Επαλήθευση έναντι επικύρωσης στη δοκιμή λογισμικού: Γνωρίστε τα βασικά

Η επαλήθευση και η επικύρωση στη δοκιμή λογισμικού είναι οι διαδικασίες για τον έλεγχο του εάν ένα σύστημα λογισμικού εκπληρώνει το σκοπό του και πληροί τις προδιαγραφές που προορίζονται.

Αυτοί οι δύο όροι αναφέρονται επίσης ως έλεγχος ποιότητας λογισμικού που χρησιμοποιείται από δοκιμαστές λογισμικού στον κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού. Αν και τόσο μοιάζουν όσο και ακούγονται, διαφέρουν στην ανάλυσή τους.

Η επαλήθευση είναι η διαδικασία προσδιορισμού της ποιότητας του λογισμικού, ενώ η επικύρωση είναι ο έλεγχος των απαιτήσεων του πελάτη μέσω της λειτουργικότητας του λογισμικού. Η επικύρωση πραγματοποιείται αφού ολοκληρωθούν οι επαληθεύσεις στο τέλος του κύκλου ανάπτυξης.

Λοιπόν, υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από αυτούς τους όρους στον κόσμο των δοκιμών εφαρμογών. Έτσι, εάν η εργασία σας σχετίζεται με δοκιμές λογισμικού ή απλώς είστε περίεργοι για αυτό, πρέπει να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ αυτών των όρων στη δοκιμή λογισμικού.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω την επαλήθευση και την επικύρωση, τα οφέλη τους και πολλά άλλα. Αργότερα θα περιγράψω τις διαφορές μεταξύ αυτών των όρων σε έναν πίνακα.

Ορίστε!

Τι είναι η επαλήθευση;

Η επαλήθευση είναι μια απλή διαδικασία επαλήθευσης του λογισμικού στη διαδικασία ανάπτυξης. Περιλαμβάνει συναντήσεις, επιθεωρήσεις, περιηγήσεις, αναθεωρήσεις και πολλά άλλα προκειμένου να αξιολογηθούν σχέδια, κώδικες, έγγραφα, προδιαγραφές και απαιτήσεις.

Στον τεχνικό της όρο, ορίζεται ως η διαδικασία που περιλαμβάνει την αξιολόγηση της εφαρμογής για να διαπιστωθεί εάν πληροί τις απαιτήσεις και μπορεί να ικανοποιήσει τους πελάτες ή τους τελικούς χρήστες.

Έτσι, ο πρωταρχικός σκοπός της επαλήθευσης είναι η διασφάλιση της ποιότητας, της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού και άλλων εφαρμογών λογισμικού. Κατά την επαλήθευση, οι προδιαγραφές λειτουργούν ως εισροές για τη διαδικασία ανάπτυξης εφαρμογών. Ο κωδικός γράφεται με βάση τα έγγραφα που καθορίζουν λεπτομερώς τις προδιαγραφές.

Οι δοκιμαστές λογισμικού χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους επαλήθευσης ανάλογα με το εύρος και την πολυπλοκότητα της εφαρμογής. Μερικές φορές, χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα και παραγόμενους υπολογισμούς για να κάνουν προβλέψεις σχετικά με το λογισμικό και να επαληθεύσουν τη λογική πίσω από τον κώδικα.

Επιπλέον, η επαλήθευση ελέγχει εάν η ομάδα ανάπτυξης κατασκευάζει σωστά το προϊόν. Με άλλα λόγια, η επαλήθευση είναι μια διαδικασία που ξεκινά πριν από τη διαδικασία επικύρωσης και συνεχίζεται μέχρι να επικυρωθεί και να κυκλοφορήσει το λογισμικό.

Υπάρχουν τρία στάδια που εμπλέκονται στη διαδικασία επαλήθευσης. Αυτοί είναι:

  • Επαλήθευση απαιτήσεων: Είναι μια διαδικασία επαλήθευσης και επιβεβαίωσης ότι οι απαιτήσεις ή οι απαιτήσεις είναι πλήρεις, σωστές και ακριβείς. Πριν ξεκινήσει η εφαρμογή για σχεδιασμό, η ομάδα δοκιμών λογισμικού επαληθεύει τις απαιτήσεις του πελάτη ή της επιχείρησης για την πληρότητα και την ορθότητά τους.
  • Επαλήθευση σχεδίασης: Είναι μια διαδικασία ελέγχου εάν η εφαρμογή λογισμικού πληροί τις προδιαγραφές σχεδιασμού που αναφέρονται στο έγγραφο, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία. Εδώ, η ομάδα δοκιμών λογισμικού ελέγχει τα πρωτότυπα, τις διατάξεις, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τα λογικά μοντέλα βάσης δεδομένων και τους χάρτες πλοήγησης της εφαρμογής για να ικανοποιήσει τις στοχευμένες λειτουργικές και μη λειτουργικές απαιτήσεις.
  • Επαλήθευση κώδικα: Είναι μια διαδικασία ελέγχου του κώδικα για την ορθότητα, τη συνέπεια και την πληρότητά του. Σε αυτή τη διαδικασία, η ομάδα δοκιμών λογισμικού ελέγχει εάν τα τεχνουργήματα κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των διεπαφών χρήστη, των πηγαίων κωδίκων και των μοντέλων φυσικής βάσης δεδομένων, πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού.

Ας πάρουμε ένα πραγματικό παράδειγμα για να κατανοήσουμε αυτήν την έννοια.

Όταν προσλαμβάνετε έναν σχεδιαστή εσωτερικών χώρων για το σπίτι σας, πρέπει πρώτα να πείτε την απαίτησή σας. Σύμφωνα με αυτές τις απαιτήσεις, η ομάδα σχεδιαστών εσωτερικών χώρων αναπτύσσει ένα μοντέλο για να σας δείξει πώς φαίνεται. Η ίδια ομάδα ελέγχει επίσης τη σκοπιμότητα αυτού του σχεδιασμού και κάνει αλλαγές σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα σχόλια για να οριστικοποιήσει αυτό που είναι σωστό και ικανοποιεί επίσης τη ζήτηση του ιδιοκτήτη.

  Πώς να ελέγξετε εάν κάποιος διαβάζει το email σας

Εδώ, το μοντέλο του σπιτιού είναι ο κώδικας, οι ομάδες εσωτερικού σχεδιασμού είναι οι προγραμματιστές και οι δοκιμαστές και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ο πελάτης.

Τι είναι η επικύρωση;

Η επικύρωση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του λογισμικού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιχείρησης ή των πελατών κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού. Αξιολογεί την τελική εφαρμογή για να ελέγξει εάν η εφαρμογή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των πελατών.

Είναι γνωστός ως ο δυναμικός μηχανισμός επικύρωσης του πραγματικού έργου μαζί με τη δοκιμή. Η επικύρωση εστιάζει στην έξοδο. δεν έχει να κάνει με εσωτερικές διαδικασίες. Είναι μια εφάπαξ διαδικασία που ξεκινά μόνο μετά τη διαδικασία επαλήθευσης.

Οι ομάδες λογισμικού χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους επικύρωσης, όπως δοκιμή μαύρου κουτιού (λειτουργική δοκιμή) και δοκιμή λευκού κουτιού (μη λειτουργική δοκιμή ή δοκιμή σχεδιασμού/αρχιτεκτονικής).

  • Η δοκιμή λευκού κουτιού βοηθά στην επικύρωση της εφαρμογής μέσω προκαθορισμένων σειρών εισαγωγών δεδομένων. Έτσι, οι δοκιμαστές συγκρίνουν την έξοδο των τιμών της εφαρμογής λογισμικού με τις τιμές δεδομένων εισόδου για να ελέγξουν εάν το λογισμικό παράγει παρόμοια έξοδο όπως αναμένεται.
  • Στη δοκιμή μαύρου κουτιού, υπάρχουν τρεις σημαντικές μεταβλητές – τιμές εισόδου, αναμενόμενες τιμές εξόδου και τιμές εξόδου.

Εν ολίγοις, η λειτουργική δοκιμή ή η δοκιμή μαύρου κουτιού περιλαμβάνει δοκιμή ενοποίησης, δοκιμή συστήματος και δοκιμή μονάδας, ενώ η μη λειτουργική δοκιμή ή η δοκιμή λευκού κουτιού περιλαμβάνει δοκιμή αποδοχής από τον χρήστη.

Η επικύρωση διασφαλίζει ότι έχετε αναπτύξει σωστά το προϊόν λογισμικού ελέγχοντας το περιεχόμενο του λογισμικού σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πελάτη.

