Τι είναι τα Windows 10 IoT και πότε θα θέλατε να το χρησιμοποιήσετε;

Η Microsoft προσφέρει τα Windows 10 σε εννέα ξεχωριστές εκδόσεις, που κυμαίνονται από Home έως Enterprise και Server. Το Windows 10 IoT (Internet of Things) είναι η έκδοση που είναι λιγότερο πιθανό να κατέχετε, αλλά και αυτή που πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

Το Windows 10 IoT αναπτύχθηκε από τα Windows Embedded

Windows 10 IoT είναι μια εξέλιξη μιας προηγούμενης έκδοσης των Windows—Windows Embedded. Εάν η μνήμη σας είναι αρκετά μεγάλη, μπορείτε να ανακαλέσετε ιστορίες ΑΤΜ με Windows XP και χρειάζεται σοβαρή ενημέρωση. Αυτά τα ΑΤΜ και άλλες συσκευές σαν αυτό, εκτελούσαν Windows Embedded (XPe). Η κεντρική ιδέα είναι μια απογυμνωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows που θα λειτουργούσε καλά σε λιγότερο ισχυρό υλικό, σε ένα σενάριο χρήσης ή και στα δύο.

Μια τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το λειτουργικό σύστημα για ένα ATM, ένας πωλητής λιανικής μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ένα σύστημα POS (σημείο πώλησης) και ένας κατασκευαστής μπορεί να το χρησιμοποιήσει για μια απλή πρωτότυπη συσκευή. Ωστόσο, το Windows IoT δεν είναι απλώς μια ανανεωμένη έκδοση των Windows για να επωφεληθεί από το Internet of Things, ούτε είναι αποκλειστικά για επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες. Αυτό είναι εμφανές στις δύο διαφορετικές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, το IOT Enterprise και το IoT Core.

  Τι είναι οι μονάδες δίσκου NVMe και πρέπει να αγοράσετε ένα;

Το IoT Enterprise είναι για χρήση πολλαπλών συσκευών

Η Microsoft προσφέρει τα Windows 10 IoT σε δύο γεύσεις, Enterprise και Core. Η έκδοση Enterprise είναι ουσιαστικά Windows 10 Enterprise αλλά με πρόσθετα στοιχεία ελέγχου κλειδώματος. Με αυτά τα στοιχεία ελέγχου, μπορείτε να αναγκάσετε τα Windows να εμφανίζουν μια μεμονωμένη εφαρμογή kiosk, για παράδειγμα. Τα Windows θα εξακολουθούν να εκτελούνται στο παρασκήνιο, αλλά οι μέσοι χρήστες δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες. Εάν ανεβείτε σε ένα κιόσκι check-in και παρατηρήσατε ότι η εφαρμογή check-in έχει διακοπεί και τα Windows 10 εμφανίζονται, πιθανότατα έχετε συναντήσει το Windows 10 IoT Enterprise.

Όπως και τα Windows 10 Enterprise, δεν μπορείτε να αγοράσετε άδεια για το IoT Enterprise σε ένα κατάστημα. Η Microsoft διανέμει άδειες μέσω συνεργατών μεταπώλησης και Συμφωνιών OEM. Επειδή αυτή είναι μια πλήρης έκδοση των Windows, έχετε όλη την ισχύ που τη συνοδεύει, αλλά ένα ξεχωριστό μειονέκτημα: το IoT Enterprise δεν θα εκτελείται σε επεξεργαστές ARM.

Το IoT Core είναι για απλούς πίνακες, ατομικά προγράμματα και αισθητήρες

Το μικρό ρομπότ υλικού με ρόδες τροφοδοτείται από Raspberry Pi και Windows IOT.

Το IoT Core, από την άλλη πλευρά, είναι απογυμνωμένο σε σύγκριση. Δεν έχετε την πλήρη εμπειρία του Windows Shell. Αντίθετα, το λειτουργικό σύστημα μπορεί να εκτελέσει μόνο μία εφαρμογή Universal Windows Program (UWP) και διαδικασίες παρασκηνίου. Ωστόσο, το IoT Core θα τρέχει σε επεξεργαστές ARM. Θα επιλέγατε το IOT Core για την εκτέλεση απλών προγραμμάτων που μπορεί να μην απαιτούν τόσο μεγάλη άμεση αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Για παράδειγμα, το Θερμοστάτης Glas χρησιμοποιεί IoT Core. Και, χάρη στη συμβατότητα ARM, μπορείτε να εκτελέσετε το IoT Core σε απλούς πίνακες όπως αυτός Raspberry Pi.

