Γιατί πρέπει να υπερχρονίσετε τη μνήμη RAM σας (Είναι εύκολο!)

Κάθε πρόγραμμα στον υπολογιστή σας ανακατεύεται μέσω της μνήμης RAM καθώς λειτουργεί. Η μνήμη RAM σας λειτουργεί με μια συγκεκριμένη ταχύτητα που έχει ορίσει ο κατασκευαστής, αλλά λίγα λεπτά στο BIOS μπορεί να την ανεβάσουν πολύ πέρα ​​από τις ονομαστικές προδιαγραφές της.

Ναι, η ταχύτητα RAM έχει σημασία

Κάθε πρόγραμμα που εκτελείτε φορτώνεται στη μνήμη RAM από τον SSD ή τον σκληρό σας δίσκο, που είναι συγκριτικά πολύ πιο αργοί. Μόλις φορτωθεί, συνήθως μένει εκεί για λίγο, ενώ η CPU έχει πρόσβαση όποτε τη χρειάζεται.

Η βελτίωση της ταχύτητας με την οποία λειτουργεί η RAM σας μπορεί να βελτιώσει άμεσα την απόδοση της CPU σας σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και υπάρχει ένα σημείο μείωσης των αποδόσεων όταν η CPU απλά δεν μπορεί να ανακατευθεί σε περισσότερη μνήμη αρκετά γρήγορα. Στις καθημερινές εργασίες, η ταχύτητα της μνήμης RAM κατά μερικά νανοδευτερόλεπτα μπορεί να μην έχει σημασία, αλλά αν πραγματικά τσακίζετε τους αριθμούς, οποιαδήποτε μικρή βελτίωση της απόδοσης μπορεί να σας βοηθήσει.

Ωστόσο, στα παιχνίδια, η ταχύτητα RAM μπορεί πραγματικά να έχει αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Κάθε καρέ μπορεί να έχει μόνο λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου για να επεξεργαστεί πολλά δεδομένα, επομένως εάν το παιχνίδι που παίζετε είναι δεσμευμένο με CPU (όπως το CSGO), η ταχύτερη RAM μπορεί να βελτιώσει τους ρυθμούς καρέ. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το σημείο αναφοράς από Linus Tech Tips:

Ο μέσος ρυθμός καρέ συνήθως ενισχύεται μερικές ποσοστιαίες μονάδες με ταχύτερη RAM όταν η CPU κάνει το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας. Εκεί που η ταχύτητα RAM λάμπει πραγματικά είναι στους ελάχιστους ρυθμούς καρέ. για παράδειγμα, όταν φορτώνετε μια νέα περιοχή ή νέα αντικείμενα σε ένα παιχνίδι, αν όλα πρέπει να συμβούν σε ένα καρέ, αυτό το πλαίσιο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο, εάν περιμένει να φορτώσει η μνήμη. Αυτό ονομάζεται μικροτραύλισμα και μπορεί να κάνει τα παιχνίδια να αισθάνονται ασταθή ακόμα και όταν ο μέσος ρυθμός καρέ είναι υψηλός.

Το overclocking RAM δεν είναι τρομακτικό

Το overclocking RAM δεν είναι τόσο τρομακτικό ή ανασφαλές όσο το overclocking μιας CPU ή μιας GPU. Όταν κάνετε overclock μια CPU, πρέπει να ανησυχείτε για το εάν η ψύξη σας θα χειριστεί τα πιο γρήγορα ρολόγια. Μια υπερχρονισμένη CPU ή GPU μπορεί να είναι πολύ πιο δυνατή από αυτή που τρέχει στις ρυθμίσεις αποθέματος.

  Πώς να διορθώσετε τη συνέχιση της αναπαραγωγής στο VLC Player μετά την ενημέρωση των δημιουργών

Με τη μνήμη, δεν παράγουν καθόλου πολύ θερμότητα, επομένως είναι αρκετά ασφαλές. Ακόμη και σε ασταθή overclocks, το χειρότερο που συμβαίνει είναι ότι θα λάβετε ένα σφάλμα κατά τον έλεγχο της σταθερότητας και θα σας κλωτσήσει πίσω στον πίνακα σχεδίασης. Αν και αν το δοκιμάζετε σε φορητό υπολογιστή, θα θελήσετε να επαληθεύσετε ότι μπορείτε να διαγράψετε το CMOS (για να επαναφέρετε το BIOS στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις) εάν κάτι πάει στραβά.

Ταχύτητα, χρονισμοί και καθυστέρηση CAS

Η ταχύτητα RAM μετριέται γενικά σε megahertz, συνήθως συντομογραφία “Mhz”. Αυτό είναι ένα μέτρο της ταχύτητας του ρολογιού (πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο η RAM μπορεί να έχει πρόσβαση στη μνήμη της) και είναι με τον ίδιο τρόπο μέτρησης της ταχύτητας της CPU. Η «στοκ» ταχύτητα για το DDR4 (ο νεότερος τύπος μνήμης) είναι συνήθως 2133 Mhz ή 2400 Mhz. Αν και αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα ψέμα μάρκετινγκ. Το DDR σημαίνει “Διπλός ρυθμός δεδομένων”, που σημαίνει ότι η μνήμη RAM διαβάζει και γράφει δύο φορές για κάθε κύκλο ρολογιού. Έτσι, πραγματικά, η ταχύτητα είναι 1200 Mhz, ή 2400 mega-tick ανά δευτερόλεπτο.

Αλλά η περισσότερη μνήμη RAM DDR4 είναι συνήθως 3000 Mhz, 3200 Mhz ή υψηλότερη. Αυτό οφείλεται στο XMP (Extreme Memory Profile). Το XMP είναι ουσιαστικά η μνήμη RAM που λέει στο σύστημα: “Γεια, ξέρω ότι το DDR4 υποτίθεται ότι υποστηρίζει ταχύτητες έως και 2666 Mhz, αλλά γιατί δεν προχωράς και δεν με κάνεις overclock στην ταχύτητα του κουτιού;” Είναι ένα overclock από το εργοστάσιο, ήδη προ-συντονισμένο, δοκιμασμένο και έτοιμο. Αυτό το επιτυγχάνει σε επίπεδο υλικού με ένα τσιπ στην ίδια τη μνήμη RAM που ονομάζεται a Τσιπ ανίχνευσης σειριακής παρουσίας, επομένως υπάρχει μόνο ένα προφίλ XMP ανά στικ:

Κάθε κιτ μνήμης RAM έχει στην πραγματικότητα πολλαπλές ταχύτητες. οι ταχύτητες αποθέματος χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα ανίχνευσης παρουσίας και ονομάζονται JEDEC. Οτιδήποτε υψηλότερο από τις στοκ ταχύτητες JEDEC είναι overclock, που σημαίνει ότι το XMP είναι απλώς ένα προφίλ JEDEC που έχει υπερχρονιστεί από το εργοστάσιο.

Οι χρονισμοί RAM και η καθυστέρηση CAS είναι ένα διαφορετικό μέτρο ταχύτητας. Αποτελούν μέτρο καθυστέρησης (πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται η RAM σας). Η καθυστέρηση CAS είναι ένα μέτρο του πόσοι κύκλοι ρολογιού υπάρχουν μεταξύ της εντολής READ που αποστέλλεται στο memory stick και της CPU που λαμβάνει μια απάντηση. Συνήθως αναφέρεται ως “CL” μετά την ταχύτητα RAM, για παράδειγμα, “3200 Mhz CL16.”

