Πώς να ρυθμίσετε έναν διακομιστή αρχείων Samba στο Ubuntu

Όταν πρόκειται για κοινή χρήση αρχείων σε πολλά διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, υπάρχει ένα λογισμικό στο οποίο όλοι στρέφονται: Samba. Είναι ένα πρωτόκολλο κοινής χρήσης αρχείων για δίκτυα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Με αυτό το εργαλείο, είναι περισσότερο από δυνατό να επιτραπεί στους χρήστες Windows, χρήστες Mac, χρήστες Linux και ακόμη και χρήστες Android να έχουν πρόσβαση και να μοιράζονται αρχεία σε μια κεντρική τοποθεσία. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς να ρυθμίσετε έναν διακομιστή αρχείων Samba στο Ubuntu και πώς να τον ρυθμίσετε και να προσθέσετε ένα κοινόχρηστο στοιχείο.

Ο, τι χρειάζεσαι

Ένα USB stick με δυνατότητα εκκίνησης
ο Διακομιστής Ubuntu εικόνα δίσκου
DVD ή CD εάν ο διακομιστής σας δεν υποστηρίζει εκκίνηση μέσω USB
ο Χαράκτης Εργαλείο δημιουργίας USB

Επιλογή εικόνας διακομιστή Ubuntu

Ο διακομιστής Ubuntu έχει πολλές διαφορετικές εκδόσεις και εκδόσεις. Οποιαδήποτε έκδοση ισχύει και αν έχετε συναντήσει αυτόν τον οδηγό με ήδη ρυθμισμένο διακομιστή Ubuntu, μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται επανεγκατάσταση, καθώς το Samba είναι το ίδιο (ως επί το πλείστον) ανεξάρτητα από την έκδοση. Για όσους αναζητούν έναν σταθερό διακομιστή χωρίς την ανάγκη αναβάθμισης για 5 χρόνια, κατεβάστε το Ubuntu Server 16.04.2 LTS. Θέλετε να ζήσετε στην άκρη και να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις; Κατεβάστε την πιο πρόσφατη έκδοση του διακομιστή Ubuntu.

  8 Συμβουλές για εξοικονόμηση μπαταρίας στο iPhone σας

Κατασκευή του δίσκου USB

Η κατασκευή του δίσκου USB είναι μια εύκολη διαδικασία τριών βημάτων. Εκτελέστε το εργαλείο Etcher. Το πρόγραμμα υποστηρίζει Microsoft Windows, Mac OS και όλες τις εκδόσεις του Linux. Συνδέστε τη μονάδα USB, επιλέξτε την εικόνα διακομιστή που κατεβάσατε και εγγράψτε την στο USB.

Εγκατάσταση διακομιστή Ubuntu

Η εγκατάσταση του διακομιστή Ubuntu μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Λίγα άλλα λειτουργικά συστήματα διακομιστών που βασίζονται σε Linux είναι τόσο φιλικά προς τον χρήστη ή τόσο εύκολο να τεθεί σε λειτουργία το λογισμικό σε αυτό. Για να ξεκινήσετε, συνδέστε το USB stick με δυνατότητα εκκίνησης στον υπολογιστή που θα χρησιμοποιηθεί ως διακομιστής αρχείων και ενεργοποιήστε το.

Από εδώ, μπείτε στο BIOS του υπολογιστή. Λάβετε υπόψη ότι κάθε BIOS υπολογιστή είναι πολύ διαφορετικό. Για κάποιους, το κουμπί για την εισαγωγή του μπορεί να είναι F2, άλλοι DEL ή ESC. Είναι καλύτερο να κοιτάξετε το εγχειρίδιο του υπολογιστή και να το καταλάβετε μόνοι σας, αντί να το αναφέρετε εδώ. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, αναζητήστε την επιλογή αλλαγής της σειράς εκκίνησης ώστε να φορτώσει πρώτα το USB stick. Με την αλλαγή της σειράς, αποθηκεύστε το BIOS και κάντε επανεκκίνηση.

Καθώς ο υπολογιστής ξεκινά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, ο διακομιστής Ubuntu θα φορτώσει και θα εμφανιστεί το εργαλείο εγκατάστασης διακομιστή.

Επιλέξτε τη σωστή γλώσσα πατώντας το πλήκτρο enter. Στην επόμενη σελίδα, επιλέξτε «Εγκατάσταση διακομιστή Ubuntu».

Λίγες σελίδες μέσα, μετά τις σελίδες επιλογής περιοχής κ.λπ., το Ubuntu θα ζητήσει από τον χρήστη να ονομάσει τη συσκευή και θα δημιουργήσει έναν νέο χρήστη. Εισαγάγετε το όνομα κεντρικού υπολογιστή για τον διακομιστή.

  Τι είναι το SSID και πώς να το αλλάξετε

Ο διακομιστής έχει όνομα, τώρα χρειάζεται χρήστη. Δημιουργήστε έναν νέο χρήστη με έναν κωδικό πρόσβασης που είναι εύκολο να θυμάστε αλλά δεν είναι εύκολο να μαντέψετε.

Αφού ρυθμίσετε τις παραμέτρους της εγκατάστασης, η εγκατάσταση μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει. Στο μενού διαμερισμάτων, επιλέξτε την επιλογή «Καθοδηγούμενη – χρήση ολόκληρου του δίσκου». Η διαδικασία εγκατάστασης ξεκινά και μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Κάνε υπομονή.

Εγκατάσταση Samba

Κοντά στο τέλος της διαδικασίας εγκατάστασης, ο διακομιστής Ubuntu ζητά από τον χρήστη να επιλέξει πακέτα. Καθώς αυτός ο διακομιστής θα είναι απλώς ένας απλός διακομιστής αρχείων, χρειάζονται μόνο ένα ή δύο πακέτα. Χρησιμοποιώντας το πλήκτρο κάτω βέλους, μεταβείτε στον “Διακομιστή αρχείων Samba” και πατήστε το πλήκτρο διαστήματος για να το επισημάνετε για εγκατάσταση. Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, η απομακρυσμένη πρόσβαση είναι εξαιρετική για συντήρηση. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για να πλοηγηθείτε προς τα κάτω στον ‘OpenSSH διακομιστή’ και επιλέξτε τον με το πλήκτρο διαστήματος. Όταν είστε έτοιμοι, επιλέξτε το κουμπί «συνέχεια» (χρησιμοποιώντας το TAB) και ολοκληρώστε τη διαδικασία εγκατάστασης. Όταν ολοκληρωθεί, επανεκκινήστε τον διακομιστή.

Διαμόρφωση Samba

Τώρα έχετε εγκαταστήσει τον διακομιστή αρχείων Samba στο Ubuntu, αλλά χρειάζεται διαμορφωμένα κοινόχρηστα στοιχεία για να είναι προσβάσιμα τα αρχεία. Στο αρχείο smb.conf, μπορούν να ρυθμιστούν πολλοί διαφορετικοί τύποι κοινής χρήσης με διαφορετικά δικαιώματα. Δείτε πώς να το ρυθμίσετε. Για να ξεκινήσετε, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας της αρχικής διαμόρφωσης σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε.

cd /etc/samba

sudo cp smb.conf smb.conf.bak

Αυτό το αρχικό αντίγραφο ασφαλείας μπορεί να αποκατασταθεί εάν συμβεί οτιδήποτε όταν τροποποιήσετε το αρχείο διαμόρφωσης.

  Τι είναι η τοπολογία δικτύου στη δικτύωση υπολογιστών

Για να δημιουργήσετε ένα δημόσιο κοινόχρηστο στοιχείο στο Samba, ξεκινήστε δημιουργώντας τον κατάλογο.

sudo mkdir -p /var/shares/public

sudo chmod 755 -R /var/shares/

Στη συνέχεια, ανοίξτε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και προσθέστε το κοινόχρηστο στοιχείο στη διαμόρφωση.

sudo nano /etc/samba/smb.conf

Κάντε κύλιση μέχρι το τέλος του αρχείου διαμόρφωσης και προσθέστε τα ακόλουθα.

[Share]

comment = Samba file share.

path = /var/shares/public/

browseable = yes

read only = no

guest ok = yes

Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το αρχείο με CTRL + O.

Για να δοκιμάσετε τις αλλαγές στο αρχείο διαμόρφωσης, πληκτρολογήστε:

testparm

Εάν τυχόν τροποποιήσεις στο αρχείο διαμόρφωσης ήταν λανθασμένες, το testparm θα εκτυπώσει μια προειδοποίηση. Εάν συμβαίνει αυτό, επιστρέψτε στο nano και διορθώστε το.

Σημείωση: Η Samba έχει άλλους τύπους μετοχών. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε για αυτά είναι να διαβάσετε το αρχείο διαμόρφωσης και να δείτε τα παραδείγματα που δίνει το αρχείο smb.conf. Επιπλέον, ανατρέξτε στο Ubuntu Wiki και στο ίδιο το εγχειρίδιο Samba με την εντολή: man samba.

Επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας

Αρχικά, διαγράψτε το αρχείο διαμόρφωσης Samba στο σύστημα.

cd /etc/samba/

sudo rm smb.conf

Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα αντίγραφο του αρχείου αντιγράφου ασφαλείας και αποθηκεύστε το ως smb.conf

sudo cp smb.conf.bak smb.conf

Η εγκατάσταση ενός διακομιστή αρχείων Samba μπορεί να είναι πραγματικός πόνος αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Το αρχείο διαμόρφωσης είναι τρομακτικό και για κάποιο λόγο, το εγχειρίδιο προκαλεί σύγχυση στους νεοφερμένους. Ευτυχώς, με τη βοήθεια αυτού του οδηγού, η απόκτηση ενός διακομιστή αρχείων Samba που τροφοδοτείται από το Ubuntu είναι ευκολότερη από ποτέ.