Μια αμερόληπτη ματιά στις εφαρμογές και τους κινδύνους τους

Το δωρεάν VPN είναι πράγματι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα. Από τη μια πλευρά, οι άνθρωποι συμβουλεύουν να μείνετε μακριά από αυτό, όπως η πανούκλα, και από την άλλη, μια μόνο αναζήτηση στο Google αποφέρει εκατοντάδες αποτελέσματα που προτείνουν τα καλύτερα δωρεάν VPN.

Είναι η συμβουλή για την αποφυγή των δωρεάν VPN απλώς μια συνωμοσία από εταιρείες premium VPN; Υπάρχουν πραγματικές πρακτικές χρήσεις των δωρεάν VPN; Λοιπόν, σήμερα, θα ρίξω μια αμερόληπτη ματιά στα δωρεάν VPN χωρίς να προσπαθήσω να ευχαριστήσω τους κορυφαίους κύριους VPN ή να θέσω σε κίνδυνο την online ασφάλεια των χρηστών.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μιλήσω για την καλή και την κακή πλευρά των δωρεάν VPN και τον σκοπό που εξυπηρετούν.

Δωρεάν VPN: Ύπαρξη και προκλήσεις

Οι χρήστες αγαπούν το ελεύθερο λογισμικό, γι’ αυτό σχεδόν όλες οι κατηγορίες λογισμικού έχουν ορισμένες εφαρμογές που είναι εντελώς δωρεάν. Η ζήτηση για δωρεάν VPN είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από ένα premium ή επί πληρωμή VPN, τουλάχιστον σύμφωνα με τον όγκο της Αναζήτησης Google. Άρα η ύπαρξη ενός δωρεάν VPN είναι αναγκαιότητα.

Ωστόσο, γιατί τα δωρεάν VPN έχουν αμφιλεγόμενη φήμη; Εννοώ ότι τα δωρεάν προγράμματα υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Τότε γιατί ένα δωρεάν VPN είναι τόσο μεγάλη υπόθεση; Η απάντηση βρίσκεται στο πώς λειτουργεί σε σύγκριση με το κανονικό δωρεάν λογισμικό. Ας συγκρίνουμε:

Δωρεάν Εφαρμογές Vs. Δωρεάν VPN

Τίποτα δεν δημιουργείται δωρεάν. Εκτός από την εργασία του προγραμματιστή σε μια εφαρμογή, η εφαρμογή χρειάζεται έναν αποκλειστικό ιστότοπο ή άλλες πηγές για διανομή. Η φιλοξενία είναι μια ακόμη μεγαλύτερη δαπάνη εάν είναι ένα εργαλείο που βασίζεται στο web, όπως ένα εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών.

Οι περισσότεροι προγραμματιστές μπορούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα μέσω δωρεών και ίσως ορισμένων διαφημίσεων στον ιστότοπο για να εκτελούν αυτές τις εφαρμογές δωρεάν. Η φιλοξενία ιστοσελίδων δεν είναι τόσο ακριβή, και μάλιστα αποκομίζουν αρκετά κέρδη για να δικαιολογήσουν τη δουλειά που κάνουν.

Ωστόσο, ένα VPN εξαρτάται από φυσικούς διακομιστές. Οι περισσότερες υπηρεσίες VPN παρέχουν πολλαπλούς διακομιστές σε μία χώρα με υποστήριξη για δεκάδες χώρες. Για παράδειγμα, το NordVPN έχει συνολικά 5880 διακομιστές και το ExpressVPN έχει επίσης χιλιάδες διακομιστές σε περισσότερες από 105 χώρες.

Έναρξη νέας εταιρείας VPN δεν είναι τόσο εύκολο όσο θα χρειαστείτε για να αναπτύξετε και να διαχειριστείτε φυσικούς διακομιστές σε δεκάδες χώρες ή να πληρώσετε τρίτους παρόχους για τους διακομιστές. Το εύρος ζώνης και η σταθερότητα είναι άλλα ζητήματα που απαιτούν καλούς διακομιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να κοστίσουν πολύ πάνω από 200 $/μήνα για έναν μόνο διακομιστή.

  Κάντε ξανά το Mac σας νέο με ισχυρή βελτιστοποίηση – CleanMyMac

Με τόσο ακριβές απαιτήσεις, είναι αδύνατο για ένα δωρεάν VPN να συντηρηθεί με δωρεές ή άλλες συνήθεις μεθόδους δημιουργίας εσόδων. Το χάσμα στα έξοδα και το κέρδος είναι τόσο μεγάλο που ένα δωρεάν VPN δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει καλύτερη υπηρεσία από ένα VPN επί πληρωμή. Ακόμη και μια μέτρια υπηρεσία απαιτεί πρόσθετες μεθόδους δημιουργίας εσόδων, μερικές από τις οποίες είναι παράνομες.

