Γιατί πρέπει να αναβαθμίσετε την παλιά οθόνη του υπολογιστή σας

Η τεχνολογία των οθονών έχει προχωρήσει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Εάν έχετε επικεντρωθεί στην αντικατάσταση άλλων εξαρτημάτων, ενδέχεται να έχετε καθυστερήσει πολύ για μια αναβάθμιση οθόνης. Να τι σου έλειπε!

Οι οθόνες IPS επιτέλους σημείωσαν καθυστέρηση 1 ms

Παλαιότερα, εάν θέλατε μια οθόνη εξαιρετικά χαμηλής καθυστέρησης, έπρεπε να αγοράσετε ένα πάνελ TN. Οι περισσότερες οθόνες διατίθενται σε έναν από τους τρεις τύπους πάνελ οθόνης: TN, IPS και VA. Κάθε είδος είχε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τα πάνελ TN ευνοήθηκαν για τον εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου. Αυτό δημιουργεί πολύ μικρή αισθητή υστέρηση μεταξύ του πληκτρολογίου και της οθόνης, γεγονός που μειώνει το είδωλο και το θάμπωμα κίνησης. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα πάνελ TN έχουν φρικτές γωνίες θέασης και λιγότερο από ιδανική αναπαραγωγή χρωμάτων.

Τα πάνελ IPS αντιμετώπισαν και τα δύο αυτά ζητήματα. Εκτός από το ότι έχουν καλύτερη αναλογία αντίθεσης από τα περισσότερα πάνελ TN (που σε πραγματικούς όρους σημαίνει βαθύτερο μαύρο), έχουν πολύ καλύτερες γωνίες θέασης. Το μόνο πρόβλημα είναι, μέχρι πρόσφατα, τα πάνελ IPS μπορούσαν να διαχειριστούν μόνο λανθάνουσα κατάσταση 4 χιλιοστών του δευτερολέπτου ή μεγαλύτερη.

Όλα άλλαξαν τον Ιούνιο του 2019, όταν ανακοίνωσε η LG μια νέα σειρά “Nano IPS” εμφανίζεται στην E3. Αυτά ήταν τα πρώτα πάνελ IPS στον κόσμο με καθυστέρηση 1 χιλιοστού του δευτερολέπτου. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες δεν χρειάζεται πλέον να θυσιάζουν την αναπαραγωγή χρωμάτων ή τις γωνίες θέασης εάν θέλουν μια οθόνη υψηλής απόδοσης.

Επί του παρόντος, μπορείτε να αγοράσετε δύο οθόνες Nano IPS από την LG: την προηγμένη 38 ιντσών UltraGear 21:9 Curved 144 Hz για 1.799 $ ή το πιο φιλικό προς τον καταναλωτή UltraGear 27 ιντσών 16:9 144 Hz για $499.

Οι ρυθμοί ανανέωσης χτυπούν τη στέγη

Ο ρυθμός ανανέωσης είναι πόσες φορές ανανεώνεται μια οθόνη ανά δευτερόλεπτο. Ένας ρυθμός ανανέωσης 60 Hz σημαίνει ότι η οθόνη ενημερώνει την οθόνη 60 φορές το δευτερόλεπτο. Ενώ τα 60 Hz είναι απόλυτα κατάλληλα για γενική χρήση υπολογιστή, οι οθόνες υψηλότερου ρυθμού ανανέωσης είναι πιο συνηθισμένες από ποτέ.

  Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις επιπλοκές στο Apple Watch σας

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, τα 144 Hz κυνηγούσαν τους τυπικούς παίκτες. Τώρα, τα 240 Hz δεν είναι ασυνήθιστα και ορισμένες οθόνες εκτείνονται ακόμη και στα 280 Hz. Όταν συνδυάζεται με έναν αρκετά ισχυρό υπολογιστή, μια οθόνη υψηλής ταχύτητας ανανέωσης μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρη την εμπειρία παιχνιδιού σας.

Smoothness είναι το όνομα του παιχνιδιού. Εάν κάνετε αναβάθμιση από 60 σε 240 Hz, η νέα σας οθόνη θα ενημερώνεται τέσσερις φορές πιο συχνά από την παλιά σας. Αυτό είναι κάτι που θα παρατηρήσετε σχεδόν σε ό,τι κάνετε στον υπολογιστή σας, από τη μετακίνηση του δρομέα και την κύλιση ιστοσελίδων μέχρι την αναπαραγωγή παιχνιδιών.

Είναι ανάγκη; Όχι. Είναι ωραίο πράγμα να έχεις; Ναί. Θα μπορέσετε να επιστρέψετε σε ένα μοντέλο με χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης; Πιθανώς όχι. Οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης διατίθενται πιο συχνά σε παίκτες και, ιδιαίτερα, σε ανταγωνιστικούς παίκτες που θα ωφεληθούν σε κάθε πιθανό πλεονέκτημα.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε έναν τόνο μετρητών. Οι φτηνές οθόνες TN έχουν μερικούς από τους υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης στην αγορά, σε βάρος της αναπαραγωγής χρωμάτων και των γωνιών θέασης. Εάν ξοδεύετε περισσότερα σε ένα πάνελ IPS, βεβαιωθείτε ότι ο λανθάνοντας χρόνος είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερος (ιδανικά, 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου) για να αποφύγετε τα είδωλα ή το θάμπωμα κίνησης.

