Γιατί είναι τόσο σημαντικοί οι καλοί φακοί κάμερας;

Οι φακοί της κάμερας είναι πιο σημαντικοί από την κάμερα στην οποία είναι συνδεδεμένοι, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. Μια βασική DSLR με υπέροχο φακό θα τραβήξει υπέροχες φωτογραφίες ενώ μια επαγγελματική κάμερα 10.000 $ με τρομερό φακό θα τραβήξει τρομερές φωτογραφίες. Να γιατί.

Οι κάμερες είναι πραγματικά πολύ καλές

Ένας μεγάλος λόγος που οι κάμερες δεν έχουν πλέον τόση σημασία είναι ότι ακόμη και τα βασικά μοντέλα είναι εξαιρετικά. Σκεφτείτε πόσο βελτιώθηκε η κάμερα στο smartphone σας την τελευταία δεκαετία. Με τον πολύ μεγαλύτερο αισθητήρα στις DSLR και τις κάμερες χωρίς καθρέφτη, η διαφορά είναι ακόμη πιο ευδιάκριτη.

Ακολουθεί μια φωτογραφία που τράβηξα χρησιμοποιώντας την αρχική μου (και πέντε ετών) Canon 650D με φακό 50 mm f/1,8.

Και εδώ είναι μια λήψη με τον επαγγελματικό μου, νεότερο, Canon 5D III χρησιμοποιώντας τον ίδιο φακό.

  Τρόπος πρόσβασης στην τοποθεσία Microsoft Teams SharePoint για μια ομάδα

Όταν φωτογραφίζετε με καλό φως και προβάλλετε τις φωτογραφίες σας στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα μεταξύ των εικόνων που παράγονται και από τις δύο κάμερες. Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα από τις πιο ακριβές κάμερες, αλλά η καθαρή ποιότητα εικόνας δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη.

Αυτό που μπαίνει στο δρόμο του φωτός έχει σημασία

Λοιπόν, ας φτάσουμε στην ουσία: οτιδήποτε μπαίνει ανάμεσα στη σκηνή που φωτογραφίζετε και τον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής σας επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας. Είναι εύκολο να το δοκιμάσετε μόνοι σας: απλώς τραβήξτε μια φωτογραφία από οποιοδήποτε παράθυρο. Αν και μπορείτε να το δείτε καθαρά, η ποιότητα της φωτογραφίας που τραβάτε θα επηρεαστεί άσχημα.

Απλά δείτε αυτή τη φωτογραφία που τράβηξα από αεροπλάνο. Είναι μια εντάξει φωτογραφία, αλλά είναι εύκολο να δει κανείς πώς οι επιπλέον υαλοπίνακες κάνουν τα πάντα να φαίνονται λίγο θολά.

Κάθε φακός αποτελείται από πολλά διαφορετικά στοιχεία φακού. Κάθε στοιχείο επηρεάζει το φως καθώς περνά μέσα από αυτό. Με ακριβούς φακούς, οι κατασκευαστές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να χρησιμοποιήσουν τεχνικές και υλικά υψηλότερης ποιότητας για να ελαχιστοποιήσουν τυχόν χρωματική εκτροπή, παραμόρφωση ή βινιέτα από τον τρόπο με τον οποίο τα στοιχεία αλληλεπιδρούν με το φως καθώς περνάει. Οι ακριβοί φακοί τείνουν επίσης να είναι πιο ευκρινείς σε ολόκληρη την εικόνα για τον ίδιο λόγο. Με φθηνότερους φακούς, οι κατασκευαστές δεν έχουν την πολυτέλεια να επενδύσουν τόσα χρήματα σε υλικά ή έρευνα. Προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί και η ποιότητα της εικόνας είναι ένα από τα πράγματα που υποφέρει.

  Πώς να κατεβάσετε τη μουσική βιβλιοθήκη Groove στα Windows 10

Τώρα, μην με παρεξηγήσετε, υπάρχουν εξαιρετικοί φακοί σε λογικές τιμές—δείτε τα άρθρα μας σχετικά με καλούς φακούς για κάμερες Canon και Nikon—αλλά εξακολουθούν να κοστίζουν μεταξύ 150 και 600 $. Οτιδήποτε φθηνότερο πιθανότατα είναι κακοφτιαγμένο και έχει σοβαρή επίδραση στην ποιότητα των εικόνων σας.

Οι φακοί ελέγχουν τι μπορείτε να τραβήξετε

Η κάμερά σας είναι απλώς ένα ανόητο, τούβλο λήψης εικόνων. Χωρίς φακό, το μόνο που θα μπορείτε να κάνετε είναι να τραβήξετε selfies όπως αυτή:

Είμαι τόσο σέξι.

Είναι οι διαφορετικοί φακοί που έχετε που σας επιτρέπουν να φωτογραφίζετε διαφορετικές καταστάσεις και θέματα. Αν θέλετε να τραβήξετε τη νύχτα, θα χρειαστείτε κάτι με ωραίο ευρύ διάφραγμα. Για φωτογραφίσεις αθλημάτων ή άγριας ζωής, ένας τηλεφακός είναι ιδανικός. Τα καλύτερα πορτρέτα και τα καλύτερα τοπία χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικούς φακούς.

  Πώς να εγγράψετε ένα CD ή DVD στα Windows 10

Ενώ είναι δυνατό να τραβήξετε διαφορετικά θέματα χωρίς τον «σωστό» φακό—τραβάω πολλά αθλητικά πράγματα με ευρυγώνιο φακό— κάνει τη ζωή σας πολύ πιο δύσκολη. Η επιλογή του σωστού φακού εστιακής απόστασης για το θέμα σας είναι ένα μεγάλο μέρος της φωτογραφίας.

Lens Last

Οι κάμερες ξεπερνούν κάθε λίγα χρόνια. Νέες εξελίξεις, νέες τεχνολογίες κ.λπ. Οι φακοί, ωστόσο, ενημερώνονται πολύ λιγότερο συχνά. Αν προσέχετε τους φακούς σας, θα διαρκέσουν σε πολλά διαφορετικά σώματα κάμερας για όσο διάστημα είναι συμβατοί—γι’ αυτό σας συνιστούμε να σκεφτείτε προσεκτικά την αγορά φακών για συγκεκριμένους αισθητήρες περικοπής.

Η αγορά καλών φακών είναι μια επένδυση. Είναι πολύ καλύτερο να ξοδέψετε 500 $ για μια κάμερα και 1000 $ για καλούς φακούς παρά το αντίστροφο. Έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην ποιότητα της εικόνας, καθορίζουν τι μπορείτε να τραβήξετε και θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο.