Εκμάθηση υποδικτύων, που εξηγείται για όλους

Οι διευθύνσεις IP και οι μάσκες υποδικτύου μπορεί να είναι μια δύσκολη ιδέα για τους διαχειριστές δικτύου που μόλις ξεκινούν στο πεδίο. Και η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα είτε αμέσως με τη διαδικασία δρομολόγησης είτε στο τέλος με την εξάντληση της διεύθυνσης IP. Είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά την πρώτη φορά. Αυτός είναι ο λόγος που παρουσιάζουμε τους 10 καλύτερους υπολογιστές υποδικτύου για να σας βοηθήσουμε με αυτό.

Σήμερα, αρχικά θα εξηγήσουμε εν συντομία πώς λειτουργούν οι διευθύνσεις IP. Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε το υποδίκτυο και τις μάσκες υποδικτύου. Δεδομένου ότι η συζήτησή μας δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να εξηγήσουμε την ταξική προσφώνηση και το CIDR, αυτό θα κάνουμε στη συνέχεια. Και προτού ψάξουμε στα βασικά υποδίκτυά μας, τους καλύτερους υπολογιστές υποδικτύου, θα εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δικτύων.

Διευθύνσεις IP — Υπολογιστές και δίκτυα

Οι διευθύνσεις IP ή οι διευθύνσεις πρωτοκόλλου Διαδικτύου χρησιμοποιούνται για τον μοναδικό προσδιορισμό κάθε κεντρικού υπολογιστή ή συσκευής που είναι συνδεδεμένος σε ένα δίκτυο. Αυτό το δίκτυο θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλο όσο το Διαδίκτυο με εκατομμύρια κεντρικούς υπολογιστές ή τόσο μικρό όσο το τυπικό οικιακό σας δίκτυο με λίγους κεντρικούς υπολογιστές.

Οι διευθύνσεις IP είναι δυαδικοί αριθμοί μήκους 32 bit. Δεδομένου ότι θα μπορούσε να είναι κουραστικό και επιρρεπές σε σφάλματα να γράφουμε διευθύνσεις IP στη δυαδική τους μορφή –όπως 11000000101010000000000001101010–επινοήσαμε έναν τρόπο να τις γράψουμε ως ακολουθία τεσσάρων δεκαδικών αριθμών, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει οκτώ bit, χωρισμένα με μια τελεία. Χρησιμοποιώντας αυτό το σχήμα, η προηγούμενη διεύθυνση θα γραφόταν ως 192.168.0.106. Πολύ πιο εύκολο να γράψεις, να διαβάσεις και να θυμάσαι, δεν νομίζεις; Αυτός ο συμβολισμός αναφέρεται ως διακεκομμένος δεκαδικός.

Υπάρχουν δύο μέρη σε μια διεύθυνση IP, το τμήμα δικτύου και το τμήμα κεντρικού υπολογιστή. Το πρώτο μέρος καθορίζει το υποδίκτυο όπου βρίσκεται αυτή η διεύθυνση ενώ το τμήμα κεντρικού υπολογιστή καθορίζει τον ακριβή κεντρικό υπολογιστή σε αυτό το δίκτυο. Εάν οι διευθύνσεις IP ήταν ταχυδρομικές διευθύνσεις, το τμήμα του δικτύου θα ήταν το όνομα της πόλης και το τμήμα του κεντρικού υπολογιστή θα ήταν η πραγματική διεύθυνση του δρόμου.

