Η πολυμίσθωση στο Cloud Computing εξηγείται σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Η εκμάθηση σχετικά με την πολυμίσθωση θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την αρχιτεκτονική εάν ενδιαφέρεστε για το cloud computing και το SaaS.

Καθώς η κοινή χρήση δεδομένων έγινε ιδιαίτερα διαδεδομένη, η πολυμίσθωση έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του υπολογιστικού νέφους. Πολλοί δημοφιλείς πάροχοι υπηρεσιών cloud προσφέρουν υπηρεσίες πολλαπλών μισθώσεων στους τελικούς χρήστες. Οι αρχιτεκτονικές πολλαπλών ενοικιαστών διασφαλίζουν ότι οι φόρτοι εργασίας που βασίζονται στο cloud κατανέμονται αποτελεσματικά.

Πριν προχωρήσουμε στη λεπτομερή συζήτηση για την πολυμίσθωση, ας μάθουμε εν συντομία για το cloud computing.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το Cloud Computing;

Το cloud computing αναφέρεται στην τεχνολογία που κάνει τους χρήστες να χρησιμοποιούν πόρους υπολογιστών, αποθήκευση και υπολογιστική ισχύ μέσω του Διαδικτύου κατά παραγγελία. Σας βοηθά να μειώσετε το κόστος με τις υπηρεσίες pay-as-you-go και να εξαλείψετε την ανάγκη αγοράς και συντήρησης φυσικών κέντρων δεδομένων.

Σήμερα, όλα τα είδη επιχειρήσεων χρησιμοποιούν το cloud computing για διαφορετικούς σκοπούς, όπως ανάπτυξη και δοκιμές, email, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, αναλυτικά στοιχεία και ανάκτηση καταστροφών.

Πολυμίσθωση στο Cloud Computing

Με απλά λόγια, πολυμίσθωση σημαίνει να έχεις πολλούς ενοικιαστές. Στο cloud computing, αναφέρεται σε μια αρχιτεκτονική όπου πολλοί πελάτες ή τελικοί χρήστες μοιράζονται τους πόρους πληροφορικής μιας δημόσιας ή ιδιωτικής λύσης cloud. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το απόρρητο, καθώς τα δεδομένα κάθε ενοικιαστή παραμένουν απομονωμένα και αόρατα στους άλλους.

Σε ένα τέτοιο σύστημα, κάθε ενοικιαστής ή πελάτης έχει έναν ξεχωριστό και ξεχωριστό χώρο για την αποθήκευση και τις διαδικασίες των δεδομένων του. Κάθε τμήμα ενός δικτύου cloud πολλαπλών ενοικιαστών πρέπει να επεξεργάζεται περίπλοκες άδειες πριν επιτρέψει στον χρήστη την πρόσβαση στα απομονωμένα δεδομένα του.

Σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας μόνο με την άδεια του παρόχου υπηρεσιών και ότι τα δεδομένα δεν είναι προσβάσιμα σε κάθε άλλο μισθωτή.

Συνήθως, οι ενοικιαστές ενός ιδιωτικού νέφους είναι διαφορετικά άτομα ή ομάδες που ανήκουν σε έναν μόνο οργανισμό. Εάν πρόκειται για δημόσιο πάροχο υπηρεσιών cloud, οι ενοικιαστές θα μπορούσαν να προέρχονται από διαφορετικούς οργανισμούς που μοιράζονται τον χώρο του διακομιστή με ασφάλεια.

Θα δείτε επίσης ότι οι περισσότεροι δημόσιοι πάροχοι λύσεων cloud ακολουθούν αυτό το μοντέλο. Ο λόγος είναι ότι η εκτέλεση διακομιστών μίας παρουσίας είναι λιγότερο δαπανηρή και καλή για τον εξορθολογισμό των ενημερώσεων.

  Πώς να κάνετε μεταφορά και απόθεση μεταξύ εφαρμογών σε ένα iPad

Πώς λειτουργεί η πολυμίσθωση στο Cloud Computing

Η πολυμίσθωση του cloud computing λειτουργεί διαφορετικά σε διάφορες καταστάσεις.

