Γιατί το Face ID είναι πολύ πιο ασφαλές από το Face Unlock του Android

Το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου σας χρησιμοποιώντας το πρόσωπό σας είναι η νέα ζεστασιά, κυρίως χάρη στο Face ID της Apple. Το Android έχει μια παρόμοια λειτουργία από το 2015 που ονομάζεται Trusted Face, αλλά δεν είναι καν το ίδιο πράγμα.

Πώς λειτουργεί το Face ID;

Η Apple έβαλε πολλή τεχνολογία για να λειτουργήσει το Face ID με τρόπο που δεν ήταν μόνο διαισθητικός και ακριβής, αλλά και απίστευτα ασφαλής. Με λίγα λόγια, δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χάρτη του προσώπου σας χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό υπέρυθρου φωτός και λήψης εικόνας. Το Forbes έκανε εξαιρετική δουλειά της εξήγησης αυτού:

Χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως (IR) για να φωτίζει το πρόσωπό σας κατά τη λήψη των εικόνων, για εργασία μέρα ή νύχτα, έξω ή σε εσωτερικούς χώρους. Το IR εκτείνεται σε μήκη κύματος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (γνωστή συνήθως ως «φως») ακριβώς πέρα ​​από το ορατό φάσμα, έτσι η οθόνη του iPhone X δεν θα σας θαμπώνει στο σκοτάδι.

  Το gFile είναι ένας απλός διαχειριστής αρχείων Android με διεπαφή εμπνευσμένη από το Gmail

Με πιο απλούς όρους, χρησιμοποιεί μια ποικιλία αισθητήρων σε συνδυασμό με την κάμερα της συσκευής για να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του τι πραγματικά μοιάζετε—γι’ αυτό λειτουργεί στο σκοτάδι ή στο φως, με καπέλο, με ή χωρίς γυαλιά και τα πάντα. ανάμεσα. Όλη αυτή η τεχνολογία είναι ο λόγος που η σειρά iPhone X έχει εγκοπή—εκεί βρίσκεται το υλικό.

Με άλλα λόγια, χρησιμοποιεί πολύ περισσότερα από μια απλή εικόνα.

Πώς λειτουργεί το Trusted Face;

Αντίθετα, η λειτουργία Trusted Face του Android (παλαιότερα ονομαζόταν Face Unlock) δεν είναι τίποτα άλλο από μια αποθηκευμένη εικόνα του προσώπου σας. Στην πραγματικότητα, μπορείς να το ξεγελάσεις πολύ εύκολα με μια τυπωμένη εικόνα. Αυτό είναι κακό.

Η εξαίρεση στον κανόνα εδώ είναι όταν ένα τηλέφωνο συνδυάζει το Trusted Face/Face Unlock με μια άλλη μορφή βιομετρικής επαλήθευσης—όπως ο σαρωτής ίριδας που βρίσκεται στα σύγχρονα τηλέφωνα Samsung Galaxy. Αλλά, ακόμη και τότε, αυτό χρησιμοποιείται μόνο ως μέτρο ασφαλείας για το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου σας. δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδεθείτε σε ασφαλείς εφαρμογές όπως το τραπεζικό λογισμικό, οι εφαρμογές παρακολούθησης πιστώσεων ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να ξεκλειδώσετε με δακτυλικό αποτύπωμα.

  Πώς να βαθμονομήσετε την οθόνη αφής σας στο Android

Γιατί; Επειδή δεν είναι αρκετά ασφαλές. Όταν οι εφαρμογές δέχονται το Face ID ως πραγματική δυνατότητα ασφαλείας, αυτό δεν ισχύει για το Android. Στην πραγματικότητα, τα API δεν υπάρχουν ακόμη για αυτό.

Έρχεται καλύτερο Face Unlock για Android (μάλλον)

Τώρα, με όλα αυτά, η Google συνειδητοποιεί ότι ένα πραγματικά ασφαλές ξεκλείδωμα προσώπου είναι κάτι που θέλουν οι άνθρωποι—ειδικά όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το Face ID (και γνωρίζουν πόσο φοβερό είναι). Η λέξη στο δρόμο είναι ότι το Android Q—η επερχόμενη έκδοση του Android που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το έτος—θα προσφέρει μια δυνατότητα συγκρίσιμη με το Face ID.

  Οι καλύτεροι αναλυτές WiFi για να παρακολουθείτε τον αόρατο (Windows, iOS και Android)

Φυσικά, για να είναι τόσο ασφαλές όσο το Face ID, θα χρειαστεί και την υποστήριξη υλικού. Η σάρωση υπερύθρων και η αντιστοίχιση βάθους είναι προϋποθέσεις για να είναι πραγματικά ασφαλές το χαρακτηριστικό, επομένως τα τηλέφωνα που δεν διαθέτουν ήδη αυτό το υλικό (διαβάστε: σχεδόν όλα τα τηλέφωνα που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή) δεν θα είναι συμβατά με τη βελτιωμένη του δυνατότητα, ακόμα κι αν έχουν ενημερώθηκε σε Android Q.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι απλώς θεωρία εκείνη τη στιγμή—μερικές γραμμές κώδικα που εκτίθενται απλώς προτείνουν βελτιωμένο Trusted Face (το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει διαφορετικό όνομα εάν αυτό αποδειχθεί αληθινό) στο Android Q. Δεν θα γνωρίζουμε πραγματικά έως ότου η Google ανακοινώσει το Q, το οποίο δεν θα γίνει πολύ αργότερα φέτος.

Ωστόσο, στο μεταξύ, να θυμάστε ότι το Trusted Face/Face Unlock δεν είναι τίποτα άλλο από μια ευκολία και δεν προσφέρει γνήσια ασφάλεια.