Αυτό συνήθως συνδέεται με την ταχύτητα της μνήμης RAM—μεγαλύτερη ταχύτητα, υψηλότερη καθυστέρηση CAS. Ωστόσο, ο λανθάνοντας χρόνος CAS είναι μόνο ένας από τους πολλούς διαφορετικούς χρονισμούς και ρολόγια που κάνουν τη μνήμη RAM να λειτουργεί. τα υπόλοιπα αναφέρονται γενικά απλώς ως “χρονοιμέτρηση RAM”. Όσο χαμηλότεροι και αυστηρότεροι είναι οι χρονισμοί, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η RAM σας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι σημαίνει πραγματικά κάθε χρονισμός, μπορείτε να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό από το Gamers Nexus.

  Πώς να αλλάξετε το όνομα χρήστη και το Avatar στο Google Stadia

Το XMP δεν θα τα κάνει όλα για εσάς

Μπορείτε να αγοράσετε τη μνήμη RAM σας από την G.Skill, την Crucial ή την Corsair, αλλά αυτές οι εταιρείες δεν κατασκευάζουν τα πραγματικά τσιπ μνήμης DDR4 που κάνουν τη μνήμη RAM σας. Αγοράζουν από χυτήρια ημιαγωγών, πράγμα που σημαίνει ότι όλη η μνήμη RAM στην αγορά προέρχεται μόνο από μερικά κύρια μέρη: Samsung, Micron και Hynix.

Επιπλέον, τα φανταχτερά κιτ μνήμης που αξιολογούνται για 4000+ Mhz σε χαμηλές καθυστερήσεις CAS είναι το ίδιο πράγμα με την «αργή» μνήμη που κοστίζει τη μισή τιμή. Και οι δύο χρησιμοποιούν τσιπ μνήμης Samsung B-die DDR4, εκτός από το ένα έχει χρυσό διανομέα θερμότητας, φώτα RGB και μπλούζα με στολίδια (ναι, αυτό είναι ένα πραγματικό πράγμα που μπορείτε να αγοράσετε).

Όταν τα τσιπ προέρχονται από το εργοστάσιο, δοκιμάζονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται binning. Δεν έχουν όλες οι RAM την καλύτερη απόδοση. Κάποια RAM χειρίζεται πολύ καλά στα 4000+ Mhz με χαμηλή καθυστέρηση CAS και κάποια RAM δεν μπορεί να υπερχρονίσει τα 3000 Mhz. Ονομάζεται λοταρία πυριτίου και είναι που κάνει τα κιτ υψηλής ταχύτητας ακριβά.

Αλλά η ταχύτητα στο κουτί δεν ταιριάζει πάντα με τις πραγματικές δυνατότητες της RAM σας. Η ταχύτητα XMP είναι απλώς μια βαθμολογία που εγγυάται ότι το stick της μνήμης θα λειτουργεί με την ονομαστική ταχύτητα 100% του χρόνου. Αφορά περισσότερο το μάρκετινγκ και την τμηματοποίηση προϊόντων παρά τα όρια της μνήμης RAM. Τίποτα δεν εμποδίζει τη RAM σας να λειτουργεί εκτός των προδιαγραφών του κατασκευαστή, εκτός από το ότι η ενεργοποίηση του XMP είναι ευκολότερη από το να το υπερχρονίσετε μόνοι σας.

Το XMP περιορίζεται επίσης σε μερικούς συγκεκριμένους χρονισμούς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Kingston, “συντονίζουν μόνο τους “Κύριους” χρονισμούς (CL,RCD,RP,RAS)” και δεδομένου ότι το σύστημα SPD χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση προφίλ XMP έχει περιορισμένο σύνολο συμμετοχών, τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τη μητρική πλακέτα, η οποία δεν κάνει πάντα τη σωστή επιλογή. Στην περίπτωσή μου, οι ρυθμίσεις “auto” της μητρικής πλακέτας ASUS ορίζουν μερικές εξαιρετικά περίεργες τιμές για ορισμένους χρονισμούς. Το κιτ της μνήμης RAM μου αρνήθηκε να τρέξει με το προφίλ XMP εκτός συσκευασίας μέχρι να διορθώσω μόνος μου τους χρονισμούς.