  Πώς να συνδεθείτε αυτόματα στο Mac σας χωρίς κωδικό πρόσβασης

Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό κάνει το IoT Core μια εξαιρετική επιλογή για γρήγορα πρωτότυπα για κατασκευαστές ή μεμονωμένα έργα για έναν χομπίστα. Χάκερ, μια κοινότητα ανάπτυξης υλικού και λογισμικού, φιλοξενεί αρκετά μεμονωμένα παραδείγματα IoT Core, συμπεριλαμβανομένου ενός κατοικίδιο-πόρτα με αναγνώριση, ένα πόρτα αναγνώρισης προσώπου, ένα ταμπλό smarthome, και ένα μαγικός καθρέφτης. Όλα αυτά είναι έργα που θα μπορούσατε να φτιάξετε μόνοι σας εάν έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες. Η Microsoft έδειξε ακόμη και α Ρομπότ που λειτουργεί με Raspberry Pi που χρησιμοποιούσε Windows IOT και αλληλεπιδρούσε με ολογράμματα. Παρέχει τους πόρους που απαιτούνται για να μπορείτε κατεβάστε το IoT Core για προσωπική χρήση με δωρεάν άδεια.

Επιπλέον, ο IoT Core σε Raspberry Pi ή Minnowboard μπορεί να συνδυαστεί με αισθητήρες και μηχανισμούς όπως κάμερες, αισθητήρες PIR, σερβομηχανισμούς και αισθητήρες θερμοκρασίας για εκτεταμένη χρήση. Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει στα Windows 10 να επικοινωνούν τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτούς τους αισθητήρες, που είναι η βασική προϋπόθεση του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Το Windows IoT είναι μια επιλογή κλειστού κώδικα για προγραμματιστές του Visual Studio

Ίσως αναρωτιέστε γιατί κάποιος θα χρησιμοποιούσε τα Windows IoT αντί για οποιονδήποτε αριθμό εναλλακτικών λύσεων όπως το Linux ή το Android. Τα περισσότερα από αυτά συνοψίζονται στο τι ή για ποιον προορίζεται η συσκευή και ποιος κάνει τον προγραμματισμό.

Τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού κώδικα, όπως οι επιλογές αδειοδότησης και προσαρμογής, συχνά διαφημίζονται ως σπουδαία πράγματα—και είναι. Αλλά ο ανοιχτός κώδικας δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κάθε σενάριο. Περιστασιακά, συγκεκριμένα έργα απαιτούν λογισμικό κλειστού κώδικα (ή ιδιόκτητο). Ορισμένες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις (καλώς ή κακώς) απαγορεύουν ρητά τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα και στις αγορές τους. Ακόμη και όταν μια εταιρεία δεν απαγορεύει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, μπορεί ανεπίσημα να αποθαρρύνεται ή να αποδοκιμάζεται. Εάν είστε κατασκευαστής και είστε σε θέση να εργαστείτε με οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές, θα χρησιμοποιήσετε ό,τι κάνει τον πελάτη σας ευχαριστημένο.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις για την υποβοήθηση εστίασης των Windows 10

Αλλά αφήνοντας στην άκρη αυτή τη συζήτηση ανοιχτού κώδικα και αποκλειστικού λογισμικού, υπάρχει ένα άλλο ξεχωριστό πλεονέκτημα για μερικούς ανθρώπους. Το Windows 10 IoT συνδέεται με το Visual Studio και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το IDE για να αναπτύξετε προγράμματα για αυτό. Στην πραγματικότητα, το IoT Core έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί «ακέφαλο» (χωρίς γραφική διεπαφή) και θα συνδέεται με άλλο μηχάνημα Windows 10 για προγραμματισμό και σχόλια. Εάν ούτως ή άλλως ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο ανάπτυξης στο Visual Studio, η επιλογή των Windows 10 IoT αντί για μια εναλλακτική μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο εκμάθησης και εγκατάστασης. Θα μπορείτε να αξιοποιήσετε άμεσα την πλήρη εμπειρία σας.

Ο μέσος καθημερινός χρήστης πιθανότατα δεν θα κατεβάσει και δεν θα χρησιμοποιήσει τα Windows 10 IoT, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το συναντήσει. Ως επί το πλείστον, εάν δεν είστε προγραμματιστής, αυτό το λειτουργικό σύστημα λειτουργεί για εσάς με τρόπους που μπορεί να μην παρατηρήσετε καν. Θα μπορούσε να τροφοδοτεί το περίπτερο που κάνατε παραγγείλετε φαγητό σε ένα εστιατόριο ή ετοιμάζοντας το επόμενο κοκτέιλ σας. Ακόμα κι αν είστε προγραμματιστής ή κάποιος που του αρέσει να ασχολείται ως χόμπι, αλλά θεωρείτε πολύ χρονοβόρα την ιδέα της εκμάθησης μιας εναλλακτικής λύσης όπως το Linux, τα Windows 10 IoT θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη επιλογή για το επόμενο έργο σας.