Η Apple φτιάχνει τα MacBook Pro που περιμένατε

Η Apple μόλις ανανέωσε τη σειρά φορητών υπολογιστών της με ένα νέο MacBook Pro 16 ιντσών, και είναι κάπως μεγάλη υπόθεση. Η εταιρεία έκανε αλλαγές στη σχεδίαση ως απάντηση στην κριτική τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου μηχανισμού πληκτρολογίου και μιας μεγαλύτερης μπαταρίας.

Έχουμε ένα MacBook Pro 16 ιντσών εδώ στο How-To Geek και μας αρέσει. Ακόμα κι αν δεν θέλετε ένα μοντέλο 16 ιντσών, φανταζόμαστε ότι οι σχεδιαστικές αλλαγές σε αυτό το τελευταίο MacBook θα έρθουν και στα μελλοντικά MacBook 13 ιντσών.

Ένα πιο αξιόπιστο πληκτρολόγιο

Το MacBook Pro τελευταίας γενιάς προκάλεσε πολλές διαμάχες για την Apple σχετικά με τον μηχανισμό διακόπτη κλειδιού «πεταλούδα». Οι χρήστες αντιμετώπιζαν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλήκτρων που ενεργοποιούσαν πολλαπλές εισόδους, δεν πίεζαν σωστά και συχνά παρακάμπταν τα πλήκτρα. Τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως από τα σωματίδια σκόνης που κόμμιζαν τον μηχανισμό, και ακόμη και η Apple δημιούργησε έναν οδηγό για να βοηθήσουν τους απογοητευμένους χρήστες.

Η πρόθεση της Apple με το σχέδιο πεταλούδας ήταν να δημιουργήσει ένα λεπτότερο πληκτρολόγιο, αξιοποιώντας τα πλήκτρα που απαιτούσαν λιγότερη κίνηση για την καταχώρηση ενός πιεστηρίου. Ακόμη και μετά από αρκετές αναθεωρήσεις, που καλύπτουν δύο οικογένειες φορητών υπολογιστών Apple (επηρεάστηκε επίσης το MacBook Air), η σχεδίαση της πεταλούδας δεν τελειοποιήθηκε ποτέ και τώρα η εταιρεία το εγκατέλειψε για τα πιο πρόσφατα μοντέλα. Η παλιά σχεδίαση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στο MacBook Air και το MacBook Pro 13″ προς το παρόν, και η Apple εξακολουθεί να αντικαθιστά τα επηρεαζόμενα μοντέλα με νέα πληκτρολόγια διακόπτη πεταλούδας (αντί για επανασχεδιασμένους διακόπτες ψαλιδιών).

Ο νέος σχεδιασμός «ψαλίδι» αντικατοπτρίζει περισσότερο τον μηχανισμό του πληκτρολογίου που χρησιμοποιούσε η Apple πριν από τα άμοιρα πλήκτρα πεταλούδας. Το iFixit έφτασε μέχρι εκεί περιγράφοντάς το ως “ένα τέρμα, μια αναδρομή, σχεδόν μια συγγνώμη”, λαμβάνοντας υπόψη πόσο παρόμοιο είναι το νέο σχέδιο με το προ-πεταλούδα. Αυτά τα πληκτρολόγια ήταν παραδοσιακά αρκετά αξιόπιστα (το δικό μου διήρκεσε επτά χρόνια μέχρι στιγμής). Ο νέος σχεδιασμός ψαλιδιού είναι επίσης σχεδόν πανομοιότυπος με το Magic Keyboard που συνοδεύει τα iMac και iMac Pro.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την ιδιωτική περιήγηση στο Safari σε iPhone ή iPad

Σύμφωνα με 9 έως 5 Mac, το πιο πρόσφατο πληκτρολόγιο είναι επίσης πολύ πιο αθόρυβο από τον προκάτοχό του. Κατά τη δοκιμή ενός MacBook Air με πληκτρολόγιο πεταλούδας κατέγραψε 41,9 ντεσιμπέλ, ενώ ένα MacBook Pro με το επανασχεδιασμένο πληκτρολόγιο έφτασε μόνο τα 30,3 ντεσιμπέλ. Αυτό είναι ακόμα πιο αθόρυβο από το σχέδιο ψαλιδιού της Apple του 2015.

Η διάταξη πληκτρολογίου έχει επίσης διορθωθεί τώρα

Μία από τις πιο συγκεχυμένες σχεδιαστικές επιλογές της Apple στο προηγούμενο MacBook Pro ήταν η αφαίρεση του πλήκτρου Esc στην επάνω αριστερή γωνία. Η γραμμή αφής συμπλήρωσε μέρος αυτής της λειτουργικότητας, αλλά δεν μπορείτε να είστε ένα καλό σταθερό κλειδί—ειδικά αν λάβετε υπόψη την κοινή λειτουργία “βγάλτε με από εδώ” του πλήκτρου Esc. Οι προγραμματιστές, ειδικότερα, λυπήθηκαν για την έλλειψη φυσικού κλειδιού Esc. Σύμφωνα με Τζον Γκρούμπερ, η Apple ανέφερε ονομαστικά το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Vim που αγαπούν πολλοί προγραμματιστές κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης εργαλείου προγραμματιστή. Το πλήκτρο Esc χρησιμοποιείται για εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών, μια λειτουργία που οι προγραμματιστές θα χρησιμοποιούν πολύ. Δεν θα χρειάζεται πλέον οι προγραμματιστές να βασίζονται σε ένα κλειδί που βασίζεται σε λογισμικό που κατά καιρούς παγώνει ή καθυστερεί.

Η νέα αναθεώρηση 16 ιντσών βλέπει την επιστροφή του κλειδιού Esc στην παλιά του θέση. Η γραμμή αφής παραμένει στην επάνω σειρά των πλήκτρων λειτουργιών, με έναν ξεχωριστό αισθητήρα Touch ID στην επάνω δεξιά γωνία του πληκτρολογίου. Αυτό είναι επίσης σημαντικό, καθώς ο αισθητήρας Touch ID είναι πλέον ένα κουμπί με κλικ που λειτουργεί ακριβώς όπως ένα κουμπί λειτουργίας.

Ο αισθητήρας Touch ID στην επάνω δεξιά γωνία του πληκτρολογίου είναι πλέον ξεχωριστός από τη γραμμή αφής, γεγονός που διευκολύνει το πάτημα χωρίς να κοιτάξετε προς τα κάτω.

Τέλος, τα πλήκτρα βέλους “αντίστροφο T” της Apple επιστρέφουν στην κάτω δεξιά γωνία της διάταξης του πληκτρολογίου. Δεν αρέσει σε όλους αυτό το σχέδιο, αλλά προφανώς, η Apple έλαβε αρκετά σχόλια σχετικά με αυτό για να το εφαρμόσει εκ νέου αυτή τη φορά.

Η μεγαλύτερη μπαταρία που θα δείτε ποτέ σε φορητό υπολογιστή

Για πρώτη φορά, η Apple έχει κολλήσει μπαταρία 100 watt-h σε ένα MacBook Pro. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι 100 watt-hours είναι η μεγαλύτερη κυψέλη που επιτρέπεται σε ένα αεροπλάνο στις ΗΠΑ (και στις περισσότερες άλλες δικαιοδοσίες) σύμφωνα με Κανόνες FAA. Δεν θα δούμε ποτέ μεγαλύτερη μπαταρία σε φορητό υπολογιστή εκτός και αν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί, και αυτό είναι απίθανο.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του HBO Max, του HBO NOW και του HBO Go;

Οι εκατό watt-hours μεταφράζονται σε 11 ώρες διάρκειας ζωής της μπαταρίας “ασύρματου web” όπως αναφέρεται από την Apple, από 10 ώρες στο προηγούμενο μοντέλο. Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από Οδηγός του Τομ είδε το νέο μοντέλο να διαχειρίζεται εντυπωσιακές 10 ώρες και 55 λεπτά, μόλις πέντε λεπτά λιγότερο από το μάρκετινγκ της Apple. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιωθεί με ενημερώσεις λογισμικού, καθώς η Apple προσπαθεί με το macOS Catalina και μελλοντικές αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος.

Με τη μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας, οι μελλοντικές ενεργειακές βελτιώσεις θα προέλθουν από πιο αποδοτικό υλικό, μικρότερες μπαταρίες και πιο έξυπνες λύσεις φόρτισης. Η Apple θα πρέπει να κάνει έξυπνα χρήση της μπαταρίας της 100 watt-h σε μελλοντικές αναθεωρήσεις, εάν θέλει να κάνει περαιτέρω βελτιώσεις.

Μεγαλύτερη οθόνη και μικρότερα πλαίσια

Το νέο MacBook Pro 16 ιντσών αντικαθιστά πλήρως το μοντέλο 15 ιντσών. Το μεγαλύτερο πλαίσιο παρέχει αρκετό χώρο για να φιλοξενήσει ένα βελτιωμένο πάνελ με εγγενή ανάλυση 3072×1920. Όχι μόνο έχετε περισσότερο φυσικό χώρο αφιερωμένο στην οθόνη, αλλά μεγαλύτερη ανάλυση που συσκευάζεται σε υψηλότερη πυκνότητα pixel 226 ppi. Οι συνήθεις προδιαγραφές Pro της Apple, όπως η μέγιστη φωτεινότητα 500 nit, η ευρεία γκάμα χρωμάτων P3 και η τεχνολογία True Tone, είναι επίσης εδώ.

Η προηγούμενη οθόνη MacBook Pro 15 ιντσών είχε εγγενή ανάλυση 2880×1800, με πυκνότητα pixel 220 ppi. Το νέο MacBook Pro 16 ιντσών έχει μέγιστη κλίμακα (ισοδύναμη) ανάλυση 2048×1280, από 1920×1200 στο προηγούμενο μοντέλο. Είναι ένα μικρό χτύπημα, αλλά κάθε πρόσθετο ακίνητο οθόνης εκτιμάται σε αυτόν τον παράγοντα μορφής.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή πτυχή της νέας οθόνης είναι η μείωση του μεγέθους της στεφάνης γύρω από την άκρη του πίνακα. Δεν πρόκειται να σας κάνει πιο παραγωγικούς, αλλά θα κάνει τον χρόνο που αφιερώνετε κοιτάζοντας το λάπτοπ λίγο πιο ευχάριστο. Σε σύγκριση με τα πλαίσια μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου στο iMac 2019, η νέα οθόνη MacBook Pro φαίνεται αιχμής.

Παρά αυτά τα μικρότερα πλαίσια, η Apple κατάφερε να συμπεριλάβει ένα «ηχοσύστημα με έξι ηχεία». Είναι τα καλύτερα ηχεία φορητού υπολογιστή που ακούσαμε ποτέ.

Τι γίνεται με το MacBook Pro 13 ιντσών;

Τι γίνεται λοιπόν αν προτιμάτε μικρότερους φορητούς υπολογιστές; Το παλιό μοντέλο 13 ιντσών εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο προς πώληση στον ιστότοπο της Apple, αν και δεν έχει δει ακόμη κάποιο είδος ανανέωσης. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλιό πληκτρολόγιο πεταλούδα, με την παλιά διάταξη πληκτρολογίου και μια οθόνη με σημαντικά μεγαλύτερα πλαίσια από το νέο μοντέλο.

  Πώς να δοκιμάσετε την ταχύτητα του Διαδικτύου σας

Η συμβουλή μας είναι να περιμένετε την επικείμενη ανανέωση. Σύμφωνα με DigiTimes (το οποίο έχει κακή φήμη για τις φήμες της Apple), το νέο MacBook Pro 13 ιντσών θα φτάσει «το πρώτο εξάμηνο του 2020». Η φήμη αναφέρει ότι θα χρησιμοποιεί τον νέο διακόπτη πληκτρολογίου ψαλιδιού, και την ίδια οθόνη 13,3 ιντσών. MacRumors υποστηρίζει ότι ένα μοντέλο 14 ιντσών δεν αποκλείεται εντελώς δεδομένου του ιστορικού της DigiTimes.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι πολλές από αυτές τις βελτιώσεις θα μπουν στα νέα μικρότερα μοντέλα όταν τελικά κυκλοφορήσουν. Μπορεί να είναι η καλύτερη δυνατή στιγμή για να αγοράσετε ένα MacBook Pro 16 ιντσών, αλλά είναι επίσης η χειρότερη στιγμή για να αγοράσετε ένα μοντέλο 13 ιντσών δεδομένων των ευρέως διαδεδομένων προβλημάτων πληκτρολογίου.

Το MacBook εξακολουθεί να μην είναι τέλειο

Παρά το γεγονός ότι επιλύθηκαν πολλά προβλήματα που είχαν οι πελάτες και οι επικριτές με το παλιό MacBook Pro 15 ιντσών, το νέο μοντέλο εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε ορισμένα τμήματα. Πρώτα και κύρια είναι η τιμή, η οποία βλέπει το μοντέλο 6 πυρήνων να ξεκινά από 2.399 $ και το 8πύρηνο μοντέλο από 2.799 $. Αυτό είναι ακριβό λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές, ειδικά σε σύγκριση με τα ultrabook των Windows και των άλλων επιτραπέζιων μηχανών της Apple.

Αν δεν σας αρέσουν τα dongles, δεν πρόκειται να σας αρέσει το νέο MacBook Pro. Υπήρχε μια φήμη ότι η Apple θα προσθέσει μια συσκευή ανάγνωσης καρτών SD αυτή τη φορά, αλλά αυτό δεν ισχύει. Θα πρέπει να αρκεστείτε με τέσσερις θύρες USB-C Thunderbolt 3 και μια τσάντα γεμάτη προσαρμογείς.

Ακόμα ένα MacBook Pro όπου ακόμη και οι άνθρωποι στο βίντεο της διαφημιστικής εκστρατείας χρησιμοποιούν dongles. Υποθέτω ότι αυτή είναι η ζωή που ζούμε τώρα.

— Νταν (@dyladan) 14 Νοεμβρίου 2019

Παρά τα τρία τελευταία μοντέλα iPhone που διαθέτουν αναγνώριση προσώπου, το νέο MacBook Pro στερείται εντελώς Face ID. Αυτό ήταν μια έκπληξη για πολλούς που περίμεναν ότι ο κορυφαίος φορητός υπολογιστής της Apple θα πρωτοστατούσε σε αυτό το τμήμα. Εάν έχετε Apple Watch, τότε μάλλον δεν θα σας πειράζει, καθώς το wearable μπορεί να ξεκλειδώσει τον υπολογιστή σας και να χρησιμοποιηθεί για την έγκριση αιτημάτων σε επίπεδο διαχειριστή στον καρπό σας.

Και ενώ βρισκόμαστε εδώ, είναι επίσης ελαφρώς βαρύτερο από το περσινό μοντέλο με 4,3 λίβρες (2,0 κιλά) σε σύγκριση με 4,02 λίβρες (1,83 κιλά) στο μοντέλο 15 ιντσών. Δεν είναι μια τεράστια διαφορά, αλλά το γεγονός παραμένει ότι όταν αγοράζετε ένα MacBook Pro, αγοράζετε έναν μεγάλο φορητό υπολογιστή με οποιοδήποτε πρότυπο.