Κύκλος ζωής ανάπτυξης λογισμικού (SDLC): Ένας πλήρης οδηγός

Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού (SDLC) σάς βοηθά να παράγετε λύσεις λογισμικού υψηλής ποιότητας γρήγορα και με χαμηλό προϋπολογισμό.

Αυτό εξοικονομεί τον κόπο και τον χρόνο της συνολικής ομάδας ανάπτυξης λογισμικού σας και ευχαριστεί τους πελάτες σας ικανοποιώντας τις προσδοκίες τους.

Ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να μάθετε για το SDLC και να το εφαρμόσετε προσεκτικά είναι ότι η ανάπτυξη λογισμικού είναι μια εκτεταμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά βήματα και πολυπλοκότητες.

Και αν κάποιο από αυτά τα βήματα δεν γίνει καλά, μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα και την εμπειρία του πελάτη.

Ως εκ τούτου, η φροντίδα της συνολικής διαδικασίας είναι σημαντική.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω για το SDLC, τις φάσεις του, δημοφιλή μοντέλα SDLC που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μερικές βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε. Μείνετε συντονισμένοι!

Τι είναι ο Κύκλος Ζωής Ανάπτυξης Λογισμικού (SDLC);

Ο Κύκλος Ζωής Ανάπτυξης Λογισμικού (SDLC) είναι μια πλήρης διαδικασία ανάπτυξης μιας λύσης λογισμικού με διαφορετικά στάδια και βήματα για να φέρει το λογισμικό από τον ιδεασμό στην κατασκευή, την ανάπτυξη και τη συντήρηση.

Τι είναι ο Κύκλος Ζωής Ανάπτυξης Λογισμικού (SDLC);

Συνήθως περιλαμβάνει επτά στάδια:

  • Ανάλυση απαιτήσεων
  • Σχεδιασμός ή ιδεασμός
  • Σχέδιο
  • Ανάπτυξη
  • Δοκιμές
  • Ανάπτυξη
  • Λειτουργίες και συντήρηση

Το SDLC καλύπτει ένα λεπτομερές και καθορισμένο σχέδιο σε κάθε φάση αυτών των φάσεων που χρησιμοποιούν οι ομάδες ανάπτυξης λογισμικού για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή, την ανάπτυξη και τη συντήρηση μιας λύσης λογισμικού. Αυτός ο κύκλος σάς βοηθά να παράγετε λογισμικό υψηλής ποιότητας που μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις των πελατών και να ολοκληρώνεται εντός εκτιμήσεων κόστους και καθορισμένων χρονικών πλαισίων.

Ποια είναι τα οφέλη του SDLC;

Με τη βοήθεια του SDLC, μπορείτε να μετρήσετε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού σας και να τη βελτιώσετε. Δεδομένου ότι επιτρέπει τη βαθιά ανάλυση σε κάθε φάση, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση, να επιταχύνετε την ταχύτητα και να μειώσετε το κόστος σε όλες τις φάσεις.

Ακολουθούν αναλυτικά τα οφέλη του SDLC.

Καθαροί στόχοι

Το SDLC παρέχει ένα πλαίσιο με σαφώς καθορισμένους στόχους και σχέδια για κάθε φάση που οι ομάδες IT, οι προγραμματιστές, οι σχεδιαστές, οι δοκιμαστές και άλλα μέλη της ομάδας πρέπει να πληρούν και να παράγουν παραδοτέα μέσα σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Μόνο όταν ένα στάδιο ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τον διαχειριστή μπορούν οι προγραμματιστές και οι μηχανικοί να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία ολοκληρώνεται συστηματικά χωρίς σύγχυση ή σπατάλη πόρων. Διατηρεί επίσης όλους στην ίδια σελίδα σχετικά με την κατάσταση της ανάπτυξης λογισμικού. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούν να συνεισφέρουν όπως αναμένεται, ενώ επικοινωνούν με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ταχύτερη Διαδικασία

Όταν η ομάδα ξέρει τι να κάνει στη συνέχεια με λεπτομερείς οδηγίες, μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της χωρίς αμφιβολίες. Βοηθά στην επιτάχυνση της ροής εργασιών και της διαδικασίας έγκρισης, ώστε να μπορούν να μεταβούν στο επόμενο στάδιο.

Με αυτόν τον τρόπο, η συνολική διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού γίνεται πιο γρήγορη, από την κατασκευή έως τη δοκιμή και την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, βελτιώνει το χρόνο σας στην αγορά και σας βοηθά να πάρετε το πάνω χέρι στον ανταγωνισμό.

Ελάχιστο Κόστος

Σε κάθε έργο εκχωρείται μια εφικτή εκτίμηση κόστους κατά τη φάση σχεδιασμού του SDLC. Περιγράφει επίσης τον τρόπο διανομής των πόρων σε κάθε στάδιο, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων μελών της ομάδας, του χρόνου που διατίθεται, των απαραίτητων εργαλείων και άλλων παραγόντων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Αυτή η ολοκληρωμένη εκτίμηση κόστους σε όλα τα στάδια έχει ως αποτέλεσμα μια σύνθετη ενέργεια που βοηθά την ομάδα να επιτύχει τον στόχο εντός του προϋπολογισμού.

Προϊόντα Υψηλής Ποιότητας

Η SDLC στοχεύει στην παραγωγή προϊόντων λογισμικού υψηλής ποιότητας διατηρώντας παράλληλα τον προϋπολογισμό και τον ελάχιστο χρόνο.

Με σαφείς στόχους, τους σωστούς πόρους για εργασία και τη διαφάνεια στη συνεργασία, η ομάδα μπορεί να αναπτύξει προϊόντα πιο γρήγορα και να έχει αρκετό χρόνο για να τα επαναλάβει και να βελτιώσει την απόδοση, τις δυνατότητες και τη λειτουργικότητά τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σας βοηθούν να παράγετε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που αγαπούν οι πελάτες σας.

  7 νοσταλγικές ιστοσελίδες για το Halloween από τις δεκαετίες του '90 και του 2000

Ικανοποίηση των πελατών

Η ικανοποίηση των πελατών είναι το κλειδί. Το πρώτο βήμα του SDLC είναι να κατανοήσετε τις πλήρεις απαιτήσεις των πελατών σας προτού προχωρήσετε στην ανάπτυξη και την ανάπτυξή του.

Οι ομάδες μπορούν να συζητήσουν τις απαιτήσεις και στη συνέχεια να σχεδιάσουν αποτελεσματικά για να τις ανταποκριθούν. Η πλήρης διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των πελατών. Ως εκ τούτου, το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες τους. Με την τήρηση της διαδικασίας SDLC, μπορείτε να παράγετε εφαρμογές υψηλής ποιότητας με ταχύτητα και να ευχαριστήσετε τους πελάτες σας.

Πώς λειτουργεί το SDLC;

Ο κύκλος ζωής ανάπτυξης λογισμικού περιγράφει διάφορες εργασίες που απαιτούνται για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση μιας λύσης λογισμικού. Βοηθά τους ηγέτες να κατανείμουν χρόνο, κόστος και πόρους μεταξύ των μελών της ομάδας, έτσι ώστε κάθε εργασία να ολοκληρώνεται σωστά εντός του προϋπολογισμού και της προθεσμίας.

Το SDLC λειτουργεί ως συμπιεστική κατευθυντήρια γραμμή για διαχειριστές, προγραμματιστές, σχεδιαστές, δοκιμαστές και τα μέλη της ομάδας λειτουργιών. Περιλαμβάνει επίσης τακτική παρακολούθηση για να διασφαλίσει ότι το έργο σας παραμένει στο σωστό δρόμο και ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις προσδοκίες των πελατών.

Σε πολλές ομάδες ανάπτυξης λογισμικού, οι φάσεις που εμπλέκονται σε μια διαδικασία SDLC αναλύονται σε μικρότερα μέρη. Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός μπορεί να περιλαμβάνει έρευνα μάρκετινγκ, τεχνολογική έρευνα κ.λπ. Ομοίως, ορισμένα βήματα μπορεί να συγχωνευθούν μεταξύ τους, όπως η ανάπτυξη και οι δοκιμές μπορούν να συμβαδίζουν για τη δημιουργία και την επίλυση προβλημάτων ταυτόχρονα.

Για να κατανοήσουμε ακριβώς πώς λειτουργεί το SDLC, ας μάθουμε αναλυτικά τις διάφορες φάσεις του.

Ποια είναι τα επτά στάδια του SDLC;

Τα επτά στάδια ενός κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού (SDLC) είναι:

#1. Συλλογή και Ανάλυση Απαιτήσεων

Πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε σε ένα έργο ανάπτυξης λογισμικού, αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε τι πραγματικά θέλει να επιτύχει ο πελάτης σας με το λογισμικό. Επειδή εάν εργάζεστε χωρίς να κατανοείτε τις ακριβείς απαιτήσεις, το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην ταιριάζει με τις προσδοκίες του πελάτη σας.

Και αν σας ζητήσουν να αλλάξετε τα περισσότερα πράγματα ή αλλάζει το πεδίο εφαρμογής, είναι η απώλεια του χρόνου και των χρημάτων σας που ξοδεύετε για να φτάσετε τόσο μακριά.

Επομένως, αποφύγετε υποθέσεις και ασαφείς οδηγίες. Εξάγετε σαφείς στόχους, προτιμήσεις και προσδοκίες του πελάτη σας. Σε αυτή τη φάση, τα ανώτερα μέλη της ομάδας, όπως οι διαχειριστές έργων και οι επιχειρησιακοί αναλυτές προγραμματίζουν μια συνάντηση με τον πελάτη για να κατανοήσουν στενά τις απαιτήσεις του. Μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες όπως:

Πώς θα ήταν το τελικό προϊόν λογισμικού;

  • Ποιος είναι ο τελικός χρήστης;
  • Ο σκοπός του λογισμικού
  • Τι προβλήματα λύνει;
  • Τι περιμένει ο πελάτης από το έργο;

Και ούτω καθεξής…

Η ομάδα σας θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με τον πελάτη καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού. Πρέπει επίσης να συλλέγετε τακτικά τα σχόλιά τους και να προσαρμόζεστε ανάλογα για να διασφαλίζετε ότι όλα λειτουργούν σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη και οι προσπάθειές σας πληρώνονται καλά.

Αφού κατανοήσουν τις απαιτήσεις, οι αναλυτές αρχίζουν να αναλύουν τη σκοπιμότητα της ανάπτυξης του προϊόντος από άποψη τεχνικών, λειτουργικών, οικονομικών, νομικών, χρονοδιαγράμματος κ.λπ., και ξεκαθαρίζουν τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να προκύψουν. Στη συνέχεια, οι προγραμματιστές προετοιμάζουν μια προδιαγραφή απαίτησης λογισμικού (SRS) για να κρατήσουν την ομάδα, τους πελάτες και τους προγραμματιστές στην ίδια σελίδα.

#2. Σχεδιασμός ή Ιδεασμός

Με ένα ξεκάθαρο SRS, η ομάδα ανάπτυξης λογισμικού σχεδιάζει τον καλύτερο τρόπο για να πετύχει τον στόχο της δημιουργίας του λογισμικού. Ο στόχος είναι να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία δημιουργίας του λογισμικού με βάση το κόστος, την ταχύτητα, το χρόνο και άλλους παράγοντες, με ταυτόχρονη τήρηση των ακριβών απαιτήσεων του πελάτη.

Σε αυτό το στάδιο, η ομάδα πρέπει να παρέχει μια εκτίμηση του κόστους, του χρονοδιαγράμματος, των πόρων και των προσπαθειών για την ολοκλήρωση του έργου. Δεν περιλαμβάνει τόσα πολλά τεχνικά στοιχεία του έργου αλλά μια πρόχειρη ιδέα για το αν είναι εφικτό ή όχι και πώς. Αυτή η φάση περιλαμβάνει επίσης τον εντοπισμό κινδύνων και τρόπων για τον μετριασμό ή την ελαχιστοποίησή τους και επίσης σχεδιασμό για τη διασφάλιση της ποιότητας.

Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα μπορεί να καθορίσει τον καλύτερο τρόπο παραγωγής του λογισμικού με τους χαμηλότερους κινδύνους, δαπάνες και χρόνο και καλύτερη ταχύτητα και παραγωγικότητα.

