Η μοντελοποίηση και ο σχεδιασμός βάσεων δεδομένων είναι εύκολη με αυτά τα 8 εργαλεία

Η μοντελοποίηση βάσεων δεδομένων είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με τις αποφάσεις που παίρνετε πριν από ένα έργο ή μια επιχείρηση. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί.

Κάθε λύση με τη μορφή συστήματος ή λογισμικού πρέπει να λειτουργεί από τη μοντελοποίηση δεδομένων, η οποία, με τη σειρά της, έχει τη λειτουργία της σε μια αποθήκη δεδομένων.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι η εταιρεία σας δραστηριοποιείται στον κλάδο λιανικής και συνεργάζεται με μια σειρά εκατοντάδων προϊόντων. Σε καθημερινή βάση, αγοράζετε και πουλάτε αγαθά, και ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίζετε δεδομένα σχετικά με αυτά τα προϊόντα και τους ανθρώπους που τα αγοράζουν.

Επομένως, πρέπει να έχετε ένα σύστημα ικανό να λειτουργεί με αυτές τις πληροφορίες με οργανωμένο τρόπο που να έχει νόημα για την εταιρεία σας. Σε αυτό το σημείο, η μοντελοποίηση μπαίνει στη σκηνή ως η βάση στήριξης στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες σας.

Ενδιαφέρεστε και θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό; Συνέχισε να διαβάζεις!

Τι είναι η Μοντελοποίηση Δεδομένων;

Η μοντελοποίηση δεδομένων ορίζεται ως η δόμηση και η ταξινόμηση ενός συνόλου δεδομένων έτσι ώστε να μπορούν να επεξεργάζονται σωστά και χωρίς μεγάλη δυσκολία από μια βάση δεδομένων.

Η μοντελοποίηση δεδομένων στοχεύει να παρέχει σε μια ομάδα αποδιοργανωμένων πληροφοριών μια συστηματική και καθαρή σειρά, έτσι ώστε η επακόλουθη ανάλυση και αντιμετώπισή τους να είναι πιο αποτελεσματική.

Η μοντελοποίηση δεδομένων χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων, του οποίου η λειτουργικότητα είναι να αποθηκεύει, να τροποποιεί και να εξάγει πληροφορίες από τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων. Τούτου λεχθέντος, η μοντελοποίηση γίνεται σύμφωνα με αυτόν τον διευθυντή, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση όλων των απαραίτητων λειτουργιών.

Βήματα που εμπλέκονται στη μοντελοποίηση δεδομένων

Όπως και η κατασκευή ενός κτιρίου, στη μοντελοποίηση δεδομένων, η ανάπτυξη ενός λογισμικού ή μιας εφαρμογής ξεκινά με τη θεμελίωση. Έτσι, η μοντελοποίηση ακολουθεί ένα είδος σεναρίου, που χωρίζεται βασικά σε τρία στάδια:

#1. Εννοιολογική μοντελοποίηση δεδομένων

Αποτελείται από ένα θεωρητικό μοντέλο για την αναπαράσταση ενός σχήματος μοντελοποίησης. Χρησιμοποιείται κυρίως στην προκαταρκτική φάση ενός έργου για να «σκιτσάρει» το έργο που πρόκειται να εκτελεστεί.

  Πώς να φορτώσετε τον ιστότοπο Balance μεταξύ GCP και AWS χρησιμοποιώντας το Cloudflare;

Η εννοιολογική μοντελοποίηση δεδομένων ενορχηστρώνεται από έναν αρχιτέκτονα δεδομένων, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να προσφέρει μια επισκόπηση των πιο εξαιρετικών εννοιών των δεδομένων που αντιμετωπίζονται.

#2. Λογική μοντελοποίηση δεδομένων

Αυτό είναι ένα βήμα πέρα ​​από το εννοιολογικό μοντέλο δεδομένων. Σε αυτό το σημείο, ορίζονται οι κατάλληλες ιδιότητες, οι σχέσεις και η ιδιότητα. Με αυτόν τον τρόπο, ο σχεδιασμός που δημιουργείται είναι περισσότερο συμφραζόμενος, παρέχοντας λεπτομέρειες για την ακριβέστερη αντιμετώπιση του εν λόγω θέματος.