Αντικαταστήστε δύο οθόνες με μια μοναδική υπερευρεία

Σε γενικές γραμμές, μια εξαιρετικά ευρεία οθόνη είναι κάθε οθόνη υπολογιστή με λόγο διαστάσεων 21:9. Για το περιβάλλον, οι παραδοσιακές οθόνες ευρείας οθόνης έχουν λόγο διαστάσεων 16:9, ενώ το iPad έχει το παλιό πρότυπο τηλεόρασης CRT 4:3.

Χάρη στο πρόσθετο πλάτος τους, μια εξαιρετικά ευρεία οθόνη μπορεί να είναι η κατάλληλη αντικατάσταση για δύο «τυποποιημένες» οθόνες. Επειδή θα χάσετε το πλαίσιο στο μέσο της οθόνης, μπορεί να βρείτε την εμπειρία πιο καθηλωτική χάρη στον καμπύλο σχεδιασμό.

Οι υπερευρυγείς οθόνες δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλείς ή προσιτές, χάρη στη συρρίκνωση του κόστους παραγωγής. Μπορείτε να τραβήξετε ένα αξιοπρεπές 21:9 ultrawide, όπως το Acer XR342CK 34 ιντσών 1440p 100 Hz, για κάτω από $700 σε αυτό το γράψιμο. Μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα χρήματα εάν δεν σας ενοχλούν πράγματα όπως η εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση.

Ωστόσο, είναι πιθανό το 21:9 απλά να μην είναι αρκετά ευρύ για εσάς. Ίσως θέλετε να αντικαταστήσετε τρεις τυπικές οθόνες και να έχετε τα μετρητά για να καταβρέχετε. Σε αυτή την περίπτωση, δοκιμάστε ένα 32:9 super-wide, όπως το 49 ιντσών 49WL95C-W από την LG, το οποίο μπορεί να είναι δικό σας για μόλις 1.500 $ σε αυτό το γράψιμο.

  Πώς να ελέγξετε την κατάσταση του AppleCare στις συσκευές Apple σας

Samsung, Μικρή και στενή κοιλάδα, η ASUS και άλλοι κατασκευαστές μπήκαν όλοι στον υπερευρυγώνιο χώρο τον τελευταίο περίπου χρόνο. Αυτές οι οθόνες ευρύτερες από τις συνηθισμένες τείνουν να θυσιάζουν τους υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης και τον εξαιρετικά χαμηλό λανθάνοντα χρόνο υπέρ της ακίνητης περιουσίας της οθόνης, επομένως έχετε αυτό υπόψη εάν ψάχνετε για μια οθόνη παιχνιδιών.

Αν ακολουθήσετε την υπερευρεία διαδρομή, πρέπει να θυμάστε κάτι ακόμα, και αυτό είναι ο χώρος στο γραφείο. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τη βάση που συνοδεύει την οθόνη, χρειάζεστε ένα γραφείο με άφθονο πλάτος και βάθος. Ένας εύκολος τρόπος για να το ξεπεράσετε αυτό, ωστόσο, είναι να τοποθετήσετε την οθόνη σας σε μια βάση VESA, η οποία θα πρέπει επίσης να μειώσει το κούνημα της οθόνης (και, ναι, αυτά τα πράγματα τρέμουν πραγματικά).

Η τιμή των οθονών 4K έχει πέσει σημαντικά

Εάν θέλετε μια μεγάλη οθόνη, το 4K είναι ο καλύτερος τρόπος. Όχι μόνο έχετε υψηλότερη ανάλυση, πράγμα που σημαίνει περισσότερη ακίνητη περιουσία στην οθόνη, αλλά θα μπορείτε επίσης να αυξήσετε το μέγεθος της οθόνης στις 27 ή 32 ίντσες χωρίς να θυσιάσετε την ποιότητα της εικόνας. Χάρη στην υψηλότερη πυκνότητα pixel, η οθόνη θα φαίνεται ευκρινής και τα μεμονωμένα pixel θα είναι δύσκολο να φαίνονται.

Εάν έχετε έναν προϋπολογισμό, δεν χρειάζεται να περάσετε σε 4K, υπό την προϋπόθεση ότι είστε διατεθειμένοι να κάνετε μερικές θυσίες. Στο οικονομικό τέλος του φάσματος, βλέπετε χρόνο απόκρισης περίπου 5 χιλιοστών του δευτερολέπτου και ρυθμούς ανανέωσης 60 Hz. Για παράδειγμα, η οικονομική μάρκα Monoprice πουλά α Πιστοποιημένη οθόνη 27 ιντσών 4K HDR400 για λιγότερο από $400 σε αυτό το γράψιμο.

Ωστόσο, η αγορά με χαμηλό προϋπολογισμό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε, συμπεριλαμβανομένης της ακρίβειας χρώματος. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την οθόνη για οποιαδήποτε σοβαρή χρωματική εργασία, όπως επεξεργασία φωτογραφιών, ταξινόμηση χρωμάτων βίντεο ή έργα τέχνης, θα πρέπει να βαθμονομήσετε την οθόνη σας με ένα περιφερειακό βαθμονόμησης χρώματος, ΤΕΛΟΣ παντων.

Αν ξοδέψετε λίγο παραπάνω, ελέγξτε κάτι σαν το LG 27UK850, μια οθόνη 4K με πιστοποίηση HDR10. Χρησιμοποιεί ακόμη και μια σύγχρονη υποδοχή USB-C. Για περίπου 500 $, θα έχετε ανώτερη φωτεινότητα, εξαιρετική ακρίβεια χρώματος και αυστηρότερο έλεγχο ποιότητας από ορισμένες από τις άλλες φθηνότερες μάρκες.

  Πώς να απαντάτε ιδιωτικά σε ομαδικά μηνύματα στο Whatsapp

Απλώς έχετε κατά νου, ακόμη και οι καλύτερες οθόνες 4K εξακολουθούν να συμβιβάζονται σε σύγκριση με μοντέλα 1080p και 1440p. Πάρτε το Acer Predator X27, για παράδειγμα; Αυτή η οθόνη 1.800 $ έχει χρόνο απόκρισης 4 χιλιοστών του δευτερολέπτου με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz.

Το FreeSync και το G-Sync είναι παντού τώρα

Το FreeSync και το G-Sync είναι δύο παρόμοιες τεχνολογίες που μειώνουν το σκίσιμο της οθόνης. Το “σκίσιμο οθόνης” αναφέρεται στις αντιαισθητικές οριζόντιες γραμμές που εμφανίζονται σε μια οθόνη όταν ο ρυθμός ανανέωσης δεν είναι συγχρονισμένος με τον υπολογιστή. Όταν ο ρυθμός ανανέωσης προσαρμόζεται αμέσως, αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, επειδή η οθόνη και ο υπολογιστής θα συγχρονιστούν.

Παρά τους παρόμοιους στόχους, οι δύο τεχνολογίες εφαρμόζονται διαφορετικά. Το G-Sync είναι μια ιδιόκτητη τεχνολογία, που σημαίνει ότι ανήκει και φυλάσσεται στενά από την NVIDIA. Εφαρμόζεται με ένα αποκλειστικό τσιπ υλικού στην οθόνη, το οποίο αφαιρεί την πίεση από τη GPU.

Το FreeSync, από την άλλη πλευρά, είναι η ανοιχτή τεχνολογία της AMD. Δεν χρησιμοποιεί τσιπ. Αντίθετα, βασίζεται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται Adaptive Sync, η οποία είναι ενσωματωμένη στο πρότυπο DisplayPort. Απαιτεί επίσης περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά της GPU από ό,τι το G-Sync. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε το DisplayPort (όχι HDMI) για να το εκμεταλλευτείτε.

Περισσότερες οθόνες χρησιμοποιούν το FreeSync, καθώς είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί και δεν υπάρχει φόρος NVIDIA για πληρωμή. Ωστόσο, το FreeSync μπορεί να οδηγήσει σε ghosting σε ορισμένα μοντέλα (αυτό το πρόβλημα σπάνια εμφανίζεται σε οθόνες G-Sync). Και οι δύο υλοποιήσεις μειώνουν σημαντικά το σκίσιμο της οθόνης, ωστόσο, και αποτελούν σημαντική βελτίωση σε σχέση με το ξεπερασμένο V-Sync.

Εάν είστε παίκτης, θα θέλετε πιθανώς μια οθόνη πιστοποιημένη με FreeSync ή G-Sync. Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνολογία βρίσκει το δρόμο της σε μια τεράστια γκάμα μοντέλων, σε όλες τις τιμές. Εάν έχετε προϋπολογισμό, σχεδόν σίγουρα κοιτάτε μια οθόνη FreeSync. Εάν έχετε περισσότερα να ξοδέψετε, ωστόσο, θα έχετε καλύτερη απόδοση από μια οθόνη G-Sync.

Αξίζει την Αναβάθμιση; Ναί!

Η αναβάθμιση είναι κάτι περισσότερο από την απλή αύξηση της πρωτογενούς ισχύος. Περιστασιακά, πρέπει να ξοδέψετε χρήματα εκτός θήκης. Μια νέα οθόνη μπορεί να αναζωογονήσει ολόκληρη τη ρύθμιση και να σας κάνει πιο παραγωγικούς. Παρέχει επίσης μια πολύ πιο καθηλωτική εμπειρία, είτε παίζετε παιχνίδια, επεξεργάζεστε φωτογραφίες ή απλώς περιηγείστε στον Ιστό.