Γιατί είμαι συνδεδεμένος στο Wi-Fi αλλά όχι στο Διαδίκτυο;

Σε όλους μας έχει συμβεί κάποια στιγμή. Το σήμα Wi-Fi σας είναι ισχυρό, αλλά δεν υπάρχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει επειδή το Wi-Fi και το διαδίκτυο είναι δύο διαφορετικά πράγματα και η κατανόηση της διαφοράς μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε μελλοντικά προβλήματα δικτύου.

Σε τι διαφέρει το Wi-Fi από το Διαδίκτυο;

Το Wi-Fi είναι ένα καταχωρημένη εμπορική επωνυμία για μια ομάδα τεχνολογιών που επιτρέπουν σε μια συσκευή, όπως υπολογιστή, smartphone ή κονσόλα παιχνιδιών, να συνδέεται ασύρματα σε ένα τοπικό δίκτυο (LAN) χρησιμοποιώντας μια ραδιοζεύξη. Το Wi-Fi αντικαθιστά την ανάγκη για φυσικό καλώδιο μεταξύ μιας δικτυωμένης συσκευής και ενός δρομολογητή—μια συσκευή που διαχειρίζεται τις συνδέσεις μεταξύ όλων των συσκευών στο LAN.

  Γιατί πρέπει να αναβαθμίσετε την παλιά οθόνη του υπολογιστή σας

Το Διαδίκτυο είναι μια γενική ονομασία για εκατοντάδες εκατομμύρια μικρότερα δίκτυα, όπως LAN, συνδεδεμένα μεταξύ τους. Μέσα σε αυτά τα μικρότερα δίκτυα υπάρχουν δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες μέσω του TCP/IP πρωτόκολλα. Αυτοί οι υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας φυσικά καλώδια, οπτική καλωδίωση, ραδιοζεύξεις ή άλλες τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη επινοηθεί.

Έτσι, όταν η συσκευή σας έχει σύνδεση Wi-Fi, είστε συνδεδεμένοι σε ένα LAN. Ωστόσο, το LAN στο οποίο είστε συνδεδεμένοι ενδέχεται να μην είναι απαραίτητα συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Κατανόηση του Προβλήματος Σύνδεσης

Ακολουθεί ένα πολύ απλοποιημένο διάγραμμα δικτύου. Σε αυτό, η συσκευή σας συνδέεται με έναν δρομολογητή μέσω Wi-Fi, σχηματίζοντας ένα τοπικό δίκτυο και το τοπικό σας δίκτυο συνδέεται με επιτυχία στο διαδίκτυο.

  Τρόπος εξαγωγής και εισαγωγής ασφαλών και αποκλεισμένων αποστολέων του Outlook

Μερικές φορές, η σύνδεση μεταξύ του τοπικού σας δικτύου (που διαχειρίζεται ένας δρομολογητής, διανομέας ή μόντεμ) και το Διαδίκτυο διακόπτεται. Μπορεί να υπάρχει προσωρινό πρόβλημα με τον εξοπλισμό του ISP σας, φυσική ζημιά στα καλώδια που σας συνδέουν με το δίκτυο του ISP ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση, εξακολουθείτε να είστε συνδεδεμένοι στο τοπικό δίκτυο, αλλά το τοπικό σας δίκτυο δεν είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο.

Σε αυτήν τη δεύτερη περίπτωση, η συσκευή σας μπορεί να εμφανίζει ισχυρή σύνδεση ή σήμα Wi-Fi, αλλά δεν έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τι να κάνετε όταν η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο είναι εκτός λειτουργίας

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο, δοκιμάστε πρώτα να επανεκκινήσετε τη συσκευή σας. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, αυτό που θα κάνετε στη συνέχεια εξαρτάται από το πού βρίσκεστε.

  Πώς να βρείτε το θέμα WordPress που χρησιμοποιεί ένας ιστότοπος

Εάν βρίσκεστε στο σπίτι, μπορείτε να δοκιμάσετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τον ίδιο τον δρομολογητή (π.χ. επανεκκινώντας το) και εάν είστε αρκετά τεχνικοί, υπάρχουν άλλα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας για να αντιμετωπίσετε προβλήματα στη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, καλέστε τον ISP σας και αναφέρετε το πρόβλημα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το διαδίκτυο στη δουλειά, επικοινωνήστε με το τμήμα IT και περιγράψτε τα συμπτώματά σας. Εάν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, όπως ένα κατάστημα, ιατρείο ή εστιατόριο, μπορείτε να πείτε ευγενικά σε ένα μέλος του προσωπικού τους ότι το διαδίκτυο φαίνεται να είναι απενεργοποιημένο. Να θυμάστε ότι το πρόβλημα ενδέχεται να οφείλεται στη συσκευή σας, επομένως μην περιμένετε γρήγορες επιδιορθώσεις. Καλή τύχη!