#1. Public Cloud

Για τους περισσότερους παρόχους υπηρεσιών, πολυμίσθωση σημαίνει κοινή χρήση της παρουσίας λογισμικού. Αποθηκεύουν τα μεταδεδομένα κάθε μισθωτή για να τα χρησιμοποιήσουν κατά το χρόνο εκτέλεσης για να αλλάξουν την παρουσία λογισμικού. Κάθε χρήστης χρειάζεται άδεια πρόσβασης στα δεδομένα, ώστε να έχει πρόσβαση μόνο στα δικά του δεδομένα. Επιπλέον, αποκτούν διαφορετικές εμπειρίες παρόλο που μοιράζονται το παράδειγμα εφαρμογής.

#2. Ιδιωτικό Cloud

Η λειτουργικότητα της πολυμίσθωσης ιδιωτικού νέφους είναι λίγο πολύ παρόμοια με το δημόσιο υπολογιστικό νέφος. Η μόνη διαφορά θα μπορούσε να είναι ότι οι άλλοι ένοικοι ανήκουν στον ίδιο οργανισμό. Σε μια ιδιωτική πλατφόρμα cloud, διαφορετικές ομάδες του ίδιου οργανισμού μοιράζονται τους πόρους.

#3. Αρχιτεκτονική Εμπορευματοκιβωτίων

Τα κοντέινερ είναι αυτόνομα πακέτα που αποτελούνται από μια εφαρμογή, τις βιβλιοθήκες και τις βιβλιοθήκες του συστήματος, και κάθε άλλο πράγμα που χρειάζεται η εφαρμογή για να εκτελεστεί. Με τα κοντέινερ, οι εφαρμογές εκτελούνται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από τις τοποθεσίες φιλοξενίας τους.

Για την αντιμετώπιση πολλών ενοικιαστών, δημιουργούνται πολλά κοντέινερ. Έτσι, διαφορετικοί χρήστες μπορούν να τα τρέξουν στον ίδιο κεντρικό υπολογιστή.

Σύννεφο πολλαπλών ενοικιαστών έναντι σύννεφων μεμονωμένων ενοικιαστών

Το SaaS που βασίζεται σε νέφος έχει δύο μοντέλα για τους χρήστες: μεμονωμένος μισθωτής και πολλαπλός μισθωτής. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο έγκειται στον τρόπο πρόσβασης του χρήστη.

Κάθε πελάτης υπηρεσιών cloud ενός ενοικιαστή λαμβάνει ένα ξεχωριστό παράδειγμα λογισμικού που εκτελείται σε ξεχωριστή υποδομή. Για πολυμίσθωση υπολογιστικού νέφους, οι πελάτες χρησιμοποιούν κοινή υποδομή για να αποκτήσουν πρόσβαση κατ’ απαίτηση στη λύση SaaS.

Χαρακτηριστικά του Multitenancy Cloud

Ιδιωτικότητα δεδομένων

Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud με πολλούς μισθωτές εφαρμόζουν τις καλύτερες πρακτικές απορρήτου δεδομένων. Έτσι, ένας ενοικιαστής δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα άλλων ενοικιαστών.

Ασφάλεια

Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο cloud είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις. Ειδικά στην περίπτωση της πολυμίσθωσης, μια επίθεση μπορεί να κοστίσει διαρροή δεδομένων σε εκατοντάδες ενοικιαστές. Για το λόγο αυτό, οι πάροχοι υπηρεσιών εφαρμόζουν ισχυρά και πιο πρόσφατα μέτρα ασφαλείας.

Αντίγραφο ασφαλείας δεδομένων

Δεδομένου ότι η απώλεια δεδομένων μπορεί να συμβεί λόγω πολλών απρόβλεπτων περιστάσεων, οι πάροχοι πάντα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων όλων των ενοικιαστών για γρήγορη ανάκτηση δεδομένων.

Απομόνωση χρήσης

Ακόμα κι αν ένας μισθωτής χρησιμοποιεί μια εφαρμογή σε μεγάλο βαθμό, δεν επηρεάζει την απόδοση λογισμικού των άλλων.

Επεκτασιμότητα

Οι περισσότερες πλατφόρμες πολλαπλών ενοικιαστών είναι πλήρως επεκτάσιμες για να καλύπτουν τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού ενοικιαστών.

Εγκατάσταση αναβάθμισης εφαρμογών

Αυτές οι πλατφόρμες χρειάζονται συνεχώς νέες δυνατότητες και διορθώσεις σφαλμάτων. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση του συστήματος είναι ένα ουσιαστικό μέρος της.

Μετρημένη χρήση και χρεώσεις

Η χρήση ενός cloud πολλαπλών ενοικιαστών σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε τους πόρους όπως τους χρειάζεστε. Οι χρεώσεις βασίζονται επίσης στο pay-per-use.

  10 καλύτερα εργαλεία σχολιασμού ιστότοπου για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη (δωρεάν και επί πληρωμή)

Εικονικοποίηση εναντίον πολυμίσθωσης

Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν την πολυμίσθωση με την εικονικοποίηση. Αλλά αυτά τα δύο δεν είναι ακριβώς τα ίδια. Στην πολυμίσθωση, πολλοί πελάτες χρησιμοποιούν τις ίδιες εφαρμογές που βρίσκονται στην ίδια ατμόσφαιρα/υλισμικό.

Στην περίπτωση της εικονικοποίησης, πολλαπλά εικονικά αντίγραφα του διακομιστή φιλοξενούνται σε έναν ενιαίο φυσικό διακομιστή. Κάθε εφαρμογή εκτελείται σε ξεχωριστό VM που έχει το λειτουργικό της σύστημα.

Σημασία της πολυμίσθωσης για τον σχεδιασμό εφαρμογών SaaS

Κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής SaaS, πρέπει κανείς να αποφασίσει για το μοντέλο μίσθωσης. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενός μόνο μισθωτή και πολλαπλών μισθωτών, ανάλογα με τους πόρους που έχετε να προσφέρετε και τη λειτουργική πολυπλοκότητα που θα μπορεί να χειριστεί η εφαρμογή σας.

Η χρήση μιας αρχιτεκτονικής πολλαπλών ενοικιαστών για το SaaS σημαίνει ότι οι προμηθευτές πρέπει να ενημερώσουν το λογισμικό μία φορά για να εξυπηρετήσουν όλους τους ενοικιαστές. Μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε πολλούς πελάτες εκτελώντας μία παρουσία εφαρμογής σε μία μόνο παρουσία βάσης δεδομένων. Σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα του καθενός παραμένουν αόρατα και απρόσιτα για τους άλλους.

Οι πωλητές SaaS πολλαπλών μισθωτών μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Προσφέρει επίσης στους πελάτες επεκτασιμότητα, καθώς μπορούν να αυξήσουν και να μειώσουν τη χρήση πόρων ανάλογα με τις τρέχουσες επιχειρηματικές απαιτήσεις.

Η πολυμίσθωση διασφαλίζει επίσης την αποτελεσματική χρήση των πόρων πληροφορικής. Χρειάζεται λιγότερες αρχικές προμήθειες υποδομής και πόρους για τη διαχείριση. Αυτό το μοντέλο βοηθά επίσης τους προμηθευτές και τους πελάτες να εξοικονομήσουν κόστος, κάτι που είναι συχνά μια χρήσιμη δυνατότητα για τη συμπερίληψη περισσότερων ατόμων στη βάση πελατών.