Οι διαδικασίες επικύρωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα:

  • Ανασκόπηση σχεδίασης: Η ομάδα δοκιμών λογισμικού περιγράφει τις απαιτήσεις των πελατών. Αργότερα, δημιουργούν ένα σχέδιο δοκιμών για να επιβεβαιώσουν κάθε στοιχείο στο λογισμικό πριν ξεκινήσουν την παραγωγή. Οι ομάδες ανάπτυξης θα λάβουν έγκριση σχετικά με την ετοιμότητα του προϊόντος.
  • Ανασκόπηση εγκατάστασης: Η ομάδα δοκιμών λογισμικού επιχειρεί την εγκατάσταση της εφαρμογής λογισμικού σύμφωνα με το σχέδιο δοκιμών. Ο σκοπός είναι να βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία εγκατάστασης και το βασικό υλικό του συστήματος συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές. Επιπλέον, οι δοκιμαστές επιβεβαιώνουν την κατάσταση των λειτουργιών του λογισμικού.
  • Λειτουργικός έλεγχος: Οι υπεύθυνοι δοκιμών λογισμικού τοποθετούν την εφαρμογή σε διαφορετικά σενάρια δοκιμών για να ελέγξουν την πληρότητά της. Ο στόχος είναι να επανεξεταστούν όλες οι λειτουργίες ή η λειτουργικότητα για να προσδιοριστεί εάν το λογισμικό λειτουργεί όπως έχει ζητήσει ο πελάτης.
  • Ανασκόπηση απόδοσης: Δείχνει ότι η εφαρμογή λογισμικού μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες σε πραγματικές συνθήκες. Οι πελάτες μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν δοκιμές beta για να αποκτήσουν μια αίσθηση και να γνωρίζουν εάν έχει αναπτυχθεί σωστά. Ένα εξωτερικό σύνολο προβολών εντοπίζει ελαττώματα και σφάλματα που μπορεί να είχαν χάσει η αναπτυγμένη ομάδα.
  • Έλεγχος ετοιμότητας παραγωγής: Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι αξιολογήσεις, ολοκληρώνεται η διαδικασία επικύρωσης και το προϊόν μεταφέρεται σε ετοιμότητα παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα μπορεί να προχωρήσει με την κυκλοφορία της εφαρμογής στο περιβάλλον παραγωγής.

Επιπλέον, εάν ανακαλυφθούν ελαττώματα και σφάλματα μετά την κυκλοφορία, η ομάδα ανάπτυξης λογισμικού μπορεί να εκδώσει νέες ενημερώσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ας πάρουμε το προηγούμενο παράδειγμα και ας καταλάβουμε τι είναι η επικύρωση.

Για την ομάδα που εργάζεται σε ένα έργο εσωτερικής διακόσμησης, η επαλήθευση θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το τελικό αποτέλεσμα της πλήρους εσωτερικής διακόσμησης του σπιτιού σας. Όμως, η επικύρωση είναι το επόμενο βήμα που μπορεί να ελεγχθεί με την αίσθηση και την ανάλυση αυτού του σχεδίου. Η επικύρωση έρχεται όταν βρείτε το σπίτι σας όπως είδατε στο σχέδιο.

Ένα άλλο παράδειγμα υποτίθεται ότι θέλετε να έχετε τηγανίτες από ένα συγκεκριμένο καφέ. Για να επιβεβαιώσετε ότι η τηγανίτα είναι η ίδια τηγανίτα που παραγγείλατε, πρέπει να τη δοκιμάσετε.

Επαλήθευση έναντι επικύρωσης: Οφέλη

Οφέλη της επαλήθευσης

Ας συζητήσουμε μερικά πλεονεκτήματα της δοκιμής επαλήθευσης:

  • Η συχνή και έγκαιρη επαλήθευση μειώνει τον κίνδυνο αποτυχίας λογισμικού και βοηθά στην ελαχιστοποίηση των ελαττωμάτων και των σφαλμάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν αργότερα.
  • Οι ενδιαφερόμενοι, οι διαχειριστές προϊόντων και οι προγραμματιστές λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή λογισμικού επαληθεύοντας τους κωδικούς σε κάθε στάδιο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προβλέψουν την απόδοση του λογισμικού στα επόμενα στάδια.
  • Η επαλήθευση του λογισμικού βοηθά να διατηρείτε το λογισμικό σας ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των πελατών σε κάθε στάδιο της φάσης ανάπτυξης. Αυτό βοηθά τους προγραμματιστές να κάνουν λιγότερη περιττή εργασία καθώς η ανάπτυξη συνεχίζεται.
  • Δεδομένου ότι όλα τα σφάλματα δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως, η επαλήθευση βοηθά τους QA να εκτιμήσουν τα ζητήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν αργότερα, ώστε να μπορούν να προετοιμάσουν ένα έγγραφο για να χειριστούν αμέσως αυτά τα σφάλματα τη στιγμή που χρειάζεται.
  • Μειώνει το κόστος επανεκτύπωσης και αποστολής.
  • Στην επαλήθευση, η πιθανότητα αστοχιών του συστήματος μετά τη φάση ανάπτυξης είναι μικρότερη.
  Οι 10 καλύτερες αυθεντικές stand-up κωμωδίες του Netflix (Ιούνιος 2020)