Η κακή πλευρά των δωρεάν VPN

Τα δωρεάν VPN είναι κακά σε σημείο που δεν μπορώ καν να τα συγκρίνω με τα επί πληρωμή VPN γιατί το μόνο πλεονέκτημα που έχουν σε σχέση με αυτά είναι η τιμή. Πριν προχωρήσουμε στην αιτιολόγηση της δωρεάν χρήσης VPN, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις κακές πλευρές των δωρεάν VPN.

Παρακάτω είναι μερικές αξιοσημείωτες κακές πλευρές των δωρεάν VPN που μπορείτε να εξετάσετε πριν χρησιμοποιήσετε ένα.

Πιο αργή ταχύτητα

Για τη μείωση του κόστους, τα δωρεάν VPN χρησιμοποιούν λιγότερους διακομιστές, έτσι ώστε οι διακομιστές να συμφορούνται εύκολα και να φτάνουν τα όρια εύρους ζώνης. Μερικοί χρησιμοποιούν ακόμη και κοινόχρηστους διακομιστές. Παρόλο που όλα τα VPN επιβραδύνουν την ταχύτητα του Διαδικτύου, τα δωρεάν VPN έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Περιορισμοί δεδομένων και διακομιστή

Είτε χρησιμοποιείτε ένα εντελώς δωρεάν VPN είτε μια δωρεάν έκδοση ενός premium VPN, σίγουρα θα έχει περιορισμούς. Θα έχετε πρόσβαση μόνο σε λίγους διακομιστές, κυρίως σε δημοφιλείς χώρες, και τα δωρεάν VPN έχουν όρια δεδομένων για εξοικονόμηση εύρους ζώνης ή ενθάρρυνση της αναβάθμισης.

Ορισμένα δωρεάν VPN Εμφάνιση διαφημίσεων

Ορισμένες δωρεάν υπηρεσίες VPN επιλέγουν τη δημιουργία εσόδων μέσω διαφημίσεων. Όταν ενεργοποιήσετε το VPN, θα αρχίσει να εμφανίζει αναδυόμενες διαφημίσεις και ακόμη και να ανοίγει διαφημίσεις στις καρτέλες του προγράμματος περιήγησης. Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά ενοχλητικό και τα περισσότερα τέτοια VPN είναι πολύ επιθετικά με τις διαφημίσεις.

Μπορούν να συλλέγουν και να πωλούν προσωπικές πληροφορίες

Τα δεδομένα χρήστη είναι εξαιρετικά πολύτιμα και έχουν μεγάλη ζήτηση για διαφημιστικούς σκοπούς. Ορισμένα δωρεάν VPN ενδέχεται να συλλέγουν τα δεδομένα σας για να τα χρησιμοποιήσουν ή να τα πουλήσουν σε τρίτους για να κερδίσουν χρήματα. Τα δωρεάν VPN μπορούν να το κάνουν ακόμα κι αν η πολιτική απορρήτου τους λέει ότι δεν υπάρχει πολιτική καταγραφής. Συνήθως, τέτοιες πρακτικές αποκαλύπτονται σε παραβιάσεις δεδομένων, όπως η Παραβίαση δεδομένων UFO VPN.

Έλλειψη προηγμένων δυνατοτήτων

Τα περισσότερα δωρεάν VPN έχουν μόνο την επιλογή επιλογής διακομιστή και έναρξης/διακοπής του VPN. Δεν διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες όπως το Split Tunneling και ακόμη και κάποιες απαραίτητες όπως το Kill Switch. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα μόνο για βασική χρήση, όχι ως αξιόπιστη λύση ασφαλείας.

Ασυνεπής εξυπηρέτηση

Οι συμφορημένοι διακομιστές μπορεί να οδηγήσουν σε σφάλματα διακομιστή και αποσύνδεση, κάτι που είναι μεγάλο πρόβλημα εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN ειδικά για να κρύψετε την τοποθεσία σας.

  9 καλύτερες μηχανές αναζήτησης αναγνώρισης προσώπου για αναζήτηση κατά πρόσωπο και όχι με βάση το όνομα

Εάν το VPN αποσυνδεθεί ενώ χρησιμοποιείται, μπορεί να αποκαλύψει την IP σας στην πηγή. Επίσης, δεν βοηθά το γεγονός ότι τα δωρεάν VPN δεν διαθέτουν Kill Switch για προστασία σε τέτοια σενάρια.

Για να μην αναφέρουμε, οι συχνές αποσυνδέσεις μπορεί να είναι ενοχλητικές, ειδικά αν χρησιμοποιείτε VPN για παιχνίδια.

Μπορεί να έχει κακόβουλο λογισμικό

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για VPN και όχι πολλές καλές δωρεάν επιλογές VPN. Αυτό το καθιστά καλό προϊόν για τους χάκερ να δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις και να μολύνουν συσκευές με κακόβουλο λογισμικό.

Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν ένα αβλαβές VPN θα μπορούσε να μολύνει τη συσκευή σας με επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό. Ορισμένα δωρεάν VPN παρέχουν ακόμη και υπηρεσία VPN μαζί με κρυμμένο κακόβουλο κώδικα για την κλοπή πληροφοριών ή την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Δεν υπάρχει υποστήριξη πελατών

Οι δωρεάν υπηρεσίες VPN δεν διαθέτουν ομάδα υποστήριξης πελατών για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων και συνήθως δεν απαντούν καν στις ερωτήσεις σας σχετικά με την υπηρεσία. Μπορεί να μην είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς τα δωρεάν VPN παρέχουν ήδη αρκετά βασική υπηρεσία, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε επειδή τα premium VPN συνήθως έχουν καλή υποστήριξη.

Πρακτική Εφαρμογή Δωρεάν VPN

Αν δούμε όλα τα παραπάνω αρνητικά των δωρεάν VPN, οποιοσδήποτε μπορεί να συμπεράνει ότι δεν αξίζει να τα χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή εξετάζουμε όλα τα αρνητικά συλλογικά και υποθέτουμε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα δωρεάν VPN.

Αν και είναι αλήθεια ότι τα δωρεάν VPN θα έχουν αυτές τις ελλείψεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν όλα αυτά τα προβλήματα ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, ένα δωρεάν VPN μπορεί να παρακολουθεί και να αποθηκεύει τα δεδομένα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σας βομβαρδίσει και με διαφημίσεις. Επίσης, ορισμένα δωρεάν VPN έχουν πολύ περιορισμένους διακομιστές, αλλά προσφέρουν μια πολύ αξιόπιστη σύνδεση, όπως το VPN του προγράμματος περιήγησης Opera.

Εάν επιλέξετε το σωστό δωρεάν VPN για τις ανάγκες σας, τότε ένα δωρεάν VPN μπορεί να έχει πολλές χρήσεις. Παρακάτω παραθέτω ορισμένες χρήσεις των VPN όπου ένα δωρεάν VPN είναι υπεραρκετό. δεν θα χρειαστείτε premium VPN.

#1. Απόκρυψη της ταυτότητάς σας

Εντάξει, ας πούμε ότι ένα δωρεάν VPN μπορεί να παρακολουθεί κρυφά τη δραστηριότητά σας και ίσως να σας αναγνωρίσει επίσης. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, η ανησυχία δεν είναι να παρακολουθούνται. πρόκειται για την παρακολούθηση από μια συγκεκριμένη οντότητα.

Εάν δεν θέλετε ένας συγκεκριμένος ιστότοπος ή μια διαδικτυακή υπηρεσία να σας αναγνωρίζει, τότε ένα δωρεάν VPN είναι υπεραρκετό για να κρυπτογραφήσει την επισκεψιμότητά σας. Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι χρήστες θα είναι πρόθυμοι να δεχτούν να παρακολουθούνται από την εταιρεία VPN, εάν τους προστατεύει από τις συγκεκριμένες οντότητες που επιθυμούν να αποφύγουν.

Σε τελική ανάλυση, σε σύγκριση με το εκτεταμένο ιστορικό παρακολούθησης της Google, αυτή η ανταλλαγή μπορεί να μην φαίνεται υπερβολικά ανησυχητική σε ορισμένους.

#2. Είναι καλό για περιπτώσεις χρήσης μίας χρήσης

Μπορεί να μην χρειάζεστε συνεχώς ένα VPN, αλλά πολλές φορές μπορεί να αντιμετωπίσετε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε ένα VPN. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζω συχνά προβλήματα με την επιδιόρθωση παιχνιδιών, καθώς ορισμένοι προγραμματιστές παιχνιδιών περιορίζουν τη συγκεκριμένη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια των ημερών ενημέρωσης κώδικα. Έτσι, μόλις κατέβασα ένα δωρεάν VPN για να επιδιορθώσω το παιχνίδι και μετά το διέγραψα αργότερα.

  Οι 6 καλύτερες πλατφόρμες ιστολογίου για προγραμματιστές για να δημιουργήσουν διαδικτυακή παρουσία

Το να έχετε ένα VPN επί πληρωμή θα ήταν χαμός εάν χρειάζεστε μόνο ένα VPN με φειδώ, όπως το ξεμπλοκάρισμα ενός ιστότοπου.

