Δουλεύοντας από το σπίτι? 5 τρόποι για να δείξετε αγάπη στον υπολογιστή σας

Είτε βρίσκεστε σε καραντίνα είτε σε απομόνωση με εντολή της κυβέρνησης, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να καλύψετε τυχόν στόχους που δεν είχατε χρόνο να επιδιώξετε. Ή, θα μπορούσατε απλώς να φροντίσετε τον υπολογιστή σας.

Οργανώστε τα αρχεία σας

ο

Η οργάνωση όλων των αρχείων σας είναι ένα εξαιρετικό έργο που πρέπει να φροντίσετε όταν έχετε επιπλέον χρόνο. Μετά από χρόνια χρήσης υπολογιστή, οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να έχουν έγγραφα, φωτογραφίες και αρχεία βίντεο σε πολλές συσκευές αποθήκευσης. Μπορεί να είναι διάσπαρτα σε παλιούς φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές και σε μια σειρά από εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συγκεντρώσετε τα πάντα σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο βαρέως τύπου με μεγάλη χωρητικότητα ή ακόμα και κουτί αποθήκευσης προσαρτημένο σε δίκτυο (NAS)..

Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να αφαιρέσετε όλα αυτά τα αρχεία από τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή τις παλιές συσκευές σας και σε ένα κεντρικό αποθετήριο (PC, NAS ή εξωτερικό HD υψηλής χωρητικότητας). Εάν τα Windows σας προειδοποιήσουν ότι έχετε ήδη ένα συγκεκριμένο αρχείο στον υπολογιστή, απλώς πετάξτε το εκεί ούτως ή άλλως ως αντίγραφο. Μπορεί να είναι μια παλαιότερη (ή νεότερη) έκδοση με πληροφορίες που θέλετε να διατηρήσετε.

Σίγουρα, μπορεί να καταλήξετε με ένα χάος από διπλότυπα αρχεία, όπως το MyBookReport, το MyBookReport(2) και ούτω καθεξής, αλλά αυτό είναι εντάξει προς το παρόν. Το θέμα είναι να έχετε τα πάντα σε ένα μέρος—μπορείτε να το οργανώσετε αργότερα.

Μόλις όλα τα αρχεία σας βρίσκονται στη θέση τους, σκεφτείτε πώς θέλετε να τα οργανώσετε. Αφού γίνει αυτό, ήρθε η ώρα να βρείτε και να αφαιρέσετε διπλότυπα αρχεία.

  Τι είναι οι πορτοκαλί και οι πράσινες κουκκίδες σε ένα iPhone ή iPad;

Αφού αφαιρέσετε όλα τα διπλότυπα και αποθηκεύσετε αυτά που θέλετε να διατηρήσετε, ήρθε η ώρα να διαγράψετε όλους αυτούς τους σκληρούς δίσκους. Αυτό μπορεί να είναι μια γέφυρα πολύ μακριά για κάποιους, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σύγχυση στο μέλλον. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να σκεφτείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας.

Ίσως θέλετε να οργανώσετε την ακατάστατη επιφάνεια εργασίας των Windows ενώ είστε σε αυτήν!

Εφαρμογή στρατηγικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας

Windows 10

Αφού αφιερώσετε τόσο χρόνο στην οργάνωση των αρχείων σας, θα ήταν φρικτό να χάσετε όλη τη σκληρή δουλειά σας! Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να έχετε ένα σταθερό εφεδρικό σχέδιο. Ένα ιδανικό σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αποθηκεύει αντίγραφα των δεδομένων σας σε τρεις τοποθεσίες: τον υπολογιστή σας, μια τοπική συσκευή και εκτός τοποθεσίας.

Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά η (καλά οργανωμένη) απόλυση είναι το όλο θέμα. Ένα NAS ή εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε τοπικά αντίγραφα ασφαλείας, επειδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Ιστορικό αρχείων των Windows 10. Για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας εκτός τοποθεσίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας cloud, όπως π.χ Backblaze ή Καρβονίτης.

Εάν μια υπηρεσία cloud δεν είναι για εσάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο εξωτερικό σκληρό δίσκο και να τον κρατήσετε αλλού, όπως σε ένα συρτάρι γραφείου στη δουλειά ή στο σπίτι ενός συγγενή. Το πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι πρέπει να φέρνετε συνεχώς το αντίγραφο ασφαλείας εκτός τοποθεσίας για να αποθηκεύσετε τυχόν νέα αρχεία και στις δύο εξωτερικές μονάδες δίσκου. Μια διαδικτυακή υπηρεσία κάνει αυτή την εργασία πολύ πιο εύκολη—συν, μπορείτε να κρυπτογραφήσετε ηλεκτρονικά αντίγραφα ασφαλείας για να προστατεύσετε περαιτέρω τα αρχεία σας.

Εάν κρυπτογραφείτε, ωστόσο, είστε υπεύθυνοι για την απομνημόνευση του κωδικού πρόσβασης κρυπτογράφησης. Αν το χάσετε, χάνετε και την πρόσβαση στα αρχεία σας.

Ρυθμίστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι πόνος, γι’ αυτό τόσοι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ίδιους δύο ή τρεις για όλους τους λογαριασμούς τους. Δυστυχώς, αυτή είναι μια τρομερή προσέγγιση. Εάν ένας χάκερ βρει ποτέ έναν από αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης, οι υπόλοιποι λογαριασμοί σας είναι αδύνατο για διείσδυση.

  Οδηγός για την απεμπλοκή της δραστηριότητάς σας

Ωστόσο, η δημιουργία μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε ιστότοπο και η διατήρησή τους απαιτεί είτε τρελή αφοσίωση είτε διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Και δεν μιλάμε για αυτό στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

ΕΝΑ διαχειριστής κωδικών πρόσβασης είναι ένα πρόγραμμα που αφιερώνεται σε πολλές συσκευές που αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασής σας, σας συνδέεται (ή συμπληρώνει τα στοιχεία του λογαριασμού σας) αυτόματα και δημιουργεί νέους κωδικούς πρόσβασης όταν χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να αποθηκεύσετε ασφαλείς σημειώσεις, κωδικούς πρόσβασης Wi-Fi, τραπεζικά στοιχεία και πολλά άλλα.

Για πρόσθετη ασφάλεια, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε μια συσκευή ελέγχου ταυτότητας υλικού, όπως ένα YubiKey. Επειδή απαιτούν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, είναι μια εξαιρετική επιλογή για την προστασία των διαδικτυακών λογαριασμών.

Σκόνη και καθαρισμός στο εσωτερικό του υπολογιστή σας

Οι υπολογιστές μπορεί να «πνιγούν» εάν συσσωρεύουν πολύ σκόνη μέσα. Οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές βασίζονται σε αέρα ελεύθερης ροής για να φέρουν δροσερό αέρα μέσα και να διώξουν τα καυτά πράγματα. Όταν κολλάει πολύ σκόνη στα πτερύγια, στα καλώδια, στο εσωτερικό της θήκης ή στα εξαρτήματα του ανεμιστήρα, ο αέρας δεν μπορεί να κινηθεί. Όταν μείνει έτσι, ένας υπολογιστής δεν μπορεί να κρυώσει σωστά. Αυτό μπορεί να υποβαθμίσει την απόδοση του υπολογιστή σας ή —σε ακραίες περιπτώσεις— να καταστρέψει τα εξαρτήματά του.

Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τον υπολογιστή σας εξαρτάται από το πόσο σκονίζεται στο λαιμό του δάσους σας. Εάν ζείτε σε ζεστό, σκονισμένο κλίμα, θα χρειαστεί να καθαρίζετε τον υπολογιστή σας πιο συχνά από κάποιον που ζει σε τοποθεσία όπου βρέχει το μισό χρόνο.

Για να καθαρίσετε σωστά τον υπολογιστή σας, θα χρειαστείτε μερικά αναλώσιμα, όπως ένα κουτί πεπιεσμένου αέρα, ένα κατσαβίδι για να ανοίξετε τη θήκη και ένα πανί από μικροΐνες. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τη βελτίωση της κατάστασης των καλωδίων. Πιάστε μερικά φερμουάρ ή στρίψτε δεσμούς και τοποθετήστε ξανά αυτά τα καλώδια ώστε να μην μπαίνουν στη μέση.

  Πώς να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου του LinkedIn

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες βήμα προς βήμα για να καθαρίσετε σχολαστικά την επιφάνεια εργασίας σας. Εάν έχετε MacBook ή άλλο φορητό υπολογιστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πεπιεσμένο αέρα για να απομακρύνετε τη σκόνη και από αυτά.

Καθαρίστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι μάς λένε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και να διατηρούμε καθαρές τις επιφάνειες για να αποφύγουμε τον κορωνοϊό. Εκτός από το τηλέφωνό σας, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να εμβολιαστούν τα μικρόβια στο σπίτι σας από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

Μπορείτε απλά να σκουπίσετε ένα ποντίκι με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι για να το καθαρίσετε. Δεν συνιστούμε να χρησιμοποιείτε λευκαντικό, καθώς αυτό μπορεί να το καταστρέψει. Βασικά, οτιδήποτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απολυμάνετε το smartphone σας δεν πρέπει να βλάψει το ποντίκι ή το πληκτρολόγιό σας.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας για να καθαρίσετε καλά το πληκτρολόγιό σας. Εάν διαθέτετε μηχανικό, είναι αρκετά εύκολο να αφαιρέσετε τα κλειδιά για σχολαστικό καθάρισμα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αφαιρέσετε και να αντικαταστήσετε τα κλειδιά μεμβράνης. Είναι μάλλον καλύτερο να ανακινήσετε ό,τι μπορείτε (ή να το αντικαταστήσετε με ένα μηχανικό μοντέλο).

Περισσότερες ιδέες

Ας ελπίσουμε ότι μερικές από αυτές τις ιδέες θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα πράγματα πιο οργανωμένα (ή πιο καθαρά) όσο λείπετε τις ώρες στο σπίτι.

Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Βεβαιωθείτε ότι το antivirus σας είναι έτοιμο.
Ασφαλίστε το Wi-Fi του σπιτιού σας.
Αναβαθμίστε το υλικό του υπολογιστή σας.

Οι προτάσεις που καλύψαμε παραπάνω μπορούν να σας βελτιώσουν δουλειά από το σπίτι υπολογιστική εμπειρία. Επιπλέον, όταν τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό, θα έχετε πολύ καλύτερη εγκατάσταση υπολογιστή, καλά οργανωμένη δομή αρχείων, καλύτερη ασφάλεια και καθαρό υλικό.