Διαφορά μεταξύ υλικού, λογισμικού και τείχη προστασίας cloud

Το διαδικτυακό τοπίο εξελίσσεται διαρκώς, κάτι που είναι ευλογία και όλεθρος για την υποδομή πληροφορικής.

Είναι ευλογία? γιατί έχουμε δει απίστευτες καινοτομίες για να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και πιο παραγωγική.

Είναι όλεθρος. επειδή ακούμε επίσης συχνές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, που κοστίζουν στις επιχειρήσεις τεράστια εφάπαξ χρήματα και φήμη.

Κατά συνέπεια, ξεκίνησε την ανάγκη να διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες για την προστασία των επιχειρήσεων και των ανθρώπων από ατυχίες. Όσο πιο εξελιγμένοι είναι οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη να παραμείνουμε μπροστά στον αγώνα.

Τα τείχη προστασίας εισήχθησαν για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχίας πριν από τρεις δεκαετίες, και από τότε προχωρούν. Είναι προστατευτικές ασπίδες που αναπτύσσονται για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εισερχόμενης και εξερχόμενης κυκλοφορίας για την παροχή ενός προστατευμένου περιβάλλοντος για τα δεδομένα και τα συστήματά σας.

Τώρα, θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε διαφορετικά τείχη προστασίας για να καλύψετε τις προσωπικές ή επιχειρηματικές σας ανάγκες. Περιλαμβάνει τείχη προστασίας δικτύου, τείχη προστασίας εφαρμογών ιστού (WAF), τείχη προστασίας επόμενης γενιάς, βασισμένα σε cloud, λογισμικό και υλικό και πολλά άλλα.

Πολλές φορές, οι οργανισμοί δυσκολεύονται να επιλέξουν ανάμεσα σε τείχη προστασίας που βασίζονται σε σύννεφο ή παραδοσιακά τείχη προστασίας όπως λογισμικό ή υλικό.

Αυτό το άρθρο αφορά τη σύνδεση αυτών των κουκκίδων, προκειμένου να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό τείχος προστασίας με βάση τις ανάγκες σας.

Ορίστε!

Τείχη προστασίας υλικού

Τι είναι?

Μια φυσική συσκευή που είναι εγκατεστημένη μεταξύ ενός δικτύου υπολογιστών και του Διαδικτύου ή στην άκρη του δικτύου για την παρακολούθηση πακέτων δεδομένων κατά τη μεταφορά είναι ένα τείχος προστασίας υλικού. Το όνομα το γνωρίζει επίσης για το περιμετρικό τείχος προστασίας καθώς προστατεύει ολόκληρο το δίκτυό σας αξιολογώντας την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση στην περίμετρο.

Τι κάνουν?

Με βάση ορισμένους προκαθορισμένους κανόνες, επιτρέπει ή αποκλείει τα πακέτα για να διατηρείται το περιβάλλον του δικτύου σας ασφαλές. Φιλτράρει πακέτα με βάση δεδομένα όπως διευθύνσεις προέλευσης και προορισμού. Στη συνέχεια, παρέχει στους διαχειριστές του δικτύου σας πολύ έλεγχο σχετικά με τη νόμιμη χρήση του δικτύου.

  9 Πρότυπα Σχεδίων Μάρκετινγκ & Δημιουργός για ΜΜΕ

Η ουσία, προστατεύει τα συνδεδεμένα συστήματα και κρατά τους κακούς έξω.

Απαιτήσεις

Ένα αποκλειστικό τείχος προστασίας υλικού μπορεί να απαιτεί εξελιγμένη τεχνογνωσία και γνώσεις πληροφορικής για την εγκατάσταση ή ειδικό τμήμα ή υπαλλήλους IT για αυτό το θέμα. Ως εκ τούτου, τα τείχη προστασίας υλικού συνήθως αξιοποιούνται από εταιρείες μεγάλης κλίμακας με έντονο ενδιαφέρον για την ασφάλεια, όπως οι τράπεζες.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, χρειάζεστε μόνο ένα σημείο για τη διαχείριση ολόκληρης της ασφάλειας του δικτύου. Τελικά, σας εξοικονομεί πολλούς πόρους και χρόνο.

Πλεονεκτήματα της ύπαρξης τείχη προστασίας υλικού

  • Ένα μόνο τείχος προστασίας μπορεί να προστατεύσει ολόκληρη τη ζώνη του δικτύου σας
  • Η ταχύτητα και η απόδοση παραμένουν ανέπαφα
  • Λιγότερο ευάλωτο σε επιθέσεις
  • Ενσωματώνεται εύκολα με άλλα συστήματα ασφαλείας όπως εξισορρόπηση φορτίου, VPN κ.λπ.

Παραδείγματα

Μερικά διάσημα ονόματα για τείχη προστασίας υλικού είναι τα SonicWall, Cisco και Fortinet.

Τείχη προστασίας λογισμικού

Τι είναι?

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένα τείχος προστασίας λογισμικού είναι μια λύση που βασίζεται σε λογισμικό που εγκαθίσταται ως εικονική συσκευή ή σε μεμονωμένους υπολογιστές στο δίκτυό σας για την προστασία τους από τρωτά σημεία. Μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με ορισμένες εφαρμογές.

Για παράδειγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αποκλείσετε ορισμένους ιστότοπους ή εκτυπωτές που είναι εγκατεστημένοι στο δίκτυό σας.

Τι κάνουν?

Τα τείχη προστασίας λογισμικού λειτουργούν ως 2η γραμμή άμυνας από διαδικτυακές επιθέσεις. Σε ένα σενάριο όταν ένα κακόβουλο πρόγραμμα προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυό σας, ένα τείχος προστασίας λογισμικού μπορεί να αξιολογήσει τη νομιμότητά του συμβουλευόμενος μια ενημερωμένη βάση δεδομένων.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, το τείχος προστασίας επιτρέπει ή αποκλείει το πρόγραμμα. Είναι εξαιρετικά στον μετριασμό των κινδύνων που προέρχονται από μια διεύθυνση στη μαύρη λίστα, ύποπτες εφαρμογές, άγνωστο κακόβουλο λογισμικό και πολλά άλλα. Αυτά τα τείχη προστασίας παρέχουν εκτεταμένη ευελιξία ενώ εκχωρούν σταθμούς εργασίας και χρήστες με διαφορετικά επίπεδα άδειας.

Απαιτήσεις

Είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε τείχη προστασίας λογισμικού σε σύγκριση με τα τείχη προστασίας υλικού. Ως εκ τούτου, οι μικρές επιχειρήσεις και οι οικιακοί χρήστες αξιοποιούν ευρέως αυτόν τον τύπο τείχους προστασίας. Λόγω της ευκολίας προσαρμογής του, οι χρήστες μπορούν να έχουν καλύτερο έλεγχο των λειτουργιών και των χαρακτηριστικών προστασίας του.

  Πώς να κάνετε το iPhone σας να ουρλιάζει όταν το συνδέετε

Πλεονεκτήματα της ύπαρξης τείχη προστασίας λογισμικού

  • Προσιτό, ακόμα κι αν προτιμάτε τα κορυφαία τείχη προστασίας
  • Οικονομικό για ένα μικρό γραφείο με περιορισμένα συστήματα
  • Εύκολη ρύθμιση και διαχείριση
  • Μπορείτε να προσδιορίσετε το επίπεδο προστασίας κατά την εγκατάστασή του και να ορίσετε το επίπεδο ασφαλείας ανάλογα για έναν χρήστη
  • Καλύτερος έλεγχος και ευελιξία για την αξιολόγηση των εφαρμογών που πρέπει να επιτρέπονται ή να αποκλειστούν
  • Ειδοποιεί τους χρήστες για ένα κακόβουλο πρόγραμμα που προσπαθεί να εισέλθει στο δίκτυο

Μερικά μειονεκτήματα

  • Χρησιμοποιεί περισσότερους πόρους, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και του χώρου στο δίσκο, σε σύγκριση με τα τείχη προστασίας υλικού
  • Η απόδοση μπορεί να επηρεαστεί με βάση την ταχύτητα του συστήματος
  • Χρειάζεται τακτική διαχείριση και ενημέρωση

Παραδείγματα

Ένα από τα καλύτερα τείχη προστασίας που βασίζεται σε λογισμικό είναι το pfSense. Δείτε ένα πιο ανοιχτό τείχος προστασίας.

Μην μπερδεύεστε με το WAF (τείχος προστασίας εφαρμογών web). Το WAF και τα τείχη προστασίας λογισμικού είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το WAF είναι μόνο για προστασία ιστότοπου (επίπεδο 7), όπου ένα τείχος προστασίας λογισμικού είναι μια εναλλακτική λύση στο υλικό που είναι ικανό να προστατεύει από απειλές δικτύου και ιστού, και τα δύο.

☁️ Τείχη προστασίας που βασίζονται σε σύννεφο

Τώρα, αυτό προέρχεται από ένα διαφορετικό πρωτάθλημα.

Καθώς οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να μεταβαίνουν στο cloud, οι ανάγκες ασφάλειας έχουν επίσης εξελιχθεί ανάλογα. Ως εκ τούτου, έχει εισαγάγει τείχη προστασίας cloud.

Σε αντίθεση με τα τείχη προστασίας λογισμικού και υλικού που εγκαθίστανται στις εγκαταστάσεις, τα τείχη προστασίας cloud αξιοποιούν λύσεις cloud.

Τι είναι?

Τα τείχη προστασίας του cloud φιλοξενούνται στο σύννεφο που εξηγεί τον λόγο πίσω από την ονοματολογία του. Αναφέρονται επίσης ως Firewall-as-a-Service (FaaS). Αποτελεί ένα ασφαλές εικονικό εμπόδιο που περιβάλλει πλατφόρμες cloud, εφαρμογές και υποδομές.

Τι κάνουν?

Όπως στην περίπτωση των παραδοσιακών τείχη προστασίας όπου σχηματίζουν ένα φράγμα που περιβάλλει το εσωτερικό δίκτυο ενός οργανισμού, τα τείχη προστασίας cloud λειτουργούν επίσης με τον ίδιο τρόπο.

Ελέγχουν και διαχειρίζονται τη ροή δεδομένων μεταξύ εσωτερικών συστημάτων ενός οργανισμού και εξωτερικών τομέων. Για να αποφασίσει ποια δεδομένα θα επιτρέψει ή θα απορρίψει, χρησιμοποιεί μια έξυπνη ανάλυση δεδομένων. Πρώτον, αντλεί πληροφορίες για γνωστές απειλές από μια βάση δεδομένων και αναλύει επίσης προβλήματα του παρελθόντος και εσωτερικές δραστηριότητες για να προβλέψει μελλοντικές απειλές.

  Πώς μπορείτε να διαγράψετε τον λογαριασμό σας Xbox

Στην περίπτωση των τείχη προστασίας cloud, δεν υπάρχει φυσική περίμετρος σε σχέση με συστήματα και εφαρμογές. Εδώ, τα στοιχεία του συστήματος είναι διασκορπισμένα. Αντί να πραγματοποιείται φιλτράρισμα δεδομένων σε ένα μόνο σημείο, τα τείχη προστασίας cloud φιλτράρουν δεδομένα σε επίπεδο cloud, κρατώντας τους κακούς παίκτες έξω.

Μπορούν να φιλτράρουν την κίνηση από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, των εικονικών κέντρων δεδομένων, μεταξύ ενοικιαστών ή εικονικών δικτύων.

Απαιτήσεις

Τα τείχη προστασίας που βασίζονται σε σύννεφο δεν απαιτούν να εγκαταστήσετε ή να διαμορφώσετε μόνοι σας. Τρίτοι προμηθευτές που παρέχουν την υπηρεσία φροντίζουν για όλα αυτά τα πράγματα. Επίσης, διαχειρίζονται και ενημερώνουν για να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες προκλήσεις, διασφαλίζοντας ότι το δίκτυό σας είναι απόλυτα ασφαλές.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε και να χαλαρώσετε, να είστε σίγουροι ότι τα δεδομένα και τα συστήματά σας είναι ασφαλή από επιθέσεις. Έτσι, μπορείτε να επενδύσετε όλο τον χρόνο σας στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη της επιχείρησής σας χωρίς ταλαιπωρία ή ανησυχίες.

Πλεονεκτήματα της ύπαρξης τείχη προστασίας που βασίζονται σε Cloud

  • Εύκολη ανάπτυξη χωρίς χάσιμο χρόνου
  • Επεκτάσιμο σύμφωνα με τις ανάγκες ενός οργανισμού
  • Η υψηλότερη διαθεσιμότητα εγγυάται συνεχή ροή υπηρεσιών ασφαλείας, πλεονάζουσα ισχύ και αυτοματοποιημένα αντίγραφα ασφαλείας
  • Προστασία ταυτότητας επειδή είναι σε θέση να ενσωματωθούν με στοιχεία ελέγχου πρόσβασης, δίνοντας στους χρήστες καλύτερο έλεγχο στα εργαλεία φιλτραρίσματος
  • Καλύτερη απόδοση καθώς μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα, από την ορατότητα, τη διαμόρφωση, τη χρήση, την καταγραφή κ.λπ.
  • Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στιγμιότυπα και στη συνέχεια να ανακτήσετε αμέσως τις επιθυμητές καταστάσεις.

Μερικά μειονεκτήματα

  • Η διαθεσιμότητα εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα της υποδομής cloud.
  • Οι προηγμένες λειτουργίες ενδέχεται να επιβραδύνουν το δίκτυό σας.
  • Συχνά εξετάζει περιπτώσεις γενικής χρήσης που μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές για τον αποκλεισμό ευπαθειών που σχετίζονται με το λογισμικό, όπως αυτές των προσθηκών.

Παραδείγματα

Αν θέλετε να δοκιμάσετε μερικά τείχη προστασίας στο σύννεφο, μπορείτε να το κάνετε Cloudflare, SUCURI, Σοφόςκαι Imperva.

συμπέρασμα

Τώρα που έχετε μια ιδέα σχετικά με το τι είναι τα τείχη προστασίας που βασίζονται σε λογισμικό, βασισμένα σε υλικό και στο cloud, ελπίζω ότι θα ήταν ευκολότερο για εσάς να αποφασίσετε ποιο θα είναι κατάλληλο για εσάς. Πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες σας να έχετε ένα τείχος προστασίας, να εξετάζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και, στη συνέχεια, πηγαίνετε για τον καλύτερο συνδυασμό.

Επόμενο βήμα,

Εξερευνήστε μερικά από τα καλύτερα τείχη προστασίας εφαρμογών ιστού για την προστασία ιστότοπων και διαδικτυακών επιχειρήσεων.