.

Το τροπάριο «ζουμ και ενίσχυση» προέρχεται από μια χρονική περίοδο που οι περισσότερες κάμερες ασφαλείας ήταν, ωμά, τρομερές. Και, αυτό αποτέλεσε πρόκληση για τους ανακριτές, πρώτα στην εύρεση του υπόπτου τους, αλλά και στη δίκη τους σε δικαστήριο. Έρευνα από ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο Robert Gordon δείχνει ότι οι ένορκοι είναι συχνά λιγότερο πρόθυμοι να καταδικάσουν για βίντεο κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης χαμηλής ποιότητας, επειδή, αν κάνουν λάθος, έχουν καταστρέψει τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου.

Πρέπει να είσαι σίγουρος. Και, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι με μια φθηνή κάμερα ασφαλείας.

Προφανώς, το 2020 είναι διαφορετικό. Τώρα μπορείτε να αγοράσετε μια κάμερα ασφαλείας HD με λιγότερο από το κόστος του δείπνου σε ένα εστιατόριο. Η κάμερα Wyze είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα. Διατίθεται στα 20 $ και διαθέτει αισθητήρα 1080p και νυχτερινή όραση. Yi προσφέρει μια παρόμοια διαμορφωμένη κάμερα στο ίδιο γήπεδο.

Με αυτό έρχεται λιγότερη ανάγκη για “ζουμ και βελτίωση”. Αντίθετα, η συζήτηση γύρω από την ανάλυση εικόνας έχει στραφεί προς εργασίες όπως η ρύθμιση φωτός και η διασφάλιση της διατήρησης και μετατροπής των φωτογραφιών με τρόπο που να πληροί τα ιατροδικαστικά πρότυπα.

Όσο και να προσπαθήσουμε, απλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τους συγγραφείς του CSI να κάνουν ένα επεισόδιο για έναν αναλυτή εγκληματολογικών εικόνων που ολοκληρώνει τη γραφειοκρατία της αλυσίδας φύλαξης.