Έξυπνο DNS έναντι VPN: Ποιες είναι οι διαφορές;

Το Σύστημα Ονομάτων Τομέα (DNS) είναι ο τηλεφωνικός κατάλογος του Διαδικτύου ή ο Χρυσός Οδηγός. Όταν πληκτρολογείτε έναν ιστότοπο στη γραμμή διευθύνσεων (όπως το grtechpc.org.com), το DNS καθιστά δυνατή τη σύνδεση στη σχετική διεύθυνση IP (όπως το 192.182.xx), ώστε να μπορείτε να φορτώσετε την ιστοσελίδα.

Κάθε ιστότοπος (ή όνομα τομέα) έχει μια διεύθυνση IP όπου μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην ιστοσελίδα ή σε οποιαδήποτε σχετική πληροφορία. Φυσικά, για έναν άνθρωπο, δεν είναι δυνατό να απομνημονεύσει διευθύνσεις IP που συνδέονται με διάφορους ιστότοπους. Έτσι, αυτό το χειρίζεται ένας διακομιστής DNS.

Σίγουρα, εάν είστε ιδιοφυΐα και μπορείτε να επιλέξετε να θυμάστε τις διευθύνσεις IP, μπορείτε να παρατήσετε τους διακομιστές DNS! 😉

Ακριβώς όπως τα αρχεία του τηλεφωνικού καταλόγου πρέπει να ενημερώνονται για να συμβαδίζουν με την πιο πρόσφατη διεύθυνση κατοικίας ή τον αριθμό ενός ατόμου, τα αρχεία DNS πρέπει να διατηρούνται από τους διακομιστές DNS.

Και, μερικές φορές, η επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου υπηρεσίας DNS μπορεί να κάνει τη διαφορά στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε έναν πόρο Ιστού, ακόμη και όταν η διεύθυνση IP του έχει αλλάξει. Ομοίως, εάν χρησιμοποιείτε προσαρμοσμένους διακομιστές DNS, μπορείτε να παρατηρήσετε ταχύτερη περιήγηση και να αποκτήσετε περισσότερες δυνατότητες.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο μας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ονομάτων τομέα για λεπτομέρειες.

Ποιες είναι οι επιλογές σας DNS;

Λοιπόν, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι DNS που μπορείτε να αναζητήσετε:

  • Οι προεπιλεγμένοι διακομιστές DNS ορίζονται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP).
  • Ένας προσαρμοσμένος διακομιστής DNS με δυνατότητες φιλτραρίσματος/αποκλεισμού της κυκλοφορίας, όπως η επιβολή γονικού ελέγχου στο δίκτυό σας.
  • Έξυπνο DNS με δυνατότητες παρόμοιες με VPN για φιλτράρισμα και παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών.

Προσωπικά, προτιμώ να χρησιμοποιώ προσαρμοσμένο DNS (και, μερικές φορές, Smart DNS).

Εδώ, θα σας πω περισσότερα για αυτά, πώς διαφέρουν και τη διαφορά μεταξύ ενός Smart DNS και ενός VPN (που συχνά προκαλεί σύγχυση).

Τι είναι ένα προσαρμοσμένο DNS;

Μια προσαρμοσμένη υπηρεσία DNS σάς επιτρέπει να φιλτράρετε την επισκεψιμότητα και να προσθέσετε μια λίστα επιτρεπόμενων ή μπλοκ. Μπορεί να είναι η προεπιλογή άλλου ISP, μια διαφορετική υπηρεσία DNS ή ένα έξυπνο DNS.

Συνολικά, μπορεί να είναι μια αξιόπιστη, ασφαλής και φιλική προς το απόρρητο επιλογή σε σύγκριση με το DNS του ISP σας.

Χρησιμοποιώ ένα προσαρμοσμένο DNS για να φιλτράρω την επισκεψιμότητα και να αποκλείω ορισμένους τομείς (κακόβουλους/τους τζόγους/πειρατικούς ιστότοπους) για να επιτρέψω στους γονείς μου μια ασφαλή εμπειρία.

Μην ανησυχείτε. οποιοσδήποτε μπορεί να αλλάξει σε προσαρμοσμένο DNS. είναι τόσο εύκολο. Είναι λίγο πολύ μερικά κλικ, συνοπτικά.

Μπορείτε να διαβάσετε τον πόρο μας σχετικά με τον τρόπο αλλαγής διακομιστών DNS για να τον κατανοήσετε γρήγορα.

