Επαυξημένη πραγματικότητα (AR): Τάσεις, πλαίσια και εργαλεία

Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία που πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε, μαθαίνουμε και εργαζόμαστε.

Τι είναι η Επαυξημένη Πραγματικότητα;

Σε αντίθεση με το VR (Εικονική Πραγματικότητα) που σας κάνει να βυθίζεστε σε ένα εικονικό περιβάλλον, το AR έχει να κάνει με την ενίσχυση της παρούσας πραγματικότητας με την τεχνολογία.

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) δεν εμποδίζει την όρασή σας. Το προσθέτει. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τις πιο πρόσφατες τάσεις και εργαλεία AR.

Αυτή είναι η εικονική πραγματικότητα (VR):

Δύστροπο, άβολο, εκτυφλωτικό και τις περισσότερες φορές, απλώς μια μορφή ψηφιακής ψυχαγωγίας.

Για έναν συνηθισμένο άνθρωπο, αυτό δεν προοριζόταν ποτέ για τίποτα άλλο παρά για διασκέδαση. Λάβετε υπόψη το κόστος ενός αξιοπρεπούς σετ μικροφώνου-ακουστικού εικονικής πραγματικότητας και θα έχετε μια μη απαραίτητη πολυτέλεια στο χέρι.

Αυτή είναι η επαυξημένη πραγματικότητα, εμπλουτίζοντας το όραμά σας με ψηφιακές επικαλύψεις.

Μια πιο απλή μορφή AR μπορεί να δει κανείς στο διάσημο παιχνίδι Pokemon GO. Μια μικροσκοπική επικάλυψη Pikachu στο περιβάλλον σας.

Αυτές οι βασικές επικαλύψεις χρειάζονται απλώς το smartphone σας με δυνατότητα AR.

Αλλά όχι μόνο παιχνίδια. Οι επωνυμίες χρησιμοποιούν επίσης εφαρμογές AR για να προσφέρουν μια εμπειρία χρήστη επόμενου επιπέδου. Ρίξτε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο μια επωνυμία επίπλων –IKEA– χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα:

Για πιο ανώτερες προβολές, θα χρειαστείτε ένα ειδικό ακουστικό επαυξημένης πραγματικότητας όπως το Microsoft HoloLens.

Κάποιοι αποκαλούν το Microsoft HoloLens μια συσκευή μικτής πραγματικότητας (MR), κάτι που σίγουρα είναι. Αλλά ο όρος Μικτή Πραγματικότητα επινοήθηκε από την ανάμειξη των δύο κόσμων-πραγματικού και ψηφιακού. Έτσι, η Μικτή Πραγματικότητα δεν είναι παρά μια προηγμένη μορφή AR – θεωρήστε την επαυξημένη πραγματικότητα 2.0.

Επί του παρόντος, η επαυξημένη πραγματικότητα είναι μια εστία καινοτομίας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις κύριες τάσεις AR, ανά επωνυμία.

Το Google Cloud έχει συνεργάστηκε με την Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Ο στόχος είναι να τελειοποιηθεί η διαδικασία αγοράς. Το AR αναπτύσσεται για να βοηθήσει τους καταναλωτές να λάβουν μια απόφαση αγοράς. Ρίξε μια ματιά:

  Πώς να δημιουργήσετε μια γραμμή χρόνου στο Microsoft PowerPoint

Πιστώσεις εικόνας: Google Cloud

Με όλα αυτά, μπορείτε να δείτε το αυτοκίνητο σε 3D μέσω του smartphone σας στο δρόμο. Όχι μόνο αυτό, δίνει μια ζωντανή ματιά στο εσωτερικό της καμπίνας.

Φτάνοντας τη διαφορά στο AR, η Amazon άνοιξε ένα Salon! Ναι, το διάβασες σωστά. Amazon Salon, στο Λονδίνο, είναι σαν ένα κανονικό σαλόνι αλλά εκμεταλλεύεται την Επαυξημένη Πραγματικότητα. Μπείτε σε αυτό το κομμωτήριο και μπορείτε να δοκιμάσετε ουσιαστικά διαφορετικά χρώματα μαλλιών με AR προτού τελικά διαλέξετε το αγαπημένο σας πραγματικά.

Όχι μόνο αυτό, Η Amazon έχει επίσης συνεργαστεί με το BRIO XR. Ο στόχος είναι να γίνουν τα προϊόντα διαδραστικά και τρισδιάστατα. Τέλος, στοχεύουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγοραστών και στην ελαχιστοποίηση των αποδόσεων.

Κάνοντας AR με στυλ, το Facebook κυκλοφόρησε τα Έξυπνα Γυαλιά πρώτης γενιάς του με Ray-Ban. Αυτά τα γυαλιά μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο. Έχουν επίσης ενσωματωμένο μικρόφωνο και ηχεία. μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει και για κλήση. Μπορείς πιάσ’τους στα 299 USD το τεμάχιο.

Κρατώντας τους θαυμαστές της στο μυαλό τους, η Apple κρατά μυστικές τις εξελίξεις της εκτεταμένης πραγματικότητας (AR, VR και MR). Φημολογείται ότι θα ξεκινήσει Γυαλιά Apple στο εγγύς μέλλον.

Ας μεταβούμε στην ακόλουθη ενότητα για να εξετάσουμε μερικά από τα απίστευτα καυτά εργαλεία AR/MR.

Microsoft Mesh

Η πιο πρόσφατη ανάπτυξη Mixed Reality από τη Microsoft είναι Πλέγμα.

Η Microsoft λέει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το smartphone, τα ακουστικά VR, τους υπολογιστές σας για να συμμετάσχετε στο Mesh. Αλλά είναι το HoloLens που σας δίνει τη μέγιστη δημιουργικότητα μέσα στο Mesh.

Το Mesh συνδέει ανθρώπους από διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες. Με συσκευές που τροφοδοτούνται με Mesh, τις ενώνει σε έναν ολογραφικό κόσμο.

Αυτό δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στην εξ αποστάσεως συνεργασία.

Google AR

Αν και δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η Microsoft, η Google έχει αναπτύξει το AR στην Αναζήτηση, στους Χάρτες και στο Φακό.

Έτσι μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο google κάποια αποτελέσματα (ένας σκαντζόχοιρος σε αυτήν την περίπτωση) και οραματιστείτε ότι σε 3d. Ομοίως, οι Χάρτες Google έχουν ζωντανή προβολή σε περιορισμένες τοποθεσίες που προβάλλουν σημαντικές πληροφορίες για τον πραγματικό κόσμο. Επί του παρόντος, η Google είναι συνεχώς οδήγηση σε όλο τον κόσμοπροσθέτοντας στη ζωντανή προβολή δρόμου για περισσότερες τοποθεσίες.

  Χρησιμοποιήστε το Omnisend για να ενισχύσετε τις πωλήσεις με αυτοματισμό, SMS και μάρκετινγκ μέσω email

Επιπλέον, η Google διαθέτει Lens, που βοηθά στη χρήση της μηχανής αναζήτησής της απευθείας από την κάμερα. Αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σάρωση και τη μετάφραση κειμένου από εικόνες.

Συγκεκριμένα, το τηλέφωνό σας θα πρέπει να υποστηρίζει ARCore (Android) ή ARKit (iOS) για να ενεργοποιήσει το περιεχόμενο AR. Ελέγξτε τη λίστα των υποστηριζόμενων συσκευών εδώ.

CoSpaces Edu

CoSpaces χρησιμοποιεί AR/VR για να κάνει τη διδασκαλία συναρπαστική και ζωντανή. Μπορείτε να το εφαρμόσετε για να δημιουργήσετε σε 3D και να το αναπτύξετε αμέσως για να εκπαιδεύσουν και να ψυχαγωγήσουν οι μαθητές.

Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά σε αυτήν την εικονική έκθεση που δημιουργήθηκε με τα εργαλεία CoSpaces:

Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν διαδραστικές ιστορίες και να διεξάγουν πειράματα στον εικονικό κόσμο.

Έχουν ένα δωρεάν σχέδιο για να το δοκιμάσετε χωρίς κινδύνους.

Fectar

Παρόμοια με το CoSpaces, Fectar παρέχει σύνολα εργαλείων για την εύκολη δημιουργία εικονικού περιεχομένου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία παρουσιάσεων, μαθημάτων, τρισδιάστατων χώρων κ.λπ. Αλλά σε αντίθεση με την προηγούμενη πλατφόρμα, το Fectar έχει πολλά περισσότερα στο ραντάρ.

Η Fectar διαθέτει μια ειδική ενότητα για να επιδείξει διάφορες περιπτώσεις χρήσης των εργαλείων της. Εκτός από τους κλάδους που αναφέρονται στην παραπάνω εικόνα, καλύπτει Real-estate, Marketing κ.λπ.

Βουφόρια

Βουφόρια από την PTC εστιάζει στον βασικό κλάδο. Είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το AR προς όφελος των εργαζομένων πρώτης γραμμής, των πωλήσεων και της κατασκευής.

Έχουν διάφορες μελέτες περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα μεγάλα ονόματα όπως η Volvo, η Toyota που χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία της Vuforia AR προς όφελός τους.

Wikitude

Wikitude προσφέρει την Επαυξημένη Πραγματικότητα ως το κύριο και μοναδικό προϊόν τους. Εξειδικεύονται στην ανάπτυξη εφαρμογών AR. Έχουν μια ατελείωτη βιβλιοθήκη εφαρμογών για να δείξουν την αξία τους στη σφαίρα της επαυξημένης πραγματικότητας.

Η Wikitude έχει σχέδια τόσο εφάπαξ όσο και βασισμένα σε συνδρομές για να καλύψει όλους. Επιπλέον, επιτρέπουν μια δωρεάν δοκιμή 45 ημερών για να πάρετε μια γεύση από τις δυνατότητές τους AR.

Unity AR

Unity Technologies έχουν το MARS (Mixed and Augmented Reality Studio) για να βοηθήσουν τους προγραμματιστές, τους δημιουργούς και τους αφηγητές. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε διαδραστικές και έξυπνες εφαρμογές AR.

  Τι, Γιατί και Πώς το 2022

Το Unity διασφαλίζει ότι οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί με το MARS θα ανταποκρίνονται στο φυσικό χώρο και θα έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος.

Έχουν επίσης μια πλατφόρμα ανάπτυξης, το ίδρυμα AR. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αναπτύξετε εφαρμογές AR για πολλές πλατφόρμες (Android, iOS, Wearables κ.λπ.) με μία κίνηση.

Σουμεριανός του Αμαζονίου

Σουμερίων είναι ένα εργαλείο Amazon Web Services (AWS) για τη δημιουργία εφαρμογών AR και VR που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης στο Web.

Το Sumerian έχει έτοιμα προς χρήση πρότυπα για εσάς. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε βασικές σκηνές και ενέργειες χρησιμοποιώντας μια διεπαφή χρήστη με μεταφορά και απόθεση. Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βιβλιοθήκη των API δέσμης ενεργειών για πιο σύνθετες αλληλεπιδράσεις.

Οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί με Sumerian μπορούν να παραδοθούν σε iOS και Android χωρίς να απαιτείται εγγενής εφαρμογή.

Για να χρησιμοποιήσετε το Sumerian, χρειάζεστε συνδρομή στο AWS και ευτυχώς υπάρχει δωρεάν επίπεδο. Το δωρεάν πρόγραμμα λειτουργεί για 12 μήνες. Ωστόσο, με τη δοκιμή, μπορείτε να δημοσιεύσετε μόνο περιεχόμενο που περιορίζεται σε 50MB αποθηκευτικού χώρου, το οποίο η AWS λέει ότι ισοδυναμεί με 100 προβολές το μήνα.

Τα επί πληρωμή πακέτα του χρεώνονται με βάση τον αποθηκευτικό χώρο cloud που χρησιμοποιείτε και τις προβολές που λαμβάνετε κατά την παραγωγή και την επεξεργασία.

ZapWorks της Zappar

Παρόμοια με τη Wikitude, ZapWorks έχει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο που δείχνει την ανδρεία του. Δείτε αυτό το βίντεο του Zappar που δείχνει μερικές από τις περιπτώσεις χρήσης του:

Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να δημιουργήσετε, να μάθετε και να εκπαιδεύσετε στο AR.

Για τη δημιουργία, διαθέτουν ZapWorks Studio, ZapWorks Designer και μερικά καθολικά AR SDK για ανάπτυξη με διάφορα περιβάλλοντα.

Το ZapWorks Studio είναι ένα πλήρες προσαρμοσμένο εργαλείο ανάπτυξης AR. Αντίθετα, το ZapWorks Designer είναι ένα εργαλείο μεταφοράς και απόθεσης για γρήγορη δημιουργία εφαρμογών AR.

Το ZapWorks έχει ένα σχέδιο χομπίστας το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί δωρεάν χωρίς εμπορική χρήση.

Τελικές λέξεις 👨‍🏫

Η εκτεταμένη πραγματικότητα (ειδικά το AR) έχει ζωτικές εφαρμογές για κάθε κλάδο. Έχουν ήδη αμέτρητες περιπτώσεις χρήσης και ιστορίες επιτυχίας. Και θα επεκταθεί μόνο σε ποιότητα και εμβέλεια.

Θα πρέπει να δοκιμάσετε μερικές από τις προαναφερθείσες πλατφόρμες, καθώς οι περισσότερες είναι ακίνδυνες και έρχονται χωρίς δεσμεύσεις. Και πολύ πιθανό, θα προσθέσετε στις μαρτυρίες.

Αν θέλετε να μάθετε πώς να δημιουργείτε εφαρμογές AR, τότε ρίξτε μια ματιά σε αυτό λαμπρό διαδικτυακό μάθημα.