Είναι αυτό το MacBook των Windows;

Βασικά Takeaways

  • Το ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405) είναι ένας φορητός υπολογιστής Windows υψηλής απόδοσης, εξαιρετικά φορητός που ταιριάζει με το συνδυασμό απόδοσης, διάρκειας μπαταρίας, φορητότητας και αποδοτικότητας που συναντάμε στη σειρά MacBook της Apple.
  • Το Zenbook 14 OLED διαθέτει μια εκπληκτική οθόνη OLED 14 ιντσών, μια λεπτή και κομψή σχεδίαση και έναν νέο επεξεργαστή που προσφέρει σημαντικά κέρδη απόδοσης και αποδοτικότητας.
  • Ενώ η κάμερα web και το σύστημα ηχείων έχουν μικρά μειονεκτήματα, το Zenbook 14 OLED προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο που σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην παραγωγικότητα φορητών υπολογιστών, καθιστώντας το μια συναρπαστική εναλλακτική της σειράς MacBook της Apple.

Από την εισαγωγή των Apple Silicon MacBooks στα τέλη του 2020, είναι δίκαιο να πούμε ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχοι φορητοί υπολογιστές Windows που να μπορούν να ανταγωνιστούν σε επιδόσεις, διάρκεια μπαταρίας, φορητότητα και αποδοτικότητα. Ενώ πολλοί φορητοί υπολογιστές ξεπέρασαν τα MacBook σε έναν από αυτούς τους τέσσερις τομείς, τίποτα δεν φαινόταν να ταιριάζει με τα συνολικά οφέλη των Mac της σειράς M της Apple. Η σειρά M2 MacBook Air είναι ένας από τους φορητούς υπολογιστές με τις περισσότερες πωλήσεις για καλό λόγο.

Μπείτε στο Zenbook 14 OLED (UX3405) της Asus, τον υπερφορητό φορητό υπολογιστή παραγωγικότητας της εταιρείας με το νέο chipset Core Ultra της Intel. Με την εκπληκτική οθόνη, τη σχεδίαση χαμηλού προφίλ και την εντυπωσιακή διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το Zenbook 14 OLED προσφέρει ό,τι πιο κοντά έχουμε συναντήσει ποτέ με το MacBook Air της Apple.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405)

Το MacBook των Windows

Από το ντεμπούτο των Apple Silicon MacBooks, η αναζήτηση ενός ισοδύναμου φορητού υπολογιστή με Windows που ταιριάζει με το συνδυασμό απόδοσης, διάρκειας μπαταρίας, φορητότητας και αποτελεσματικότητας δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι την εισαγωγή του Zenbook 14 OLED της Asus. Με την αρχιτεκτονική Intel Meteor Lake, αυτός ο φορητός υπολογιστής όχι μόνο προσεγγίζει, αλλά και ξεπερνά τις προσδοκίες που θέτουν οι λεπτοί φορητοί υπολογιστές παραγωγικότητας Windows από πολλές απόψεις.

Διαθέτοντας μια εκπληκτική οθόνη OLED 14 ιντσών, μια σχεδίαση που εξισορροπεί τη λεπτότητα με το στυλ και έναν νέο επεξεργαστή που διαθέτει σημαντικά κέρδη απόδοσης και αποδοτικότητας, το Zenbook 14 OLED είναι μια συναρπαστική επιλογή για όσους αναζητούν έναν υπερφορητό φορητό υπολογιστή υψηλής απόδοσης. Παρά τα μικρά μειονεκτήματα στην κάμερα web και το σύστημα ηχείων του, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πακέτο που σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην παραγωγικότητα φορητών υπολογιστών.

