Πώς να δημιουργήσετε κωδικούς ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων σε Linux με τον Επαληθευτή

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ωραίος, αλλά είναι ενοχλητικό να πρέπει να αντιμετωπίζετε τυχαία μηνύματα κειμένου κάθε φορά που προσπαθείτε να συνδεθείτε. Εάν αναζητάτε έναν καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιήσετε το 2FA, εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε το Authenticator. Είναι μια εφαρμογή που μπορούν να ρυθμίσουν οι χρήστες για να λαμβάνουν κωδικούς ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων στο Linux.

Σημείωση: Για να εγκαταστήσετε αυτό το λογισμικό, θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Flatpak.

Εγκατάσταση Flatpak

Ο ευκολότερος τρόπος εγκατάστασης του Authenticator στο Linux είναι να χρησιμοποιήσετε την έκδοση Flatpak, καθώς δεν απαιτεί καμία ρύθμιση παραμέτρων εκτός από την εγκατάσταση του χρόνου εκτέλεσης Flatpak. Εάν η διανομή Linux σας υποστηρίζει την τεχνολογία Flatpak, μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Authenticator.

Πριν συνεχίσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ήδη το Flatpak που λειτουργεί στον υπολογιστή σας Linux. Μεταβείτε στο σεμινάριο μας και ακολουθήστε τις οδηγίες για να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό εάν δεν είστε σίγουροι. Όταν το Flatpak λειτουργεί σωστά, θα μπορείτε να εγκαταστήσετε το Authenticator μέσω του τερματικού.

sudo flatpak install flathub com.github.bilelmoussaoui.Authenticator

Θέλετε να απεγκαταστήσετε το Authenticator από το Flatpak; Δοκιμάστε:

sudo flatpak remove com.github.bilemoussaoui.Authenticator

Εγκατάσταση πηγής

Είναι σαφές ότι η εγκατάσταση αυτής της εφαρμογής μέσω Flatpak είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς οι χρήστες θα αντιμετωπίσουν τη μικρότερη ταλαιπωρία. Ωστόσο, όσο σπουδαίος είναι ο χρόνος εκτέλεσης του Flatpak, δεν τον υποστηρίζει ενεργά κάθε διανομή Linux. Εάν εκτελείτε μια έκδοση Linux που δεν λειτουργεί, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε αυτό το λογισμικό από την πηγή.

  Πώς να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο από τη γραμμή εντολών στο Linux

Για δημιουργία από πηγή, ανοίξτε ένα τερματικό και εγκαταστήστε τις ακόλουθες εξαρτήσεις. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι εξαρτήσεις μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα. Για καλύτερα αποτελέσματα, αναζητήστε τον διαχειριστή πακέτων για τα στοιχεία της παρακάτω λίστας:

Gtk 3.16+
μεσόνιο 0,38+
νίντζα
python3-pip

pyotp
Μαξιλάρι
pyzbar
libzbar-dev (Ubuntu)
zbar (Αψίδα)

ελευθεριακό μυστικό
zbar
git

Μετά την εγκατάσταση όλων των απαιτούμενων αρχείων εξάρτησης, το Authenticator είναι έτοιμο για δημιουργία. Αρχικά, χρησιμοποιήστε το εργαλείο Git για να κλωνοποιήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του πηγαίου κώδικα του Authenticator από το Github.

git clone https://github.com/bilelmoussaoui/Authenticator

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινηθείτε από τον φάκελο Home στον πρόσφατα κλωνοποιημένο φάκελο Authenticator.

cd Authenticator

Μέσα στο φάκελο Authenticator, χρησιμοποιήστε το Python Pip για να εγκαταστήσετε σημαντικά πακέτα.

sudo pip install pyotp pyzbar Pillow meson ninja

Χρησιμοποιώντας το Meson, ξεκινήστε τη διαδικασία κατασκευής:

meson builddir

Ολοκληρώστε τη διαδικασία κατασκευής με το Ninja.

sudo ninja -C builddir install

Εκτελέστε το Authenticator με:

authenticator

Ρύθμιση του Authenticator

Η χρήση του Authenticator γίνεται σε βάση ανά τοποθεσία. Δεν υπάρχει τρόπος να ρυθμίσετε την εφαρμογή ώστε να λειτουργεί με κάθε ιστότοπο. Αντίθετα, θα πρέπει να ψάξετε στις ρυθμίσεις ασφαλείας κάθε λογαριασμού και να τον κάνετε να λειτουργεί με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Σε αυτό το παράδειγμα, θα δούμε πώς να ρυθμίσετε τις παραμέτρους της εφαρμογής Authenticator ώστε να λειτουργεί με το Amazon.

