Καλύτεροι αναλυτές Wi-Fi για Windows: Αξιολογήθηκαν 5 λύσεις λογισμικού

Καθώς τα δίκτυα Wi-Fi γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, γίνεται επίσης όλο και πιο σημαντικό να μπορείτε να τα παρακολουθείτε. Δεδομένης της αόρατης φύσης των ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιούνται στο Wi-Fi, η παρακολούθησή τους αποτελεί σίγουρα μια νέα πρόκληση για τους διαχειριστές που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείρισή τους. Μια άλλη σημαντική πτυχή των ασύρματων δικτύων είναι ότι ενώ τα ενσύρματα δίκτυα περιορίζονται στον τομέα καλωδίωσης τους, τα ασύρματα είναι ανοιχτά. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυό σας είναι παρόν στους γείτονές σας και το δικό τους στις εγκαταστάσεις σας. Για να παρακολουθείτε προσεκτικά τα πράγματα, πρέπει να χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα εργαλεία. Αυτός είναι ο λόγος που σας παρουσιάζουμε αυτήν τη λίστα με τα πέντε καλύτερα λογισμικά Wi-Fi Analyzer για Windows.

Προτού αποκαλύψουμε ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία Wi-Fi Analyzer για Windows, θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εξηγήσουμε εν συντομία πώς λειτουργούν τα ασύρματα δίκτυα. Προκειμένου να κατανοήσετε καλύτερα τα χαρακτηριστικά του λογισμικού αναλυτής δικτύου, βοηθά να είστε τουλάχιστον κάπως εξοικειωμένοι με την ορολογία. Θα μιλήσουμε επίσης για τους αναλυτές Wi-Fi γενικά και θα παρουσιάσουμε τον διαφορετικό τύπο λογισμικού που μπορείτε να βρείτε. Όπως θα δείτε, ο όρος εφαρμόζεται χαλαρά σε πολύ διαφορετικά εργαλεία. Στη συνέχεια, θα μπορέσουμε να μεταβούμε στον πυρήνα του θέματος και να σας δώσουμε μια σύντομη ανασκόπηση των πέντε καλύτερων αναλυτών Wi-Fi για Windows.

Ασύρματα δίκτυα με λίγα λόγια

Το Wi-Fi επινοήθηκε μόλις πριν από 20 χρόνια ως τεχνολογία που επιτρέπει σε υπολογιστές –κυρίως φορητούς και tablet– να συνδέονται στο Διαδίκτυο χωρίς την ανάγκη φυσικής σύνδεσης. Ήταν λογικό καθώς η κινητικότητα ήταν ένα ισχυρό σημείο πώλησης αυτών των συσκευών, αλλά τα ενσύρματα δίκτυα μείωσαν σημαντικά την κινητικότητά τους. Το Wi-Fi χρησιμοποιεί ραδιοσήματα στην περιοχή μικροκυμάτων για τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ συσκευών με δυνατότητα WiFi –οι οποίες, σήμερα, δεν είναι μόνο υπολογιστές– και ενός σημείου πρόσβασης Wi-Fi. Ο όρος Wi-Fi επινοήθηκε από μια εταιρεία επωνυμίας και επιλέχθηκε λόγω της ομοιότητάς του με τον ευρέως χρησιμοποιούμενο όρο “hi-fi”, με το τμήμα “Wi” να σημαίνει “ασύρματο”. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν ήταν ποτέ συντομογραφία για την «ασύρματη πιστότητα», όπως ακριβώς το Hi-Fi είναι η συντομογραφία για την υψηλή πιστότητα.

Οι επικοινωνίες σε ένα δίκτυο Wi-Fi πραγματοποιούνται μεταξύ μιας συσκευής με διεπαφή ασύρματης δικτύωσης –ένας ειδικός τύπος διεπαφής LAN που χρησιμοποιεί σήματα ραδιοφώνου αντί για χάλκινη καλωδίωση– και ενός σημείου ασύρματης πρόσβασης που δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ του τομέα ασύρματου δικτύου και του τομέα καλωδίου. Για να μπορούν οι συσκευές από διαφορετικούς προμηθευτές να συνομιλούν μεταξύ τους, πρέπει να συμφωνήσουν όλοι για τον τρόπο μετάδοσης των δεδομένων. Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ή IEEE, είναι το διοικητικό όργανο των προτύπων ασύρματου δικτύου που δημοσιεύονται ως πρότυπα IEEE 802.11. Αυτά τα πρότυπα έχουν εξελιχθεί με την πάροδο των ετών από το 802.11a έως το 802.11n με μια χούφτα ενδιάμεσες εκδόσεις η καθεμία παρέχει κάποια βελτίωση –ιδιαίτερα στο διαθέσιμο εύρος ζώνης– σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

Από τεχνική άποψη, το Wi-Fi χρησιμοποιεί ραδιοφωνικά κανάλια στη ζώνη των 2 GHz. Υπάρχουν μεταξύ 11 (ΗΠΑ και Καναδάς) και 13 (Αυστραλία και Ευρώπη) επικαλυπτόμενα κανάλια σε αυτό το συγκρότημα. Τα κανάλια επιλέγονται συχνά αυτόματα από το σημείο πρόσβασης και επιλέγονται έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανές παρεμβολές σε παρακείμενα σημεία πρόσβασης. Αυτή η ζώνη συχνοτήτων είναι ευαίσθητη σε παρεμβολές από φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα και συσκευές Bluetooth. Πιο πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε ένα νέο 5 GHz με 23 μη επικαλυπτόμενα κανάλια.

Εκτός από τον ασύρματο προσαρμογέα στη φορητή συσκευή σας και τα σημεία πρόσβασης, αρκετοί άλλοι τύποι συσκευών χρησιμοποιούνται συνήθως σε δίκτυα Wi-Fi. Υπάρχουν, για παράδειγμα, δρομολογητές Wi-Fi που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα ενός δρομολογητή Διαδικτύου, ενός σημείου πρόσβασης Wi-Fi και ενός τείχους προστασίας. Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως σε δίκτυα οικιακών, μικρών γραφείων ή υποκαταστημάτων. Μια άλλη κοινή συσκευή είναι η γέφυρα Wi-Fi που απλώς γεφυρώνει ένα ενσύρματο δίκτυο με ένα ασύρματο. Κάποτε ήταν κοινά στον κόσμο των παιχνιδιών όταν οι κονσόλες είχαν μόνο ενσύρματες διασυνδέσεις δικτύου.

  Πώς να διορθώσετε τις κολλημένες λήψεις στην εφαρμογή Windows Store

Τι υπάρχει σε έναν αναλυτή Wi-Fi

Ο αναλυτής Wi-Fi είναι ένας πολύ γενικός όρος. Διαφορετικοί προμηθευτές το χρησιμοποιούν για να περιγράψουν εντελώς διαφορετικά εργαλεία και έννοιες. Όλοι μοιράζονται ένα πράγμα, ωστόσο, και αυτό το κοινό χαρακτηριστικό είναι που τους κάνει αναλυτές Wi-Fi. Αυτό που έχουν όλοι είναι ότι παρέχουν όλες κάποιες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες. Ορισμένα είναι προσανατολισμένα στην πλευρά του ραδιοφώνου του δικτύου και θα παρέχουν κυρίως πληροφορίες σχετικά με τη χρήση καναλιού ή την ακτινοβολούμενη ισχύ, ενώ άλλα προσανατολίζονται στην πλευρά δεδομένων του δικτύου και παρέχουν πληροφορίες κίνησης, όπως κάθε άλλο εργαλείο ανάλυσης δικτύου.

Διαφορετικοί τύποι εργαλείων

Ο πρώτος τύπος εργαλείου που μπορούμε να ονομάσουμε αναλυτή Wi-Fi είναι ένα εργαλείο που θα «ακούει» το ραδιοφάσμα και θα παρέχει τόνους πληροφοριών για το τι «ακούει». Θα σας δώσει μια αρκετά σαφή εικόνα για το ποια δίκτυα Wi-Fi υπάρχουν στην τοποθεσία σας, ποια ζώνη συχνοτήτων και κανάλι χρησιμοποιεί το καθένα καθώς και την ακτινοβολούμενη ισχύ κάθε καναλιού. Είναι εξαιρετικά εργαλεία για χρήση πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε την ανάπτυξη του Wi-Fi σας. Σας ενημερώνουν για πιθανές περιοχές όπου οι παρεμβολές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα εντοπίζοντας άλλα δίκτυα WiFi στην περιοχή.

Ένας άλλος τύπος εργαλείου ανάλυσης Wi-Fi ονομάζεται χάρτης θερμότητας. Στην πραγματικότητα, ο χάρτης θερμότητας δεν είναι το εργαλείο αλλά το τελικό του αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια, ένας χάρτης θερμότητας είναι ένας φυσικός χάρτης μιας περιοχής –όπως μια κάτοψη κτιρίου γραφείων– πάνω από τον οποίο υποδεικνύεται η θέση κάθε σημείου πρόσβασης και που θα δείχνει το μοτίβο ακτινοβολίας ραδιοφώνου κάθε σημείου πρόσβασης. Οι κύριες χρήσεις του είναι στη φάση σχεδιασμού των αναπτύξεων WiFI για να διασφαλιστεί ότι τα σημεία πρόσβασης βρίσκονται για την πιο ομοιόμορφη κάλυψη ή στη φάση αναβάθμισης για τον εντοπισμό αδύναμων σημείων όπου η προσθήκη σημείων πρόσβασης θα ήταν επωφελής. Τα εργαλεία χαρτών θερμότητας σπάνια είναι μεμονωμένα και συχνά ενσωματώνονται σε άλλους τύπους λογισμικού ανάλυσης.

Ο τελευταίος τύπος εργαλείων είναι οι οθόνες εύρους ζώνης. Μοιάζουν πολύ με την οθόνη εύρους ζώνης στον τομέα του ενσύρματου δικτύου. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές διαφορές. Ενώ τα ενσύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν συνήθως διακόπτη όπου κάθε συνδεδεμένη συσκευή χρησιμοποιεί μία θύρα και η μέτρηση του εύρους ζώνης σε αυτήν τη θύρα θα σας πει πόσο εύρος ζώνης χρησιμοποιεί αυτή η συσκευή, τα ασύρματα δίκτυα δεν έχουν μία θύρα ανά συσκευή που μπορεί να παρακολουθηθεί. Συχνά, οι οθόνες Wi-Fi Bandwidth μετρούν το εύρος ζώνης που χρησιμοποιείται από κάθε σύνδεση σε ένα σημείο πρόσβασης χωρίς να μπορούν να το ξεχωρίσουν. Ορισμένες οθόνες δικτύου που υποστηρίζουν ασύρματα δίκτυα θα μπορούν να αντλούν λειτουργικά δεδομένα ειδικά για το Wi-Fi από σημεία πρόσβασης.

Τα κορυφαία 5 εργαλεία αναλυτή Wi-Fi για Windows

Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε ποιοι είναι οι κορυφαίοι 5 αναλυτές Wi-Fi για Windows. Το Out top picks είναι ένα ευρύ εργαλείο παρακολούθησης με μερικές εξαιρετικές δυνατότητες ασύρματης ανάλυσης, ενώ τα άλλα είναι του πρώτου τύπου όπως περιγράφεται παραπάνω και χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανάλυση της ραδιοφωνικής πτυχής της υποδομής Wi-Fi σας.

1. Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds (Δωρεάν δοκιμή)

Το SolarWinds σπάνια χρειάζεται εισαγωγή μεταξύ των διαχειριστών δικτύου. Έχει χτίσει μια σταθερή φήμη για την κατασκευή εξαιρετικών εργαλείων διαχείρισης δικτύου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εξαιρετικών δωρεάν εργαλείων, όπως ο διακομιστής SFTP/SCP ή ο διακομιστής TFTP. Το κορυφαίο προϊόν της ονομάζεται Network Performance Monitor ή NPM. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το NPM χρησιμοποιείται κυρίως για την παρακολούθηση της απόδοσης του δικτύου. Είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης SNMP και έφτασε στην κορυφή της λίστας μας κυρίως λόγω δύο από τα χαρακτηριστικά του: την οθόνη Wi-Fi και τον χάρτη θερμότητας Wi-Fi. Περισσότερα για αυτά σε μια στιγμή.

Το SolarWinds Network Performance Monitor είναι ένα εργαλείο των Windows που δημοσκοπεί πολλές συσκευές δικτύου και διαβάζει στατιστικά στοιχεία κίνησης και μετρήσεις απόδοσης. Εμφανίζει τα αποτελέσματα οπτικά ως γραφήματα σε μια ιστοσελίδα που απεικονίζει την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου. Η προσθήκη μιας συσκευής στο Network Performance Monitor απαιτεί απλώς να καθορίσετε τη διεύθυνση IP και τη συμβολοσειρά κοινότητας SNMP. Στη συνέχεια, το εργαλείο θέτει ερωτήματα στη συσκευή και σας επιτρέπει να επιλέξετε ποια δεδομένα θα συμπεριλάβετε στα γραφήματα σας. Η Παρακολούθηση Επιδόσεων Δικτύου διαθέτει επίσης πολλές προηγμένες δυνατότητες. Μπορεί, για παράδειγμα, να δημιουργήσει χάρτες δικτύου ή να εμφανίσει μια οπτική αναπαράσταση της κρίσιμης διαδρομής μεταξύ δύο συσκευών ή υπηρεσιών, μια χρήσιμη δυνατότητα κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύου.

  Πώς να βρείτε το κουμπί ύπνου σε φορητό υπολογιστή στα Windows 10

Όταν πρόκειται για Wi-Fi, ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του NPM είναι η οθόνη Wi-Fi. Θα ανακαλύψει αυτόματα σημεία ασύρματης πρόσβασης και ελεγκτές ως ασύρματες συσκευές, βοηθώντας σας να διαχειρίζεστε και να παρακολουθείτε την υποδομή Wi-Fi σας. Η μονάδα μετράει περιοδικά λεπτά και αυτόνομα σημεία ασύρματης πρόσβασης, ελεγκτές και συνδεδεμένες συσκευές. Η οθόνη Wi-Fi θα παρακολουθεί και θα αναφέρει παραμέτρους όπως η διεύθυνση IP, ο τύπος συσκευής, το SSID, τα κανάλια που χρησιμοποιούνται και ο αριθμός των πελατών που είναι συνδεδεμένοι αυτήν τη στιγμή. Παρέχει επίσης στοιχεία πελάτη, όπως όνομα πελάτη, SSID, διεύθυνση IP, διεύθυνση MAC, ένδειξη ισχύος ληφθέντος σήματος (RSSI), χρόνος σύνδεσης, ρυθμός δεδομένων και byte που λαμβάνονται και byte που μεταδίδονται.

Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό είναι ο χάρτης θερμότητας Wi-FI που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε δυναμικούς χάρτες θερμότητας Wi-Fi μετρώντας την ισχύ του σήματος του σημείου πρόσβασης και των συνδεδεμένων πελατών. Οι χάρτες θα σας επιτρέψουν να οπτικοποιήσετε την κάλυψη του σήματος του δικτύου και να εντοπίσετε νεκρές ζώνες, να κάνετε προσαρμογές και να βελτιώσετε την κάλυψη. Χρησιμοποιεί πληροφορίες –όπως την ισχύ του σήματος– από σημεία πρόσβασης και συνδεδεμένους πελάτες και σας δείχνει πού έχετε ζεστά ή ψυχρά σημεία στην κάλυψή σας.

Το SolarWinds Network Performance Monitor είναι εξαιρετικά επεκτάσιμο και μεταβαίνει εύκολα από μικρά δίκτυα σε μεγάλα με χιλιάδες συσκευές σε πολλές τοποθεσίες. Η τιμολόγηση ξεκινά από κάτι λιγότερο από 3.000 $ για 100 συσκευές. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το λογισμικό προτού δεσμευτείτε να το αγοράσετε, είναι διαθέσιμη μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: ΟΘΟΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ SOLARWINDS

2. Ακρυλικό WiFi

Όταν πρόκειται για δωρεάν εργαλεία ανάλυσης Wi-Fi, Ακρυλικό WiFi είναι ακριβώς εκεί στην κορυφή. Είναι απίστευτα γρήγορο και θα εκτελέσει λεπτομερή ανάλυση ασφάλειας και κάλυψης των δικτύων Wi-Fi σε χρόνο ρεκόρ. Το ακρυλικό WiFi σαρώνει τα σημεία πρόσβασής σας, δημιουργώντας έναν πίνακα με όλες τις σημαντικές μετρήσεις, όπως διεύθυνση MAC, SSID, RSSI (Ένδειξη ισχύος ληφθέντος σήματος), κανάλι και προμηθευτής. Υπάρχει επίσης μια λειτουργία παρακολούθησης που σαρώνει μεμονωμένα πακέτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και τον εντοπισμό κρυφών ασύρματων δικτύων.

Η λίστα χαρακτηριστικών του Acrylic WiFi είναι εντυπωσιακή και προστίθενται περισσότερα με κάθε νέα έκδοση. Διαθέτει πολλά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε αργά ασύρματα δίκτυα και προβληματικές συνδέσεις ή να εκτελέσετε δοκιμές ταχύτητας μεταφόρτωσης και λήψης. Το λογισμικό θα καταγράφει και θα διατηρεί επίσης ένα απόθεμα όλων των συνδεδεμένων συσκευών ανά σημείο πρόσβασης. Θα αντλήσει πληροφορίες σχετικά με πελάτες που είναι συνδεδεμένοι σε σημεία πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων των μέγιστων ταχυτήτων μεταφοράς. Θα διατηρεί επίσης στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά επανάληψης δοκιμής πακέτων που μπορεί να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε προβλήματα κάλυψης.

Το ακρυλικό WiFi δεν διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία χάρτη θερμότητας, αλλά διατίθεται ως ξεχωριστό προϊόν που ονομάζεται Ακρυλικός χάρτης θερμότητας WiFi. Αυτό το πρόσθετο εργαλείο σάς βοηθά να πραγματοποιείτε έρευνα τοποθεσίας WiFi ευκολότερα και γρηγορότερα. Αναλύει την κάλυψη και τη διάδοση των σημάτων δικτύου Wi-Fi. Το σύστημα καταγράφει την κίνηση Wi-Fi, τις συσκευές, τα επίπεδα σήματος και άλλες πληροφορίες για τη δημιουργία χαρτών με λεπτομερή κάλυψη κάθε σημείου πρόσβασης.

Το ακρυλικό WiFi διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις. Μόνο η αρχική έκδοση είναι δωρεάν. Υπάρχει μια Professional έκδοση που θα σας κοστίσει 19,95 $ για ένα χρόνο ή 39,95 $ για μια αέναη άδεια. Υπάρχει επίσης μια έκδοση για την επιβολή του νόμου με συγκεκριμένη λειτουργικότητα. Μπορείτε να λάβετε τις τιμές για αυτό επικοινωνώντας με την Acrylic. Όσον αφορά το λογισμικό Acrylic WiFi Heat Map, οι τιμές ποικίλλουν από 129 $/μήνα έως 2199 $ για μια αέναη άδεια.

3. NetSpot

NetSpot δημιουργήθηκε αρχικά για την πλατφόρμα OS X, αλλά έκτοτε έχει μεταφερθεί στα Windows, κερδίζοντας τη θέση του στη λίστα των κορυφαίων πέντε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το NetSpot για οπτικοποίηση, διαχείριση, αντιμετώπιση προβλημάτων, έλεγχο, σχεδιασμό και ανάπτυξη ασύρματων δικτύων, καθιστώντας το ένα αρκετά πλήρες εργαλείο. Θα συλλέγει δεδομένα από τα σημεία πρόσβασής σας, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους καναλιού, της διεύθυνσης MAC, της ποιότητας σήματος, ακόμη και της κρυπτογράφησης δικτύου παρέχοντας μερική από την καλύτερη ορατότητα μέσω του ασύρματου δικτύου σας.

  Τι είναι τα Windows 10 IoT και πότε θα θέλατε να το χρησιμοποιήσετε;

Συγκεκριμένα, το NetSpot θα συλλέγει ζωντανά δεδομένα Wi-Fi από όλα τα γύρω δίκτυα και θα σας επιτρέπει να βλέπετε πληροφορίες καναλιού, ρυθμό μετάδοσης, προμηθευτή, τύπο ασφαλείας, ζώνη κ.λπ. Το εργαλείο έχει επίσης προσαρμόσιμο επίπεδο σήματος και γραφήματα θορύβου που μπορούν να εμφανίζουν αλλαγές σε πραγματικό χρόνο . Η υποστήριξη και για τις ζώνες 2,4 GHz και 5 GHz είναι ενσωματωμένη και σας επιτρέπει να προσδιορίζετε τα κανάλια που χρησιμοποιούνται περισσότερο και λιγότερο σε κάθε ζώνη. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό, τη βελτίωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων ασύρματων δικτύων.

Το NetSpot είναι διαθέσιμο για OS X και Windows σε τέσσερις εκδόσεις. Η δωρεάν έκδοση περιορίζεται σε δυνατότητες έρευνας τοποθεσίας Wi-Fi, σχεδιασμό δικτύου και αντιμετώπιση προβλημάτων. Υπάρχει επίσης μια έκδοση Home 49 $, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επαγγελματικό πλαίσιο και θα υποστηρίζει μόνο δύο ζώνες και πενήντα σημεία δεδομένων ανά ζώνη. Η έκδοση Professional έχει ανταγωνιστική τιμή 140 $ και θα υποστηρίζει πενήντα ζώνες και πεντακόσια σημεία δεδομένων ανά ζώνη. Υπάρχει ακόμη και μια έκδοση Enterprise στα 499 $ με απεριόριστες ζώνες και σημεία δεδομένων. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το προϊόν, είναι διαθέσιμη μια απεριόριστη δωρεάν δοκιμαστική άδεια, αλλά περιορίζεται σε επτά ημέρες.

4. Αναλυτής WiFi

Αναλυτής WiFi είναι μια εφαρμογή Windows από τον Matt Hafner που είναι διαθέσιμη από το κατάστημα των Windows. Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε προβλήματα Wi-Fi ή να βρείτε το καλύτερο κανάλι ή την καλύτερη τοποθεσία για τα σημεία πρόσβασής σας. Μπορεί να μετατρέψει τον φορητό υπολογιστή, το tablet ή άλλη φορητή συσκευή σας σε αναλυτή ασύρματου δικτύου. Το εργαλείο θα ανακαλύψει κοντινά δίκτυα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα δικά σας. Θα βρει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με σημεία πρόσβασης, όπως προμηθευτή, χαρακτηριστικά ασφαλείας, τύπο κ.λπ. Ο πίνακας εργαλείων του θα σας επιτρέψει να δείτε με μια ματιά την ταχύτητα και την ποιότητα της σύνδεσής σας WiFi.

Η διεπαφή χρήστη του WiFI Analyzer είναι καθαρή και απλή στη χρήση. Κάθε δίκτυο χρησιμοποιεί πάντα το ίδιο χρώμα, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε εύκολα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ανάμεσα σε ανοιχτόχρωμα και σκούρα θέματα και να επιλέξετε τα τονισμένα σας χρώματα. Η βασική έκδοση με όλες τις προαναφερθείσες δυνατότητες είναι διαθέσιμη δωρεάν και δεν υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον λειτουργίες μέσα από την ίδια την εφαρμογή. Συνολικά, αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και δεδομένης της τιμής του, δεν θα πρέπει να το έχετε.

5. inSSIDer

Δεν πρέπει να αφήσετε το γεγονός ότι είναι τελευταίο στη λίστα μας να σας αποθαρρύνει. inSSIDer από το Metageek είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πέντε καλύτερα. Αυτό το εργαλείο θα ανακτήσει λειτουργικά δεδομένα από τα σημεία πρόσβασης και θα σας επιτρέψει να τα προβάλετε εύκολα. Έχετε πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορίες, όπως τύπο κρυπτογράφησης, ισχύς σήματος ή κανάλι.

Το InSSIDer έχει μια απλή διεπαφή χρήστη όπου απλά κάνετε κλικ σε ένα δίκτυο Wi-Fi και επιλέγετε τις πληροφορίες που θέλετε να εμφανίζονται σχετικά με αυτό από ένα αναπτυσσόμενο μενού. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προβάλετε SSID, ισχύ σήματος, κανάλι ή τύπο δικτύου. Αυτό το εργαλείο είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Ίσως πολύ εύκολο για επαγγελματίες διαχειριστές που μπορεί να βρουν περιορισμένο το περιβάλλον χρήστη του. Αυτό το εργαλείο είναι ίσως το καταλληλότερο για μικρές επιχειρήσεις ή οικιακά δίκτυα.

Το InSSIDer είναι διαθέσιμο σε διάφορες εκδόσεις. Το InSSIDer Office πωλείται για 149 $. Υπάρχει επίσης το InSSIDer Essential που συνδυάζει το InSSIDer με το Wi-Spy DBx, ένα άλλο εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων. Η τιμή του είναι 599$. Και για μεγάλα δίκτυα, μπορείτε να επιλέξετε το Chanalyzer Essential που προσθέτει ακόμη περισσότερες δυνατότητες και δυνατότητες και πωλείται για 999 $. Μπορείτε να λάβετε ένα δωρεάν δοκιμαστικό κλειδί άδειας 7 ημερών από το Metageek.

Τύλιξε

Οι αναλυτές WiFi είναι ένα ακόμη εργαλείο στο οπλοστάσιο των εργαλείων λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διαχειριστές δικτύου για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Είτε επιλέξετε ένα ευρύ εργαλείο, όπως το SolarWinds Network Performance Monitor και το Wi-Fi Monitor και Heat Map είτε χρησιμοποιείτε έναν αποκλειστικό αναλυτή Wi-Fi, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Οποιοδήποτε εργαλείο στη λίστα μας είναι εξαιρετικό και η επιλογή σας θα βασίζεται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, στις προσωπικές σας προτιμήσεις και συγκεκριμένες ανάγκες. Όλα τα προϊόντα που εξετάστηκαν είναι δωρεάν ή διαθέτουν δωρεάν δοκιμή, οπότε γιατί να μην τα δοκιμάσετε και να δείτε μόνοι σας τι μπορεί να κάνει το καθένα για εσάς.