Τώρα, μπορείτε να αναρωτηθείτε: ποιο τμήμα είναι το δίκτυο και ποιο ο κεντρικός υπολογιστής; Λοιπόν… εσείς αποφασίζετε. Συνέχισε να διαβάζεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Subnetting

Το υποδίκτυο είναι η «τέχνη» της διαίρεσης ενός δικτύου σε μικρότερα μέρη, το καθένα αποκαλούμενο υποδίκτυο. Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι η διεύθυνση IP του οργανισμού σας είναι 10.11.0.0 και ότι το τμήμα 10.11 είναι τμήμα δικτύου δικτύου. Αυτό σας αφήνει με δυνατότητα 65534 κεντρικών υπολογιστών, από 0,1 έως 255,254.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγετε τα μεγάλα δίκτυα με χιλιάδες κεντρικούς υπολογιστές. Στις πρώτες μέρες των δικτύων, όταν λειτουργούσαν με ομοαξονικό καλώδιο, είχε να κάνει με συγκρούσεις. Βλέπετε, όλοι οι κεντρικοί υπολογιστές σε ένα δίκτυο “μίλησαν” σε ένα κοινό καλώδιο. Μόνο ένας οικοδεσπότης μπορούσε να μιλήσει κάθε φορά. Αλλά οι οικοδεσπότες δεν είχαν τρόπο να ανιχνεύσουν εάν το καλώδιο χρησιμοποιήθηκε. Είχαν, ωστόσο, έναν τρόπο να ανιχνεύσουν ότι δύο συσκευές είχαν μιλήσει ταυτόχρονα. Αυτό το συμβάν ονομάστηκε σύγκρουση και, όταν συνέβη, και οι δύο συσκευές σταμάτησαν να μιλούν για ένα τυχαίο, αν και πολύ μικρό χρονικό διάστημα και άρχισαν να μιλάνε ξανά. Μπορείτε να φανταστείτε ότι, όταν οι συγκρούσεις ήταν πολύ συχνές, η απόδοση επηρεαζόταν αρνητικά.

Σήμερα, τα δίκτυα αλλάζουν και οι συγκρούσεις δεν υπάρχουν πια, αλλά ακόμα, προσπαθούμε να κρατήσουμε τα δίκτυα όσο το δυνατόν μικρότερα για έναν άλλο σημαντικό λόγο, τις εκπομπές. Οι εκπομπές είναι πακέτα δεδομένων που λαμβάνονται από όλους τους κεντρικούς υπολογιστές σε ένα δίκτυο. Πολλά πρωτόκολλα επικοινωνίας βασίζονται σε αυτά για διαφορετικούς σκοπούς και μπορεί να υπάρχουν πολλά από αυτά σε ένα δίκτυο. Και ενώ το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τόσο δραματικό όσο τα υψηλά ποσοστά σύγκρουσης, επιβραδύνουν τα δίκτυα.

  Πώς να ελέγξετε εάν το κλειδί προϊόντος του Office 2016 είναι αυθεντικό

Έτσι, πίσω στο παράδειγμά μας, θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να χωρίσουμε το δίκτυο 10.11 σε 255 δίκτυα των 254 κεντρικών υπολογιστών το καθένα. Στη ρύθμιση του υποδικτύου μας, το τμήμα δικτύου θα γίνει τότε 10.11.0 και το τμήμα υποδοχής θα είναι το τελικό 0.

Μάσκες υποδικτύου

Τώρα που επιλέξαμε να χωρίσουμε ένα δίκτυο σε πολλά υποδίκτυα, πώς να το κάνουμε; Πώς ενημερώνουμε τον εξοπλισμό ποιο μέρος είναι ποιο; Χρησιμοποιούμε μάσκα υποδικτύου. Μια μάσκα υποδικτύου θα προσδιορίσει πόσα από τα 32 bit είναι δεσμευμένα για το δίκτυο και πόσα είναι δεσμευμένα για τον κεντρικό υπολογιστή. Για να επιστρέψουμε στο προηγούμενο παράδειγμά μας, η μάσκα υποδικτύου θα ήταν 11111111111111111111111000000000, υποδεικνύοντας ότι τα πρώτα 24 bit αντιπροσωπεύουν το τμήμα δικτύου και τα τελευταία 8 αντιπροσωπεύουν το τμήμα του κεντρικού υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας τον διακεκομμένο δεκαδικό συμβολισμό, θα γράφαμε αυτή τη μάσκα ως 255.255.255.0.

Τα τελευταία χρόνια, ένας νέος συμβολισμός έχει εμφανιστεί για να διευκολύνει τη σύνταξη μασκών υποδικτύου. Αντί να καθορίσουμε μια διεύθυνση IP ακολουθούμενη από μια μάσκα υποδικτύου, γράφουμε τη διεύθυνση IP ακολουθούμενη από μια κάθετο προς τα εμπρός και τον αριθμό των bit στο τμήμα δικτύου της διεύθυνσης. Πίσω στο προηγούμενο παράδειγμά μας, θα γράφαμε 10.11.0.0/24

Classful εναντίον CIDR

Στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, οι μάσκες υποδικτύου ήταν προκαθορισμένες σύμφωνα με την κατηγορία της διεύθυνσης IP. Όλες οι διευθύνσεις κατηγοριοποιήθηκαν σε 5 κλάσεις, A, B, C, D και E. Οι διευθύνσεις τάξης Α ξεκινούσαν με 10. και είχαν πάντα ως μάσκα το 255.0.0.0. Οι διευθύνσεις κλάσης Β ξεκινούσαν με 127. και είχαν πάντα μάσκα υποδικτύου 255.255.0.0. Οι διευθύνσεις κατηγορίας Γ ξεκινούσαν με 192.168 και είχαν πάντα μάσκα υποδικτύου 255.255.255.0. Όσον αφορά τις κατηγορίες D και E, η πρώτη χρησιμοποιείται για multicasting και η δεύτερη δεν χρησιμοποιείται.

Αυτό ήταν πρακτικό καθώς δεν χρειάστηκε ποτέ να καθορίσετε τη μάσκα υποδικτύου. Υπονοήθηκε σύμφωνα με την κατηγορία διεύθυνσης IP. Τελικά, ο διαχειριστής δικτύου άρχισε να βρίσκει τις κατηγορίες διευθύνσεων IP πολύ περιοριστικές και εφευρέθηκε η δρομολόγηση μεταξύ τομέων CIDR ή Classless. Με το CIDR, οι διαχειριστές μπορούσαν να καθορίσουν οποιαδήποτε μάσκα υποδικτύου με οποιαδήποτε διεύθυνση IP.

Ιδιωτικά vs Δημόσια Δίκτυα

Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο με ιδιωτικά δίκτυα. Ενώ οι διευθύνσεις IP δημιουργήθηκαν αρχικά για το Διαδίκτυο και αρχικά, κάθε κεντρικός υπολογιστής που ήταν συνδεδεμένος σε αυτό χρησιμοποιούσε μια δημόσια διεύθυνση IP χωρίς δύο κεντρικούς υπολογιστές να έχουν την ίδια διεύθυνση, έγινε γρήγορα προφανές ότι αργά ή γρήγορα θα προέκυπτε έλλειψη διεύθυνσης IP. Σκεφτείτε τεράστιες εταιρείες με δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές και είναι εύκολο να καταλάβετε πώς θα μπορούσε να ήταν πρόβλημα,

Αυτός είναι ο λόγος που οι οργανισμοί αρχίζουν να χρησιμοποιούν ιδιωτικά δίκτυα που χρησιμοποιούν διευθύνσεις IP αλλά σε ιδιωτικό πλαίσιο. Οι διευθύνσεις IP τους δεν χρειάζεται να είναι μοναδικές εκτός του οργανισμού. Σήμερα, ακόμη και τα μικρά δίκτυα χρησιμοποιούν ιδιωτικές διευθύνσεις, για παράδειγμα, τα περισσότερα οικιακά δίκτυα χρησιμοποιούν το δίκτυο 192.168.0.0/24. Ο τοπικός δρομολογητής Διαδικτύου είναι υπεύθυνος για τη μετάφραση διευθύνσεων, τη μετατροπή των εσωτερικών διευθύνσεων IP σε δημόσιες και αντίστροφα.

Οι δέκα καλύτεροι υπολογιστές υποδικτύου

Δεδομένου ότι ο υπολογισμός των διευθύνσεων IP και των μασκών υποδικτύου και των δικτύων υποδικτύων μπορεί να είναι μια πρόκληση για πολλούς αρχάριους διαχειριστές δικτύου, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί αριθμομηχανές υποδικτύου. Μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα στη βελτιστοποίηση της χρήσης της διεύθυνσης IP και στη διασφάλιση ότι η διεύθυνσή σας IP γίνεται σωστά. Αναζητήσαμε τα καλύτερα από αυτά στον ιστό και παρουσιάζουμε τα δέκα κορυφαία ευρήματά μας. Αν και δεν αναζητούσαμε απαραίτητα δωρεάν λογισμικό, αποδεικνύεται ότι τα δέκα καλύτερα είναι όλα διαθέσιμα δωρεάν.

1. SolarWinds Advanced Subnet Calculator (ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ)

Η πρώτη μας είσοδος είναι από τη SolarWinds, μια γνωστή εταιρεία που κατασκευάζει μερικά από τα καλύτερα εργαλεία διαχείρισης δικτύου. Η εταιρεία είναι επίσης γνωστό ότι δημοσιεύει πολλά πολύ χρήσιμα δωρεάν εργαλεία. Το Advanced Subnet Calculator είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Στα πρώτα στάδια του να είναι κάποιος διαχειριστής δικτύου, όταν ξεκινάει, συχνά αυτό είναι το πόσο πολλοί εισάγονται στο SolarWinds.

  Προσθέστε το ίδιο στυλ επιπέδου σε ένα επίπεδο πολλές φορές στο Photoshop CC

Ο Προηγμένος Υπολογιστής Υποδικτύου –που εκτελείται στα Windows– μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρείτε διαθέσιμες διευθύνσεις και να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο. Διαθέτει μια αριθμομηχανή IP, έναν δημιουργό υποδικτύου και μια αριθμομηχανή CIDR. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει λίστες διευθύνσεων για υποδίκτυα και να κάνει ανάλυση DNS προς τα εμπρός και προς τα πίσω – κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τη διευθυνσιοδότηση από μόνη της, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ του Engineer’s Toolset από τη SolarWinds στη διεύθυνση https://www.solarwinds.com/engineers-toolset/
(περιέχει το Advanced Subnet Calculator)

2. Υπολογιστής υποδικτύου Tech-FAQ

Η ιστοσελίδα τεχνολογίας Tech-FAQ δημοσίευσε τη δική της αριθμομηχανή υποδικτύου. Είναι ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα που εκτελείται σε Windows Το λογισμικό έχει τρεις καρτέλες. Στο πρώτο, θα βρείτε μια κλασική αριθμομηχανή υποδικτύου που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την κλασική διευθυνσιοδότηση και υποδικτύωση. Η επόμενη καρτέλα είναι παρόμοια, αλλά είναι ειδικά για διευθύνσεις CIDR και υποδικτύωση. Και στην τελευταία καρτέλα, θα βρείτε μια αριθμομηχανή μάσκας μπαλαντέρ, ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο.

Το εργαλείο χρησιμοποιεί Java, επομένως θα χρειαστεί να κάνετε λήψη και εγκατάσταση Java από τη δική του ιστοσελίδα πριν από την εγκατάσταση αυτού του λογισμικού. Εκτός από αυτή την προϋπόθεση, η εγκατάσταση του βοηθητικού προγράμματος θα πρέπει να είναι μια εύκολη δουλειά.

