Διορθώστε τα νεκρά/κολλημένα εικονοστοιχεία στον υπολογιστή σας με Windows χρησιμοποιώντας αυτά τα 6 εργαλεία

Όλες οι συσκευές οθόνης αποτελούν χιλιάδες ή εκατομμύρια pixel. Αυτά τα pixel είναι υπεύθυνα για την αλλαγή των χρωμάτων σύμφωνα με την προβαλλόμενη εικόνα. Ωστόσο, ένα εικονοστοιχείο μπορεί μερικές φορές να πεθάνει ή να κολλήσει, αφήνοντας ένα σκούρο ή ένα μόνιμο έγχρωμο σημείο στην οθόνη σας. Ας δούμε πώς να τα διορθώσετε.

Τι είναι τα νεκρά ή κολλημένα εικονοστοιχεία;

Οποιοδήποτε σταθερό σημείο στην οθόνη δείχνει συνήθως νεκρά ή κολλημένα pixel. Είναι αρκετά ακίνδυνα και δεν είναι πάντα μόνιμα. Αυτό το πρόβλημα υλικού προκαλείται από ζητήματα συμβατότητας με ορισμένες εφαρμογές λογισμικού, τεχνικά σφάλματα ή κατασκευαστικά ελαττώματα. Ένα κολλημένο pixel είναι είτε πράσινο, κόκκινο ή μπλε. Ένα νεκρό pixel, ωστόσο, είναι πάντα μαύρο. Ας δούμε πώς να ελέγξετε για νεκρά pixel.

Πώς να εντοπίσετε νεκρά pixel

Εκτελέστε μια απλή δοκιμή στο διαδίκτυο για να εντοπίσετε νεκρά ή κολλημένα pixel. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές ελέγχου pixel που είναι διαθέσιμες για Android και iOS επίσης. Εκτός από αυτό, μπορείτε ακόμη και να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε από τα εργαλεία που αναφέρονται παρακάτω. Εντοπίζουν και επιδιορθώνουν κολλημένα ή νεκρά pixel.

Πώς τα νεκρά/κολλημένα εικονοστοιχεία αποτελούν πρόβλημα για τους χρήστες;

Ακόμα κι αν τα κολλημένα ή νεκρά pixel κάθονται κάπου σε μια γωνία, εξακολουθούν να καταφέρνουν να τραβήξουν όλη την προσοχή του χρήστη. Μπορεί να αποσπούν την προσοχή και να αφαιρούν την εστίαση. Ωστόσο, μπορούν επίσης να υποδείξουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα όπως η αστοχία της οθόνης.

Πώς να διορθώσετε χειροκίνητα τα κολλημένα pixel

Όταν κανένα άλλο εργαλείο δεν μπορεί να επιλύσει νεκρά ή κολλημένα pixel, τότε ο χρήστης μπορεί να προσπαθήσει να διορθώσει αυτό το πρόβλημα με μη αυτόματο τρόπο. Ακολουθεί μια διαδικασία βήμα προς βήμα για να το πραγματοποιήσετε.

  Πώς να ανοίξετε τη λίστα εφαρμογών στα Windows 11

  • Κλείστε την οθόνη
  • Πάρτε ένα υγρό πανί για να μην γρατσουνίσετε την οθόνη.
  • Τώρα, ασκήστε πίεση στην περιοχή όπου βρίσκεται το κολλημένο pixel
  • Αποφύγετε την πίεση οπουδήποτε αλλού, καθώς μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία περισσότερων κολλημένων pixel
  • Συνεχίστε να διατηρείτε την πίεση και ενεργοποιήστε τον υπολογιστή
  • Τώρα, αφαιρέστε την πίεση. Το κολλημένο pixel μπορεί να έχει φύγει.

Γιατί μπορεί να λειτουργήσει αυτό; Το υγρό στα υποπίξελ των κολλημένων εικονοστοιχείων ενδέχεται να μην έχει εξαπλωθεί ομοιόμορφα και όταν ασκείτε πίεση, το υγρό αναγκάζεται να βγει έξω. Όταν απελευθερωθεί η πίεση, το υγρό ωθείται προς τα μέσα. Επομένως, απλώνοντάς το γύρω όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διορθώσετε μη αυτόματα τα νεκρά/κολλημένα pixel.

Τα νεκρά pixel θα εξαφανιστούν ή θα εξαπλωθούν;

Όχι, τα νεκρά pixel δεν διαδίδονται συνήθως. Ωστόσο, εάν εξαπλωθούν, πρέπει είτε να αντικαταστήσετε την οθόνη είτε να προσλάβετε έναν ειδικό. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αυτές οι μερίδες να δυσλειτουργούν μόνιμα και να μην εξαφανίζονται με τον καιρό.

Τι προκαλεί τα νεκρά pixel;

Η πιο κοινή αιτία είναι ένα κατασκευαστικό ελάττωμα. Ωστόσο, οποιαδήποτε φυσική βλάβη στη συσκευή οθόνης μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη σε ένα ή περισσότερα pixel της οθόνης του φορητού υπολογιστή ή του υπολογιστή σας.

Τώρα, ας δούμε μερικά χρήσιμα εργαλεία για τη διόρθωση νεκρών ή κολλημένων pixel στον υπολογιστή σας με Windows.

JScreenFix

JScreenFix επισκευάζει τα κολλημένα pixel μέσα σε 10 λεπτά στις περισσότερες οθόνες όπως LCD, OLED, κινητά ή tablet. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τίποτα, καθώς το JScreenFix χρησιμοποιεί HTML5 και JavaScript στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Είναι εύκολο στη χρήση και δωρεάν.

Κάντε κλικ στο «Εκκίνηση JScreenFix» και θα ανοίξει ένα μαύρο παράθυρο με ένα τετράγωνο pixel που αναβοσβήνει. Πρέπει να σύρετε το εργαλείο στερέωσης εικονοστοιχείων πάνω από το κολλημένο εικονοστοιχείο και να το αφήσετε να λειτουργεί για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τέλος, ο αλγόριθμος επιδιόρθωσης της τεχνολογίας JScreenFix θα φροντίσει το νεκρό pixel και θα το διορθώσει. Μέχρι τώρα, αυτό το εργαλείο έχει εφαρμοστεί σε εκατομμύρια οθόνες και είναι η πιο αποτελεσματική λύση λογισμικού για την επιδιόρθωση ελαττωματικών pixel.

  Πώς να αλλάξετε τη συσκευή εξόδου ήχου για διαφορετικά προγράμματα [Windows or Mac] – αρχείο

Aurelitec PixelHealer

Aurelitec PixelHealer διορθώνει νεκρά, κολλημένα ή ζεστά pixel. Μπορείτε να το εκτελέσετε ή να το εγκαταστήσετε δωρεάν. Εντοπίζει αυτά τα προβληματικά pixel μέσω της φορητής εφαρμογής InjuredPixels. Το PixelHealer χρησιμοποιεί τη δοκιμασμένη ιδέα των χρωμάτων RGB που αναβοσβήνουν πάνω από ένα κολλημένο ή νεκρό pixel και βοηθά στην αναβίωσή του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια του ποντικιού σας για να αλλάξετε το μέγεθος ή να μετακινήσετε το παράθυρο που αναβοσβήνει. Εκτός από αυτό, μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε τις εύχρηστες ρυθμίσεις για να αλλάξετε τα χρώματα ή τα διαστήματα που αναβοσβήνουν. Επιπλέον, το υπέροχο με το PixelHealer είναι ότι εκτελεί το καθήκον του ακόμη και χωρίς εγκατάσταση. Είναι μια φιλική προς το χρήστη λύση και εξοικονόμηση χρημάτων για τους χρήστες.

Pixel Doctor Pro

Pixel Doctor Pro ελέγχει εάν η συσκευή έχει νεκρά pixel ή έγκαυμα οθόνης και προσπαθεί να διορθώσει τυχόν προβλήματα. Είναι μια εφαρμογή επί πληρωμή για Android. Για να εγκαταστήσετε το Pixel Doctor Pro σε μια συσκευή Android, κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί “Συνέχεια στην εφαρμογή” για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

Η εφαρμογή επιχειρεί να διορθώσει τα νεκρά pixel και το κάψιμο της οθόνης κυκλώνοντας μια συγκεκριμένη σειρά χρωμάτων στην οθόνη, ασκώντας τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές RGB όλων των pixel. Η εφαρμογή εκτελείται επίσης σε λειτουργία πλήρους οθόνης, επομένως περιλαμβάνεται κάθε pixel, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες εφαρμογές στην αγορά.

Επισκευή Pixel Filehorse

Επισκευή Pixel Filehorse Το εργαλείο μπορεί να εντοπίσει και να διορθώσει κολλημένα pixel σε επίπεδες οθόνες LCD. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενότητα εντοπισμού νεκρών εικονοστοιχείων στο Pixel Fixer για να αναζητήσετε νεκρά ή κολλημένα εικονοστοιχεία. Αφού εντοπίσετε κολλημένα pixel, προσπαθήστε να τα επιδιορθώσετε με αυτό το εργαλείο. Ρυθμίστε τη λειτουργία χρώματος στο λογισμικό, πατήστε “Go” και τοποθετήστε το παράθυρο που αναβοσβήνει πάνω από το κολλημένο pixel.

Αυτό το εργαλείο βοηθά μόνο στην επιδιόρθωση κολλημένων pixel και όχι νεκρών pixel. Είναι ένα δωρεάν λογισμικό. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα του φανταχτερού παραθύρου, καθώς και μια λειτουργία χρώματος μπορεί επίσης να επιλεγεί στο λογισμικό. Είναι μόνο ένα αρχείο 2 MB, επομένως είναι πολύ εύκολο να κάνετε λήψη αυτού του λογισμικού και εάν δεν λειτουργεί για το σύστημά σας, μπορείτε εύκολα να διαγράψετε το λογισμικό σε δευτερόλεπτα.

  Διορθώστε το Origin Stuck κατά τη συνέχιση της λήψης στα Windows 10

Dead Pixel

Dead Pixel από τον Adriano Alfaro βοηθά τον χρήστη να αναγνωρίσει την ακριβή θέση του pixel σε κατάσταση ύπνου. Προσπαθεί να ξυπνήσει κολλημένα pixel. Αυτό το εργαλείο είναι διαθέσιμο σε υπολογιστή και φορητές συσκευές. Πρέπει να κάνετε κλικ οπουδήποτε στην οθόνη για να αλλάξετε το χρώμα του φόντου. Προσδιορίζει την ακριβή θέση του εικονοστοιχείου σε κατάσταση ύπνου.

Αργότερα, πρέπει να σύρετε το τετράγωνο από την κεντρική οθόνη στην ελαττωματική περιοχή pixel. Μετά από αυτό, αγγίξτε το για να αρχίσει να αναβοσβήνει που θα αφυπνίσει το pixel. Χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά για να ανακτήσει τα νεκρά pixel. Εάν δεν διορθωθεί εντός αυτής της διάρκειας, μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν μπορεί να διορθωθεί.

Επισκευή Pixel Rizonesoft

Επισκευή Pixel Rizonesoft είναι ένα εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει και να διορθώσει κολλημένα pixel σε επίπεδες οθόνες LCD. Αυτό το εργαλείο σάς επιτρέπει να επιλέξετε οποιοδήποτε χρώμα για να το ενσωματώσετε στην οθόνη. Διαθέτει ρυθμίσεις διαμόρφωσης που παρέχουν επιλογές για άλλες λειτουργίες για pixel.

Ωστόσο, το Rionesoft Pixel Repair έχει έναν περιορισμό. Μπορεί να επιδιορθώσει μόνο κολλημένα pixel και δεν μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη με νεκρά pixel. Το λογισμικό μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα Windows, συμπεριλαμβανομένων των Windows 7. Είναι λογισμικό με άδεια χρήσης και είναι δωρεάν για λήψη. Αυτή η διεπαφή ενός παραθύρου φροντίζει τα πάντα και είναι εύκολη στη χρήση.

Περίληψη

Είναι εύκολο να εντοπίσετε κολλημένα pixel ή να αντιμετωπίσετε με τη βοήθεια ορισμένων διαδικτυακών δοκιμών παρακολούθησης ή εφαρμογών και εργαλείων τρίτων. Αυτό το άρθρο έχει συζητήσει μερικά από τα καλύτερα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν. Εάν δεν λειτουργούν, μπορείτε να προσπαθήσετε να διορθώσετε χειροκίνητα τα κολλημένα pixel ακολουθώντας τις οδηγίες μη αυτόματης στερέωσης που αναφέρονται παραπάνω. Εάν κανένα από αυτά δεν λειτουργεί, ίσως είναι καιρός να μεταφέρετε τη συσκευή σας σε έναν μηχανικό υλικού.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε μερικά από αυτά τα λογισμικά επισκευής Android και iOS.