Γιατί λαμβάνετε τόσα πολλά ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πώς να τα σταματήσετε

Πίνακας περιεχομένων

Βασικά Takeaways

  • Μια ξαφνική αύξηση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποδηλώνει ότι η ασφάλειά σας στο διαδίκτυο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, επομένως θα πρέπει να διερευνήσετε και να λάβετε μέτρα.
  • Πιθανοί λόγοι για αυξημένα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνουν μια δημόσια καταχωρισμένη διεύθυνση email, μια διεύθυνση email που διέρρευσε λόγω παραβίασης δεδομένων ή ένας από τους λογαριασμούς των επαφών σας παραβιάστηκε.
  • Εάν δείτε μια ξαφνική αύξηση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, ασφαλίστε τον λογαριασμό email σας, ελέγξτε για ύποπτη δραστηριότητα σε άλλους λογαριασμούς και ασφαλίστε τυχόν παραβιασμένους λογαριασμούς.

Μια ξαφνική αύξηση στα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι μόνο ενοχλητική. είναι ένα σημάδι ότι η ασφάλειά σας στο διαδίκτυο είναι σε κίνδυνο. Είτε τα εισερχόμενά σας είναι ανοιχτή για τους αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας είτε συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί λαμβάνετε ξαφνικά περισσότερα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου—και να αναλάβετε δράση.

Η αύξηση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια σταδιακή αύξηση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μια ξαφνική αύξηση στα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι οι απατεώνες ή οι απατεώνες σας στοχεύουν. Τουλάχιστον, σημαίνει ότι η διεύθυνση email σας βρίσκεται στα χέρια λάθος ανθρώπων.

Εάν είστε «τυχεροί», μια ξαφνική αύξηση στα ανεπιθύμητα μηνύματα μπορεί να σημαίνει ότι το email σας έχει διαρρεύσει και ένα σωρό διαφορετικοί αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας στοχεύουν ταυτόχρονα. Αυτό εξακολουθεί να μην είναι ιδανικό, αλλά είναι καλύτερο από τις χειρότερες εναλλακτικές.

Αυτό περιλαμβάνει τους απατεώνες που σας βομβαρδίζουν με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να καλύψουν τις δραστηριότητές τους, όπως πληρωμές, κλοπή ταυτότητας και κάθε είδους άλλα πράγματα που δεν θέλετε στα εισερχόμενά σας.

Εν ολίγοις, η αύξηση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσουμε. είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί αμέσως και να δράσουμε.

  4 λόγοι για να μην αγοράσετε το iPhone 15 Pro

Γιατί λαμβάνω ξαφνικά πολλά ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Η κατανόηση των πιο συνηθισμένων λόγων για μια ξαφνική αύξηση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σας βοηθήσει να διαγνώσετε το πρόβλημα εάν συμβεί σε εσάς. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η γνώση αυτών των λόγων εκ των προτέρων θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το κύμα ανεπιθύμητων μηνυμάτων από το να συμβεί εξαρχής.

Η διεύθυνση email σας είναι καταχωρημένη στο διαδίκτυο

Εάν η διεύθυνση email σας εμφανίζεται δημόσια οπουδήποτε στο διαδίκτυο, οι χάκερ, οι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και οποιοσδήποτε άλλος μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Τα εργαλεία απόξεσης email αναζητούν συμβολοσειρές κειμένου που μοιάζουν με διευθύνσεις email—βασικά, οτιδήποτε έχει πρόθεμα, σύμβολο @ και τομέα ([email protected]).

Έτσι, εάν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας εμφανίζεται στον ιστότοπό σας, στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οπουδήποτε αλλού στο διαδίκτυο, οι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας μπορούν εύκολα να τη βρουν. Οι μεμονωμένοι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη διεύθυνση για να σας στοχεύσουν, αλλά θα μπορούσαν επίσης να σας προσθέσουν σε μια λίστα email που πωλούν σε πολλούς άλλους.

Η διεύθυνση email σας διέρρευσε

Η πιθανότητα να επηρεαστείτε από παραβίαση δεδομένων αυξάνεται καθώς εγγράφεστε για περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες. Μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να εμπιστεύεστε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με τα προσωπικά σας δεδομένα, αλλά είναι επίσης οι μεγαλύτεροι στόχοι για χάκερ και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Στις περισσότερες παραβιάσεις, οι διευθύνσεις email είναι το πρώτο σημείο δεδομένων που διαρρέει και οι πιθανότητές σας να επηρεαστείτε ήδη στο παρελθόν είναι αρκετά υψηλές. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κατανοούν τους κινδύνους διαρροής email και τους πιθανούς κινδύνους και να χρησιμοποιούν ιστότοπους όπως Με έχουν πιάσει για να ελέγξετε εάν το email σας βρίσκεται σε τυχόν διαρροές δεδομένων.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά εάν η διεύθυνση email σας έχει διαρρεύσει στον σκοτεινό ιστό. Ο τακτικός έλεγχος για διαρροές email σάς επιτρέπει να αναλάβετε δράση και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο όταν συμβεί.

Ένας από τους λογαριασμούς των επαφών σας έχει παραβιαστεί

Όταν οι χάκερ εισβάλλουν στον λογαριασμό email κάποιου, τον χρησιμοποιούν συχνά για να στοχεύσουν τις επαφές τους με ανεπιθύμητα μηνύματα ή, χειρότερα, απάτες. Ο μεγάλος κίνδυνος εδώ είναι ότι αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να φτάσουν στα εισερχόμενά σας καθώς αποστέλλονται από μια επαφή. Έτσι, αν αρχίσετε να βλέπετε περίεργα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που γνωρίζετε, όπως επενδυτικές ευκαιρίες ή θαυματουργές ιατρικές θεραπείες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο λογαριασμός τους να παραβιαστεί.

Έχετε προστεθεί σε μια λίστα μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι περισσότερες εταιρείες θέλουν να στείλουν email σε συνδρομητές, πελάτες και δυνητικούς πελάτες. Τώρα, οι εταιρείες υποτίθεται ότι δημιουργούν τις δικές τους λίστες μάρκετινγκ μέσω email εσωτερικά με επαφές που επιλέγουν να λαμβάνουν email μάρκετινγκ.

  Θα εμφανιστεί μια κάρτα ιατρικής μαριχουάνας σε έλεγχο ιστορικού;

Δυστυχώς, η δημιουργία μιας νόμιμης λίστας μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, γεγονός που δημιουργεί μια εύκολη επιχειρηματική ευκαιρία για τους spammers. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν μια λίστα μάρκετινγκ μέσω email και στη συνέχεια να την πουλήσουν σε εταιρείες που δεν θέλουν να βάλουν τη δουλειά στον εαυτό τους.

Οι εταιρείες πωλούν τη διεύθυνση email σας

Τεχνικά, οι εταιρείες δεν πρέπει ποτέ να πωλούν τη διεύθυνση email σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόση συγκατάθεση δίνουν όταν εγγράφονται σε μια διαδικτυακή υπηρεσία. Έπειτα, έχετε επίσης το γεγονός ότι πολλές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται λιγότερο για τους κανόνες και τους κανονισμούς, ειδικά όταν τα μεγάλα δεδομένα είναι μεγάλα χρήματα.

Στην πραγματικότητα, πολλές εταιρείες επιθυμούν να πουλήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία (συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) σε τρίτους. Ευτυχώς, με λίγη δουλειά, στήσατε μια παγίδα για να εντοπίσετε τυχόν εταιρείες που πωλούν τη διεύθυνση email σας.

Έχετε αλληλεπιδράσει με ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένα παιχνίδι αριθμών και οι αποστολείς σπάνια γνωρίζουν ακόμη και αν οι λογαριασμοί που στοχεύουν είναι ενεργοί. Αυτό είναι εκτός εάν αλληλεπιδράσετε με ένα ανεπιθύμητο email. Με το κατάλληλο λογισμικό, οι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας μπορούν να δουν πότε ανοίγετε τα email τους ή κάνουν κλικ σε οτιδήποτε στο ίδιο το email, συμπεριλαμβανομένου του κουμπιού κατάργησης εγγραφής. Οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με δυνατότητα παρακολούθησης ενημερώνει τον αποστολέα ότι ο λογαριασμός σας είναι ενεργός και προετοιμασμένος για κατακλυσμό ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Βομβαρδίζεστε με email

Ο βομβαρδισμός μέσω email είναι ο στοχευμένος βομβαρδισμός του λογαριασμού email σας με ανεπιθύμητα μηνύματα, απάτες ή δόλια email. Εάν έχετε αλληλεπιδράσει με ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο παρελθόν, οι απατεώνες μπορεί να σας θεωρήσουν εύκολο στόχο που είναι πιο πιθανό να παρασυρθεί στα κόλπα τους.

Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, ο βομβαρδισμός μέσω email χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για απόκρυψη απόκρυψης απάτης, όπου οι απατεώνες σας φορτώνουν με email για να κρύψουν τη δραστηριότητά τους.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ο βομβαρδισμός μέσω email είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι και μια απειλή που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη. Δεν μιλάμε για αναιδείς εταιρείες που λύνουν τους κανόνες μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ. Οι απατεώνες και οι απατεώνες χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική για να προκαλέσουν γνήσιο κακό στους κανονικούς ανθρώπους.

Τι να κάνετε εάν δείτε μια ξαφνική αύξηση στα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Εάν αντιμετωπίσετε μια ξαφνική αύξηση στα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να λάβετε μέτρα αμέσως.

1. Ασφαλίστε τον λογαριασμό email σας

Αρχικά, ασφαλίστε τον λογαριασμό email σας αλλάζοντας τον κωδικό πρόσβασής σας και ενεργοποιώντας πρόσθετες λειτουργίες ασφαλείας, όπως έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων ή πολλαπλών παραγόντων.

  10 καλύτερο λογισμικό εντοπισμού καταστημάτων για να βοηθήσετε τους πελάτες σας να σας βρουν

2. Ελέγξτε για ύποπτη δραστηριότητα στους άλλους λογαριασμούς σας

Ελέγξτε τους πιο σημαντικούς λογαριασμούς σας για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Ξεκινήστε με τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τις υπηρεσίες πληρωμών που χρησιμοποιείτε για να αναζητήσετε μη αναγνωρισμένες συναλλαγές. Στη συνέχεια, σαρώστε τα ανεπιθύμητα email σας, αναζητώντας οτιδήποτε αποστέλλεται από λογαριασμούς που σας ανήκουν.

Αν βρείτε κάτι που φαίνεται νόμιμο, μην το ανοίξετε και μην αλληλεπιδράσετε μαζί του. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης στο πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να βρείτε τυχόν άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται από την ίδια εταιρεία. Και πάλι, μην ανοίξετε κανένα email σε αυτό το σημείο. Διαβάστε τις γραμμές θέματος για να δημιουργήσετε μια εικόνα του τι προσπαθούν να σας πουν τα μηνύματα (δραστηριότητα σύνδεσης, αλλαγές διεύθυνσης email, αλλαγές κωδικού πρόσβασης κ.λπ.) και αναλύστε τις πληροφορίες του αποστολέα για να ελέγξετε εάν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φαίνονται νόμιμα.

Τώρα, συνδεθείτε στον λογαριασμό σας απευθείας μέσω του επίσημου ιστότοπου ή της εφαρμογής (μην κάνετε κλικ στους συνδέσμους στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περίπτωση που πρόκειται για συνδέσμους phishing) και αναζητήστε ύποπτη δραστηριότητα που ταιριάζει με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε λάβει.

3. Ασφαλίστε τυχόν λογαριασμούς που επηρεάζονται από ύποπτη δραστηριότητα

Εάν κάποιος από τους λογαριασμούς σας έχει παραβιαστεί, ασφαλίστε τον αμέσως. Πρώτα, αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας και αφαιρέστε τις μη αναγνωρισμένες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό σας (εάν αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες).

Εάν ο λογαριασμός σας χρησιμοποιήθηκε για δόλια δραστηριότητα, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν δόλιες συναλλαγές και μπορεί να είναι σε θέση να μπλοκάρουν παρόμοιες μελλοντικές συναλλαγές.

Για άλλη μια φορά, ίσως θελήσετε να ενεργοποιήσετε τυχόν πρόσθετες δυνατότητες ασφαλείας που είναι διαθέσιμες στους επηρεαζόμενους λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.

4. Αποφύγετε τη μαζική διαγραφή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αν και είναι δελεαστικό να διαγράψετε μαζικά ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε εύκολα να διαγράψετε νόμιμες προειδοποιήσεις για απάτη και άλλα σημαντικά μηνύματα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο βομβαρδισμός email αυξάνει επίσης τις πιθανότητες νόμιμων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να προσγειωθούν στον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας.

Αποκτήστε τη συνήθεια να ελέγχετε τακτικά τον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας για αυξήσεις στα ανεπιθύμητα μηνύματα. Εν τω μεταξύ, δώστε προσοχή στα ανεπιθύμητα μηνύματα που λαμβάνετε, ειδικά αν δείτε μια ξαφνική αύξηση. Ο φάκελος ανεπιθύμητων μηνυμάτων μπορεί να περιέχει τις ενδείξεις που χρειάζεστε για να εντοπίσετε τους επηρεαζόμενους λογαριασμούς και να αναλάβετε δράση.

5. Ορίστε προσαρμοσμένα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας

Η ρύθμιση προσαρμοσμένων φίλτρων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σάς βοηθά να κατευθύνετε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει την κατάληξη νόμιμων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκεί. Εάν ο φάκελος ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας αρχίσει ξαφνικά να γεμίζει, σκεφτείτε να δημιουργήσετε φίλτρα για να διασφαλίσετε ότι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από σημαντικούς τομείς φτάνουν πάντα στα εισερχόμενά σας.

Μην αφήνετε τον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας χωρίς επίβλεψη

Είναι δελεαστικό να ξεχάσετε τον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας, αφήνοντάς τον να συλλέγει email και να τα διαγράφει αυτόματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τυχόν ξαφνικές αυξήσεις στα ανεπιθύμητα μηνύματα, καθώς αυτό είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια ότι διακυβεύεται η διαδικτυακή σας ασφάλεια.

Αποκτήστε τη συνήθεια να ελέγχετε τακτικά τον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας. Παρακολουθήστε περίπου πόσα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λαμβάνετε και τον τύπο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που λαμβάνετε. Με μέτρια ποσότητα ανεπιθύμητων μηνυμάτων, μπορείτε να διαγράψετε με μη αυτόματο τρόπο τα πάντα στον φάκελο μία φορά την εβδομάδα και να παρατηρήσετε τυχόν ξαφνικές αυξήσεις.