Εφαρμογές Υπολογιστών Πολυμίσθωσης

#1. ADP

Το ADP DataCloud είναι ένα λογισμικό ανάλυσης επιχειρηματικών δεδομένων στο cloud. Είναι ένα από τα σπουδαία παραδείγματα λογισμικού cloud πολλαπλών μισθώσεων, καθώς δρα σε διάφορες επιχειρηματικές θέσεις όπως το ανθρώπινο δυναμικό, η μισθοδοσία, ο χρόνος και τα έξοδα, η παρουσία εργατικού δυναμικού, η εξωτερική ανάθεση ανθρώπινου δυναμικού, η εταιρική συμμόρφωση και πολλά άλλα.

Διαφορετικοί ενοικιαστές ή χρήστες εφαρμογών cloud μπορούν να προσαρμόσουν την εφαρμογή και τις πολιτικές της ανάλογα με τις εσωτερικές επιχειρηματικές τους ανάγκες.

#2. FreshBooks

Η FreshBooks, μια κορυφαία εφαρμογή cloud λογιστικής και λογιστικής, ακολουθεί επίσης το μοντέλο πολυμίσθωσης για να παρέχει τις υπηρεσίες SaaS της. Το εργαλείο συνοδεύεται από 10+ λειτουργίες για το λογιστικό τμήμα οποιασδήποτε επιχείρησης.

Ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν τις δυνατότητες και να πληρώσουν μόνο για τις χρησιμοποιημένες υπηρεσίες. Οι πελάτες μπορούν επίσης να τροποποιήσουν τις εφαρμογές τους σύμφωνα με την επωνυμία της επιχείρησης. Η πολυμίσθωση cloud computing επιτρέπει τέτοιες εκτεταμένες προσαρμογές.

#3. Zoho

Το Zoho CRM και το Workplace ακολουθούν επίσης την πολυμίσθωση στο cloud. Διαθέτει 40+ επιχειρηματικές εφαρμογές για να λειτουργεί ο οργανισμός σας χωρίς κόπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά εργαλεία όπως το Zoho Assist, το Zoho CRM κ.λπ., που χρειάζεστε ή να εγγραφείτε σε ένα ολόκληρο πακέτο όπως το Zoho One.

  Πώς να παίξετε το Gacha Club Online δωρεάν

#4. Kubernetes

Η κοινότητα Kubernetes έχει δει μια έκρηξη σε έργα πολλών ενοικιαστών. Χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα πολυμίσθωσης Kubernetes, μπορείτε να μοιράζεστε συμπλέγματα σύμφωνα με τις ανάγκες πολλών ομάδων.

Αυτό το μοντέλο απλοποιεί τη διοικητική εργασία και σας εξοικονομεί χρήματα. Εδώ, η πολυμίσθωση μπορεί να εφαρμοστεί με δύο τρόπους: κοινή χρήση συμπλέγματος και πολλαπλή συστάδα.

Υπολογισμός Πολυμίσθωσης: Μειονεκτήματα

  • Λόγω κανονισμών και συμμορφώσεων, πολλοί οργανισμοί ενδέχεται να μην μπορούν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους σε μια πλατφόρμα cloud πολλαπλών ενοικιαστών.
  • Εάν η ρύθμιση της υποδομής δεν γίνει σωστά, η υπερβολική χρήση πόρων από έναν ενοικιαστή μπορεί να επηρεάσει την απόδοση άλλων. Οι άνθρωποι το αποκαλούν επίσης το φαινόμενο του «θορυβώδους γείτονα».
  • Όσον αφορά τη συντήρηση της βάσης δεδομένων και τη βάση κώδικα, η εξυπηρέτηση πολλών ενοικιαστών σε μία παρουσία εφαρμογής τις κάνει πιο περίπλοκες.
  • Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων και η επαναφορά τους σε περιβάλλον πολλαπλών μισθωτών είναι περίπλοκες διαδικασίες. Ως εκ τούτου, δεν προσφέρουν όλοι οι πάροχοι αξιόπιστες υπηρεσίες αποκατάστασης.
  • Οι ενοικιαστές αυτού του μοντέλου έχουν λιγότερες επιλογές προσαρμογής και λιγότερο έλεγχο της ποιότητας των δεδομένων.
  • Ζητήματα που χρειάζονται επαναφορά σε όλο το σύστημα επηρεάζουν κάθε ενοικιαστή του περιβάλλοντος.

Το μέλλον του Υπολογιστικού Πολυμίσθωσης

Η πολυμίσθωση είναι το μέλλον των σύγχρονων εφαρμογών. Τις επόμενες ημέρες, ο κόσμος θα δει περισσότερες εφαρμογές πολλαπλών ενοικιαστών που εκτελούνται σε εικονικά περιβάλλοντα πολλαπλών ενοικιαστών και χρησιμοποιούν υλικό πολλαπλών ενοικιαστών.

Σταδιακά θα μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων μονού μισθωτή. Τελικά, η χρήση τους θα περιοριστεί σε περιβάλλοντα κέντρων δεδομένων εσωτερικού χώρου.

Εργαζόμενοι για τις ανησυχίες ασφαλείας σχετικά με την πολυμίσθωση, οι πάροχοι λύσεων cloud μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους να επιλέξουν τις πλατφόρμες τους.

Multitenancy: Learning Resources

Ανάπτυξη εφαρμογών πολλαπλών ενοικιαστών για το Cloud στα Windows Azure

Το βιβλίο του Amazon σάς διδάσκει πώς να δημιουργείτε εφαρμογές πολλαπλών ενοικιαστών που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις επεκτασιμότητας του μέλλοντος. Εκτός από την εστίαση στις βέλτιστες πρακτικές για την υλοποίηση εφαρμογών πολλαπλών ενοικιαστών, μιλά για την επεκτασιμότητα, την ασφάλεια, τη διαθεσιμότητα και την ελαστικότητα για εφαρμογές SaaS.

Αυτό το βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για προγραμματιστές, αρχιτέκτονες ή επαγγελματίες πληροφορικής που εργάζονται σε συστήματα Windows.

Πρόοδοι στην Αρχιτεκτονική πολλαπλών μισθωτών

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο του Amazon, μπορείτε να εξοικειωθείτε με τις εξελίξεις που έγιναν στην αρχιτεκτονική ή τα μοντέλα πολυμίσθωσης. Συζητά επίσης μοντέλα δεδομένων και ασφάλεια δεδομένων για εφαρμογές πολλαπλών ενοικιαστών.

Το βιβλίο θα σας βοηθήσει επίσης να μάθετε την πολυμίσθωση σε επίπεδο βάσης δεδομένων, τον λεπτομερή έλεγχο πρόσβασης δεδομένων και τους πίνακες με κάθετη επεκτασιμότητα.

Σημείωση του συγγραφέα

Οι οργανισμοί προσπαθούν συνεχώς να επωφεληθούν από τα οφέλη του cloud ενιαίας μίσθωσης και πολυμίσθωσης. Επιλέγουν ακόμη και την υβριδική μίσθωση και τη μίσθωση πολλαπλών νέφους.

Ωστόσο, η τάση δείχνει τη δημοτικότητα του υπολογιστικού νέφους πολλαπλών μισθώσεων σε σχέση με άλλα μοντέλα. Δεδομένου ότι προσφέρει ατελείωτη επεκτασιμότητα και ένα οικονομικό μοντέλο τιμολόγησης, είναι ιδανικό για επιχειρήσεις που μεταναστεύουν από υπηρεσίες εσωτερικής εγκατάστασης σε υπηρεσίες cloud.

συμπέρασμα

Η πολυμίσθωση έχει γίνει ένα κοινό μοντέλο για την κοινή χρήση πόρων υπολογιστικού νέφους με μεγάλο αριθμό χρηστών χωρίς να παρεμποδίζεται το απόρρητο και η ασφάλεια κανενός.

Εδώ, συζητήσαμε όλες τις απαραίτητες πτυχές της πολυμίσθωσης στο cloud computing. Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα για το θέμα από τους πόρους που αναφέρονται παραπάνω. Μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε για το υβριδικό cloud computing.