Αφού μάθετε πώς να ρυθμίσετε ένα προσαρμοσμένο DNS για το Διαδίκτυό σας, θα πρέπει να δοκιμάσετε μερικές κορυφαίες υπηρεσίες φιλτραρίσματος περιεχομένου DNS.

Τι είναι ένα Smart DNS;

Το Smart DNS είναι ένας τύπος προσαρμοσμένου DNS που σας παρέχει λειτουργίες που μοιάζουν με VPN. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για φιλτράρισμα DNS, αποκλεισμό/απεμπλοκή πρόσβασης σε υπηρεσίες και καταπολέμηση της λογοκρισίας.

Μαζί με το σύνολο δυνατοτήτων που λαμβάνετε με διάφορες υπηρεσίες DNS, ένα Smart DNS ξεχωρίζει με την ενσωμάτωση διακομιστών μεσολάβησης.

  Τι είναι ένα SoftEther VPN; Παρακάμψτε την αποκλεισμένη πρόσβαση VPN με αυτό το εύχρηστο εργαλείο

Με άλλα λόγια, με το Smart DNS, μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας να εμφανίζεται ως συνδεδεμένος από άλλη τοποθεσία (όπως ένα VPN). Μου αρέσει η ευέλικτη φύση ενός Smart DNS. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καταργεί τη χρήση ενός VPN, το καθιστά εύκολο και σας επιτρέπει επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα.

Δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, λαμβάνετε διάφορες άλλες δυνατότητες (ανάλογα με την υπηρεσία που χρησιμοποιείτε), όπως αποκλεισμός πρόσβασης σε ορισμένες εφαρμογές, αποκλεισμός γνωστών κακόβουλων ιστότοπων, απαλλαγή από προγράμματα παρακολούθησης ιστοτόπων και πολλά άλλα.

Προσαρμοσμένο DNS έναντι Έξυπνου DNS

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια προσαρμοσμένη υπηρεσία DNS ή ένα Smart DNS για να αποκτήσετε μια καλύτερη εμπειρία Διαδικτύου σε σχέση με την προεπιλογή του ISP σας.

Πώς διαφέρουν όμως;

Εάν έχετε διαβάσει προσεκτικά τις παραπάνω περιγραφές, ένα Smart DNS προσφέρει «έξτρα χαρακτηριστικά» γενικά.

Θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες; Κανένα πρόβλημα, επιτρέψτε μου να τονίσω περισσότερα σχετικά με αυτό:

  • Το Smart DNS μπορεί να καταπολεμήσει τη λογοκρισία, αλλά άλλες υπηρεσίες DNS δεν μπορούν.
  • Το Smart DNS έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις ταχύτητες διαδικτύου σας, αλλά άλλες υπηρεσίες DNS μπορεί να μην έχουν.
  • Και οι δύο προσφέρουν αξιόπιστη εμπειρία στο διαδίκτυο σε σύγκριση με την προεπιλογή του ISP.
  • Το Smart DNS δεν είναι δωρεάν, αλλά άλλες προσαρμοσμένες υπηρεσίες DNS μπορεί να είναι εντελώς δωρεάν (ή να έχουν προαιρετικά πακέτα επί πληρωμή)

Πώς διαφέρουν από ένα VPN;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο είναι υπηρεσίες DNS, έχουν διαφορές με ένα VPN.

Σίγουρα, για λειτουργίες όπως η απεμπλοκή γεωγραφικών περιορισμών, ορισμένοι χρήστες μπορεί να το μπερδέψουν ως αντικατάσταση VPN. Αλλά, είναι;

Επιτρέψτε μου να σας πω περισσότερα για αυτό:

Μια υπηρεσία DNS δεν κρύβει την πραγματική σας διεύθυνση IP για όλες τις αλληλεπιδράσεις δικτύου. Αν και σας βοηθά να κάνετε την εμπειρία σας στο διαδίκτυο ιδιωτική και ασφαλή, δεν είναι ένα εργαλείο για να κρατάτε κρυφές τις πληροφορίες της δραστηριότητας περιήγησής σας και να κρυπτογραφείτε όλα τα δεδομένα.

Ορισμένα μεταδεδομένα ή πληροφορίες ερωτημάτων μπορεί να είναι ορατά στον ISP σας ή σε οποιονδήποτε κατασκοπεύει στο δίκτυό σας.

Ένα VPN παρέχει μια κρυπτογραφημένη σήραγγα που σας προσφέρει απόρρητο και ασφάλεια από όλες τις γωνίες. Εάν κάποιος προσπαθήσει να παρακολουθήσει το δίκτυό σας, δεν μπορεί να βρει τίποτα σχετικά με τη δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο εάν έχετε ενεργοποιημένο ένα VPN.