Λειτουργικό σύστημα Windows 11

CPU Intel Core Ultra 7 155H

GPU Intel Arc Graphics

RAM 16 GB LPDDR5

Αποθηκευτικός χώρος 512 ή 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD

Μπαταρία 75 Wh

Οθόνη (Μέγεθος, Ανάλυση) 14,0 ιντσών, 3K (2880 x 1800) OLED, αναλογία διαστάσεων 16:10, ρυθμός ανανέωσης 120 Hz, 400 nits, 500 nits μέγιστη φωτεινότητα HDR

Κάμερα κάμερα FHD

Ηχεία Ηχεία Harman Kardon

Θύρες 1x USB 3.2 Gen 1, Type-A, 2x Thunderbolt 4, 1x HDMI 2.1, 1x 3,5mm Combo Audio Jack

Βάρος 1,28 κιλά (2,82 λίβρες)

Μάρκα ASUS

Μοντέλο UX3405

Πλεονεκτήματα

  • Εξαιρετικά λεπτό προφίλ
  • Εξαιρετική εμφάνιση
  • Μεγάλη διάρκεια μπαταρίας

Μειονεκτήματα

  • Οι ακουστικοί ανεμιστήρες ανάβουν αρκετά συχνά
  • Αδύναμη κάμερα web
  • Τα ηχεία γίνονται μικροσκοπικά σε υψηλή ένταση
  10 εύκολα βήματα για καλύτερη ασφάλεια iPhone και iPad

Ένα οικείο κομψό σχέδιο

Όσον αφορά τη σχεδίαση, το Asus Zenbook 14 OLED (UX3405) είναι αρκετά παρόμοιο με τον προκάτοχό του, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Αυτός ο φορητός υπολογιστής είναι απίστευτα καλοφτιαγμένος και ελαφρύς με εκπληκτικά λεπτό προφίλ. Ζυγίζει μόνο 1,2 κιλά (2,65 λίβρες) και έχει πλευρικό προφίλ μικρότερο από 14,9 mm (0,59 ίντσες), καθιστώντας το εξαιρετικά φορητό.

Το καπάκι του φορητού υπολογιστή διαθέτει ένα χαρακτηριστικό Asus Monogram, που κάνει τη συσκευή να φαίνεται μοναδική μεταξύ άλλων φορητών υπολογιστών από αλουμίνιο, αν και συλλαμβάνει τα δακτυλικά αποτυπώματα αρκετά εύκολα, ειδικά σε αυτό το πιο σκούρο χρώμα Ponder Blue.

Zarif Ali / MakeUseOf

Εμφάνιση που θαμπώνει

Μόλις ανοίξετε τον φορητό υπολογιστή, σας καλωσορίζουν με μια μεγάλη οθόνη OLED 14 ιντσών, ένα πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους και ένα μεγάλο trackpad. Το Zenbook 14 διαθέτει οθόνη αφής 14 ιντσών 3K Asus Lumina OLED με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz και είναι εκπληκτικό. Η οθόνη καλύπτει 100% χρωματική γκάμα DCI-P3, υποστηρίζει HDR και διαθέτει αναλογία αντίθεσης 1.000.000:1.

Zarif Ali / MakeUseOf

Η επιλογή της Asus για ένα πάνελ OLED στη σειρά της για άλλη μια φορά αποδίδει μια από τις καλύτερες οθόνες φορητών υπολογιστών που θα βρείτε. η αναλογία διαστάσεων 16:10 είναι ιδανική για εφαρμογές παραγωγικότητας όπως το Word και το PowerPoint, αλλά δεν είναι τόσο ψηλό ώστε να εμποδίζει την παρακολούθηση περιεχομένου. Βοηθά επίσης το γεγονός ότι τα πλαίσια είναι πολύ λεπτά και δεν τραβούν πολύ την προσοχή, αν και θα ήθελα το κάλυμμα της κάμερας στο φορητό υπολογιστή να ήταν μαυρισμένο αντί να είναι μια πορτοκαλί απόχρωση, που μπορεί να αποσπά την προσοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οθόνη διαθέτει επίσης υποστήριξη γραφίδας, αλλά δεδομένου ότι μπορεί να αρθρώσει μόνο στις 180 μοίρες και όχι στις πλήρεις 360 μοίρες, δεν θα είναι τόσο πρακτική για εισαγωγή στυλό.

Ένας συνδυασμός πληκτρολογίου-trackpad που δεν θα σας απογοητεύσει

Όταν πρόκειται για την κατάσταση του πληκτρολογίου και του trackpad του Zenbook 14, ο φορητός υπολογιστής προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία. Το πληκτρολόγιο chiclet πλήρους μεγέθους με απόσταση διαδρομής 1,4 mm είναι εξαιρετικό όσον αφορά την αίσθηση του πλήκτρα και είναι οπίσθιο φωτισμένο, καθιστώντας το ιδανικό για πληκτρολόγηση σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Τούτου λεχθέντος, τα πλήκτρα έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη αίσθηση από αυτά της Microsoft ή της Apple.

Zarif Ali / MakeUseOf

Όπως οι περισσότεροι άλλοι φορητοί υπολογιστές στην κατηγορία του, για να χωρέσει το πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους, το Zenbook παραλείπει ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο, αλλά το αντισταθμίζει ενσωματώνοντας ένα εικονικό ενσωματωμένο στο trackpad. Δεν βρίσκεται στην πιο φυσική θέση και δεν έχει την ίδια απτική ικανότητα με ένα φυσικό μαξιλάρι, αλλά είναι εκεί αν χρειάζεστε έναν οριακά πιο γρήγορο τρόπο για να πληκτρολογήσετε τους αριθμούς σας.

Αξιοπρεπής επιλογή λιμανιού

Zarif Ali / MakeUseOf

Προχωρώντας στα πλάγια του Zenbook 14, διαθέτει μια αξιοπρεπή σειρά θυρών, συμπεριλαμβανομένων δύο Thunderbolt 4 (που υποστηρίζουν οθόνη και παροχή ισχύος), ένα HDMI 2.1 πλήρους μεγέθους, ένα USB 3.2 Gen 1 Type-A και έναν ήχο combo jack. Όπως και άλλοι φορητοί υπολογιστές της Asus, αυτός ο συνδυασμός παλαιού τύπου και γρήγορων σύγχρονων θυρών είναι εξαιρετικός για την ευελιξία αυτού του φορητού υπολογιστή, ειδικά σε περιπτώσεις που απαιτούν αξεσουάρ ή οθόνες που ενδέχεται να μην είναι συμβατές με USB-C.

Μια κάμερα web και σύστημα ηχείων με χώρο για βελτίωση

Η ρύθμιση της κάμερας web και των ηχείων του Zenbook 14 OLED, όπως και άλλοι φορητοί υπολογιστές Asus, αφήνει περιθώρια βελτίωσης. Ο φορητός υπολογιστής διαθέτει βασική κάμερα web FHD και λειτουργία υπερύθρων που υποστηρίζει Windows Hello και τα ηχεία ρυθμίζονται από την Harman Kardon.

  Το CrowdInspect σαρώνει τις διεργασίες που εκτελούνται μέσω VirusTotal, WOT και άλλων

Zarif Ali / MakeUseOf

Η κάμερα web υποτίθεται ότι τροφοδοτείται από AI που προσφέρει βελτιώσεις στη συσκευή για ταχύτερη σύνδεση μέσω σάρωσης προσώπου και μείωση θορύβου “3D” για βιντεοκλήσεις, αλλά η ποιότητα αυτής της κάμερας είναι εντάξει. Οι εικόνες φαίνονται απαλές και κοκκώδεις και πέφτουν γρήγορα με χειρότερες συνθήκες φωτισμού.

Όσον αφορά τον ήχο, τα ηχεία του φορητού υπολογιστή ακούγονται καθαρά σε χαμηλή έως μεσαία ένταση και η ώθησή του σε υψηλότερα επίπεδα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ευκρίνειας.

Για γενική χρήση, όπως η παρακολούθηση βίντεο, η παρακολούθηση διαδικτυακών συσκέψεων ή η ακρόαση μουσικής σε μέτρια ένταση, το Zenbook 14 OLED κάνει τη δουλειά. Ωστόσο, μια εξωτερική κάμερα web μπορεί να είναι απαραίτητη για εργασίες που απαιτούν ήχο ή βίντεο υψηλής ποιότητας. Συνολικά, ενώ η κάμερα web και τα ηχεία είναι λειτουργικά, αυτοί είναι τομείς στους οποίους το Zenbook 14 OLED δεν ηγείται του πακέτου.

Νέος επεξεργαστής, νέα κέρδη απόδοσης

Η μεγαλύτερη αλλαγή του Zenbook 14 OLED φέτος είναι ο επεξεργαστής του, ο νέος Intel Core Ultra 7-155H, μέρος της σειράς Core Ultra της Intel που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Intel Meteor Lake. Η μονάδα μας διαθέτει μνήμη LPDDR5x 16 GB και SSD 1 TB PCIe 4.0 NVMe. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Zarif Ali / MakeUseOf

Η CPU Core Ultra 7 155H της Intel σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα στην απόδοση, αλλά το πιο σημαντικό, την αποδοτικότητα. Η συγκριτική αξιολόγηση αυτού του φορητού υπολογιστή στο Geekbench 6 έδωσε βαθμολογίες 2194 για μονοπύρηνες εργασίες και 11.121 για εργασίες πολλαπλών πυρήνων. Για να το θέσουμε σε προοπτική, είναι περίπου το ίδιο με το βασικό M3 MacBook Pro 14 ιντσών.

Στο Time Spy του 3DMark, πέτυχε συνολική βαθμολογία 2.800, με την CPU να σκοράρει 3.049 και τη GPU να σκοράρει 2.761. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι το Zenbook 14 μπορεί να χειριστεί πιο εντατικές εργασίες με γραφικά.

Στην πρακτική χρήση, αυτά τα σημεία αναφοράς αντικατοπτρίζουν την απόδοση του πραγματικού κόσμου. Η εμπειρία μου με το Zenbook 14 OLED περιλάμβανε μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της περιήγησης στο web, της κατανάλωσης πολυμέσων, της κωδικοποίησης στο PyCharm και της επεξεργασίας φωτογραφιών στο Adobe Photoshop και το Lightroom. Ο φορητός υπολογιστής διαχειριζόταν αυτές τις εργασίες αρκετά καλά, με πολύ μικρό τραυλισμό ή καθυστέρηση. Ωστόσο, θα πω ότι η βελτιστοποίηση λογισμικού έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει από την πλευρά των Windows. Ο φορητός υπολογιστής μπορεί ακόμα να ζεσταθεί αρκετά ακόμα και με την περιήγηση στο web, και οι οπαδοί μπαίνουν συχνά και ηχητικά.

Τούτου λεχθέντος, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξακολουθεί να κερδίζει ένα μεγάλο πλεονέκτημα με αυτό το νέο chipset.

Εκπληκτικά καλή διάρκεια ζωής μπαταρίας

Το Zenbook 14 OLED είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 75 Wh, παρέχοντας διάρκεια ζωής μπαταρίας 15 ώρες. Στην πραγματική χρήση, θα πλησιάζετε κατά μέσο όρο στις εννέα ώρες προβολής στην οθόνη για καθημερινή χρήση, κάτι που είναι αρκετά καλό με τα πρότυπα των περισσότερων άλλων φορητών υπολογιστών Windows σε αυτόν τον παράγοντα μορφής. Ο φορητός υπολογιστής υποστηρίζει επίσης USB-C Easy Charge και ο φορτιστής που περιλαμβάνεται μπορεί να φορτίσει το φορητό υπολογιστή σε περίπου μία ώρα.

  Πώς να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Fitbit στα Windows 10

Zarif Ali / MakeUseOf

Το μόνο μειονέκτημα στην κατάσταση της μπαταρίας είναι ότι ο φορητός υπολογιστής σίγουρα θα μειώσει την απόδοσή του όταν δεν είναι συνδεδεμένος. Έχοντας τα ίδια σημεία αναφοράς GeekBench 6 χωρίς να είναι συνδεδεμένος, ο φορητός υπολογιστής σημείωσε 1.500 στον μονοπύρηνο και 9.102 στον πολυπύρηνο, περίπου 32 % πτώση στην απόδοση ενός πυρήνα και περίπου 18% πτώση στην απόδοση πολλαπλών πυρήνων. Αυτό θα μεταφραστεί στην πιο πραγματική χρήση; Για παιχνίδια και δημιουργία περιεχομένου σίγουρα, αλλά για περιπτώσεις πιο περιστασιακής χρήσης, όπως η περιήγηση στο web, πιθανότατα δεν θα το ζήσετε. Τούτου λεχθέντος, είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσετε για να επιτύχετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σε αυτήν τη μορφή.

Συνολικά, το ASUS Zenbook 14 OLED ξεχωρίζει ως υπερφορητός φορητός υπολογιστής υψηλής απόδοσης. Όχι μόνο ανταποκρίνεται, αλλά και από πολλές απόψεις υπερβαίνει τις προσδοκίες αυτών των λεπτών φορητών υπολογιστών παραγωγικότητας των Windows. Είτε χειρίζεται καθημερινές εργασίες είτε πιο εντατικές απαιτήσεις υπολογιστών, το Zenbook 14 OLED είναι αρκετά αξιόπιστο και αποτελεσματικό και είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι του τρόπου με τον οποίο η νέα αρχιτεκτονική Meteor Lake της Intel στα Windows μπορεί να συναγωνιστεί με την Apple Silicon και να αποφέρει εξαιρετικά Αποτελέσματα.

Πρέπει να αγοράσετε το ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405);

Το Asus Zenbook 14 OLED μοιάζει με διαφορετικό τύπο φορητού υπολογιστή Windows. Μέσω ενός μείγματος του πιο πρόσφατου chipset Core Ultra της Intel και της πολύ κομψής σχεδίασης του φορητού υπολογιστή, το Zenbook 14 OLED εξισορροπεί τέλεια την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε ένα πακέτο Windows που δεν μοιάζει να ανταποκρίνεται στα MacBook της Apple.

Με την εντυπωσιακή οθόνη OLED 14 ιντσών, το Zenbook 14 προσφέρει μια εμπειρία χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά την κατανάλωση πολυμέσων και την παραγωγικότητα. Όλα τα κύρια σημεία επιλογής που μπορείτε να σκεφτείτε είναι τσεκαρισμένα και, όσον αφορά την απόδοση, το Zenbook 14 δεν είναι καθόλου επιπόλαιο.

Με τον όρο απόδοση, εννοώ ότι σε συνδυασμό με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η οποία, για πρώτη φορά, μοιάζει σαν να μην παραβλέπεται σε ένα λεπτό και ελαφρύ φορητό υπολογιστή Windows. Για τους φοιτητές, αυτός είναι ένας από τους καλύτερους φορητούς υπολογιστές που μπορείτε να σηκώσετε και θα σας κρατήσει επαρκώς μια ολόκληρη μέρα στην πανεπιστημιούπολη χωρίς πραγματικά να προσθέσετε πολύ όγκο στο σακίδιο σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χωρίς μικρά ελαττώματα. Η κάμερα web και το σύστημα ηχείων, αν και δεν είναι καθόλου πλήρης, είναι λίγο ανεπαρκή όταν μετριέται σε σχέση με ορισμένους από τους ανταγωνιστές της. Ωστόσο, είναι ένας μικρός συμβιβασμός σε αυτή τη μεγαλύτερη εικόνα ενός εξαιρετικού φορητού υπολογιστή.

Συνολικά, το Zenbook 14 OLED μοιάζει σαν φορητός υπολογιστής παραγωγικότητας των Windows που επιτέλους έφτασε στο Mac και είναι σε ένα πολύ κομψό πακέτο.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405)

Το MacBook των Windows

Από το ντεμπούτο των Apple Silicon MacBooks, η αναζήτηση ενός ισοδύναμου φορητού υπολογιστή με Windows που ταιριάζει με το συνδυασμό απόδοσης, διάρκειας μπαταρίας, φορητότητας και αποτελεσματικότητας δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι την εισαγωγή του Zenbook 14 OLED της Asus. Με την αρχιτεκτονική Intel Meteor Lake, αυτός ο φορητός υπολογιστής όχι μόνο προσεγγίζει, αλλά και ξεπερνά τις προσδοκίες που θέτουν οι λεπτοί φορητοί υπολογιστές παραγωγικότητας Windows από πολλές απόψεις.

Διαθέτοντας μια εκπληκτική οθόνη OLED 14 ιντσών, μια σχεδίαση που εξισορροπεί τη λεπτότητα με το στυλ και έναν νέο επεξεργαστή που διαθέτει σημαντικά κέρδη απόδοσης και αποδοτικότητας, το Zenbook 14 OLED είναι μια συναρπαστική επιλογή για όσους αναζητούν έναν υπερφορητό φορητό υπολογιστή υψηλής απόδοσης. Παρά τα μικρά μειονεκτήματα στην κάμερα web και το σύστημα ηχείων του, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πακέτο που σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην παραγωγικότητα φορητών υπολογιστών.