3. Subnet Ninja

ο Subnet Ninja είναι ένα απλό αλλά χρήσιμο εργαλείο. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες καταχωρίσεις μας, αυτή δεν απαιτεί εγκατάσταση, καθώς βασίζεται στο web. Επομένως, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Αυτό το καθιστά χρησιμοποιήσιμο από κινητές συσκευές, για παράδειγμα.

Η χρήση του εργαλείου δύσκολα θα ήταν ευκολότερη. Απλώς εισάγετε μια διεύθυνση IP και μια μάσκα υποδικτύου. Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε κάθετο συμβολισμό CIDR – όπως “/27” αντί για μάσκα υποδικτύου. Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στο κουμπί «Υπολογισμός» και σας παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, ένας πίνακας με τις περισσότερες πληροφορίες που σχετίζονται με το καθορισμένο υποδίκτυο. Θα λάβετε τη διεύθυνση δικτύου, τη διεύθυνση εκπομπής, την πρώτη και την τελευταία διεύθυνση κεντρικού υπολογιστή και μια χούφτα άλλα χρήσιμα δεδομένα.

4. Υπολογιστής υποδικτύου Spiceworks

ο Υπολογιστής υποδικτύου Spiceworks είναι μια άλλη ηλεκτρονική αριθμομηχανή που βασίζεται στο διαδίκτυο. Είναι απλό και βασικό και η χρήση του είναι εύκολη και διαισθητική. Το εργαλείο χρησιμοποιείται καλύτερα για την υποδικτύωση μιας σειράς διευθύνσεων IP. Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι οι εκχωρημένες διευθύνσεις IP του οργανισμού σας κυμαίνονται από 10.11.0.0 έως 10.11.255.0. Μόλις περιηγηθείτε στη σελίδα της αριθμομηχανής, εισάγετε την πρώτη και την τελευταία διεύθυνση IP. Στη συνέχεια, έχετε την επιλογή είτε να καθορίσετε τον αριθμό των υποδικτύων που χρειάζεστε είτε τον ελάχιστο αριθμό κεντρικών υπολογιστών που χρειάζεστε σε κάθε υποδίκτυο.

Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στο κουμπί «Δημιουργία» και δημιουργείται ένας πίνακας που καθορίζει τις παραμέτρους κάθε υποδικτύου. Για κάθε υποδίκτυο, θα σας δώσει τη διεύθυνση δικτύου, την πρώτη και την τελευταία διαθέσιμη διεύθυνση IP και τη μάσκα υποδικτύου.

5. Online Υπολογιστής υποδικτύου IP

ο Online Υπολογιστής υποδικτύου IP είναι ένα άλλο δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο. Είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοιο σε εμφάνιση και λειτουργικότητα με την αριθμομηχανή υποδικτύου Tech-FAQ που παρουσιάστηκε νωρίτερα. Με την πρώτη ματιά, θα μπείτε στον πειρασμό να συμπεράνετε ότι ασχολείται μόνο με αριστοκρατικό υποδίκτυο, αλλά, αν διαβάσετε τα μικρά γράμματα στα δεξιά της αριθμομηχανής, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα τρία διαφορετικά εργαλεία διαθέσιμα.

Η αριθμομηχανή επιτρέπει υπολογισμούς δικτύου υποδικτύου χρησιμοποιώντας κλάση δικτύου, διεύθυνση IP, μάσκα υποδικτύου, bit υποδικτύου, bit μάσκας, μέγιστο απαιτούμενο υποδίκτυο IP και μέγιστο απαιτούμενο κεντρικό υπολογιστή ανά υποδίκτυο. Και από την αριθμομηχανή, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην αριθμομηχανή CIDR, την αριθμομηχανή υπερδικτύου και την αριθμομηχανή μάσκας χαρακτήρων μπαλαντέρ ACL, τρία ακόμη χρήσιμα εργαλεία που ολοκληρώνουν όμορφα αυτό το εργαλείο.

6. Υπολογισμός υποδικτύου

Εάν είστε χρήστης υπολογιστή Macintosh, το Υπολογισμός υποδικτύου ειναι για σενα. Λειτουργεί σε Mac osX και παρέχει όλο το υποδίκτυο για τον υπολογισμό που μπορεί να χρειαστείτε. Είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα που κυκλοφορεί με την άδεια GPL. Υποστηρίζει τόσο classful όσο και υποδικτύωμα CIDR. Και όπως τα περισσότερα εργαλεία Mac, έχει ένα όμορφο περιβάλλον εργασίας χρήστη.

  Πώς να προσαρμόσετε το Gnome Shell

Μια λειτουργία που αγαπάμε ιδιαίτερα με αυτήν την αριθμομηχανή υποδικτύου είναι η δυνατότητα εξαγωγής όλων των υπολογιζόμενων υποδικτύων είτε στο πρόχειρο είτε σε ένα αρχείο CSV.

7. Υπολογιστής υποδικτύου VLSM (CIDR).

ο Υπολογιστής υποδικτύου VLSM (CIDR). είναι μια άλλη δωρεάν ηλεκτρονική αριθμομηχανή. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ειδικεύεται στην υποδικτύωση μεταβλητού μήκους, που είναι απλώς ένα άλλο όνομα για το CIDR. Για να το χρησιμοποιήσετε, εισαγάγετε πρώτα τη διεύθυνση IP που θέλετε να υποδικτυώσετε μεταβλητά σε συμβολισμό CIDR. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να εισαγάγετε 10.11.0.0/22. Στη συνέχεια, πρέπει να καθορίσετε τον αριθμό των υποδικτύων που χρειάζεστε – η προεπιλογή έχει οριστεί σε 6 – και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί «Αλλαγή». Στη συνέχεια, συμπληρώνετε το μέγεθος κάθε υποδικτύου που χρειάζεστε. Αυτός είναι ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων διευθύνσεων IP που χρειάζεστε σε κάθε υποδίκτυο. Μπορείτε επίσης να δώσετε ένα όνομα για κάθε υποδίκτυο εάν θέλετε. Όταν ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση της φόρμας, απλά κάντε κλικ στο κουμπί «Υποβολή».

Το αποτέλεσμα που παίρνετε είναι ένας πίνακας με τις παραμέτρους καθενός από τα υποδίκτυα. Θα δείτε τη διεύθυνση δικτύου, τη μάσκα υποδικτύου, το εύρος των διευθύνσεων IP με δυνατότητα εκχώρησης και τη διεύθυνση εκπομπής κάθε υποδικτύου.

8. Υπολογιστής IP

ο Υπολογιστής IP είναι επίσης μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή. η λειτουργικότητα που παρέχει είναι πολύ βασική αλλά η χρήση του είναι απλή. Το εργαλείο παίρνει μια διεύθυνση IP και μια μάσκα δικτύου και υπολογίζει την προκύπτουσα εκπομπή, το δίκτυο, τη μάσκα μπαλαντέρ Cisco και το εύρος του κεντρικού υπολογιστή. Επιπλέον, δίνοντας μια δεύτερη μάσκα δικτύου, μπορείτε να δημιουργήσετε υποδίκτυα ή/και υπερδίκτυα. Το IP Calculator προορίζεται επίσης να είναι ένα εργαλείο διδασκαλίας. Ως εκ τούτου, παρουσιάζει επίσης τα αποτελέσματα υποδικτύων ως εύκολα κατανοητές δυαδικές τιμές.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να υποδικτυώσετε την εισαγωγή του δικτύου 10.11.0.0/22 ​​σε πολλά υποδίκτυα /28. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισαγάγετε το 10.11.0.0 ως διεύθυνση IP, το 22 ως την πρώτη μάσκα δικτύου και το 28 ως τη δεύτερη. Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στο «Υπολογισμός» και σας παρουσιάζονται οι λεπτομερείς προδιαγραφές καθενός από τα πιθανά υποδίκτυα. Αυτό δεν είναι μόνο ένα διαδικτυακό εργαλείο και μπορείτε να κάνετε λήψη ενός πακέτου Linux για εγκατάσταση σε τοπικό μηχάνημα, αν προτιμάτε.

