Λίστα ελέγχου κυβερνοασφάλειας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ο κόσμος είχε τη μεγαλύτερη ψηφιακή του επανάσταση λόγω της πανδημίας που προκάλεσε ο COVID-19. Το 2020, οι ζωές μας έγιναν πιο ευάλωτες τόσο σε βιολογικές όσο και σε εικονικές επιθέσεις.

Η ψηφιακή κατάσταση εκείνη την εποχή δεν ήταν έτοιμη για αυτόν τον γρήγορο μετασχηματισμό, καθώς είχε πολλά ανεπίλυτα ζητήματα, όπως η χαμηλή ποιότητα κώδικα ή η ακατάλληλη κουλτούρα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μεταξύ των εργαζομένων.

Και με τις περισσότερες επιχειρήσεις να κινούνται για να λειτουργούν σε απομακρυσμένη βάση, απλώς έδωσαν το πράσινο φως στους χάκερ να γίνουν πιο ενεργοί.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 2021 επιθέσεις ransomware αυξήθηκε κατά 100%προκαλώντας 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημίες, και ο σημαντικότερος αντίκτυπος ήταν στον τομέα της υγείας. Μόνο το CNA είχε μια πληρωμή λύτρων 40 εκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα, είναι δύσκολο για τους οργανισμούς να προστατεύονται 100%. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Εκπαίδευση ευαισθητοποίησης των εργαζομένων

Η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας είναι ίσως το πιο ζωτικό επίπεδο προστασίας που μπορούν να έχουν οι οργανισμοί. Το να είσαι επιτυχημένος στην επιχείρηση είναι να αντιδράς γρήγορα υπό πίεση. Αυτό επεκτείνεται και στην κυβερνοασφάλεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία μόνο κακή αντίδραση και ένα μόνο κλικ σε λάθος σύνδεσμο.

  Πώς να βρείτε ένα χρώμα με τέλεια αντίθεση για οποιοδήποτε χρώμα της επιλογής σας

Η εκπαίδευση των εργαζομένων και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κυβερνοασφάλεια είναι απαραίτητη στις μέρες μας, ειδικά μετά τον ψηφιακό μετασχηματισμό όπου οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνονται σημαντικά. Τα μαθήματα κυβερνοασφάλειας θα ήταν μια θετική μακροπρόθεσμη επένδυση για κάθε οργανισμό. Θα διασφάλιζαν ότι τα δεδομένα του οργανισμού προστατεύονται εντός του κτιρίου του οργανισμού και ακόμη και με τους υπαλλήλους που εργάζονται εξ αποστάσεως.

Αποφυγή δημόσιου Wi-Fi

Το δημόσιο Wi-Fi είναι η πιο ανασφαλής σύνδεση. Είναι τόσο εύκολο για εμάς να το έχουμε πρόσβαση και να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο εύκολο για έναν χάκερ να παραβιάσει τα δεδομένα μας. Μερικές προφυλάξεις θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους από τη χρήση του δημόσιου Wi-Fi, όπως η χρήση VPN και η μη πρόσβαση σε ιστότοπους που περιέχουν τα οικονομικά δεδομένα του χρήστη, αλλά αυτά δεν αρκούν.

Σήμερα, υπάρχουν ορισμένοι κυβερνητικοί κανονισμοί για δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Ένα από αυτά είναι η ύπαρξη φιλικών προς τον χρήστη φίλτρων DNS στο Διαδίκτυο, τα οποία παρέχουν επίσης προστασία κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο DNS, εμποδίζοντας τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε κακόβουλα δεδομένα. Επομένως, εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε δημόσιο Wi-Fi, βεβαιωθείτε ότι είναι τουλάχιστον πιστοποιημένο ως ασφαλής σύνδεση.

Προστασία email

Η προστασία του email είναι απλώς ένα ακόμη απαραίτητο στοιχείο για κάθε χρήστη, δεδομένου του αριθμού των επιθέσεων phishing και του τρόπου με τον οποίο έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το phishing ήταν ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκλήματος στον κυβερνοχώρο το 2020 — και τα περιστατικά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε συχνότητα, από 114.702 το 2019 σε 241.324 το 2020.

  Διορθώστε προβλήματα στα αποθηκευμένα δεδομένα του Netflix

Για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών, συνιστάται έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, μαζί με την αλλαγή του κωδικού πρόσβασης μία ή δύο φορές το χρόνο και την προσθήκη ενός άλλου επιπέδου προστασίας χρησιμοποιώντας μια πύλη ασφαλείας email.

Έχοντας ένα ενημερωμένο αντίγραφο ασφαλείας

Είναι πάντα σημαντικό να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας σε εξωτερική συσκευή ή αποθηκευτικό χώρο που βασίζεται σε cloud. Συνιστάται ιδιαίτερα η αποθήκευση που βασίζεται στο cloud, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, μειώνετε τους κινδύνους απώλειας τους σε περίπτωση επίθεσης από κακόβουλο λογισμικό ή ransomware.

Έχοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας σε επίπεδο DNS

Το Antivirus στη συσκευή σας είναι μια πολύ έξυπνη επιλογή, ειδικά αν διατηρείτε ευαίσθητα δεδομένα σε αυτό.

Αλλά η προσθήκη ενός επιπλέον επιπέδου προστασίας σε επίπεδο DNS θα ήταν μια πιο σοφή επιλογή, καθώς μπορούν να συνεργαστούν και να σας προσφέρουν την απόλυτη προστασία.

Μια προστασία σε επίπεδο DNS θα σας προστατεύσει από κάθε κακόβουλο περιεχόμενο πριν καν φτάσει στο δίκτυό σας. Και εκεί ειδικευόμαστε.

  Top 34 Best Web Testing Tool

SafeDNS

SafeDNS είναι μια υπηρεσία φιλτραρίσματος DNS που προστατεύει τους χρήστες από κακόβουλο λογισμικό, ransomware, phishing και botnets από προεπιλογή. Εκτός αυτού, ένας χρήστης μπορεί να φιλτράρει τη χρήση του Διαδικτύου και να αποκλείσει έναν ανεπιθύμητο ιστότοπο με τη βοήθεια ενός φιλικού προς τον χρήστη πίνακα ελέγχου που βασίζεται πλήρως στο cloud.

Τα οφέλη από τη χρήση του SafeDNS είναι:

  • Εύκολη ανάπτυξη και διαχείριση (Δεν απαιτείται υπόβαθρο IT).
  • Δεν απαιτεί υλικό ή λογισμικό.
  • Βάση δεδομένων 108 εκατομμυρίων ιστοτόπων που ενημερώνεται συνεχώς από τη Μηχανική Μάθηση, χωρισμένη σε 61 κατηγορίες. Κάθε ένα μπορεί να αποκλειστεί με ένα μόνο κλικ.
  • Προσαρμοσμένη λίστα αποκλεισμού/αποδοχής και δυνατότητα λίστας επιτρεπόμενων.
  • Διαφορετικά προφίλ για διαφορετικά με μοναδικές ρυθμίσεις.
  • Δυνατότητα παρακολούθησης κάθε προφίλ και λήψης αναφοράς στατιστικών στοιχείων για χρήση του Διαδικτύου.
  • Το SafeDNS παρέχει επίσης έναν πράκτορα που βασίζεται σε λογισμικό εγκατεστημένο σε συσκευές και τις προστατεύει όπου κι αν πάνε.

Τελευταίες λέξεις 👩‍🏫

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται εκθετικά παγκοσμίως και έχει καταστεί απαραίτητο να έχετε επαρκή προστασία ενώ είστε συνδεδεμένοι. Με το SafeDNS, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κανένα λογισμικό ή να αγοράσετε υλικό και, σε αντίθεση με τα προγράμματα προστασίας από ιούς, η υπηρεσία δεν θα ασκήσει πίεση απόδοσης στη συσκευή σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απλώς να ενσωματώσετε την υπηρεσία και να προστατευθείτε μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Σχετίζεται με:

Μάθετε πώς να προστατεύεστε από τον εκβιασμό στον κυβερνοχώρο.

Σας άρεσε να διαβάζετε το άρθρο; Τι θα λέγατε να μοιράζεστε με τον κόσμο;