Πώς να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου του LinkedIn

Το LinkedIn είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με επαγγελματίες στον τομέα σας, να βρείτε ευκαιρίες απασχόλησης και να δημιουργήσετε τα διαπιστευτήριά σας. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις απορρήτου του μπορεί να προκαλούν σύγχυση και να είναι δύσκολο να διαχειρίζονται. Δείτε πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

LinkedIn Privacy: Μια επισκόπηση

Σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά δίκτυα, το απόρρητο στο LinkedIn δεν αφορά μόνο τη διαχείριση των ατόμων που μπορούν να δουν τις αναρτήσεις και το προφίλ σας, αλλά και τη διαχείριση των ατόμων που μπορούν να δουν τι κάνετε στον ιστότοπο. Επειδή το LinkedIn είναι το παν δημιουργία επαγγελματικών δεσμών, το να βλέπουν άλλοι χρήστες μέρος της δραστηριότητάς σας είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Για παράδειγμα, οι αλλαγές στην κατάσταση απασχόλησής σας, οι νέες συνδέσεις, ακόμη και το αν έχετε κοιτάξει ή όχι το προφίλ κάποιου είναι πληροφορίες που μπορεί να είναι προσβάσιμες σε άλλους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου του LinkedIn, ειδικά αν το χρησιμοποιείτε για να βρείτε δουλειά.

Όταν ανοίγετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στο LinkedIn μεταβαίνοντας στην επιλογή Εγώ > Ρυθμίσεις και Απόρρητο > Απόρρητο στην επάνω δεξιά γωνία, θα δείτε τις ακόλουθες ενότητες:

Πώς βλέπουν οι άλλοι το προφίλ και τις πληροφορίες δικτύου σας: Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε ποιες πληροφορίες είναι ορατές στο προφίλ σας και σε ποιους επιτρέπεται να τις δουν.
Πώς βλέπουν οι άλλοι τη δραστηριότητά σας στο LinkedIn: Αυτό σας επιτρέπει να αλλάξετε την ορατότητα της δραστηριότητάς σας στον ιστότοπο, όπως η κατάστασή σας στο διαδίκτυο και οι αλλαγές στο προφίλ σας.
Πώς χρησιμοποιεί το LinkedIn τα δεδομένα σας: Αυτό σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε τον τρόπο με τον οποίο το LinkedIn χρησιμοποιεί και μοιράζεται τα δεδομένα σας με άλλους.
Προτιμήσεις αναζήτησης εργασίας: Αυτό σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε την αναζήτηση εργασίας στο LinkedIn, ιδιαίτερα την ορατότητα της κατάστασης αναζήτησης εργασίας στους εργοδότες.
Αποκλεισμός και απόκρυψη: Αυτό σας επιτρέπει να αλλάξετε ποιοι μπορούν να δουν τις αναρτήσεις σας και να αποκλείσετε εξ ολοκλήρου συγκεκριμένα άτομα από το δίκτυό σας.

  Ανασκόπηση ακουστικών εικονικής πραγματικότητας VR Shinecon

Ορατότητα προφίλ

Οι δύο κύριες ενότητες που εμπλέκονται στη διαμόρφωση της ορατότητας του προφίλ σας είναι “Πώς οι άλλοι βλέπουν το προφίλ και τις πληροφορίες δικτύου σας” και “Αποκλεισμός και απόκρυψη”.

Στην ενότητα “Πώς βλέπουν οι άλλοι…”, μπορείτε να προσαρμόσετε ποιος μπορεί να βλέπει το προφίλ, τις συνδέσεις, τα ενδιαφέροντα, το επώνυμό σας και τον οργανισμό στον οποίο εργάζεστε. Η πιο βασική ρύθμιση εδώ είναι η “Επεξεργασία του δημόσιου προφίλ σας”, η οποία περιορίζει τον όγκο των πληροφοριών που είναι ορατές σε άτομα που δεν είναι συνδεδεμένα στο LinkedIn.

Κάνοντας κλικ σε αυτό θα μεταφερθείτε στην ξεχωριστή σελίδα “Ρυθμίσεις δημόσιου προφίλ”. Μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση του πώς θα μοιάζει το προφίλ σας σε άτομα που ανακαλύπτουν το προφίλ σας μέσω μηχανών αναζήτησης ή εξωτερικών συνδέσμων. Στα δεξιά, μπορείτε να αλλάξετε ποιες ενότητες της σελίδας σας είναι δημόσιες. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αποκρύψετε την εικόνα του προφίλ σας από οποιονδήποτε δεν είναι στο δίκτυό σας.

Στο “Αποκλεισμός και απόκρυψη”, θα μπορείτε να δείτε ποιους έχετε αποκλείσει από τον ιστότοπο. Οι λογαριασμοί που έχετε αποκλείσει δεν θα μπορούν να δουν το προφίλ σας. Σε αυτήν την ενότητα, μπορείτε επίσης να επιλέξετε ποιοι τύποι λογαριασμών μπορούν να σας ακολουθούν στον ιστότοπο. Όταν κάποιος σας ακολουθεί, θα μπορεί να κάνει τις δημόσιες ενημερώσεις και αναρτήσεις σας.

Δραστηριότητες ιστότοπου

Το επόμενο πράγμα που μπορεί να ρυθμιστεί είναι η ορατότητα της δραστηριότητάς σας στον ιστότοπο, η οποία βρίσκεται στην ενότητα “Πώς οι άλλοι βλέπουν τη δραστηριότητά σας στο LinkedIn”.

Σε αντίθεση με άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, το LinkedIn επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ποιος επισκέφτηκε το προφίλ τους. Μπορείτε να το αλλάξετε με τις “Επιλογές προβολής προφίλ”, οι οποίες μπορούν να σας κάνουν ανώνυμους όταν περιηγείστε στους λογαριασμούς άλλων ατόμων. Ωστόσο, η μετάβαση σε ιδιωτικό σας εμποδίζει επίσης να δείτε ποιος επισκέφτηκε τη σελίδα σας, εκτός εάν κάνετε αναβάθμιση στο LinkedIn Premium.

  Πώς να επαναφέρετε εφαρμογές και παιχνίδια στο iPhone ή το iPad σας

Από προεπιλογή, το LinkedIn ενημερώνει το δίκτυό σας εάν έχετε μια νέα δουλειά ή όταν έχετε μια επέτειο εργασίας. Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε μεταβαίνοντας στο “Κοινή χρήση αλλαγών εργασιών…” και αλλάζοντας την εναλλαγή σε “Όχι”.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε ποιος μπορεί να δει πότε είστε ενεργοί στον ιστότοπο, ο οποίος συνήθως υποδηλώνεται με έναν πράσινο κύκλο δίπλα στο όνομά σας. Στην ενότητα “Διαχείριση ενεργής κατάστασης”, μπορείτε να επιλέξετε εάν όλοι, κανένας ή μόνο οι συνδέσεις σας μπορούν να βλέπουν όταν είστε συνδεδεμένοι.

Διαχείριση δεδομένων

Το LinkedIn συλλέγει πολλά δεδομένα για εσάς, ειδικά αν ψάχνετε ενεργά για μια δουλειά. Ανάλογα με τον τρόπο που έχετε αλληλεπιδράσει με την υπηρεσία, ενδέχεται να έχετε παράσχει δεδομένα μισθού, δημογραφικά στοιχεία και τα ονόματα των επαφών σας στον ιστότοπο.

Στην ενότητα “Πώς το LinkedIn χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας”, μπορείτε να αποκτήσετε ένα αντίγραφο όλων των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί για εσάς μεταβαίνοντας στην ενότητα “Λήψη αντιγράφου των δεδομένων σας”. Μπορείτε να προσαρμόσετε ό,τι περιλαμβάνεται στην ένδειξη αποθήκευσης ή μπορείτε να επιλέξετε απλώς να αποκτήσετε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων πολυμέσων. Ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η βάση δεδομένων, μπορεί να χρειαστούν έως και 24 ώρες για να λάβετε έναν σύνδεσμο λήψης.

Υπάρχει επίσης μια λίστα με τις δραστηριότητές σας που σχετίζονται με δεδομένα στην ενότητα “Διαχείριση των δεδομένων και της δραστηριότητάς σας”. Αυτό περιλαμβάνει συγχρονισμό των επαφών σας, κοινή χρήση του προφίλ σας με άλλη εταιρεία ή σύνδεση του λογαριασμού σας με άλλη εφαρμογή.

Απόρρητο που αναζητά εργασία

Το κυνήγι εργασίας στο LinkedIn είναι αμφίδρομος. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βρείτε δουλειά στον ιστότοπο είναι να αναζητήσετε τις διαθέσιμες ευκαιρίες στην περιοχή, τον τομέα και το επίπεδο εξειδίκευσής σας, που μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εργασίες» στην κύρια σελίδα. Ο άλλος τρόπος είναι να επιτρέψετε στις δουλειές να έρθουν σε εσάς. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν συχνά το LinkedIn για να βρουν ταλαντούχους ανθρώπους που είναι ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες εργασίας.

  Πώς να αφαιρέσετε ένα PPA στο Ubuntu

Ο πιο βασικός τρόπος για να το διαμορφώσετε είναι αλλάζοντας την τρέχουσα κατάσταση διαθεσιμότητάς σας. Εάν κάνετε εναλλαγή της ρύθμισης “Ενημερώστε τους προσλήπτες ότι είστε ανοιχτοί σε ευκαιρίες” σε Ναι, θα εμφανιστείτε στις αναζητήσεις που πραγματοποιούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων εάν πληροίτε τα κριτήρια απασχόλησής τους. Ωστόσο, ενώ λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίσουν τον τρέχοντα εργοδότη σας να δει την κατάσταση αναζήτησης εργασίας, το LinkedIn δεν παρέχει ρητές εγγυήσεις.

Εάν είστε παρανοϊκοί με το ότι ο τρέχων εργοδότης σας το ανακάλυψε και δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε, μπορείτε να σκεφτείτε να αφήσετε αυτήν την επιλογή. Θα εξακολουθείτε να μπορείτε να κάνετε αίτηση για θέσεις εργασίας και να εκδηλώνετε ενδιαφέρον.

Μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε τις ακόλουθες ρυθμίσεις σε αυτήν την ενότητα:

Κοινή χρήση του προφίλ σας όταν κάνετε κλικ στην εφαρμογή: Όταν κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας, ενδέχεται να ανακατευθυνθείτε σε μια σελίδα πρόσληψης εκτός τοποθεσίας. Όταν αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη, το προφίλ σας στο LinkedIn θα είναι κοινόχρηστο με τον υπεύθυνο προσλήψεων ακόμα και όταν ανακατευθυνθείτε.
Ρυθμίσεις εφαρμογής: Όταν κάνετε αίτηση για μια εργασία που χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη δυνατότητα εφαρμογής του LinkedIn, μπορείτε να επιλέξετε εάν θα αποθηκεύσετε αυτές τις πληροφορίες για μελλοντικές εφαρμογές εργασίας.
Σηματοδοτήστε το ενδιαφέρον για εταιρείες για τις οποίες έχετε δημιουργήσει ειδοποιήσεις θέσεων εργασίας: Αυτό αλλάζει εάν εμφανίζεστε ως διαθέσιμοι σε εταιρείες για τις οποίες έχετε ορίσει ειδοποιήσεις θέσεων εργασίας. Μπορείτε να ορίσετε μια ειδοποίηση εργασίας για έναν εργοδότη στη σελίδα εταιρικού προφίλ.