9. Sipcalc

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες καταχωρήσεις στη λίστα μας, Sipcalc είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών για υπολογιστές Linux. Ως εκ τούτου, μπορείτε να περιμένετε ότι η καμπύλη εκμάθησής του θα είναι κάπως πιο απότομη. Μόλις κατακτήσετε τα σχοινιά του, όμως, είναι ένα πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο.

sipcalc -d -bcix -n 4 -e -r -t lo 213.180.68.64/28 -6 www.6bone.net
-[ipv6 : 3ffe:b00:c18:1::10] - 0

[IPV6 INFO]
Expanded Address - 3ffe:0b00:0c18:0001:0000:0000:0000:0010
Compressed address - 3ffe:b00:c18:1::10
Subnet prefix (masked) - 3ffe:b00:c18:1:0:0:0:10/128
Address ID (masked) - 0:0:0:0:0:0:0:0/128
Prefix address - ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff:ffff
Prefix length - 128
Address type - Aggregatable Global Unicast Addresses
Network range - 3ffe:0b00:0c18:0001:0000:0000:0000:0010 -
3ffe:0b00:0c18:0001:0000:0000:0000:0010

[V4INV6]
Expanded v4inv6 address - 3ffe:0b00:0c18:0001:0000:0000:000.000.000.016
Compr. v4inv6 address - 3ffe:b00:c18:1::0.0.0.16

[IPV6 DNS]
Reverse DNS (ip6.arpa) -
0.1.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.1.0.0.0.8.1.c.0.0.0.b.0.e.f.f.3.ip6.arpa.

Αν και αυτό μπορεί να μην είναι για όλους, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να το συμπεριλάβουμε στη λίστα μας, καθώς είναι πιθανώς τα μόνα εργαλεία γραμμής εντολών για υπολογισμούς διευθύνσεων IP.

10. Υπολογιστής υποδικτύου IP

Η τελευταία μας είσοδος, η Υπολογιστής υποδικτύου IP είναι, παρά το παρόμοιο όνομά του, ένα πολύ διαφορετικό προϊόν από το νούμερο πέντε μας, τον Online Υπολογιστή υποδικτύου IP. Για αρχή, αυτή δεν είναι μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή. Είναι ένα κομμάτι λογισμικού που πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε σε υπολογιστή με Windows. Λέγεται επίσης ότι είναι εκτελέσιμο υπό Linux/Mono.

Η διεπαφή χρήστη του εργαλείου είναι εύκολη στην κατανόηση και στη χρήση. Συμπληρώνετε τη διεύθυνση IP και τη μάσκα υποδικτύου, κάνετε κλικ στο κουμπί “Έναρξη” και βλέπετε τα υποδίκτυα που προκύπτουν να εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά του παραθύρου του εργαλείου.

Συμπερασματικά

Ανεξάρτητα από το ποιο από αυτά τα εργαλεία θα επιλέξετε, όλα θα παρέχουν κάποια ευπρόσδεκτη βοήθεια. Ορισμένα θα δημιουργήσουν ολοκληρωμένα σχέδια διευθύνσεων IP και θα σας επιτρέψουν να εξάγετε τα δεδομένα ή να τα αντιγράψετε και να τα επικολλήσετε. Και με πολλά από αυτά που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, συχνά δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσετε τίποτα στον υπολογιστή σας. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, αφού όλα αυτά τα εργαλεία είναι δωρεάν, μπορείτε να τα δοκιμάσετε όλα και να δείτε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς. Θα μπορούσατε ακόμη και συσκευή να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό τους για μεγαλύτερη λειτουργικότητα.