Οφέλη από την επικύρωση

Όλες οι δοκιμές επικύρωσης εκτελούνται για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα λειτουργεί όπως αναμένεται εκτελώντας τις λειτουργίες του και παρακολουθώντας ποσοτικά και απτά αποτελέσματα.

Ας συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα της επικύρωσης στη δοκιμή λογισμικού.

  • Τυχόν ελαττώματα ή σφάλματα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των σταδίων επαλήθευσης μπορούν εύκολα να εντοπιστούν κατά την εκτέλεση όλων των δοκιμών επικύρωσης.
  • Εάν οι προδιαγραφές είναι ανεπαρκείς ή δεν είναι σωστές από την αρχή, η επικύρωση αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητά τους. Αυτό θα αποτρέψει την κακή εφαρμογή λογισμικού από το να βγει στην αγορά.
  • Οι δοκιμές επικύρωσης επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή λογισμικού ταιριάζει και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις, τις προσδοκίες και τις προτιμήσεις της επιχείρησης ή των πελατών υπό διάφορες συνθήκες, όπως χαμηλή μπαταρία, αργή συνδεσιμότητα και άλλα.
  • Αυτές οι δοκιμές επιτρέπουν στο λογισμικό να λειτουργεί σε διάφορους συνδυασμούς προγράμματος περιήγησης-συσκευής-λειτουργικού λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η επικύρωση πιστοποιεί το λογισμικό για συμβατότητα μεταξύ προγραμμάτων περιήγησης.
  • Η επικύρωση συμβάλλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας της εφαρμογής λογισμικού.

Επαλήθευση έναντι επικύρωσης: Πότε να τα χρησιμοποιήσετε;

Πότε να χρησιμοποιήσετε τη δοκιμή επαλήθευσης;

Οι δοκιμές επαλήθευσης εκτελούνται σε κάθε στάδιο του κύκλου ανάπτυξης πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε δυνατότητας.

Για παράδειγμα, προσθέστε ένα κουμπί με την ένδειξη “Προσθήκη στη λίστα επιθυμιών” στον ιστότοπό σας. Πριν ξεκινήσουν με τη δημιουργία του κουμπιού, οι δοκιμές επαλήθευσης εξετάζουν τις απαιτήσεις που έχουν προηγουμένως αποφασιστεί στις φάσεις του καταιγισμού ιδεών και του ιδεασμού.

Ας πούμε, στην τεκμηρίωση αναφέρεται ότι το κουμπί πρέπει να είναι μπλε με τα γράμματα γραμμένα σε ματζέντα και να μην είναι μεγαλύτερο από 15mm X 10mm. Επίσης, το κουμπί θα πρέπει να είναι συνεχώς ορατό στο κάτω μέρος κάθε σελίδας προϊόντος του ιστότοπου.

Κάτω από κάθε προϊόν στη σελίδα θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα άλλο κουμπί της ίδιας λειτουργίας. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, πρέπει να επανεξεταστούν οι απαιτήσεις και ο πίνακας σχεδιασμού και να αναγραφούν οι απαραίτητες προδιαγραφές.

Εν ολίγοις, η δοκιμή επαλήθευσης χρησιμοποιείται πριν και κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης της εφαρμογής λογισμικού.

Πότε να χρησιμοποιήσετε τη δοκιμή επικύρωσης;

Η διαδικασία επικύρωσης εκτελείται αφού ολοκληρωθεί κάθε βήμα ή χαρακτηριστικό στον κύκλο ανάπτυξης. Για παράδειγμα, οι δοκιμές μονάδων εκτελούνται μετά τη δημιουργία κάθε μονάδας κώδικα. Ομοίως, οι δοκιμές ολοκλήρωσης εκτελούνται μετά την ολοκλήρωση διαφορετικών ενοτήτων μεμονωμένα και έτοιμα για συνδυασμό.

Η δοκιμή μεταξύ προγραμμάτων περιήγησης, μια μορφή δοκιμής επικύρωσης, είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην επικύρωση. Οι ομάδες QA πρέπει να ελέγχουν ότι κάθε χαρακτηριστικό, στοιχείο σχεδίασης και λειτουργία εμφανίζεται όπως αναμένεται σε διαφορετικούς συνδυασμούς προγράμματος περιήγησης-συσκευής-λειτουργικού λειτουργικού συστήματος. Για παράδειγμα, τα QA πρέπει να ελέγχουν εάν το κουμπί “Προσθήκη στο καλάθι” εμφανίζεται σε κάθε πρόγραμμα περιήγησης και λειτουργεί σωστά σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης συσκευής.

Οι ελεγκτές λογισμικού εργάζονται στο προϊόν για να διασφαλίσουν ότι η έξοδος του λογισμικού είναι σωστή χρησιμοποιώντας μεθόδους επικύρωσης, όπως δοκιμή λευκού κουτιού (που υπερβαίνει τον εσωτερικό κώδικα εφαρμογής) και δοκιμή μαύρου κουτιού (ή δοκιμή συμπεριφοράς, η οποία αναζητά μόνο εξωτερικές λειτουργίες των εφαρμογών) .

  8 Ανταγωνιστές του ServiceNow που πρέπει να δοκιμάσετε για μικρές έως μεγάλες επιχειρήσεις

Τώρα, ας συζητήσουμε τις κύριες διαφορές μεταξύ επαλήθευσης και επικύρωσης.

Επαλήθευση έναντι επικύρωσης στη δοκιμή λογισμικού: Διαφορές

Επαλήθευση: Αναπτύσσουμε σωστά το προϊόν;

Επικύρωση: Αναπτύσσουμε το σωστό προϊόν που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του πελάτη;

Η επαλήθευση και η επικύρωση αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της ανάπτυξης λογισμικού. Χωρίς την κατάλληλη επαλήθευση και επικύρωση, μια ομάδα λογισμικού δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα ποιοτικό προϊόν. Αυτοί οι όροι βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων αποτυχίας του προϊόντος και βελτιώνουν την αξιοπιστία της εφαρμογής λογισμικού.

Και οι δύο έχουν διαφορετικές χρήσεις σε διαφορετικές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και διαχείρισης έργων. Για παράδειγμα, και τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα στη μεθοδολογία ευέλικτης ανάπτυξης, καθώς υπάρχει ανάγκη και για τα δύο σε συνεχείς επιχειρηματικές διαδικασίες.

Ακολουθούν οι βασικές διαφορές μεταξύ επαλήθευσης και επικύρωσης στον παρακάτω πίνακα:

Επικύρωση επαλήθευσης Στη δοκιμή επαλήθευσης, οι δραστηριότητες που εμπλέκονται είναι η επαλήθευση απαιτήσεων, η επαλήθευση κώδικα και η επαλήθευση σχεδιασμού. Η δοκιμή επικύρωσης περιλαμβάνει δοκιμή συστήματος, δοκιμή λειτουργικότητας, δοκιμή ασφάλειας, δοκιμή απόδοσης, δοκιμή χρηστικότητας κ.λπ. Δεν περιλαμβάνει εκτέλεση κώδικα. Απαιτεί εκτέλεση κώδικα για να ελέγξετε τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα του λογισμικού. Κατά τη διεξαγωγή δοκιμών επαλήθευσης, πρέπει να απαντήσετε σε αυτό – “αναπτύσσετε το σωστό προϊόν;”. Κατά τη διεξαγωγή δοκιμών επικύρωσης, πρέπει να απαντήσετε σε αυτό – “είναι σωστό το προϊόν που έχει αναπτυχθεί και πληροί Απαιτήσεις πελατών;».Είναι μια στατική πρακτική εξέτασης σχεδίου, κώδικα, εγγράφων και προγραμμάτων. Είναι ο δυναμικός μηχανισμός δοκιμής και επικύρωσης του πραγματικού προϊόντος. Είναι ένας ανθρώπινος έλεγχος αρχείων και εγγράφων. Είναι ένας υπολογιστής -βασισμένη εκτέλεση του προγράμματος. Η επαλήθευση είναι μια άσκηση χαμηλού επιπέδου που προηγείται της επικύρωσης. Η επικύρωση είναι μια άσκηση υψηλού επιπέδου που εντοπίζει τα σφάλματα που χάνονται κατά την επαλήθευση. Ο στόχος είναι η αρχιτεκτονική λογισμικού ή εφαρμογών, προδιαγραφές απαιτήσεων, πλήρης σχεδίαση, σχεδιασμός βάσης δεδομένων και σχεδιασμός υψηλού επιπέδου. Ο στόχος είναι το πραγματικό προϊόν που περιλαμβάνει μια μονάδα, μια ενότητα, ένα αποτελεσματικό τελικό προϊόν και συνδυασμένες ενότητες. Γίνεται από την ομάδα Διασφάλισης Ποιότητας για να ελεγχθεί ότι το λογισμικό έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές σχεδιασμού που ορίζονται στο έγγραφο. Η επικύρωση πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του σταδίου επαλήθευσης, με τη συμμετοχή της ομάδας δοκιμών. Επιθεωρήσεις, επιθεωρήσεις, έλεγχος γραφείου και ενδείξεις είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην επαλήθευση. Η δοκιμή μαύρου κουτιού και η δοκιμή λευκού κουτιού είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην επικύρωση. Μειώνει ελαττώματα ή σφάλματα στο αρχικό στάδιο. Εντοπίζει σφάλματα που χάνονται κατά τη φάση της επαλήθευσης. Αυτή η δοκιμή θα σας βοηθήσει να προβλέψετε εάν οι είσοδοι ακολουθούν τις εξόδους. Αυτή η δοκιμή μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε εάν οι χρήστες θα αποδεχτούν το τελικό προϊόν.

Επαλήθευση και επικύρωση (V&V) σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου ανάπτυξης λογισμικού

Η επαλήθευση και η επικύρωση εκτελούνται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης. Ας ρίξουμε μια ματιά:

  • Η φάση του σχεδιασμού περιλαμβάνει την επαλήθευση της σύμβασης, την αξιολόγηση του εγγράφου ιδέας και την εκτέλεση ανάλυσης κινδύνου.
  • Η φάση απαίτησης περιλαμβάνει αξιολόγηση των απαιτήσεων και διεπαφών λογισμικού και δημιουργία σχεδίου αποδοχής και δοκιμής συστημάτων.
  • Η φάση σχεδιασμού περιλαμβάνει την αξιολόγηση του σχεδιασμού λογισμικού και των διεπαφών και τη δημιουργία του σχεδίου ενοποίησης, του σχεδιασμού δοκιμής και του σχεδίου δοκιμής εξαρτημάτων.
  • Η φάση υλοποίησης περιλαμβάνει την αξιολόγηση του πηγαίου κώδικα και των εγγράφων, τη δημιουργία δοκιμαστικών περιπτώσεων και διαδικασιών και την εκτέλεση περιπτώσεων δοκιμής στοιχείων.
  • Η δοκιμαστική φάση περιλαμβάνει την εκτέλεση υποθέσεων δοκιμής συστήματος και αποδοχής, ενημέρωση μετρήσεων ιχνηλασιμότητας και ανάλυση κινδύνου.
  • Η φάση εγκατάστασης και ολοκλήρωσης αγοράς περιλαμβάνει έλεγχο διαμόρφωσης και εγκατάστασης, τελική δοκιμή εγκατάστασης και δημιουργία τελικής αναφοράς δοκιμής.
  • Η φάση λειτουργίας περιλαμβάνει την αξιολόγηση νέων περιορισμών και την αξιολόγηση της προτεινόμενης αλλαγής.
  • Η φάση συντήρησης περιλαμβάνει αξιολόγηση των ανωμαλιών, αξιολόγηση χαρακτηριστικών μετάβασης και επανάληψης δοκιμής, προτεινόμενες αλλαγές και επικύρωση των προβλημάτων παραγωγής.

συμπέρασμα

Οι διαδικασίες επαλήθευσης και επικύρωσης είναι βασικές πτυχές της ανάπτυξης λογισμικού. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν η εφαρμογή λογισμικού έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις καθορισμένες απαιτήσεις, συμμορφώνεται με τις επιχειρηματικές ανάγκες και μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πελατών.

Και οι δύο διαδικασίες μπορεί να φαίνονται παρόμοιες, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο εφαρμογής τους κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τα καλύτερα εργαλεία ανάπτυξης και δοκιμών API.