#3. Μοντελοποίηση φυσικών δεδομένων

Τέλος, έχουμε τη μοντελοποίηση φυσικών δεδομένων, η οποία αποτελείται από την τελευταία φάση της μοντελοποίησης δεδομένων. Σε αυτό το μέρος παράγεται μοντελοποίηση φυσικών δεδομένων, με γνώμονα τα μοντέλα που δημιουργήθηκαν στην εννοιολογική και λογική φάση.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν την πλήρη σχηματοποίηση του τελικού μοντέλου, όπως πίνακες, στήλες, δεδομένα ανάλογα με τον τύπο τους, προβολές, περιορισμούς και τις διαφορετικές διεργασίες που είναι ενσωματωμένες στη βάση δεδομένων.

Γιατί είναι σημαντική η μοντελοποίηση δεδομένων;

Χωρίς μοντελοποίηση δεδομένων, ο προγραμματισμός θα ήταν αδύνατος απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει λογική σχέση. Ως εκ τούτου, ορισμένοι συγκρίνουν αυτό το χαρακτηριστικό με μια ντουλάπα.

Για κάθε τύπο ρούχου, αξεσουάρ ή αντικειμένου, υπάρχει μια συγκεκριμένη θήκη που υποδεικνύεται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου. Οι κάλτσες, για παράδειγμα, κρατούνται γενικά σε συρτάρια επειδή είναι μικρές και μπορούν να χωρέσουν σε μικρότερους, εύκολα προσβάσιμους χώρους. Ένα παλτό πρέπει να φυλάσσεται κρεμασμένο σε μια κρεμάστρα, τα παπούτσια σε σχάρες παπουτσιών και ούτω καθεξής.

Επομένως, η σημασία της μοντελοποίησης δεδομένων έγκειται στην ιδιότητά της να δίνει νόημα σε πράγματα που, τυχαία, δεν θα είχαν σκοπό από μόνα τους. Είναι θεμελιώδες για να βάλει τάξη και να βοηθήσει στην οργάνωση των καθηκόντων και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Ακολουθούν ορισμένα πλεονεκτήματα της μοντελοποίησης δεδομένων:

  • Η μοντελοποίηση δεδομένων επιτρέπει την οπτικοποίηση των πληροφοριών να είναι καθαρή και εύκολη στην κατανόηση.
  • Τα οργανωμένα δεδομένα μπορούν να υποβληθούν σε ποιοτικό έλεγχο για την αποφυγή σφαλμάτων. Για να γίνει αυτό, οι διαχειριστές βάσης δεδομένων ενσωματώνουν ένα σύνολο κανόνων για να φιλτράρουν και να εντοπίζουν εκείνα τα δεδομένα που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας.
  • Επιτρέπει τη δομή και την οργάνωση των δεδομένων να τακτοποιούνται και να διανέμονται με μια πολύ ακριβή σειρά, η οποία ευνοεί τον χειρισμό και την επεξεργασία τους.
  • Βοηθά στον εντοπισμό διπλών και περιττών δεδομένων.
  • Υποδεικνύει εάν λείπουν ορισμένα δεδομένα από τη μοντελοποίηση.
  • Οι επαγγελματίες που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία, την ανάλυση ή τον χειρισμό των δεδομένων ξεκινούν από μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα χτίσουν ή θα δουλέψουν τις βάσεις δεδομένων τους.
  • Διασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός του συστήματος μιας εταιρείας είναι συνεπής.
  • Έχει νόημα τα ογκώδη και ακατάστατα δεδομένα που μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές σε έναν οργανισμό.
  • Βελτιστοποιήστε την επικοινωνία μεταξύ προγραμματιστών και συστημάτων επιχειρηματικής ευφυΐας.
  • Σας επιτρέπει να σχεδιάζετε βάσεις δεδομένων υψηλής ποιότητας με στόχο να βοηθήσετε στην καλύτερη δημιουργία εφαρμογών.
  Πώς να αποκτήσετε έναν κωδικό QR για το προφίλ σας στο LinkedIn

Εξετάσαμε τι είναι η μοντελοποίηση δεδομένων και τώρα ήρθε η ώρα να ελέγξουμε τα καλύτερα εργαλεία μοντελοποίησης δεδομένων.

SqlDBM

SqlDBM είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία μοντελοποίησης δεδομένων που βασίζονται στο διαδίκτυο. Το SqlDBM υποστηρίζει SQL Server, MySQL, PostgreSQL, Snowflake και Amazon Redshift. Προσφέρει μια διαισθητική διεπαφή για μοντελοποίηση δεδομένων και επιλογές τρόπων προβολής που σας επιτρέπουν να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο μέρος του μοντέλου.

Το SqlDBM προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες, όπως σενάρια ALTER, ομαδική συνεργασία, μετατροπή DB και DW, αυτόματη διάταξη και πολλές επιλογές εξαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εξαγωγής SQL και τεκμηρίωσης. Το SqlDBM προσφέρει μια δωρεάν έκδοση για ένα έργο.

DBDesigner

DBDesigner είναι ένα εργαλείο μοντελοποίησης δεδομένων βασισμένο στο διαδίκτυο, κατασκευασμένο με Java. Είναι γνωστό για το απλό UI του. Προσφέρει υποστήριξη για τις περισσότερες μεγάλες βάσεις δεδομένων. Το DBDesigner υποστηρίζει δυνατότητες μπροστινής και αντίστροφης μηχανικής. Έχει επίσης πολλές επιλογές εξαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής SQL.

Το DBDesigner προσφέρεται σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Παρέχει επίσης ομαδική συνεργασία, επιλογές δημόσιας κοινής χρήσης και λειτουργίες διαχείρισης έργου. Η DBDesinger προσφέρει μια δωρεάν βαθμίδα και μια δωρεάν δοκιμή για τα επί πληρωμή προγράμματά της.

Navicat είναι ένα δημοφιλές εργαλείο μοντελοποίησης δεδομένων. Υποστηρίζει μοντελοποίηση δεδομένων και στα τρία επίπεδα. Το Navicat υποστηρίζει τις πιο δημοφιλείς βάσεις δεδομένων και συμβολισμούς Crow’s Foot, IDEF1x και UML. Διαθέτει επίσης δυνατότητες εμπρός και αντίστροφης μηχανικής και δυνατότητες σύγκρισης και συγχρονισμού.

Το Navicat προσφέρει επίσης μια δυνατότητα εξαγωγής SQL, καθιστώντας εύκολη τη δημιουργία μεμονωμένων τμημάτων ενός μοντέλου. Κάνει την όλη διαδικασία μοντελοποίησης λιγότερο χρονοβόρα. Το εργαλείο υποστηρίζει επίσης έλεγχο ταυτότητας PAM και GSSAPI. Το Navicat προσφέρει μια δωρεάν δοκιμή 14 ημερών με όλες τις λειτουργίες που υποστηρίζονται.

Toad Data Modeler

της Quest Φρύνος είναι ένα εργαλείο μοντελοποίησης δεδομένων πολλαπλών πλατφορμών που υποστηρίζει περισσότερες από 20 διαφορετικές πλατφόρμες. Είναι ένα απλοποιημένο εργαλείο μοντελοποίησης δεδομένων που υποστηρίζει πολλαπλές βάσεις δεδομένων και υποστηρίζει τόσο τη λογική όσο και τη φυσική μοντελοποίηση. Το Toad προσφέρει επίσης ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως εις βάθος αναφορές, προσαρμογή μοντέλου και αντίστροφη μηχανική.

  Πώς να εγγράψετε γρήγορα φωνητικά μηνύματα σε iPhone ή iPad

Το Toad παρέχει επίσης μια αβίαστη λειτουργία μετεγκατάστασης και συγχρονισμό χρησιμοποιώντας το σενάριο ALTER, καθιστώντας το πιο φιλικό προς το χρήστη. Το Toad προσφέρει επίσης μια δωρεάν δοκιμή για να εξοικειωθείτε με το εργαλείο τους.

