Δωρεάν λήψη: Το GarageBand για iPhone και iPad είναι απαραίτητο

Το GarageBand ξεκίνησε τη ζωή του στο Mac το 2004 και γρήγορα αναδείχθηκε ως μια απλή αλλά πλούσια σε χαρακτηριστικά εφαρμογή δημιουργίας μουσικής. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, το GarageBand για iPhone και iPad συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Είναι εντελώς δωρεάν, εντελώς φιλικό προς το χρήστη και προσφέρει ώρες διασκέδασης.

Τι είναι το GarageBand;

Το GarageBand είναι ένας σταθμός εργασίας ψηφιακού ήχου (DAW). Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού DAW είναι ακριβό, πολύπλοκο και απαιτητικό, από την άποψη του υλικού. Το GarageBand είναι δωρεάν, προσιτό και τρέχει σε οποιοδήποτε σύγχρονο iPhone ή iPad. Θα το βρείτε σε App Store της Apple. Είναι διαθέσιμο για Μακ, επίσης, αλλά μας αρέσει περισσότερο η έκδοση για iPhone και iPad που βασίζεται στην αφή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το GarageBand για να δημιουργήσετε μουσική γρήγορα, χωρίς προηγούμενη γνώση της μουσικής θεωρίας ή πρακτικές δεξιότητες. Η Apple απλοποιεί τη διαδικασία του παιξίματος οργάνων σε σημείο που μπορείτε να εκτελέσετε ένα ολόκληρο τμήμα χορδών με τα δάχτυλά σας. Μια ολόκληρη βιβλιοθήκη βρόχων είναι επίσης έτοιμη να χρησιμοποιηθεί εάν χρειάζεστε έμπνευση.

Σε αντίθεση με άλλα DAW, το GarageBand εστιάζει κυρίως στο να είναι φιλικό προς τον χρήστη. Ως αποτέλεσμα, δεν διαθέτει πολλές από τις προηγμένες δυνατότητες που θα βρείτε σε λογισμικό όπως το Ableton ή το Logic Pro. Παρά αυτούς τους περιορισμούς, το GarageBand έχει χρησιμοποιηθεί από παραγωγούς όπως ο Steve Lacy (Kendrick Lamar, The Internet) και ο Grimes.

Η Justice παρήγαγε ολόκληρο το άλμπουμ Cross χρησιμοποιώντας το GarageBand (συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού παρακάτω), ενώ η μεγάλη επιτυχία της Rihanna “Umbrella” χρησιμοποιεί μια από τις βρόχους χωρίς δικαιώματα της Apple για τους τυμπανοκρουσίες. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε το GarageBand για την παραγωγή και τη μίξη ενός άλμπουμ, εξακολουθεί να είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βγάλετε τη μουσική από το μυαλό σας σε ψηφιακή μορφή.

Επειδή οι εκδόσεις Mac, iPhone και iPad του GarageBand είναι εναλλάξιμες, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έργα σας στο cloud και να τα συνεχίσετε από οποιαδήποτε συσκευή. Τα έργα GarageBand είναι επίσης εγγενώς συμβατά με το Logic Pro X, το ακριβό επαγγελματικό DAW της Apple.

Αλλά δεν χρειάζεται να είστε παραγωγός ή τραγουδοποιός για να ξεφύγετε από το GarageBand. Όχι μόνο είναι χρήσιμο, αλλά είναι και πολύ διασκεδαστικό. Θα μπορούσε να είναι το τέλειο εργαλείο διδασκαλίας για τη θεωρία της μουσικής ή ένα άλμα για όποιον ήθελε ποτέ να κάνει μουσική αλλά δεν έχει τον προϋπολογισμό και τις πρακτικές δεξιότητες.

  Πώς να ρυθμίσετε τα κοινά στοιχεία NFS στο OpenMediaVault

Παίξτε εικονικά όργανα

Το GarageBand περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα εικονικών οργάνων, όπως πιάνα και πλήκτρα, κιθάρες και μπάσο, κιτ ντραμς και μηχανές ντραμς και μια ποικιλία οργάνων παγκοσμίως.

Είναι δυνατή η αλληλεπίδραση με αυτά τα όργανα με μυριάδες τρόπους. Το πιο εύκολο από αυτά είναι τα «έξυπνα» όργανα της Apple, όπως το Smart Keyboard και η Smart Guitar. Αυτά σας επιτρέπουν να παίζετε συγχορδίες και παραλλαγές αυτών των συγχορδιών απλά πατώντας και σύροντας τα δάχτυλά σας στην οθόνη.

Μπορείτε να επιλέξετε τις συγχορδίες που θέλετε και, στη συνέχεια, να ηχογραφήσετε οτιδήποτε καταλήξετε στη γραμμή χρόνου. Περιλαμβάνονται επίσης περισσότερα βασικά χειριστήρια όπως ένα κανονικό παλιό πληκτρολόγιο και η δυνατότητα εμφάνισης μόνο συγκεκριμένων μουσικών κλιμάκων. Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τα πληκτρολόγια, μπορείτε να συνδέσετε ένα πληκτρολόγιο MIDI και να παίξετε τα διάφορα όργανα του GarageBand με αυτόν τον τρόπο.

Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι το Alchemy Synth, το εικονικό πολυφωνικό συνθεσάιζερ της Apple. Μπορείτε επίσης να παίξετε με πολλά άλλα κλασικά “αναλογικά” συνθετικά, ονειρικά pads, κυρίαρχα leads και μια ολόκληρη κατηγορία περίεργων και υπέροχων “FX”.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά «όργανα» είναι το τμήμα εγχόρδων, που σας επιτρέπει να διευθύνετε τη δική σας μίνι ορχήστρα. Μπορείτε να επιλέξετε ποια όργανα θα συμπεριλάβετε (βιολιά, βιόλες, τσέλο και μπάσα) και να δημιουργήσετε ορχηστρικά swells μιμούμενοι την κίνηση ενός τόξου. Είναι πολύ διασκεδαστικό, ακόμα κι αν δεν συνθέτεις ένα αριστούργημα.

Ενώ πολλοί από εμάς δεν έχουμε τις δεξιότητες να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όργανα στον πραγματικό κόσμο, το GarageBand διευκολύνει τον πειραματισμό και τη χρήση τους με ενδιαφέροντες τρόπους.

Δημιουργήστε τραγούδια χρησιμοποιώντας δωρεάν δείγματα

Τα Apple Loops ενισχύουν τις ήδη εντυπωσιακές δυνατότητες που παρέχουν τα εικονικά όργανα. Αυτά τα δείγματα χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα έργα σας για να προσθέσετε beats, μπάσο και υφή στη μουσική σας.

Πατήστε το κουμπί “Apple Loops” (μοιάζει με βρόχο) στην προβολή “Timeline” για να περιηγηθείτε στον κατάλογο. Θα χρειαστεί να το περιορίσετε ανά όργανο, είδος ή περιγραφικό στοιχείο, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά διαθέσιμα. Μπορείτε να κατεβάσετε ακόμη περισσότερα πακέτα ήχου απευθείας από την Apple, χωρίς να απαιτείται αγορά.

Ορισμένοι από αυτούς τους βρόχους έχουν ταξινομηθεί σε πλήρεις ηχητικές πλακέτες από την Apple, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατώντας «Live Loops» στην οθόνη επιλογής οργάνων. Αυτό σας παρέχει ένα μεγάλο πλέγμα βρόχων για να ξεκινήσετε και να σταματήσετε κατά βούληση. Μπορείτε ακόμη να δημιουργήσετε τους δικούς σας ήχους Live Loops χρησιμοποιώντας βρόχους που έχετε ηχογραφήσει ή εισαγάγει μόνοι σας.

Αυτό μετατρέπει αποτελεσματικά το GarageBand σε ένα groovebox. Μπορείτε να καταγράψετε τους δικούς σας βρόχους ή να εισαγάγετε άλλους μέσω της εφαρμογής Αρχεία. Μπορείτε ακόμη και να εισαγάγετε μουσική χωρίς DRM από την εφαρμογή Μουσική. (Όχι, δεν λειτουργεί με την Apple Music.)

  Πώς να λαμβάνετε ειδοποίηση όταν μια εφαρμογή αποκτά πρόσβαση στην κάμερα web ή στο μικρόφωνο στο macOS

Ηχογραφήστε και επεξεργαστείτε τους δικούς σας ήχους

Οι κιθαρίστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το GarageBand ως εικονικό ενισχυτή και επεξεργαστή εφέ. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κιθάρα, ένα καλώδιο και κάποιο είδος διεπαφής ήχου συμβατό με iPhone ή iPad. ο iRig 2 είναι ένα παράδειγμα, αλλά οποιαδήποτε διεπαφή ψηφιακού ήχου που λειτουργεί με iOS/iPadOS θα λειτουργήσει. (Αποφύγετε τις αναλογικές εισόδους εάν θέλετε καθαρό ήχο.)

Με την κιθάρα σας συνδεδεμένη στο iPhone ή το iPad σας, μπορείτε να επιλέξετε από μια σειρά εικονικών ενισχυτών και να κάνετε εγγραφή απευθείας στο χρονολόγιό σας στο GarageBand. Τα πεντάλ ενισχυτών και εφέ έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσο, αλλά σχεδόν οποιοδήποτε ενισχυμένο όργανο μπορεί να λειτουργήσει.

Αυτό σας παρέχει πρόσβαση σε εξοπλισμό και επεξεργαστές εφέ αξίας σχεδόν χιλιάδων δολαρίων, με τη μόνη τιμή να είναι μια μικρή καθυστέρηση. Μπορεί να μην ακούγονται το ίδιο με το πραγματικό πράγμα, αλλά είναι δύσκολο να παραπονεθεί κανείς δωρεάν, ειδικά όταν υπάρχουν τόσες πολλές premium εφαρμογές αφιερωμένες στην ίδια εργασία στο App Store.

Μπορείτε επίσης να κάνετε εγγραφή απευθείας στη συσκευή σας με ένα μικρόφωνο (συμπεριλαμβανομένου του μικροφώνου του iPhone σας) και στη συνέχεια να επεξεργαστείτε αυτήν την εγγραφή μέσω πολλών φίλτρων.

Χρησιμοποιήστε το GarageBand με άλλες εφαρμογές

Το GarageBand όχι μόνο περιέχει εικονικά όργανα της αξίας ενός μουσικού τμήματος, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εγγραφή και επεξεργασία ήχου με εφαρμογές τρίτων. Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις επεκτάσεις της μονάδας ήχου, τον ήχο μεταξύ εφαρμογών ή την παλιά καλή αντιγραφή και επικόλληση.

ανακοίνωσε η Apple Μονάδες ήχου για iOS και iPadOS το 2015. Οι μονάδες ήχου (η απάντηση της Apple στα VST) έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στη μουσική παραγωγή από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Αυτά τα αυτόνομα εικονικά όργανα ή επεξεργαστές εφέ λειτουργούν μέσα σε DAW όπως το GarageBand ή ως ξεχωριστές εφαρμογές. Μια μονάδα ήχου που λειτουργεί μέσα στο GarageBand εξαλείφει τον λανθάνοντα χρόνο και σας επιτρέπει να ελέγχετε τα πάντα από μια ενιαία διεπαφή.

Οι μονάδες ήχου έφτασαν ως αντικατάσταση του Inter-App Audio, το οποίο εξακολουθεί να υποστηρίζεται από το iOS, αλλά θα καταργηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι εφαρμογές δρομολογούνται μέσω μιας εικονικής διεπαφής ήχου στο GarageBand αλλά υπάρχουν ως ξεχωριστές διεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (όπως τα synthesizer και τα drum machines) και το GarageBand.

Τέλος, ορισμένες εφαρμογές δημιουργίας μουσικής υποστηρίζουν βασική αντιγραφή και επικόλληση. Μπορείτε να αναμίξετε έναν ρυθμό ντραμς ή να ηχογραφήσετε ένα μπάσο στο αγαπημένο σας synth, να το αντιγράψετε στο πρόχειρο και, στη συνέχεια, να πατήσετε δύο φορές τη γραμμή χρόνου GarageBand και να επιλέξετε «Επικόλληση».

  Πώς να ανταλλάξετε Pokémon στο "Pokémon Sword and Shield"

Ένας ντράμερ στην τσέπη σας

Εάν είστε κιθαρίστας, μπασίστας ή απλά θέλετε να κάνετε τζαμ, τότε το GarageBand μπορεί να είναι το τέλειο εργαλείο εξάσκησης. Εκτός από τα εικονικά τύμπανα και τις μηχανές τυμπάνων, η Apple έχει προσθέσει έναν εικονικό ντράμερ που μπορείτε να τροποποιήσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Κάθε «ντράμερ» έχει ένα μοναδικό όνομα, στυλ και ήχο. Μπορείτε να χειριστείτε τον ρυθμό σύροντας το δάχτυλό σας γύρω από ένα pad XY για να επιλέξετε μεταξύ απλών ή σύνθετων και δυνατών ή απαλών ρυθμών. Προσαρμόστε ποια δείγματα ή τύμπανα ενεργοποιούνται εναλλάσσοντας συγκεκριμένα τύμπανα ή δείγματα. Περιλαμβάνονται επίσης επιλογές για τον έλεγχο της συχνότητας του γεμίσματος του τυμπάνου και της αιώρησης για «εξανθρωπισμό» του ήχου.

Ηχογραφήστε τους ρυθμούς των ντραμς απευθείας στη γραμμή χρόνου και χρησιμοποιήστε τους σε έργα ή απλώς αφήστε τον ντράμερ να τρέξει ενώ κάνετε τζαμάρισμα και εξασκηθείτε. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να χρησιμοποιείτε απλώς έναν μετρονόμο για να κρατάτε χρόνο.

Jam με τους φίλους σας

Για μια πραγματική αλλαγή στην παρεμβολή, γιατί να μην συγχρονίσετε πολλά iPhone και iPad για μια ασύρματη συνεδρία εμπλοκής; Στις ρυθμίσεις GarageBand, θα βρείτε την επιλογή “Jam Session”, η οποία σας επιτρέπει να φιλοξενήσετε ή να συμμετάσχετε σε μια εικονική εμπλοκή. Έως και τρία άλλα μέλη της μπάντας μπορούν να παίξουν μαζί, με ρυθμίσεις τραγουδιού όπως το ρυθμό, το πλήκτρο και τη συνολική σύνθεση τραγουδιού συγχρονισμένες με τον αρχηγό του συγκροτήματος.

Με συσκευές σε συγχρονισμό, μπορείτε να εγγράψετε πολλά μέρη σε ένα τραγούδι ταυτόχρονα. Αυτές οι εγγραφές θα μεταφερθούν ασύρματα στη συσκευή του αρχηγού της μπάντας μόλις σταματήσετε την εγγραφή. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα ταλαντούχοι και έχετε το υλικό διαθέσιμο, μπορείτε να συγχρονίσετε πολλά iPhone ή iPad μαζί και να ελέγξετε ολόκληρη τη «μπάντα» μόνοι σας.

Εξοικείωση με το GarageBand

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει άλλα DAW στο παρελθόν, το GarageBand θα πρέπει να είναι αρκετά εύκολο να το παραλάβετε. Ακόμη και σε νεοφερμένους και μη μουσικούς, η εφαρμογή θα πρέπει να είναι αρκετά αυτονόητη για να ξεκινήσετε τη δημιουργία μουσικής.

Ίσως η πιο μπερδεμένη πτυχή του GarageBand είναι ο τρόπος με τον οποίο το χρονοδιάγραμμα χωρίζεται σε ενότητες, αντί να αποτελεί μια επισκόπηση ολόκληρου του τραγουδιού. Μπορείτε να προσθέσετε, να αφαιρέσετε και να αλλάξετε μήκη ενοτήτων στις ρυθμίσεις “Ενότητες τραγουδιού” πατώντας το κουμπί συν “+” στην επάνω δεξιά γωνία της προβολής γραμμής χρόνου.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή και να παίξετε μαζί της. Δημιουργήστε ένα νέο τραγούδι και ηχογραφήστε μερικές συγχορδίες και έναν χτύπημα ντραμς. Πειραματιστείτε με τους βρόχους της Apple για να προσθέσετε υφή και χρώμα στο τραγούδι σας. Εγγράψτε πρόχειρους στίχους χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο του iPhone σας. (Μπορείτε πάντα να ηχογραφήσετε ξανά αργότερα.).

Όταν είστε έτοιμοι με το GarageBand, ίσως θελήσετε να ελέγξετε περισσότερες εφαρμογές και υλικό για τη δημιουργία μουσικής με iPhone ή iPad.