#3. Σχέδιο

Σε αυτή τη φάση SDLC, η προδιαγραφή λογισμικού μετατρέπεται σε ένα σαφώς καθορισμένο σχέδιο σχεδίασης, γνωστό και ως προδιαγραφή σχεδίασης. Σημαντικοί ενδιαφερόμενοι εξετάζουν αυτό το έγγραφο με βάση την ευρωστία του προϊόντος, την εκτίμηση κινδύνου, την αρθρωτή σχεδίαση, το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και άλλες παραμέτρους. Παρέχουν ανατροφοδότηση και γίνονται προσαρμογές.

  Είναι το TextNow ανώνυμο;

Οι προγραμματιστές λαμβάνουν δεδομένα από αυτό το έγγραφο για να εξαγάγουν την αρχιτεκτονική του λογισμικού, η οποία μοιάζει με έναν σκελετό του λογισμικού πάνω στον οποίο χτίζονται τα πάντα στο επόμενο στάδιο. Σε αυτή τη φάση, μπορείτε να σχεδιάσετε την υποδομή λογισμικού, τη διεπαφή χρήστη και την αρχιτεκτονική του συστήματος για να διασφαλίσετε ότι καλύπτονται όλα τα λειτουργικά και μη. Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε κάθε στοιχείο λογισμικού χωρίς να χρειάζεται να υποστείτε δαπανηρές επανεγγραφές.

Εκτός από τις αρχιτεκτονικές ενότητες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης την αναπαράσταση της ροής δεδομένων και της επικοινωνίας στο προϊόν με εξωτερικές μονάδες ή μονάδες τρίτων κατασκευαστών. Επιπλέον, ο εσωτερικός σχεδιασμός των μονάδων πρέπει να ορίζεται σαφώς με πλήρεις λεπτομέρειες. Μπορεί να είναι δύο τύπων:

  • Σχεδίαση χαμηλού επιπέδου (LLD): Περιγράφει τη λειτουργική λογική των μονάδων, λεπτομέρειες διεπαφής, πίνακες βάσης δεδομένων με μέγεθος και τύπο, εισόδους και εξόδους, μηνύματα λάθους, ζητήματα εξάρτησης και πολλά άλλα.
  • Σχεδίαση υψηλού επιπέδου (LLD): Περιλαμβάνει το όνομα και την περιγραφή της ενότητας, τη λειτουργικότητα της μονάδας, τις εξαρτήσεις και τη σχέση διεπαφής μεταξύ των μονάδων, διάγραμμα αρχιτεκτονικής με περιγραφή τεχνολογίας, πίνακες βάσεων δεδομένων με βασικά στοιχεία και άλλα.

Ανάπτυξη

Μόλις ολοκληρωθεί το έγγραφο σχεδιασμού, παρέχεται στην ομάδα ανάπτυξης, η οποία αρχίζει να αναπτύσσει τον πηγαίο κώδικα για το προτεινόμενο σχέδιο. Αυτή η φάση είναι όταν δημιουργούνται και συναρμολογούνται όλα τα στοιχεία λογισμικού.

Οι προγραμματιστές ακολουθούν τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές στον οργανισμό τους για κωδικοποίηση και εργαλεία όπως γλώσσες προγραμματισμού, προγράμματα εντοπισμού σφαλμάτων, διερμηνείς, μεταγλωττιστές, εργαλεία παρακολούθησης, εργαλεία ασφαλείας, εργαλεία DevOps κ.λπ. Αυτό το στάδιο είναι πολύ περισσότερο από απλή κωδικοποίηση. Εδώ, ο κώδικας εκτελείται στην υποδομή σας με δικτύωση και διακομιστές ή μια διαχειριζόμενη πλατφόρμα φιλοξενίας Ιστού όπως το AWS Elastic Beanstalk ή το Azure App Service.

Στην πραγματικότητα, πολλοί οργανισμοί χρησιμοποιούν DevOps για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των παραδοσιακών τρόπων ανάπτυξης του λογισμικού και της διαχείρισης λειτουργιών. Σε αυτήν την προσέγγιση, και οι δύο ομάδες – ανάπτυξη και λειτουργίες – συγκεντρώνονται από την αρχή για να συνεργαστούν σε ένα έργο και να ολοκληρωθούν με συνεχείς διαδικασίες ανάπτυξης, ολοκλήρωσης, δοκιμών, ανάπτυξης, παρακολούθησης και συντήρησης.

Δοκιμές

Δοκιμές

Ο έλεγχος της λειτουργικότητας του κώδικά σας και η εύρεση σφαλμάτων σε αυτόν είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι δημιουργείτε ένα προϊόν λογισμικού υψηλής ποιότητας με βάση την απαίτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ομάδες ανάπτυξης λογισμικού θέτουν το λογισμικό τους για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν όλα τα στοιχεία και τις ενότητες του διεξοδικά μετά την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης.

Δεδομένου ότι το λογισμικό αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία, εκτελούνται διαφορετικοί τύποι δοκιμών λογισμικού σε αυτό. Οι δοκιμαστές αξιολογούν τη λειτουργικότητα, την απόδοση και τα σφάλματα και τα σφάλματα που υπάρχουν στο λογισμικό με τη βοήθεια δοκιμών όπως:

  • Λειτουργικές δοκιμές: Δοκιμή μονάδας, δοκιμή συστήματος, δοκιμή ενοποίησης, δοκιμή διεπαφής, δοκιμή παλινδρόμησης, δοκιμή άλφα, δοκιμή βήτα, δοκιμή καπνού και πολλά άλλα.
  • Μη λειτουργικές δοκιμές: Δοκιμές απόδοσης, δοκιμές ακραίων καταστάσεων, δοκιμές φορτίου, δοκιμές όγκου, δοκιμές συμβατότητας, δοκιμές ασφαλείας, δοκιμές χρηστικότητας, δοκιμές αξιοπιστίας, δοκιμές αποδοχής κ.λπ.

Μπορείτε να εκτελέσετε δοκιμές λογισμικού με μη αυτόματο τρόπο ή χρησιμοποιώντας εργαλεία για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των προβλημάτων. Στη συνέχεια, τα προβλήματα αναφέρονται και επιδιορθώνονται. Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία έως ότου το λογισμικό σας είναι απαλλαγμένο από σφάλματα και πληροί τα πρότυπα ποιότητας.

Ανάπτυξη

Μετά τη δοκιμή του λογισμικού και τη διόρθωση των προβλημάτων, είναι έτοιμο για ανάπτυξη στο περιβάλλον παραγωγής. Μπορεί επίσης να υποβληθεί σε δοκιμή λογισμικού αποδοχής χρήστη για να ελέγξει εάν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πελατών σας, δημιουργώντας ένα αντίγραφο και επιτρέποντας στους προγραμματιστές και τον πελάτη σας να το δοκιμάσουν.

Η ομάδα ανάπτυξης λογισμικού θα λάβει τα σχόλια του πελάτη, εάν υπάρχουν, και στη συνέχεια θα βελτιώσει το λογισμικό. Στη συνέχεια, απελευθερώνουν το προϊόν στην αγορά-στόχο για τους τελικούς χρήστες.

Λειτουργίες και Συντήρηση

Η εργασία σας δεν έχει ολοκληρωθεί στον χειρισμό του λογισμικού στον πελάτη σας. εξακολουθεί να χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, ενημέρωση και συντήρηση για να διατηρείται η λειτουργία του στη βέλτιστη κατάσταση. Και για να ανταποκριθείτε στις αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών και τους κινδύνους ασφαλείας, πρέπει να αναπτύξετε νέες και βελτιωμένες λειτουργίες και δυνατότητες μαζί με αναβαθμίσεις ασφαλείας για να συνεχίσετε να ευχαριστείτε τους τελικούς χρήστες.

Έτσι, η ομάδα λειτουργιών παραμένει σε εγρήγορση για τη λειτουργία του λογισμικού παρακολουθώντας το συνεχώς και ελέγχοντας για προβλήματα. Εάν εντοπίσουν οποιαδήποτε λειτουργικότητα απόδοσης ή ζητήματα ασφάλειας, πρέπει να αναφερθούν αμέσως και να διαγνωστούν ώστε να διατηρηθεί ανέπαφη η ποιότητά τους.

  Διακοπή της αυτόματης αναπαραγωγής κινούμενων GIF στο πρόγραμμα περιήγησής σας

Μερικά δημοφιλή μοντέλα SDLC

Δεδομένου ότι τα συστήματα υπολογιστών είναι πολύπλοκα, πολλά συνδέονται με διαφορετικά παραδοσιακά συστήματα που παρέχονται από διάφορους προμηθευτές λογισμικού. Για τη διαχείριση αυτής της πολυπλοκότητας, δημιουργήθηκαν άλλα μοντέλα SDLC.

Αυτά είναι:

Μοντέλο καταρράκτη

Το μοντέλο Waterfall είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη και παλαιότερη προσέγγιση σε έναν κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού. Είναι απλό και ακολουθεί μια γραμμική διαδρομή όπου το αποτέλεσμα που προκύπτει από μια φάση χρησιμοποιείται ως είσοδος για την επόμενη φάση. Εδώ, η επόμενη φάση ξεκινά μόνο όταν ολοκληρωθεί η προηγούμενη φάση.

Περιλαμβάνει συλλογή και ανάλυση απαιτήσεων, σχεδιασμό συστήματος, κωδικοποίηση και υλοποίηση, δοκιμή, ανάπτυξη και συντήρηση. Είναι κατάλληλο για έργα μεγαλύτερης διάρκειας με σαφώς καθορισμένες απαιτήσεις και έργα ζωτικής σημασίας για την αποστολή, όπως η διαστημική βιομηχανία, όπου χρειάζεστε την τελειότητα περισσότερο από την ευελιξία.

Ευκίνητος

Στο μοντέλο Agile, το έργο αναλύεται σε μικρότερες αυξητικές εκδόσεις που κυκλοφορούν σε επαναλήψεις που ονομάζονται “σπριντ”. Εδώ, κάθε κατασκευή αυξάνεται με βάση τα χαρακτηριστικά. Κάθε σπριντ μπορεί να διαρκέσει δύο έως τέσσερις εβδομάδες, και στο τέλος των οποίων, ο ιδιοκτήτης του προϊόντος επικυρώνει το προϊόν. Εάν εγκρίνουν το προϊόν, θα αποδεσμευτεί στον πελάτη.

Αυτό το μοντέλο είναι δημοφιλές σήμερα και προσφέρει ταχύτητα δημιουργίας και ανάπτυξης του προϊόντος και ευελιξία για γρήγορη προσαρμογή στις αλλαγές.

Αυξητικό ή Επαναληπτικό Μοντέλο

Αυτό το μοντέλο απαιτεί να διαιρέσετε το λογισμικό σε μικρότερα κομμάτια. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε πρώτα ένα χαρακτηριστικό, να το δοκιμάσετε και να το αναπτύξετε και να συλλέξετε σχόλια και να το επαναλάβετε. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, εργάζεστε στην επόμενη δυνατότητα.

Όταν δημιουργηθούν και επαναληφθούν όλες οι λειτουργίες, μπορείτε να απελευθερώσετε το πλήρες προϊόν με όλες τις δυνατότητες. Περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις – έναρξη, επεξεργασία, στένωση και μετάβαση. Είναι καλύτερο για μεγάλες εφαρμογές.

Ταχεία προτυποποίηση

Σε αυτό το μοντέλο, τα πρωτότυπα αναπτύσσονται πριν από τη δημιουργία του πραγματικού προϊόντος. Τα πρωτότυπα έχουν περιορισμένες λειτουργίες και επιδόσεις, αλλά επαρκούν για να μετρήσουν τις ανάγκες των πελατών, να συλλέξουν σχόλια και να βελτιώσουν το προϊόν μέχρι να γίνει αποδεκτό.

Περιλαμβάνει τη συλλογή απαιτήσεων, το σχεδιασμό, τη δημιουργία πρωτοτύπων, την αξιολόγηση από τον πελάτη, τη βελτίωση των πρωτοτύπων με βελτιωμένο σχεδιασμό και την ανάπτυξη.

Σπειροειδής

Το σπειροειδές μοντέλο του SDLC περιλαμβάνει πρωτότυπες και επαναληπτικές προσεγγίσεις. Έχει τέσσερις φάσεις – σχεδιασμό, εκτίμηση κινδύνου, ανάπτυξη και αξιολόγηση που ακολουθούν οι ομάδες σε επαναλήψεις μέχρι να λάβουν το επιθυμητό προϊόν λογισμικού που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πελατών και στα πρότυπα ποιότητας.

Είναι καλύτερο για μεγάλα έργα.

V-Model

Το μοντέλο επαλήθευσης και επικύρωσης (V-Model) περιλαμβάνει τη φάση ανάπτυξης και δοκιμής που λειτουργούν παράλληλα. Είναι το ίδιο με το μοντέλο Waterfall, εκτός από το ότι ο προγραμματισμός και η δοκιμή λογισμικού ξεκινούν νωρίς. Έχει δύο μέρη –

  • Φάση επαλήθευσης: Περιλαμβάνει ανάλυση απαιτήσεων, σχεδιασμό συστήματος και κωδικοποίηση
  • Φάση επικύρωσης: Περιλαμβάνει δοκιμή μονάδας, δοκιμή ενοποίησης, δοκιμή συστήματος και δοκιμή αποδοχής.

Το V-Model είναι κατάλληλο για μικρότερα έργα με καθορισμένες απαιτήσεις.

Μοντέλο Big Bang

Αυτό το μοντέλο δεν έχει καθορισμένη διαδικασία και απαιτεί ελάχιστο έως καθόλου σχεδιασμό. Εδώ, η ομάδα αναλύει και εφαρμόζει τις απαιτήσεις καθώς έρχονται, και οι πόροι χρησιμοποιούνται ως είσοδοι, ενώ η έξοδος μπορεί να μην ταιριάζει με τις απαιτήσεις. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει για μικρά έργα.

Απαχος

Η λιτή μεθοδολογία εμπνέεται από αρχές και πρακτικές λιτής παραγωγής. Ενθαρρύνει τις ομάδες να δημιουργήσουν μια καλύτερη ροή εργασίας και να αναπτύξουν μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης. Οι αρχές του είναι – να μειώσει τη σπατάλη, να λαμβάνει αποφάσεις με επίγνωση, να ενισχύει τη μάθηση, να προσφέρει ταχύτερα, να ενδυναμώνει τις ομάδες και να δημιουργεί ολιστικά με ακεραιότητα.

Μερικές βέλτιστες πρακτικές SDLC

Αξιοποιήστε το DevSecOps

  • Αξιοποιήστε το DevSecOps για να δημιουργήσετε ασφάλεια στον κώδικά σας και να πραγματοποιήσετε απόδοση του SDLC. Προστατέψτε την υποδομή, τα κοντέινερ, τις εξαρτήσεις σας κ.λπ.
  • Ενημερώστε τις απαιτήσεις ασφαλείας σας για τον μετριασμό νέων απειλών και χρησιμοποιήστε μοντελοποίηση απειλών για να προβλέψετε και να εξαλείψετε τους κινδύνους πιο γρήγορα.
  • Καθιερώστε απαιτήσεις ασφαλούς σχεδιασμού με τυποποίηση για την ανάπτυξη κώδικα και επανάληψη για συνεχή βελτίωση.
  • Εάν χρησιμοποιείτε στοιχεία ανοιχτού κώδικα, επιλέξτε μόνο ασφαλή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα καλό εργαλείο SCA ή έναν αναλυτή κώδικα ανοιχτού κώδικα για να ελέγξετε τα τρωτά σημεία σε στοιχεία.
  • Εφαρμόστε αναθεωρήσεις κώδικα για να ελέγξετε την ποιότητα του κώδικα και να εξαλείψετε τα τρωτά σημεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο SAST για αυτό το σκοπό.
  • Προετοιμάστε ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης συμβάντων για την καταπολέμηση των κινδύνων και των επιθέσεων παρακολουθώντας και επιδιορθώνοντας τακτικά ζητήματα. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε δοκιμή διείσδυσης.
  • Χρησιμοποιήστε εργαλεία SDLC όπως Jira, Asana, Git, Trello κ.λπ., για να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία διαχείρισης της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού σας.

συμπέρασμα

Ο κύκλος ζωής ανάπτυξης λογισμικού (SDLC) είναι μια πλήρης διαδικασία με διαφορετικά στάδια που εμπλέκονται στη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. Περιγράφει τα καθήκοντα που εμπλέκονται σε κάθε φάση – ανάλυση, κατασκευή, ανάπτυξη και συντήρηση.

Με την τήρηση ενός αποτελεσματικού SDLC, οι ομάδες μπορούν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα λογισμικού ενώ ικανοποιούν τις προσδοκίες των πελατών γρηγορότερα εντός του προϋπολογισμού.