Εισαγωγή στα πάντα ως κώδικας για αρχάριους

Το Everything as Code (EaC) είναι μια νέα έννοια, έχει δει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της σύγκλισης πολλών αλληλένδετων παραγόντων.

Με την εμφάνιση του «infrastructure-as-code» και του κινήματος DevOps, το «As code» έγινε τσιτάτο. Αυτό ήταν όταν οι λειτουργίες IT/sysadmins άρχισαν να συνεργάζονται για να αυτοματοποιήσουν τις τροποποιήσεις περιβάλλοντος IT χρησιμοποιώντας επαναχρησιμοποιήσιμο κώδικα. Στη συνέχεια, έλεγχος έκδοσης του ίδιου κώδικα με παρόμοιο τρόπο, οι προγραμματιστές διαχειρίζονται τις αλλαγές του κώδικα της εφαρμογής τους για πολλές δεκαετίες.

Γιατί είναι τα πάντα ως κώδικας;

Οι περισσότεροι οργανισμοί εξαρτώνται όλο και περισσότερο από πολύπλοκα συστήματα. Ένας διακομιστής δεν μπορεί να χειριστεί τα πάντα. Πρέπει να αντιμετωπίσετε τη νομοθεσία, την παγκοσμιοποίηση και το κοινό υλικό.

Πολλά τμήματα των στοίβων πληροφορικής ανατίθενται σε εταιρείες “ως υπηρεσίας”. Οι μικροϋπηρεσίες κερδίζουν δημοτικότητα μαζί με τα πολλά API που συνδέουν πολλά συστήματα.

Υπάρχει ανάγκη για διαχείριση υποδομής προκειμένου να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες των διαφόρων χωρών και να διασφαλίζεται η συμμόρφωση. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλα κυλούν ομαλά. Ωστόσο, αυτή η πολυπλοκότητα καθιστά δύσκολη τη χειροκίνητη διαχείριση IT.

Χρειαζόμαστε μια μέθοδο για τη διαχείριση των αυξανόμενων στοίβων τεχνολογίας που διατηρούν τη λειτουργία των οργανισμών. Έχουμε μια μεθοδολογία που είναι δανεισμένη από τον κόσμο των προγραμματιστών. Περιλαμβάνει προγραμματισμό, εργαλεία και αυτοματισμό και είναι γνωστό ως τα πάντα ως κώδικας.

Τι είναι τα πάντα ως κώδικας;

Η αντιμετώπιση όλων των στοιχείων ενός συστήματος ως κώδικα είναι γνωστή ως τα πάντα ως κώδικας. Σημαίνει ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε τόσο τον πηγαίο κώδικα όσο και τις ρυθμίσεις παραμέτρων σε ένα αποθετήριο όπως ένα git ή το svn.

Επιπλέον, η διαμόρφωση μπορεί να αποθηκευτεί από πάνω προς τα κάτω (διακόπτες επικοινωνίας, διακομιστές γυμνού μετάλλου, λειτουργικό σύστημα, διαμορφώσεις κατασκευής, ιδιότητες εφαρμογών, διαμορφώσεις ανάπτυξης ως κωδικοί) ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται και να αναδημιουργούνται εύκολα.

Το Everything as Code (EaC) περιλαμβάνει επίσης σχεδιασμό συστήματος που αποθηκεύεται ως κώδικας. Η υποδομή ήταν απαραίτητη στον παλιό κόσμο της πληροφορικής. Απαιτούσε ειδικές δεξιότητες, φυσικό υλικό και καλώδια για να εγκατασταθούν σωστά. Τα συστήματα είτε ήταν πολύ πολύτιμα είτε δεν ενημερώνονταν όσο συχνά δημιουργήθηκαν από τους υπεύθυνους.

  Τι είναι η επίθεση Phishing του Punycode και πώς να παραμείνετε ασφαλείς

Το cloud computing και οι εγγενείς εφαρμογές στο cloud έχουν καταστήσει εύκολη και φθηνή τη δημιουργία εικονικής υποδομής. Ο κώδικας που διαμορφώνει εικονικά περιβάλλοντα μπορεί να αποθηκευτεί σε κώδικα, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν όσο συχνά χρειάζεται.

