Είναι τα δεδομένα σας στο Snapchat ασφαλή και το Snapchat χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση;

Βασικά Takeaways

  • Η κρυπτογράφηση και τα εφήμερα μηνύματα δεν είναι το ίδιο: η κρυπτογράφηση προστατεύει τα δεδομένα, ενώ τα εφήμερα μηνύματα τα διαγράφει μετά την ανάγνωσή τους.
  • Το Snapchat χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για φωτογραφίες και βίντεο, αλλά τα μηνύματα κειμένου προστατεύονται από την ασφάλεια επιπέδου μεταφοράς.
  • Τα Snaps ενδέχεται να μην είναι απολύτως ασφαλή, καθώς οι παραλήπτες μπορούν να τραβήξουν στιγμιότυπα οθόνης ή να καταγράψουν τις οθόνες τους ενώ τα βλέπουν. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι στέλνετε στο Snapchat.

Σας αρέσει το Snapchat; Τα funky φίλτρα και τα αυτοκαταστροφικά μηνύματά του είναι πολύ διασκεδαστικά. Αλλά ακόμα και με αυτές τις διασκεδαστικές λειτουργίες, χρειάζεστε προστασία και θέλετε τα δεδομένα σας να είναι ασφαλή.

Πώς, λοιπόν, το Snapchat διατηρεί τα δεδομένα σας ασφαλή; Χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση; Ή μήπως τα εφήμερα μηνύματα του Snapchat παρέχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας;

Η κρυπτογράφηση δεν είναι ίδια με την εφήμερη (και το αντίστροφο)

Με την πρώτη ματιά, η κρυπτογράφηση και το εφήμερο μπορεί να φαίνονται σαν φανταχτεροί τρόποι για να πούμε το ίδιο πράγμα—ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ιδιωτικά. Ωστόσο, αυτές οι έννοιες είναι αρκετά διακριτές.

Η κρυπτογράφηση κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας (κείμενα, εικόνες, βίντεο, φωνητικές σημειώσεις, κ.λπ.), ώστε μόνο εξουσιοδοτημένα μέρη να μπορούν να τα καταλάβουν. Τα μετατρέπει σε μια κωδικοποιημένη μορφή που φαίνεται ακατανόητη, ένα χάος από αριθμούς, γράμματα και σύμβολα που μοιάζουν με ψηφιακές ασυναρτησίες.

Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο σημαίνει ότι η διαδικασία κρυπτογράφησης λαμβάνει χώρα στη συσκευή σας πριν από τη μετάδοσή της και αποκωδικοποιείται μόνο όταν φτάσει στη συσκευή του εξουσιοδοτημένου παραλήπτη στο άλλο άκρο. Αυτό συμβαίνει επειδή το κλειδί αποκρυπτογράφησης που απαιτείται για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων υπάρχει μόνο στις συσκευές σας σε κάθε άκρο της συνομιλίας.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις πληκτρολόγησης στο Snapchat

Έτσι, κανείς δεν μπορεί να το υποκλέψει και να διαβάσει την ιδιωτική συνομιλία σας—ούτε οι χάκερ, η κυβέρνηση ή ακόμη και οι εταιρείες που κατασκεύασαν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Τώρα, τα εφήμερα μηνύματα δεν αφορούν την απόκρυψη ή την απόκρυψη του περιεχομένου των επικοινωνιών σας. Αντίθετα, έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι ό,τι στέλνετε —κείμενα, εικόνες κ.λπ.— εξαφανίζεται στον αέρα λίγες στιγμές αφού ανοίξει για ανάγνωση ή προβολή. Έτσι, οι συνομιλίες σας είναι εκτός καταγραφής και εκτός μόνιμης αποθήκευσης στο τέλος του παραλήπτη.

Τώρα που καταλαβαίνουμε τη διαφορά μεταξύ κρυπτογράφησης και εφήμερων μηνυμάτων, ας δούμε πώς το Snapchat εφαρμόζει αυτές τις έννοιες στην πράξη για να διατηρήσει τα δεδομένα σας στο Snapchat ασφαλή και ασφαλή.

Πώς χρησιμοποιεί το Snapchat την κρυπτογράφηση;

Επαγγελματικό απόθεμα/Ελατήριο φωτός/Shutterstock

Το Snapchat δεν λέει εάν χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για την προστασία των μηνυμάτων σας με οποιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο, σύμφωνα με το NordVPN, Το Snapchat χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για την προστασία των φωτογραφιών και των βίντεο (Snaps) που μοιράζεστε. Μόνο εσείς και το άτομο στο οποίο στέλνετε το Snap μπορείτε να το δείτε. Το ίδιο το Snapchat ή οποιοδήποτε τρίτο μέρος δεν μπορεί να κρυφοκοιτάξει τα Snaps σας.

Ωστόσο, αυτή η κρυπτογράφηση δεν καλύπτει τα μηνύματα κειμένου και τις αλληλεπιδράσεις στις συνομιλίες. Αυτά προστατεύονται από το Transport Layer Security (TLS) ενώ βρίσκονται καθ’ οδόν από το τηλέφωνό σας στους διακομιστές του Snapchat. Αυτό είναι καλό, αλλά όχι το καλύτερο.

  Πώς να καταλάβετε εάν κάποιος σας απέκλεισε στο Snapchat

Το TLS είναι ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που χρησιμοποιούν όλες οι εφαρμογές, οι ιστότοποι και οι υπηρεσίες. Σταματάει τους χάκερ να κλέψουν τα δεδομένα σας. Ωστόσο, μόλις τα μηνύματά σας φτάσουν στους διακομιστές του Snapchat, ενδέχεται να αποθηκευτούν ή να διαβαστούν από το Snapchat ή την κυβέρνηση. Και μπορεί να έχουν λόγο να το κάνουν, ειδικά αν δημοσιεύσετε κάτι πρόχειρο ή παράνομο.

Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, αλλά αυτό φαινόταν να συμβαίνει με την Aditya Verma, η οποία, όπως σύμφωνα με το BBCέστειλε ένα μήνυμα στο Snapchat στους φίλους του αστειευόμενοι για την ανατίναξη ενός αεροπλάνου.

Το μήνυμα στάλθηκε σε μια ιδιωτική ομάδα του Snapchat και έγραφε: «Στο δρόμο να ανατινάξω το αεροπλάνο. Είμαι μέλος των Ταλιμπάν». Παρόλο που υποτίθεται ότι ήταν ένα ιδιωτικό μήνυμα, το μήνυμα της Βέρμα ελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες το επισήμαναν στις ισπανικές αρχές ενώ το αεροπλάνο της easyJet ήταν ακόμα στον αέρα.

Αυτό επίσης ευθυγραμμίζεται κάπως με Πολιτική απορρήτου του Snapchatτο οποίο αναφέρει ότι…

"When unlawful content is posted on our Services, we may need to enforce our Terms and other policies. In some cases, we may also use or share your information to cooperate with law enforcement requests, escalate safety issues to law enforcement, industry partners, or others, or comply with our legal obligations."

Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε τα προσωπικά σας μηνύματα μακριά από το Snapchat για να είστε σίγουροι!

Λοιπόν, είναι τα δεδομένα σας στο Snapchat ασφαλή;

Ίσως αναρωτιέστε εάν τα Snaps σας (και άλλα μηνύματα) είναι ασφαλή από κατασκοπεία ή πειρατεία. Λοιπόν, τα Snaps σας είναι πιο ασφαλή (κρυπτογραφημένα) από τα κείμενά σας, αλλά δεν είναι αλάνθαστα.

  Πώς να εφαρμόσετε δύο φίλτρα σε μία φωτογραφία στο Snapchat

Παρόλο που τα Snaps υποτίθεται ότι εξαφανίζονται αφού τα δει κάποιος, το άτομο στο οποίο τα στέλνετε μπορεί:

  • Τραβήξτε ένα στιγμιότυπο οθόνης πριν εξαφανιστούν. Εάν το κάνουν, το Snapchat θα σας στείλει μια ειδοποίηση, αλλά θα εξακολουθεί να μπορεί να μοιραστεί το στιγμιότυπο οθόνης με άλλους στη συνέχεια.
  • Καταγράψτε την οθόνη τους κατά την προβολή του Snap σας. Δεν θα ενημερωθείτε καθόλου αν το κάνουν αυτό.
  • Χρησιμοποιήστε μια άλλη συσκευή για να τραβήξετε το Snap σας (όπως να τραβήξετε μια φωτογραφία της οθόνης του τηλεφώνου τους με ένα δεύτερο τηλέφωνο.)

Επομένως, μην υποθέσετε ότι τα Snaps σας εξαφανίζονται πραγματικά χωρίς ίχνος. Ο παραλήπτης μπορεί να τα αποθηκεύσει και να τα μοιραστεί αν θέλει.

Το Snapchat έχει επίσης βιώσει παραβιάσεις δεδομένων και περιστατικά ασφάλειας όλα αυτά τα χρόνια, όπως η παραβίαση ασφαλείας του 2014 όπου οι χάκερ διέρρευσαν 4,6 εκατομμύρια ονόματα χρήστη και αριθμούς τηλεφώνου Snapchat.

Η πιο πρόσφατη ήταν το 2019, όταν οι υπάλληλοι του Snapchat έκαναν κατάχρηση ενός εσωτερικού εργαλείου, του SnapLion, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα χρήστη όπως τοποθεσίες, μηνύματα και αριθμούς τηλεφώνου. Ενώ αυτό ήταν πολύ καιρό πριν, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ένα παρόμοιο γεγονός δεν θα συμβεί ξανά.

Επομένως, υπό το φως όλων αυτών, θα πρέπει να προσέχετε τι στέλνετε και σε ποιον το στέλνετε στο Snapchat. Ποτέ μην υποθέσετε ότι τα Snaps σας θα εξαφανιστούν για πάντα ή ότι θα τα δει μόνο ο προβλεπόμενος παραλήπτης. Έχουμε επίσης έναν οδηγό με συμβουλές για να ενισχύσετε την ασφάλεια και το απόρρητό σας στο Snapchat.

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στον ψηφιακό κόσμο, δεν υπάρχει 100% απόρρητο και ασφάλεια. Έτσι, πάντα να σκέφτεστε πριν κάνετε Snap και να γνωρίζετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα.