Γιατί μια CPU AMD 5000 μπορεί να νικήσει τις CPU της Intel για Gaming

Αντε πάλι! Οι CPU της AMD Zen έχουν ήδη τη φήμη ως οι καλύτερες επιδόσεις στην απόδοση εφαρμογών πολλαπλών νημάτων και παραγωγικότητας. Τώρα, ο κατασκευαστής chip έχει το βλέμμα του στη μακροχρόνια κυριαρχία της Intel στα παιχνίδια υπολογιστών.

Σκεφτείτε το Zen 3 πριν δημιουργήσετε αυτόν τον υπολογιστή παιχνιδιών

Η επίθεση της AMD έρχεται με τη μορφή της νέα σειρά Zen 3, το οποίο ξεκινά να διατίθεται στις 5 Νοεμβρίου. Περιλαμβάνει τέσσερις επεξεργαστές σε καλές τιμές που, σύμφωνα με την εταιρεία, ξεπερνούν την Intel στο gaming.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε ένα την ημέρα της κυκλοφορίας; Σίγουρα όχι, αλλά θα ήταν εξαιρετική ιδέα να καθυστερήσετε την κατασκευή αυτού του νέου υπολογιστή παιχνιδιών μέχρι να αρχίσουν να κυκλοφορούν οι κριτικές Zen 3 για διάφορους λόγους που θα καλύψουμε παρακάτω.

Zen 3 της AMD

Η AMD ανακοίνωσε τις ακόλουθες τέσσερις επεξεργαστές Zen 3:

Ryzen 5 5600X: 6 πυρήνες, 12 νήματα, 3,7-4,6 GHz (299 $).
Ryzen 7 5800X: 8 πυρήνες, 16 νήματα, 3,8-4,8 GHz (449 $).
Ryzen 9 5900X: 12 πυρήνες, 24 νήματα, 3,7-4,8 Ghz (549 $).
Ryzen 9 5950X: 16 πυρήνες, 32 νήματα, 3,4-4,9 GHz (799 $).

Μπορεί να έρθουν ακόμη περισσότερα αργότερα. ΕΝΑ Ryzen 5 5600 έχει φημολογηθεί, κάτι που δεν θα ήταν έκπληξη. Υπήρχε πάντα μια έκδοση “χωρίς X” σε προηγούμενες γενιές, συμπεριλαμβανομένων των Ryzen 5 1600, 2600 και 3600. Όπως και οι προκάτοχοί τους, οι επεξεργαστές Zen 3 δεν διαθέτουν ενσωματωμένα γραφικά.

Τα νέα τσιπ βρίσκονται σε έναν κόμβο διεργασίας 7 nm, ακριβώς όπως το Zen 2. Υπάρχουν συνήθως τρεις κύριες κατηγορίες βελτιώσεων της CPU:

  Πώς λαμβάνουν πληροφορίες οι εταιρείες ελέγχου ιστορικού;

Μια αλλαγή στην αρχιτεκτονική: Περιστασιακά, ο θεμελιώδης σχεδιασμός ενός επεξεργαστή πρέπει να αναθεωρηθεί.
Βελτιώσεις ή βελτιώσεις: Τροποποίηση της αρχιτεκτονικής για τη δημιουργία ενός chip υψηλότερης απόδοσης.
Αλλαγή του κόμβου διεργασίας: Βελτίωση της διαδικασίας κατασκευής και συρρίκνωση τρανζίστορ.

Αυτή τη φορά, έχουμε μια αλλαγή αρχιτεκτονικής. Η AMD λέει ότι το Zen 3 παρέχει 19% «ανύψωση» (αύξηση) στις εντολές ανά κύκλο (IPC) σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης, καθώς ο επεξεργαστής μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες οδηγίες πιο γρήγορα.

Οι πυρήνες Zen 2 και 3 και οι κρυφές μνήμες.

Η αναβάθμιση σε Zen 3 που προκαλεί τη μεγαλύτερη φλυαρία, ωστόσο, είναι η διάταξη των πυρήνων. Η AMD χρησιμοποιεί κάτι που ονομάζεται “πυρηνικό σύμπλεγμα” (CCX) στους επεξεργαστές Zen της. Το CCX είναι ένα μικρό κομμάτι πυριτίου φορτωμένο με πυρήνες Zen της AMD και ενσωματωμένη κρυφή μνήμη (μνήμη). Αυτά τα CCX μπορούν στη συνέχεια να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν CPU πολλαπλών πυρήνων, μαζί με ένα ξεχωριστό «τσιπετ» για λειτουργίες εισόδου/εξόδου.

Στο Zen 2, το CCX είχε τέσσερις πυρήνες με μνήμη cache L3 16 MB. Για το Zen 3, το CCX έχει οκτώ πυρήνες με 32 MB L3. Ο διπλασιασμός του αριθμού των πυρήνων τους βοηθά να επικοινωνούν μεταξύ τους πιο γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, μια μεγαλύτερη δεξαμενή μνήμης cache για τους πυρήνες σημαίνει ταχύτερους χρόνους επεξεργασίας, ειδικά για gaming. Ο Mark Papermaster, επικεφαλής τεχνολογίας στην AMD, εξήγησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας ότι τα παιχνίδια χρησιμοποιούν συχνά ένα «κυρίαρχο» νήμα για την επεξεργασία οδηγιών. Επειδή αυτό το νήμα έχει πλέον πρόσβαση σε μεγαλύτερη κρυφή μνήμη, αυτό το βοηθά να έχει καλύτερη απόδοση.

  Τι περιλαμβάνει μια διαδικτυακή συνδρομή Nintendo Switch;

Το κέρδος της AMD είναι ο πονοκέφαλος της Intel

Οι CPU της AMD κάνουν μεγάλα βήματα με τη σειρά Zen, αλλά η εταιρεία πάντα υστερούσε στο gaming. Αυτό το χάσμα απόδοσης είναι μερικές φορές μεγάλο, όπως ήταν όταν κυκλοφόρησαν οι αρχικοί επεξεργαστές Zen.

Από το Zen 2 και τη σειρά 3000, η ​​διαφορά στην απόδοση του παιχνιδιού φαινόταν πιο στενή. Η Intel παραμένει στην κορυφή για gaming, ωστόσο – ο Comet Lake-S Core i9-10900K είναι η CPU που πρέπει να νικήσει.

Το πρόβλημα είναι ότι οι καινοτομίες της Intel από το 2015 προέρχονται από την επανάληψη και τη βελτίωση του Skylake και της διαδικασίας των 14 nm από το 2014. Αυτό οδήγησε σε κάποια σταθερά κέρδη και καλύτερες CPU, αλλά όχι στο είδος των τεχνολογικών αλμάτων στη νέα αρχιτεκτονική (κάτι διαφορετικό από το Skylake ή τους απογόνους του) ή ένας νέος κόμβος διεργασίας θα έφερνε.

Η Intel δυσκολεύεται να μεταφέρει τους επιτραπέζιους επεξεργαστές σε έναν μικρότερο κόμβο διεργασίας που εξακολουθεί να διατηρεί τα πρότυπα ποιότητας. Σε αντίθεση με την AMD, η Intel δεν χρησιμοποιεί σχεδιασμό chiplet. Αντίθετα, χρησιμοποιείται για μια «μονολιθική» προσέγγιση, που σημαίνει ότι η CPU χρησιμοποιεί ένα μόνο κομμάτι πυριτίου. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί και προσφέρει χαμηλότερες αποδόσεις (χρήσιμο πυρίτιο) από την προσέγγιση της AMD.

Η απόδοση παιχνιδιού Ryzen 9 5900x της AMD έναντι του Core i9-10900K της Intel (βάσει δοκιμών AMD).

Ωστόσο, εάν οι ισχυρισμοί της AMD σχετικά με το Zen 3 είναι αληθινοί, η Intel έχει εξαντλήσει τον χρόνο για να καταλάβει τα κατασκευαστικά της προβλήματα. Για να ανταγωνιστεί, πρέπει να απομακρυνθεί από τα 14nm και το Skylake, και φαίνεται ότι η εταιρεία πρόκειται να κάνει ακριβώς αυτό.

  Photoshop ή όχι; Τρεις τρόποι για να καταλάβετε εάν μια εικόνα είναι αληθινή ή ψεύτικη

Η Intel ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι νέοι επιτραπέζιοι επεξεργαστές Rocket Lake-S θα κυκλοφορήσουν τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Το Rocket Lake-S αναμένεται να είναι η πρώτη επιτραπέζια CPU της Intel εδώ και χρόνια που δεν βασίζεται στο Skylake, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες επιλέγει το σχέδιο Willow Cove. Ωστόσο, θα εξακολουθεί να βασίζεται στη διαδικασία των 14 nm που η Intel έχει επανειλημμένα βελτιώσει.

Ωστόσο, το Rocket Lake θα έχει χαρακτηριστικά που περιμένουμε με ανυπομονησία. Φέρνει την υποστήριξη PCIe 4.0 σε επιτραπέζιους υπολογιστές Intel για πρώτη φορά. Θα πρέπει επίσης να δούμε μια βελτίωση IPC και φήμες λένε ότι τα ρολόγια ενίσχυσης θα παραμείνουν στα 5 GHz ή πάνω.

Το ερώτημα είναι αν το Rocket Lake-S θα είναι αρκετό για να νικήσει το Zen 3 της AMD, υποθέτοντας ότι το τελευταίο ανταποκρίνεται στη διαφημιστική εκστρατεία. Εάν το Rocket Lake-S είναι αρκετό, η Intel θα κερδίσει ξανά το στέμμα του gaming και η AMD θα προσπαθήσει ξανά με το Zen 4 (αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη).

Ωστόσο, η Intel έχει μια άλλη μεγάλη κάρτα στο μανίκι της για το 2021 που ονομάζεται Alder Lake. Αυτές οι CPU χρησιμοποιούν επίσης μια νέα αρχιτεκτονική και αναμένεται να χρησιμοποιούν έναν νέο κόμβο διεργασίας 10 nm. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις απόδοσης που φέρνουν την Intel σε άνετο προβάδισμα. Ή, θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπερτιμημένο χάσιμο χρόνου.

Μέχρι να βγουν αυτοί οι επεξεργαστές στην αγορά, δεν θα ξέρουμε. Αυτό που είναι σημαντικό να έχετε κατά νου αυτή τη στιγμή είναι ότι η Intel διαθέτει πολλούς υπολογιστές επιτραπέζιων υπολογιστών στα σκαριά. Έτσι, παρόλο που η Intel μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας για λίγο εάν οι ισχυρισμοί της AMD επιμείνουν, σίγουρα δεν είναι έξω.