Το EaC είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για προγραμματιστές και μηχανικούς πληροφορικής. Το EaC επιτρέπει μια επαναλαμβανόμενη, επεκτάσιμη προσέγγιση σε εργασίες όπως η διαχείριση αναπτύξεων εφαρμογών ή η παροχή υποδομής που διαφορετικά θα ήταν κουραστικές και μη αυτόματες.

Το EaC είναι εξίσου ωφέλιμο για προγραμματιστές και μηχανικούς πληροφορικής, επιτρέποντάς τους να εργάζονται πιο αποτελεσματικά. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα ίδια εργαλεία και αρχεία διαμόρφωσης για να κλιμακώσουν τις λειτουργίες τους σε πολλά περιβάλλοντα. Επωφεληθείτε επίσης από τη μείωση του κινδύνου ανθρώπινου λάθους χρησιμοποιώντας την προσέγγιση όλα ως κώδικα.

Όταν όλες οι ροές εργασιών σας ορίζονται σε κώδικα, οι μηχανικοί δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν μήπως χάσουν κάτι ή εάν κάνουν κατά λάθος κλικ στο λάθος κουμπί. Το EaC κάνει τον έλεγχο πολύ πιο εύκολο επειδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαμορφώσεις EaC για να προσδιορίσετε τι έγινε στα συστήματά σας.

Το Everything as Code (EaC) έχει δει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της σύγκλισης πολλών αλληλένδετων παραγόντων. Ένας λόγος είναι ότι οι πωλητές εργαλείων είναι πιο ανοιχτοί στο να αγκαλιάσουν όλο τον κώδικα.

Ως αποτέλεσμα, έχουν υιοθετήσει αυτό που θα μπορούσατε να αναφέρετε ως προσέγγιση EaC-first για τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη εργαλείων, υποθέτοντας ότι οι προγραμματιστές ή οι μηχανικοί πληροφορικής θα προτιμούσαν να διαχειρίζονται τα πάντα με αρχεία κώδικα. Το Kubernetes είναι ένα παράδειγμα.

Το Kubernetes μπορεί να διαχειρίζεται μέσω μιας διεπαφής Ιστού εάν το επιθυμείτε. Ωστόσο, έχει σχεδιαστεί για διαχείριση μέσω αρχείων κώδικα. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες cloud και διακομιστές CI. Μπορούν να έχουν προαιρετικές γραφικές διεπαφές, αλλά λειτουργούν καλύτερα όταν διαχειρίζονται μέσω κώδικα.

Το EaC έχει τροφοδοτηθεί από το γεγονός ότι πολλά εργαλεία διαχειριστών και προγραμματιστών έχουν συμφωνήσει σε κοινές μορφές διαμόρφωσης. Σχεδόν όλα τα συμβατά με EaC εργαλεία χρησιμοποιούν YAML και JSON ως γλώσσα διαμόρφωσης.

Οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια μορφή αρχείου διαμόρφωσης και την ίδια μέθοδο για τη διαχείριση όλων των εργαλείων τους λόγω της τυποποίησης των μορφών. Η ικανότητα της EaC να διαχειρίζεται και να δημιουργεί ολόκληρα δίκτυα παράδοσης εφαρμογών συμβάλλει στην αύξηση της δημοτικότητάς της.

  Πώς να λάβετε τον κωδικό επαλήθευσης της Apple σε μια συσκευή

Το EaC ήταν κάποτε σε θέση να χειριστεί μερικά εργαλεία στη ροή εργασίας CI/CD σας. Το EaC είναι πλέον εκθετικά πιο χρήσιμο, όπου μπορείτε να διαχειριστείτε όλα τα εργαλεία σας μέσω κώδικα. Μπορείτε να εξαλείψετε άλλα εργαλεία και διαδικασίες και να συγκεντρώσετε όλες τις λειτουργίες χρησιμοποιώντας μια ενιαία προσέγγιση.

Η EaC δεν είναι μια νέα ιδέα στον πυρήνα της. Η EaC υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό σε μεμονωμένες μορφές. Τώρα χρησιμοποιείται ευρέως ως λύση σε ορισμένες ροές εργασίας DevOps.

Οφέλη από τα πάντα ως κώδικας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι τεχνολογικές ομάδες υιοθετούν μια προσέγγιση του παντός ως κώδικα στις λειτουργίες πληροφορικής.

Συνοχή

Οι διαχειριστές μπορούν να χρησιμοποιούν ομοιόμορφες διαμορφώσεις σε διάφορα περιβάλλοντα. Οι μηχανικοί μπορούν να αποφύγουν τις ασυνεπείς διαμορφώσεις χρησιμοποιώντας τα πάντα ως κώδικα, είτε πρόκειται για διαμόρφωση υποδομής, εργαλεία CI/CD ή πολιτικές πολιτικής ελέγχου πρόσβασης στο cloud.

Έλεγχος έκδοσης

Οι διαχειριστές μπορούν να παρακολουθούν πώς αλλάζουν οι διαμορφώσεις με την πάροδο του χρόνου και να διασφαλίζουν ότι ελέγχονται από την έκδοση. Αυτό είναι παρόμοιο με τον πηγαίο κώδικα. Μπορείτε να δείτε ποιες αλλαγές έγιναν πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα ή να επιστρέψετε σε παλαιότερη έκδοση εάν χρειάζεται.

Επεκτασιμότητα

Οι διαχειριστές μπορούν να εφαρμόσουν μια διαμόρφωση σε όσες διεργασίες ή πόρους χρειάζονται. Αυτό είναι ένα όφελος για λειτουργίες που μεγαλώνουν σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. Οι ομάδες IT μπορούν να δημιουργήσουν διαμορφώσεις χρησιμοποιώντας κώδικα που τους επιτρέπει να προσθέτουν στιγμιότυπα ενός συγκεκριμένου πόρου ή διεργασίας χωρίς να διαμορφώνουν εκ νέου το καθένα.

Ακουστικότητα

Οι διαχειριστές μπορούν να επιθεωρήσουν αυτόματα τους πόρους διαμόρφωσης ελέγχοντας τα αρχεία κώδικα. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από την μη αυτόματη επικύρωση κάθε πόρου.

Φορητότητα

Οι ομάδες IT που χρησιμοποιούν τα πάντα ως κώδικα θα είναι πιο εύκολο να ορίσουν τις διαμορφώσεις τους χρησιμοποιώντας κώδικα ουδέτερο από τον προμηθευτή παρά να τις διαχειρίζονται με εργαλεία διαμόρφωσης διαφορετικών προμηθευτών.

Για παράδειγμα, το Selenium, ένα πλαίσιο ελέγχου αυτοματισμού ανοιχτού κώδικα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία σεναρίων δοκιμών λογισμικού. Ως αποτέλεσμα, οι διαχειριστές μπορούν να μετακινήσουν γρήγορα περιβάλλοντα δοκιμών από την εσωτερική εγκατάσταση στο cloud χωρίς να χρειάζεται να ενημερώσουν ή να μάθουν νέα εργαλεία.

Πώς να εφαρμόσετε τα πάντα ως κώδικα;

Παρακάτω είναι οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε τα πάντα ως κώδικα:

  Πώς να μοιραστείτε την μπαταρία στο iPhone

Υποδομή ως Κώδικας

Η υποδομή ως κώδικας είναι όπου οι λειτουργίες και οι προγραμματιστές ορίζουν την επιθυμητή κατάσταση για την υποδομή τους χρησιμοποιώντας κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ορίζετε την υποδομή που πρέπει να προβλεφθεί. Στη συνέχεια, μπορείτε να τροποποιήσετε την υποδομή σας για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Η ασφάλεια ως κωδικός

Η ασφάλεια ως κώδικας μπορεί να οδηγήσει σε πιο ασφαλή συστήματα. Αυτό είναι εμφανές στην αυτόματη σάρωση για ελαττώματα ασφαλείας και στις αυτόματες ενημερώσεις όπου χρειάζεται. Το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της ασφάλειας των τμημάτων πληροφορικής.