Idera ER

Ιδέα ER είναι ένα εργαλείο μοντελοποίησης εταιρικών δεδομένων που μοντελοποιεί όχι μόνο μεγάλες βάσεις δεδομένων, αλλά υποστηρίζει επίσης τύπους δεδομένων μεγάλων δεδομένων και επιχειρηματικής ευφυΐας. Προσφέρει προηγμένες αμφίδρομες συγκρίσεις καθώς και επιλογές αντίστροφης και μπροστινής μηχανικής. Το Idea ER υποστηρίζει τη δημιουργία και την επικύρωση επιχειρηματικών διαδικασιών με βάση τα πρότυπα BPMN 2.0.

Εκτός από UML και XML, το Idera υποστηρίζει επίσης QVT και OCL. Προσφέρει επίσης πολλές άλλες δυνατότητες μοντελοποίησης επιχειρήσεων, όπως ευέλικτη διαχείριση αλλαγών, καθολικές αντιστοιχίσεις, γλωσσάρι επιχειρήσεων, ομάδες κέντρων ασφαλείας, κεντρικές αναφορές και ομαδική συνεργασία. Το Idera προσφέρει επίσης δοκιμές κατ’ απαίτηση.

Vertabelo

Vertabelo είναι ένα εργαλείο μοντελοποίησης δεδομένων που βασίζεται στο web που υποστηρίζει τις πιο δημοφιλείς βάσεις δεδομένων και σας παρέχει μια επιλογή συνεργασίας βάσει πρόσβασης. Προσφέρει επίσης δυνατότητες αντίστροφης μηχανικής, αυτόματης διάταξης διαγραμμάτων, εξαγωγή/εισαγωγή XML και προεπισκόπηση SQL. Το Vertabelo διαθέτει επίσης μια οπτική επιλογή αναζήτησης που κάνει τη μοντελοποίηση δεδομένων πολύ πιο εύκολη.

DeZign

DeZign είναι ένα εύχρηστο εργαλείο μοντελοποίησης δεδομένων που προσφέρεται από την Datanamic. Παρέχει ένα οπτικό περιβάλλον για τη μοντελοποίηση περισσότερων από 15 βάσεων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων βάσεων όπως η Oracle, η MS SQL, η MySQL και η PostgreSQL. Το DeZign παρέχει επίσης επιλογές μπροστινής και αντίστροφης μηχανικής μαζί με τη συνεργασία μοντέλων δεδομένων. Το Dezign προσφέρει δωρεάν δοκιμή 14 ημερών.

Moon Modeler

του Datensen Moon Modeler είναι ένα εργαλείο μοντελοποίησης δεδομένων που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη μοντελοποίηση βάσεων δεδομένων όπως MongoDB, PostgreSQL, MySQL, MariaDB και SQLite. Το Moon Modeler σάς παρέχει την επιλογή εισαγωγής σχήματος GraphQL. Υποστηρίζει επίσης άλλες δυνατότητες μοντελοποίησης βάσης δεδομένων, όπως αναφορές Html, αντίστροφη μηχανική και επιλογή συνεργασίας. Το Moon Modeler προσφέρει επίσης δωρεάν δοκιμή 14 ημερών.

συμπέρασμα

Τα εργαλεία μοντελοποίησης δεδομένων διευκολύνουν τη μοντελοποίηση δεδομένων και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να κωδικοποιήσετε πολύ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως η υποστήριξη για βάσεις δεδομένων, πλατφόρμες, προϋπολογισμός και, το πιο σημαντικό, οι απαιτήσεις σας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή ενός εργαλείου μοντελοποίησης δεδομένων.

Παρακολουθήστε την έκδοση βίντεο αυτού του άρθρου παρακάτω.
Κάντε Like και εγγραφείτε στο Κανάλι grtechpc.org στο Youtube.