  Πώς να ρυθμίσετε το LightDM στο Arch Linux

Οι οδηγίες που περιγράφονται με αυτήν την εφαρμογή είναι πολύ απλές και μπορούν να αντιγραφούν με σχεδόν κάθε ιστότοπο που υποστηρίζεται από την εφαρμογή.

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε το Authenticator, κάντε κλικ στο εικονίδιο αναζήτησης και αναζητήστε το “Amazon”. Αφού ανοίξετε το Amazon στην εφαρμογή Authenticator, ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης και συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Amazon.com.

Στον ιστότοπο της Amazon, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το “Λογαριασμός και λίστες” και, στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή “Ο λογαριασμός σας” στο αναπτυσσόμενο μενού.

Στην περιοχή “Ο λογαριασμός σας”, αναζητήστε “Σύνδεση και ασφάλεια” και κάντε κλικ σε αυτό.

Η περιοχή “Σύνδεση και ασφάλεια” του Amazon.com φιλοξενεί οτιδήποτε σχετίζεται με τη σύνδεση, τις πληροφορίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ. Βρείτε την επιλογή που λέει “Προηγμένες ρυθμίσεις ασφαλείας” και κάντε κλικ σε αυτήν.

Στην επόμενη σελίδα, η Amazon θα σας ενημερώσει για το τι μπορεί να κάνει η σύνδεση 2FA για τον λογαριασμό σας, πώς λειτουργεί κ.λπ. Φροντίστε να το διαβάσετε προσεκτικά. Όταν είστε έτοιμοι, κάντε κλικ στο κουμπί “Έναρξη” για να μεταβείτε στη σελίδα ενεργοποίησης.

Οι ρυθμίσεις 2FA του Amazon.com επιτρέπουν στον χρήστη να λαμβάνει μυστικούς κωδικούς από ένα κείμενο που αποστέλλεται σε μια κινητή συσκευή. Εναλλακτικά, οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας. Αγνοήστε τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου, αναζητήστε την εφαρμογή Authenticator και επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα της για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα για τον λογαριασμό σας.

  Πώς να ελέγξετε την ασφάλεια ενός υπολογιστή Linux με το Lynis

Η ενεργοποίηση του 2FA στον λογαριασμό σας στο Amazon θα δημιουργήσει έναν κωδικό QR με δυνατότητα σάρωσης. Σε αυτό το σημείο, επιστρέψτε στο Authenticator, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανοιχτό το Amazon και κάντε κλικ στο εικονίδιο QR στην επάνω δεξιά γωνία για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία σάρωσης.

Με τη λειτουργία σάρωσης ενεργοποιημένη στο Authenticator, επιστρέψτε στη σελίδα Amazon 2FA και χρησιμοποιήστε το ποντίκι σας για να σχεδιάσετε ένα τετράγωνο γύρω από τον κώδικα QR.

Σημείωση: εάν η σάρωση του κωδικού QR δεν λειτουργεί στο Authenticator, επιλέξτε την επιλογή “Δεν είναι δυνατή η σάρωση του κωδικού QR” και επικολλήστε τον κώδικα κειμένου που σας δίνει στο Authenticator.

Εάν ο Authenticator διαβάσει με επιτυχία την εικόνα QR, θα δημιουργήσει έναν κωδικό. Εισαγάγετε τον κωδικό στο πλαίσιο “επαλήθευση”.

Από τώρα και στο εξής, όταν συνδέεστε στο Amazon (ή σε οποιονδήποτε ιστότοπο που συνδέεται με τον Authenticator), ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία:

Μεταβείτε στον ιστότοπο και πληκτρολογήστε όνομα χρήστη/κωδικό πρόσβασης.
Ανοίξτε το Authenticator, αναζητήστε τη σωστή τοποθεσία και αντιγράψτε τον κώδικα που δημιουργήθηκε.
Επικολλήστε τον κώδικα στην ιστοσελίδα για να συνδεθείτε.