Αυτό ισχύει επίσης για τη διαχείριση διαφορετικών αναγκών συμμόρφωσης/ρυθμιστικών αρχών. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να δείξετε διαφορετικό περιεχόμενο σε ανθρώπους στην Ευρώπη από ό,τι σε αυτούς στην Αμερική. Αυτό μπορεί να γίνει αυτόματα χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση «ως κώδικας».

Η αρχιτεκτονική ως κώδικας

Το AaC σάς επιτρέπει να ορίσετε όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της επιχειρηματικής σας εφαρμογής. Σας επιτρέπει επίσης να το αναπτύξετε σε διαφορετικά περιβάλλοντα (dev/test, παραγωγή). Είναι μια επιτακτική προσέγγιση κώδικα που επιτρέπει τον έλεγχο της έκδοσης, την αναθεώρηση, τις τροποποιήσεις και τις αναθεωρήσεις.

Δοκιμή ως κώδικας

Η δοκιμή ως κώδικας είναι το τέλειο παράδειγμα αυτοματισμού δοκιμής. Είναι δυνατό να αυτοματοποιηθούν οι λειτουργίες επιχειρηματικής λογικής και οι αλληλεπιδράσεις διεπαφής χρήστη χρησιμοποιώντας δοκιμαστικά σενάρια.

Ανάπτυξη ως κώδικα

Ο σύγχρονος αγωγός ανάπτυξης είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Το Modern αναφέρεται σε αγωγούς που μπορούν να θεωρηθούν ως κώδικας. Διαχειρίζονται, ενημερώνονται και διατηρούνται ως στοιχεία λογισμικού. Ο κώδικας χρησιμοποιείται για τη δημιουργία προηγμένων αγωγών CI/CD, τόσο βασικών όσο και προηγμένων.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν σχεδιάζετε να εφαρμόσετε τα πάντα ως κώδικα

  • Διευκολύνει τόσο τους μηχανικούς πληροφορικής όσο και τους προγραμματιστές λογισμικού να εργάζονται πιο αποτελεσματικά.
  • Για να χρησιμοποιήσετε τα πάντα ως κώδικα στην εταιρεία σας, πρέπει να αλλάξετε νοοτροπία.
  • Οι προσπάθειες της ομάδας σας είναι καθοριστικές για την επιτυχία σας
  • Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα παρακολούθησης διαδικασιών και πυλών υψηλής ποιότητας.
  • Είναι δύσκολο να δοκιμάσετε τον κώδικα υποδομής. Απαιτούνται αυτοματοποιημένες δοκιμές.
  • Δεν μπορείτε να ορίσετε όλες τις υποδομές για όλα τα περιβάλλοντα – dev, στάδιο και παραγωγή, σε ένα αρχείο.

συμπέρασμα

Το Everything as Code (EaC), μια μέθοδος ανάπτυξης λογισμικού και DevOps, χρησιμοποιεί κώδικα για τη διαχείριση πόρων πληροφορικής. Το EaC έχει πολλές εφαρμογές στην Υποδομή ως Κώδικας και Διαμόρφωση ως Κώδικα, καθώς και σε άλλους τομείς πληροφορικής.

Ενώ το Everything as Code μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη τελική κατάσταση για πολλούς οργανισμούς, υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας για τη μετατροπή ενός τμήματος μιας πλατφόρμας σε EaC. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πού να επενδύσετε τους πόρους σας. Η πλατφόρμα σας θα έχει μέρη που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια προσέγγιση EaC. Το κλειδί είναι να προσδιορίσετε αυτές τις περιοχές.