#3. Αποφύγετε τον στραγγαλισμό

Παρόλο που τα VPN μειώνουν την ταχύτητα του διαδικτύου σας, ο περιορισμός από τον ISP ή την πηγή λήψης μπορεί να είναι πολύ χειρότερος. Ακόμη και ορισμένα διαδικτυακά παιχνίδια διαχειρίζονται την επισκεψιμότητα βάσει προτεραιότητας βάσει τοποθεσίας για να διευκολύνουν το φόρτο στους διακομιστές. Πολλά τέτοια προβλήματα μπορούν να διορθωθούν εάν χρησιμοποιείτε μια δωρεάν υπηρεσία VPN με καλή ταχύτητα.

Δεδομένου ότι ένα VPN μπορεί να αποκρύψει την επισκεψιμότητα και την τοποθεσία σας από άλλους, μπορεί να αποτρέψει τον στραγγαλισμό βάσει τοποθεσίας ή περιεχομένου. Για λήψεις και ροή που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης, το πρόγραμμα περιήγησης Opera με ενσωματωμένο VPN λειτουργεί καλά για μένα. Ωστόσο, για VPN σε όλο το λειτουργικό σύστημα, προτείνω Urban VPN δωρεάν έκδοση εάν δεν θέλετε ένα δωρεάν VPN P2P.

#4. Πρόσβαση σε γεωγραφικά περιορισμένο περιεχόμενο

Η πρόσβαση σε περιεχόμενο με γεωγραφικούς περιορισμούς είναι ίσως η πιο κοινή χρήση των δωρεάν VPN. Εφόσον χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο δωρεάν VPN που δεν μολύνει τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό ή δεν εμφανίζει διαφημίσεις, ένα δωρεάν VPN αρκεί για να ξεμπλοκάρετε ιστότοπους ή υπηρεσίες ροής,

Τα VPN που ανέφερα παραπάνω είναι υπεραρκετά για αυτό. Αν και το Atlas VPN έχει επίσης μια ωραία απεριόριστη δωρεάν έκδοση με πολύ υψηλή ταχύτητα, εάν θέλετε ένα VPN για ροή.

#5. Ασφαλής σύνδεση σε δημόσιο WiFi

Δεν χρειάζεστε απαραίτητα την προστασία ενός premium VPN για να συνδεθείτε σε δημόσιο WiFi. Τα περισσότερα από τα δημοφιλή δωρεάν VPN (όπως τα παραπάνω) χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση AES-256 για να εξασφαλίσουν τη σύνδεσή σας. Αυτό είναι περισσότερο από αρκετό για να αποτρέψει οποιονδήποτε χάκερ να δει την επισκεψιμότητά σας στο δημόσιο WiFi.

#6. Δοκιμή VPN

Δεν χρειάζεται να βγάλετε την πιστωτική σας κάρτα πριν μάθετε πώς θα λειτουργήσει ένα VPN για τις ανάγκες σας. Δυστυχώς, τα περισσότερα premium VPN απαιτούν τα στοιχεία της κάρτας σας ακόμη και για τη δωρεάν δοκιμή. Ένα δωρεάν VPN μπορεί να σας βοηθήσει να δοκιμάσετε τα νερά για να δείτε αν είναι χρήσιμο για τις ανάγκες σας.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε ένα VPN να μειώνει το ping στα παιχνίδια, τότε ένα δωρεάν VPN μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε αν θα κάνει τη διαφορά ή όχι.

Δωρεάν VPN: Χρήση ή μη χρήση

Εφόσον χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη δωρεάν υπηρεσία VPN, μπορεί να έχει πολλές χρήσεις. Ειλικρινά, το κακόβουλο λογισμικό και η εμφάνιση διαφημίσεων είναι πολύ σπάνιες στρατηγικές δημιουργίας εσόδων για VPN. Υπάρχουν πολλά δωρεάν VPN που δεν χρειάζεται να φτάνουν σε τέτοια άκρα για να παραμείνουν στην αγορά. Για τη βασική λειτουργία της απόκρυψης IP και της διασφάλισης της σύνδεσής σας, αρκεί ένα δωρεάν VPN.

Ωστόσο, όταν δεν μπορείτε να αναλάβετε κινδύνους με την ασφάλεια και την ανωνυμία — όπως σε ένα εταιρικό περιβάλλον — ένα premium VPN είναι απαραίτητο. Όχι μόνο διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες ασφαλείας, αλλά σήμερα, πολλοί διαθέτουν διακομιστές που βασίζονται σε RAM όπου η καταγραφή δεδομένων είναι αδύνατη, όπως το NordVPN και το ExpressVPN.