Εξηγείται σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Ορισμένες βιομηχανικές και επιχειρηματικές διεργασίες είναι τόσο κρίσιμες που η βάση στο cloud computing θα επιβραδύνει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα ολόκληρου του συστήματος. Εδώ, ο υπολογισμός ομίχλης έρχεται να σας σώσει.

Ο τεχνολογικός χώρος αλλάζει ραγδαία και η νέα τεχνολογία πληροφορικής κυριαρχεί στην αγορά. Σύμφωνα με το Gartner Hype Cycle 2022, επί του παρόντος, πολλές τεχνολογίες υπολογισμού και αποθήκευσης δημιουργούν τεράστια διαφημιστική εκστρατεία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, η υπολογιστική αποθήκευση, οι πλατφόρμες cloud βιομηχανίας, η αρχιτεκτονική πλέγματος κυβερνοασφάλειας κ.λπ., είναι μερικά. Στη λειτουργία Industry cloud, μια αναδυόμενη τεχνολογία είναι το Fog computing. Δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ των υπολογιστών αιχμής με απίστευτη ταχύτητα και του υπολογιστικού νέφους μέσης ταχύτητας.

Εάν η επιχείρησή σας ασχολείται με υπερκρίσιμες εργασίες που πρέπει να εκτελούνται γρήγορα με υψηλή ασφάλεια, τότε επιλέγετε το edge computing. Τι γίνεται όμως αν το υλικό υπολογιστών αιχμής δεν μπορεί να επεξεργαστεί τον όγκο των δεδομένων που παράγουν οι μηχανές επί τόπου; Χρησιμοποιείτε δικτύωση ομίχλης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τον υπολογισμό ομίχλης από το βασικό επίπεδο, μαζί με μερικούς πόρους περαιτέρω εκμάθησης υψηλής ποιότητας για να κατακτήσετε τον υπολογισμό ομίχλης σε μια επιχείρηση ή επαγγελματική ικανότητα.

Τι είναι ο Υπολογισμός Ομίχλης;

Ο υπολογισμός ομίχλης είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστικής υποδομής ή διεργασιών συσπείρωσης δεδομένων στο οποίο οι υπολογιστικοί πόροι βρίσκονται μεταξύ της συσκευής ή της πηγής δεδομένων και οποιουδήποτε κεντρικού κέντρου δεδομένων ή υποδομής υπολογιστικού νέφους τρίτων.

Η Cisco επινόησε τον όρο fog computing το 2012 για να ορίσει μια εναλλακτική λύση στο cloud computing που θα παραμείνει πιο κοντά σε μηχανές ή εφαρμογές όπου η ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή η διαδικασία μπορεί να επιβραδυνθεί ή να αποτύχει.

Αργότερα το 2015, κορυφαίοι προγραμματιστές υλικού και λογισμικού όπως η Intel, η Microsoft, η Dell Technologies, η ARM Holdings και η Cisco Systems ίδρυσαν την Κοινοπραξία OpenFog για να προωθήσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας υπολογιστών ομίχλης.

Επί του παρόντος, το fog computing είναι ένα δημοφιλές όνομα σε βιομηχανικές θέσεις όπου η επεξεργασία δεδομένων υψηλής ταχύτητας πρέπει να γίνεται στην άκρη του δικτύου cloud. Έχει μερικά συνώνυμα, όπως αναφέρονται εδώ:

  • Δικτύωση ομίχλης
  • Ομίχλη

Η δικτύωση ομίχλης είναι μια γέφυρα μεταξύ του υπολογιστικού αιχμής και του υπολογιστικού νέφους. Για εξοικονόμηση κόστους εύρους ζώνης και αύξηση της ταχύτητας επεξεργασίας, οι διαδικασίες παραγωγής με δυνατότητα IoT, ο οικιακός αυτοματισμός, τα συστήματα ασφαλείας κ.λπ., μπορούν να αναπτύξουν ένα πρόσθετο επίπεδο υπολογιστικής ισχύος που ονομάζεται ομίχλη.

Αυτό το υπολογιστικό επίπεδο θα έχει εφαρμογές αποθήκευσης, ικανότητας επεξεργασίας και αναλυτικών στοιχείων. Ανάλογα με ένα προδιαμορφωμένο σύνολο οδηγιών, τα δεδομένα θα μεταφερθούν απευθείας σε μια υποδομή υπολογιστών ομίχλης πιο κοντά στη συσκευή IoT ή στους αισθητήρες που συλλέγουν δεδομένα από το λειτουργικό περιβάλλον.

Είναι το ίδιο μέρος όπου διατηρείτε το υπολογιστικό σας σύστημα αιχμής. Έτσι, μπορείτε να θεωρήσετε τον υπολογισμό ακμών και ομίχλης ως πιο κοντά ο ένας στον άλλον και το υπολογιστικό νέφος παραμένει πολύ πιο μακριά.

  Κορυφαία 5 Κατανεμημένα Εργαλεία Ανίχνευσης

Εάν το edge computing δεν μπορεί να επεξεργαστεί δεδομένα, τα δεδομένα που συλλέγονται πηγαίνουν σε ένα σύστημα δικτύωσης ομίχλης. Είτε θα επεξεργαστεί τα δεδομένα και θα δώσει οδηγίες στα συστήματα IoT με ορισμένες αποφάσεις. Αργότερα, θα αποθηκεύσει τα επεξεργασμένα δεδομένα στο cloud για σκοπούς αρχειοθέτησης.

Πώς λειτουργεί ο Υπολογισμός Ομίχλης;

Ένα πλαίσιο δικτύωσης ομίχλης αποτελείται από διάφορα στοιχεία υλικού και λειτουργίες λογισμικού ανάλογα με τη βιομηχανική του εφαρμογή.

Συχνά περιλαμβάνει υπολογιστικές πύλες που συλλέγουν δεδομένα από επιτόπιες έξυπνες μηχανές και πηγές δεδομένων. Επίσης, ένα δίκτυο ομίχλης μπορεί να δέχεται δεδομένα από διάφορα τελικά σημεία συλλογής, όπως διακόπτες και δρομολογητές που συνδέουν ψηφιακά στοιχεία μέσα σε ένα δίκτυο.

Η αρχή λειτουργίας ενός συστήματος υπολογισμού ομίχλης σημαίνει κυρίως μεταφορά δεδομένων από και προς συσκευές IoT ή αισθητήρες σε περιβάλλον IoT. Δείτε πώς γίνεται η μεταφορά δεδομένων κατά την ομίχλη:

  • Ένας ελεγκτής αυτοματισμού παρακολουθεί τα σήματα ανάγνωσης από δικτυωμένες συσκευές IoT, αισθητήρες και άλλα έξυπνα μηχανήματα.
  • Ο ελεγκτής αυτοματισμού εκτελεί μια προγραμματισμένη εφαρμογή ή αλγόριθμο που, με τη σειρά του, αυτοματοποιεί τον εξοπλισμό IoT.
  • Αυτό το προρυθμισμένο πρόγραμμα χρησιμοποιεί έναν τυπικό διακομιστή OPC Foundation για τη μεταφορά δεδομένων στην επόμενη συσκευή στον αγωγό δικτύωσης ομίχλης. Το OPC Foundation είναι αλλιώς γνωστό ως Object Linking and Embedding for Process Control (OLEPC) ή Open Platform Communications (OPC).
  • Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλες πύλες.
  • Ένα μηχάνημα μετατρέπει αυτά τα δεδομένα σε ένα πρωτόκολλο δεδομένων που κατανοούν διάφορα πρότυπα επικοινωνιών στο Διαδίκτυο, όπως το HTTPS ή το MQTT (MQ Telemetry Transport).
  • Τώρα, το διαδίκτυο ή το δίκτυο ενδοδικτύου μπορεί εύκολα να στείλει τα δεδομένα που έχουν μετατραπεί σε έναν ή περισσότερους κόμβους ομίχλης στην άκρη του νέφους για ανάλυση.
  • Οι κόμβοι ομίχλης θα καθοδηγήσουν αμέσως τις συνδεδεμένες συσκευές IoT για το τι πρέπει να κάνουν αναλύοντας το περιβαλλοντικό σήμα.
  • Αργότερα, ο κόμβος ομίχλης αποθηκεύει τα δεδομένα σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή cloud για σκοπούς ελέγχου, ανάλυσης και αρχειοθέτησης.

Τώρα, ας καταλάβουμε τη σύντομη διαφορά μεταξύ ομίχλης και υπολογισμού άκρων.

Υπολογισμός ομίχλης Vs. Edge Computing

Η κύρια διαφορά μεταξύ δικτύωσης ακμών και ομίχλης είναι η θέση της υπολογιστικής ισχύος.

Στο Edge computing, η υπολογιστική δύναμη και η ισχύς λήψης αποφάσεων θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη συσκευή IoT. Για παράδειγμα, έξυπνες κάμερες ασφαλείας με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου που είναι συνδεδεμένες σε τοπικό δίκτυο (LAN) καθώς και σε χώρο αποθήκευσης cloud.

Μερικές φορές, πολλές μικρότερες συσκευές IoT, όπως ενεργοποιητές, αισθητήρες θερμοκρασίας, αισθητήρες ρευστού, αισθητήρες κίνησης κ.λπ., συνδεδεμένοι σε έναν κόμβο υπολογιστών άκρων είναι επίσης πιθανή αρχιτεκτονική για ένα δίκτυο υπολογιστών αιχμής.

Αντίθετα, ο υπολογισμός ομίχλης τοποθετεί τη νοημοσύνη ή την υπολογιστική ισχύ στο LAN χρησιμοποιώντας έναν κόμβο ομίχλης ή έναν κόμβο ομίχλης. Ο κόμβος συλλέγει σήματα πραγματικού κόσμου από συσκευές IoT και επεξεργάζεται και στη συνέχεια δίνει οδηγίες στα συνδεδεμένα, έξυπνα μηχανήματα για το τι πρέπει να κάνουν. Ο κόμβος ομίχλης είναι επίσης υπεύθυνος για την αποστολή δεδομένων στον κεντρικό διακομιστή cloud για εις βάθος ανάλυση, κάτι που δεν είναι κρίσιμο για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στο IoT θεωρούν ότι η ομίχλη είναι απλώς το πρότυπο Cisco για τον υπολογισμό αιχμής.

Υπολογισμός ομίχλης Vs. Cloud Computing

Τώρα που μπορεί να πιστεύετε ότι η ομίχλη και ο υπολογιστικός νέφος μοιάζουν πολύ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ του υπολογισμού ομίχλης και του υπολογιστικού νέφους.

  Σάρωση και μετατροπή εικόνων σε κείμενο

Το cloud computing δημιουργεί έναν κεντρικό κόμβο για όλες τις υπολογιστικές ανάγκες και τις ανάγκες αποθήκευσης. Κάνει ένα δίκτυο μη έξυπνο. Αντίθετα? Η δικτύωση ομίχλης φέρνει τη νοημοσύνη στην άκρη ενός δικτύου που είναι επίσης συνδεδεμένο με ένα σύννεφο.

Αυτή η ευφυΐα αιχμής μειώνει το φόρτο στο cloud computing και στους πόρους του Διαδικτύου.

Συστατικά του Υπολογισμού Ομίχλης

Διαφορετικές εταιρείες IoT χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργήσουν ένα σύστημα δικτύωσης ομίχλης. Ως εκ τούτου, θα μπορούσατε να βρείτε πολλαπλές αρχιτεκτονικές στο οικοσύστημα δικτύωσης ομίχλης. Ωστόσο, τα ακόλουθα είναι τα κοινά στοιχεία σε οποιαδήποτε τυπική αρχιτεκτονική ομίχλης:

#1. Εικονικοί και Φυσικοί Κόμβοι

Αυτές είναι απλώς συσκευές τελικού χρήστη όπως κινητά τηλέφωνα, διάφοροι αισθητήρες σε μια γραμμή παραγωγής, έξυπνα ηχεία, έξυπνα φώτα και πολλά άλλα που παράγουν δεδομένα και εκτελούν οδηγίες.

#2. Συσκευές ομίχλης ή κόμβοι

Αυτοί είναι γενικά διακομιστές ομίχλης, πύλες ομίχλης και συσκευές ομίχλης. Οι συσκευές ομίχλης αποθηκεύουν δεδομένα, ενώ μια πύλη ομίχλης αναλύει δεδομένα από πολλές συσκευές ομίχλης. Τέλος, οι πύλες ομίχλης φροντίζουν για τη δρομολόγηση και την επαναδρομολόγηση δεδομένων.

#3. Υπηρεσίες Παρακολούθησης

Αυτά τα API διασφαλίζουν ότι οι κόμβοι ομίχλης και οι συσκευές IoT δεν έχουν σταματήσει και επικοινωνούν πάντα.

#4. Προγράμματα Επεξεργασίας Δεδομένων

Αυτά τα προγράμματα εκτελούνται σε διακομιστή ομίχλης για φιλτράρισμα, επεξεργασία, καθαρισμό, ανακατασκευή και, τέλος, αποθήκευση δεδομένων στο cloud.

#5. Συστήματα Διαχείρισης Πόρων

Λειτουργεί ως μονάδα εξισορρόπησης φορτίου και επιβλέπει τη χρήση όλων των κόμβων ομίχλης.

#6. Εφαρμογές και εργαλεία ασφαλείας

Η κρυπτογράφηση δεδομένων κατά τη μεταφορά και την ηρεμία είναι πάντα απαραίτητη για τη διασφάλιση ασφαλούς υπολογισμού ομίχλης. Αυτά τα στοιχεία εξασφαλίζουν ισχυρή κρυπτογράφηση ψηφιακών δεδομένων.

#7. GUI, λογισμικό και εφαρμογές

Πρόκειται για εφαρμογές και εργαλεία που χρησιμοποιούν ανθρώπινοι χρήστες ή χειριστές εγκαταστάσεων για να ελέγχουν ολόκληρο το σύστημα.

Γιατί και πότε χρειάζεστε Υπολογιστική Ομίχλη;

Ο υπολογισμός ομίχλης δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που βασίζονται στο IoT να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους. Δεν μπορούσαν να βασιστούν στο cloud computing, επειδή όταν δείτε μια αύξηση στην κίνηση ή τον χρήστη, το cloud computing μπορεί απλώς να αποτύχει.

Το cloud computing είναι μια καλή πηγή υπολογιστικής ισχύος χαμηλού κόστους, πλατφόρμας προγραμματισμού και μαζικής αποθήκευσης. Ωστόσο, δεν μπορείτε να βασίζεστε μόνο στο cloud ή στην εικονικοποίηση όταν πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν υπερκρίσιμο επίπεδο ακρίβειας και ταχύτητας.

Όταν μιλάμε για σχεδόν μηδενική καθυστέρηση σε ένα εργοστάσιο ή μια έξυπνη πόλη που βασίζεται σε σύστημα IoT, πρέπει να ρυθμίσετε ένα ή περισσότερα συστήματα δικτύωσης ομίχλης ανάλογα με το μέγεθος του περιβάλλοντος IoT.

Μερικοί άλλοι αξιοσημείωτοι λόγοι για την εφαρμογή ομίχλης είναι:

  • Τα συστήματα IoT σας συλλέγουν πάρα πολλά δεδομένα και δεν χρειάζεστε όλα αυτά τα δεδομένα. Ως εκ τούτου, η ομίχλη μπορεί να σας βοηθήσει με το φιλτράρισμα δεδομένων.
  • Ο δικτυωμένος εξοπλισμός IIoT πρέπει να αντιδράσει μέσα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου από τον εντοπισμό μιας ανωμαλίας. Τέτοια ταχύτητα μπορεί να συμβεί μόνο με υπολογιστές ακμών ή ομίχλης.

Στη συνέχεια, ας εξερευνήσουμε τα οφέλη του υπολογισμού ομίχλης.

Πλεονεκτήματα του Υπολογισμού Ομίχλης

Βρείτε παρακάτω τις δυνατότητες της δικτύωσης ομίχλης σε έξυπνες πόλεις, οικιακούς και βιομηχανικούς αυτοματισμούς:

Ελαχιστοποίηση καθυστέρησης

Εάν η καθυστέρηση έχει μεγάλη σημασία για την επιχείρησή σας, το fog computing είναι μια ιδανική επιλογή. Πραγματοποιεί ανάλυση δεδομένων σε σημείο κοντά στην πηγή δεδομένων. Επομένως, οι εταιρείες μπορούν να αναμένουν ελάχιστο χρόνο καθυστέρησης σε σύγκριση με τις άλλες τεχνολογίες.

Ειδικά σε βιομηχανίες όπως η μεταποίηση και η ενέργεια, όπου κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο, η δικτύωση ομίχλης μπορεί να προσφέρει ταχύτερες ειδοποιήσεις εξασφαλίζοντας λιγότερο χαμένο χρόνο.

  Τι σημαίνει το 5G για το iPhone 12 της Apple

Λιγότερη χρήση εύρους ζώνης

Στον υπολογισμό ομίχλης, η ανάλυση δεδομένων δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά των δεδομένων σε έναν διακομιστή cloud. Επομένως, δεν υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένο εύρος ζώνης δικτύου. Όχι μόνο μειώνει την εξάρτηση από το Διαδίκτυο αλλά και κοστίζει λιγότερο στις εταιρείες.

Αν και οι συνδεδεμένες συσκευές συνεχίζουν να παράγουν δεδομένα για ανάλυση, οι εργασίες εκτελούνται στο πλησιέστερο σημείο. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα δεδομένα δεν χρειάζονται μεταφορά.

Μυστικότητα

Ενώ το απόρρητο δεδομένων είναι κρίσιμο στον παρόντα κόσμο, ο υπολογισμός ομίχλης φροντίζει γι’ αυτό. Κάθε φορά που οι επιχειρήσεις χρειάζεται να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο απορρήτου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δικτύωση ομίχλης.

Όλα τα κρίσιμα για την αποστολή δεδομένα αναλύονται τοπικά καθώς μια ομάδα IT επιβλέπει και υποστηρίζει προσεκτικά τη συσκευή. Μόνο τα υποσύνολα δεδομένων που χρειάζονται ανάλυση υψηλότερου επιπέδου αποστέλλονται στον διακομιστή cloud.

Για το λόγο αυτό, τα δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία από τον υπολογισμό ομίχλης είναι συγκριτικά πιο ασφαλή από τους εισβολείς της ιδιωτικής ζωής.

Μειωμένο κόστος

Το κόστος είναι συχνά μια σημαντική ανησυχία για όλα τα είδη των οργανισμών. Εάν επιλέξουν ομίχλη, το συνολικό κόστος για την εταιρεία μειώνεται. Δεδομένου ότι αυτός ο τύπος υπολογιστών χρειάζεται λιγότερο εύρος ζώνης δικτύου, το λειτουργικό κόστος μειώνεται σημαντικά.

Μεγιστοποιημένη ασφάλεια

Όλα τα δεδομένα που παράγονται από το IoT θα πρέπει να προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Στον υπολογισμό ομίχλης, οι κόμβοι ομίχλης μπορούν να παρακολουθούνται και να προστατεύονται χρησιμοποιώντας τους ίδιους ελέγχους και πολιτικές που έχουν οι εταιρείες για το υπόλοιπο περιβάλλον πληροφορικής τους. Ως αποτέλεσμα, τα δεδομένα παραμένουν ασφαλή κατά τη μεταφορά και την ηρεμία.

Βελτιώστε την Αξιοπιστία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συσκευές IoT πρέπει να λειτουργούν σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η δικτύωση ομίχλης μπορεί να βελτιώσει την αξιοπιστία των δεδομένων ακόμη και κάτω από αυτές τις σκληρές συνθήκες, ενώ μειώνει την ανάγκη για μετάδοση δεδομένων στο cloud.

Αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν υπολογιστές ομίχλης έχουν επίσης πρόσβαση σε αναλύσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το χαρακτηριστικό για να παραμείνουν μπροστά από τους ανταγωνιστές τους.

Οι κατασκευαστικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν άμεσες αποφάσεις χρησιμοποιώντας αναλυτικά δεδομένα. Μπορούν να επωφεληθούν από την ομίχλη με τη γρήγορη μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Πόροι μάθησης

#1. Υπολογισμός ομίχλης: Έννοιες, πλαίσια και εφαρμογές

Ψάχνετε για ένα βιβλίο σε στυλ βιβλίου για να μάθετε το fogging από τα βασικά έως τα προχωρημένα επίπεδα; Δοκιμάστε αυτό το βιβλίο για τον υπολογισμό ομίχλης από το CRC Press στο Amazon.

Τα ακόλουθα είναι τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αυτού του βιβλίου με σκληρό εξώφυλλο:

  • Εισαγωγή υπολογιστών ομίχλης και βασικά στοιχεία
  • Αρχιτεκτονική υπολογιστών ομίχλης
  • Αξιολόγηση υπολογιστών ομίχλης στο IoT
  • Μηχανική εκμάθηση στον υπολογισμό ομίχλης
  • Ασφάλεια πληροφοριών στον υπολογισμό ομίχλης
  • Εφαρμογές και εργαλεία προσομοίωσης υπολογιστών ομίχλης
  • Διάφορες πραγματικές εφαρμογές υπολογιστών ομίχλης

#2. Υπολογισμός ομίχλης και Internet-of-Things

Αυτό το συνέδριο με θέμα τον Υπολογισμό Ομίχλης και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έλαβε χώρα στο πρόσφατο παρελθόν. Στοχεύτηκε στο αναδυόμενο θέμα της βιομηχανίας πληροφορικής.

Αυτό το βιβλίο σύνοψης του συνεδρίου υπολογιστών είναι διαθέσιμο στο Amazon σε σκληρό εξώφυλλο και χαρτόδετο.

Τυλίγοντας

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και το Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων αναπτύσσεται ραγδαία. Σύμφωνα με τη Statista, υπήρχαν 8,6 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές IoT και IIoT το 2019. Ο αριθμός αυξήθηκε σε 15,14 δισεκατομμύρια το 2023. Μια προσεκτικά ερευνημένη πρόβλεψη από την ίδια εταιρεία στατιστικής ανάλυσης λέει ότι ο κόσμος θα δει περίπου 29,42 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές IoT μέχρι το 2030.

Αυτοί οι τεράστιοι αριθμοί συσκευών IoT στο σπίτι, οι δήμοι των έξυπνων πόλεων και οι βιομηχανίες θα απαιτήσουν petabytes εύρους ζώνης Διαδικτύου εάν σκοπεύουν να εργαστούν σε υποδομές υπολογιστικού νέφους.

Για να μην αναφέρουμε ότι ορισμένες κρίσιμες διεργασίες IoT δεν θα επιτύχουν ποτέ μεγαλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας εάν παραμείνουν στο cloud. Ο υπολογισμός ομίχλης είναι μια λογική λύση μεταξύ του cloud και του edge και μπορείτε να εξερευνήσετε επιχειρηματικές ευκαιρίες ή επαγγελματικές θέσεις με υψηλή αμοιβή όταν μαθαίνετε και κατακτάτε τον υπολογισμό ομίχλης.