Με ένα VPN, λαμβάνετε βελτιωμένες δυνατότητες ασφαλείας, όπως διαίρεση σήραγγας, διακόπτης kill και πολλά άλλα. Οι περισσότερες υπηρεσίες DNS δεν σας επιτρέπουν να επιλέξετε μια θέση διακομιστή μεσολάβησης, αλλά με τα VPN, μπορείτε να επιλέξετε τη θέση διακομιστή.

Προσαρμοσμένο DNS έναντι Smart DNS έναντι VPN

Προσαρμοσμένο DNS Έξυπνο DNSVPNAανωνυμίαΚανέναΚανέναΜερικώς | Πλήρης (με ενσωμάτωση Tor) ΑπόρρητοΤα αιτήματα DNS ενδέχεται να μην είναι κρυπτογραφημένα. Έτσι, ο ISP σας μπορεί να δει όλη τη δραστηριότητα περιήγησής σας. Το Smart DNS κρυπτογραφεί αιτήματα για να παρέχει προστασία απορρήτου. Ελάχιστες πληροφορίες διαρρέουν όταν η κυκλοφορία ελέγχεται από τους ISP.VPN κρυπτογραφούν ολόκληρη τη δραστηριότητα του δικτύου σας. Έτσι, ο ISP σας δεν μπορεί να δει τίποτα που κάνετε, εκτός από το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε VPN.SecurityΔεν υπάρχουν ειδικές λειτουργίες ασφαλείας διαθέσιμες εκτός συσκευασίας.

Δεν μπορεί να προστατεύσει το δίκτυό σας σε δημόσιο Wi-Fi.

Το Smart DNS μπορεί να προσφέρει λειτουργίες για τον εντοπισμό/αποκλεισμό κακόβουλων ιστότοπων.

Δεν μπορεί να προστατεύσει το δίκτυό σας σε δημόσιο Wi-Fi.

Τα VPN παρέχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού κακόβουλων ιστότοπων και ιχνηλατών.

  Τι σημαίνει για εσάς η συγχώνευση NordVPN και Surfshark;

Μπορεί να σας κρατήσει προστατευμένους στο δημόσιο Wi-Fi.

Καταγραφή Ορισμένες υπηρεσίες DNS ενδέχεται να συλλέγουν τα δεδομένα σας. Ορισμένες υπηρεσίες έξυπνου DNS ενδέχεται να συλλέγουν τα δεδομένα σας. Μια καλή υπηρεσία VPN (με ανεξάρτητους ελέγχους ασφαλείας) δεν συλλέγει τα δεδομένα σας. Το PriceMost είναι δωρεάν στη χρήσηPaidFree ή PaidSpeedΜπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ταχύτητας του διαδικτύου.Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση ταχύτητα διαδικτύου. Ένα VPN τείνει να επιβραδύνει την ταχύτητα διαδικτύου σας (διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία διακομιστή που επιλέγετε). Εφαρμογή Δεν χρειάζεστε εφαρμογή. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή (αλλά δεν είναι το ίδιο με ένα VPN). Μπορείτε να το διαμορφώσετε σε έναν υποστηριζόμενο δρομολογητή ή να εγκαταστήσετε εφαρμογές σε συμβατές συσκευές.ΠαραδείγματαOpenDNS, Cloudflare, Dynu DNS και Google DNSControlD, NextDNS και UnlocatorExpressVPN και NordVPN

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN, ένα προσαρμοσμένο DNS ή ένα Smart DNS;

Τώρα που γνωρίζετε τις διαφορές, ποιες θα μπορούσαν να είναι οι περιπτώσεις χρήσης για τη χρήση οποιουδήποτε από αυτά;

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές ιδέες:

1. Προσαρμοσμένο DNS: Εάν θέλετε να κάνετε την εμπειρία σας στο διαδίκτυο πιο αποκριτική (λίγο πιο γρήγορη) με κάποιο πρόσθετο απόρρητο χωρίς να ξοδέψετε ούτε μια δεκάρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν προσαρμοσμένο διακομιστή DNS.

Επιπλέον, εάν θέλετε να επιβάλλετε κανόνες φιλτραρίσματος στο δίκτυό σας για να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή και να περιορίσετε τα παιδιά από διαδικτυακούς πόρους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προσαρμοσμένο DNS.

2. Έξυπνο DNS: Εάν θέλετε έναν ταχύτερο διακομιστή DNS εστιασμένο στο απόρρητο με κανόνες φιλτραρίσματος και δυνατότητες, όπως η κατάργηση αποκλεισμού της πρόσβασης σε ορισμένες υπηρεσίες, ένα Smart DNS θα σας βοηθήσει.

Ορισμένες υπηρεσίες Smart DNS σάς επιτρέπουν επίσης να επιλέξετε τη θέση του διακομιστή μεσολάβησης, ενώ σας παρέχουν λεπτομερή στοιχεία ελέγχου για να τον συντονίσετε ως ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας δικτύου. Έτσι, εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Netflix από οποιαδήποτε χώρα ή να αντισταθείτε στη λογοκρισία στη χώρα σας, ένα Smart DNS μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

3. VPN: Αν θέλετε πλήρη προστασία δικτύου, να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας και να αποτρέψετε τον ISP σας να μάθει για τις συνήθειες περιήγησής σας, το VPN είναι το καλύτερο εργαλείο.

Ενώ τα VPN επιβραδύνουν τις ταχύτητες του διαδικτύου σας, σας προσφέρουν λειτουργίες όπως το μπλοκάρισμα των ιχνηλατών για να κάνετε την εμπειρία σας στον ιστό φιλική προς το απόρρητο. Ορισμένα VPN προσφέρουν επίσης ενσωμάτωση δικτύου Tor, η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει τη δραστηριότητα περιήγησής σας πιο ιδιωτική.

Πότε το χρησιμοποιώ;

Στην περίπτωση χρήσης μου, συνεχίζω να μετακινούμαι/εναλλάσσομαι μεταξύ τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις μου.

Για παράδειγμα, για να ξεμπλοκάρω τοποθεσίες και να αποτρέψω τον ISP μου από την κατασκοπεία σε κάποιο βαθμό, χρησιμοποιώ μια υπηρεσία DNS που κρυπτογραφεί όλα τα αιτήματα (και υποστηρίζει DNS-over-HTTP) όπως το NextDNS.

Έχω ήδη πρόσβαση σε μια υπηρεσία VPN, αλλά εξακολουθώ να επιλέγω ένα Smart DNS όταν χρειάζομαι γρήγορες ταχύτητες Διαδικτύου και λίγη προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σίγουρα, γνωρίζω ότι ένα Smart DNS δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ασφάλεια ενός VPN, αλλά δεν χρειάζεται να έχουν όλοι ένα VPN ενεργοποιημένο συνεχώς.

Αποφεύγω να χρησιμοποιώ ένα VPN όταν χρησιμοποιώ διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες πληρωμών.

Μερικές φορές χρησιμοποιώ το VPN για να αποκτήσω πρόσβαση σε υπηρεσίες ροής για διαφορετική βιβλιοθήκη περιεχομένου. Θεωρώ επίσης χρήσιμο να κατεβάζω κάτι πιο γρήγορα όταν η προεπιλεγμένη ταχύτητα λήψης για ένα συγκεκριμένο αρχείο είναι απίστευτα αργή.

Απλώς πρέπει να αλλάξετε τη θέση του διακομιστή και να δοκιμάσετε ξανά τη λήψη για να έχετε πιθανώς μεγαλύτερη ταχύτητα.

  Το ExpressVPN λειτουργεί με το Netflix in 2024 (Μάιος) (αντιμετώπιση προβλημάτων και επιδιόρθωση)

Για να μην ξεχνάμε – η χρήση VPN είναι κυρίως για τον επιτραπέζιο υπολογιστή μου και το χρησιμοποιώ σπάνια για το smartphone μου, δεδομένου ότι καταναλώνει πολλή μπαταρία. Επομένως, θα πρότεινα να επιμείνετε σε ένα καλό DNS με επίκεντρο το απόρρητο για το κινητό σας, εάν θέλετε καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και λίγη βελτιωμένη προστασία.

Φυσικά, εάν το μοντέλο απειλής σας (η όρεξή σας για ασφάλεια) είναι απαιτητικό, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα VPN αντί για οτιδήποτε άλλο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχετε μια ιδέα για όλα τα διαφορετικά εργαλεία που σας βοηθούν να βελτιώσετε το ψηφιακό σας απόρρητο και την ασφάλειά σας, επιτρέψτε μου να επισημάνω ορισμένες δημοφιλείς υπηρεσίες:

Δυναμικοί πάροχοι DNS

Με ένα Dynamic DNS, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εύκολο στην απομνημόνευση όνομα όπου πρέπει να δείξετε σε δυναμικές διευθύνσεις IP. Προσαρμοσμένο για webmasters και χρήστες με κάμερες ασφαλείας, πολλαπλά σημεία πρόσβασης και πολλά άλλα.

#1. Dynu

Dynu είναι μια εντελώς δωρεάν δυναμική υπηρεσία DNS με πίνακα ελέγχου.

Είναι απόλυτα κατάλληλο για webmasters να το χρησιμοποιούν με τον ιστότοπό τους για να εξασφαλίσουν καλό χρόνο λειτουργίας.

#2. Χωρίς IP

Χωρίς IP είναι ένας ακόμη δωρεάν πάροχος δυναμικού DNS για χρήστες που θέλουν να ρυθμίσουν μια κάμερα ασφαλείας ή να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε έναν υπολογιστή.

Παρέχει επίσης μια ξεχωριστή προσφορά VPN εάν ενδιαφέρεστε.

Έξυπνοι πάροχοι DNS

Αυτές οι υπηρεσίες DNS σάς προσφέρουν τις καλύτερες δυνατότητες που μπορείτε να βρείτε σε ένα Smart DNS:

#1. Unlocator

Unlocator είναι ένα εντυπωσιακό Smart DNS που παρέχει όλα τα καλούδια που χρειάζεστε για μια ιδιωτική εμπειρία web. Μπορείτε να αποκτήσετε μια βελτιωμένη εμπειρία ταχύτητας Διαδικτύου με αυτό.

Αν και δεν είναι προσανατολισμένο στην προσθήκη κανόνων φιλτραρίσματος, σας βοηθά να ξεμπλοκάρετε υπηρεσίες ροής ή κανάλια.

Η υπηρεσία υποστηρίζει όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Android, iOS, Windows, Amazon και macOS.

#2. KeepSolid

KeepSolid επικεντρώνεται στην απεμπλοκή ιστοτόπων ροής βίντεο. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι στοχεύει στην παροχή μιας ταχύτερης εμπειρίας στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να επιλέξετε μια δοκιμή για να ξεκινήσετε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε την εφαρμογή του, διαθέσιμη για Android, iOS, macOS και Windows.

Πάροχοι VPN

Μπορείτε να περιμένετε το καλύτερο από την ασφάλεια και το απόρρητο VPN με ορισμένες από αυτές τις πλατφόρμες:

#1. ExpressVPN

Το ExpressVPN είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς παρόχους VPN για την ταχύτητα και τις τοποθεσίες διακομιστών του.

Σε σύγκριση με τα περισσότερα VPN, το ExpressVPN καταφέρνει να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις ταχύτητες του διαδικτύου σας παρέχοντας παράλληλα μια ασφαλή και ασφαλή εμπειρία.

Εκτός από τη μεγάλη λίστα με τοποθεσίες διακομιστών, υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των δρομολογητών και του Linux.

Για να μην ξεχνάμε, το ExpressVPN είναι γνωστό για την άμεση υποστήριξη πελατών του όταν το χρειάζεστε.

#2. NordVPN

Το NordVPN είναι ένα VPN πλούσιο σε χαρακτηριστικά με δυνατότητες ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού και αποκλεισμού ιχνηλατών.

Αν και δεν προσφέρει υποστήριξη πελατών 24×7, λαμβάνετε πολλές προσφορές για την υπηρεσία κατά τη διάρκεια του έτους.

Μπορείτε επίσης να το ρυθμίσετε σε δρομολογητή ή να το εγκαταστήσετε σε συσκευές όπως iOS, Android, Windows, macOS και Linux.

Τυλίγοντας

Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ προσαρμοσμένο DNS ή VPN, σας προτείνω να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας ένα δωρεάν DNS που εστιάζει στο απόρρητο, όπως το Cloudflare ή το Quad9. Και στη συνέχεια εξερευνήστε άλλες διαθέσιμες επιλογές.

Εάν χρειάζεστε δυναμικές διευθύνσεις IP, μπορείτε να ακολουθήσετε τις προτεινόμενες επιλογές μας παραπάνω.

Για τους χρήστες που θέλουν να ξεμπλοκάρουν τους περιορισμούς πρόσβασης σε υπηρεσίες ροής, θα πρέπει να αρκεί οποιοδήποτε Smart DNS.

Αλλά, εάν θέλετε πλήρη προστασία για το δίκτυό σας και το ψηφιακό απόρρητο, ένα VPN όπως το ExpressVPN είναι απαραίτητο.

Στη συνέχεια, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μερικά καλύτερα VPN για επιχειρήσεις για να προστατεύσετε το δίκτυό σας και τα δεδομένα σας.