  Πώς να αποφασίσετε ποιος διακόπτης Nintendo είναι κατάλληλος για εσάς

Επιπλέον, η εργοστασιακή διαδικασία δεσίματος θα έχει ένα καθορισμένο εύρος τάσης στο οποίο θέλουν να λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, μπορούν να βάλουν τα κιτ μνήμης RAM στα 1,35 βολτ, να μην κάνουν εκτεταμένες δοκιμές αν δεν περάσει και να το βάλουν στο “3200 Mhz mid-tier bin» στο οποίο εμπίπτουν τα περισσότερα κιτ μνήμης. Τι θα γινόταν όμως αν λειτουργούσατε τη μνήμη στα 1,375 βολτ; Τι γίνεται με τα 1.390 βολτ; Και οι δύο εξακολουθούν να είναι πουθενά κοντά σε μη ασφαλείς τάσεις για το DDR4, και ακόμη και λίγη επιπλέον τάση μπορεί να βοηθήσει το ρολόι μνήμης πολύ υψηλότερο.

Πώς να υπερχρονίσετε τη μνήμη RAM σας

Το πιο δύσκολο μέρος του overclocking της μνήμης RAM είναι να ανακαλύψετε την ταχύτητα και τους χρονισμούς που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, επειδή το BIOS έχει περισσότερες από 30 ξεχωριστές ρυθμίσεις για να τις τροποποιήσετε. Ευτυχώς, μόνο τέσσερις από αυτούς θεωρούνται “πρωταρχικοί” χρονισμοί και μπορείτε να τους υπολογίσετε με ένα εργαλείο που ονομάζεται “Υπολογιστής Ryzen DRAM.» Είναι προσαρμοσμένο στα συστήματα AMD, αλλά θα εξακολουθεί να λειτουργεί για τους χρήστες της Intel, καθώς αφορά σε μεγάλο βαθμό τους χρονισμούς της μνήμης, όχι την CPU.

Κατεβάστε το εργαλείο και συμπληρώστε την ταχύτητα της μνήμης RAM και τον τύπο που έχετε (αν δεν γνωρίζετε, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google για τον αριθμό ανταλλακτικού της μνήμης RAM σας θα εμφανίσει κάποια αποτελέσματα). Πατήστε το μωβ κουμπί “R – XMP” για να φορτώσετε τις ονομαστικές προδιαγραφές του κιτ σας και, στη συνέχεια, πατήστε “Υπολογισμός ΑΣΦΑΛΗΣ” ή “Υπολογισμός ΓΡΗΓΟΡΟΣ” για να δείτε τους νέους χρονισμούς σας.

Μπορείτε να συγκρίνετε αυτούς τους χρονισμούς με τις ονομαστικές προδιαγραφές χρησιμοποιώντας το κουμπί «Σύγκριση χρονισμών» και θα διαπιστώσετε ότι τα πάντα γίνονται λίγο πιο αυστηρά στις ρυθμίσεις SAFE και η κύρια καθυστέρηση CAS μειώνεται στις ρυθμίσεις FAST. Είναι χτύπημα ή χάσετε εάν οι ρυθμίσεις FAST θα λειτουργήσουν καλά για εσάς, καθώς εξαρτάται από το κιτ που θα συνοδεύεται από ένα χαλαρό δοχείο από το εργοστάσιο, αλλά πιθανότατα μπορείτε να το κάνετε να λειτουργεί σε ένα ασφαλές εύρος τάσης.

Θα θέλετε να στείλετε ένα στιγμιότυπο οθόνης σε άλλη συσκευή, επειδή θα πρέπει να εισαγάγετε αυτούς τους χρονισμούς στο BIOS. Στη συνέχεια, μόλις το θέσετε σε λειτουργία, θα πρέπει να επαληθεύσετε ότι το overclock είναι σταθερό χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο ελεγκτή μνήμης της αριθμομηχανής. Αυτή είναι λίγο μακρά διαδικασία, επομένως μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό μας για το overclocking της μνήμης RAM σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν.