Τι είναι τα Bitcoin NFT/Ordinals και πώς λειτουργούν;

Τα Bitcoin NFTs/Ordinals είναι ένα καυτό θέμα στην κοινότητα κρυπτογράφησης. Σε αυτό το άρθρο, θα σας απλοποιήσουμε αυτό το θέμα.

Το Ethereum, το Solana και το Polygon είναι τα αγαπημένα blockchains για τους προγραμματιστές NFT για τη δημιουργία συλλογών NFT. Ωστόσο, η εισαγωγή των Bitcoin NFTs/Ordinals παρείχε την είσοδο του Bitcoin blockchain στον κόσμο του NFT.

Κατά τη στιγμή της γραφής, οι επιγραφές του Bitcoin Ordinals έχουν διασταυρωθεί 35 εκατ. Επιπλέον, οι τακτικές αμοιβές που δημιουργούνται είναι κοντά στα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το Bitcoin Ordinals; Είναι απλώς άλλο ένα τσιτάτο από τον χώρο της κρυπτογράφησης; Ας μπούμε σε αυτό αμέσως!

Τι είναι τα Bitcoin NFT/ Ordinals;

Bitcoins NFTs ή Ordinals είναι ένα πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε για να εγγράψει NFT στην αλυσίδα μπλοκ Bitcoin. Αυτό το καινοτόμο πρωτόκολλο αναπτύχθηκε από έναν μηχανικό λογισμικού και λάτρη του Bitcoin, τον Casey Rodarmor, τον Ιανουάριο του 2023.

Πριν από την εισαγωγή των Ordinals, ήταν δύσκολο να κόψουμε NFT στο blockchain Bitcoin. Συγκεκριμένα, η περιορισμένη λειτουργικότητα του έξυπνου συμβολαίου του Bitcoin περιόρισε τους προγραμματιστές από την ανάπτυξη έργων NFT στο blockchain του Bitcoin.

Επιπλέον, υπήρχε επίσης ο περιορισμός των προτύπων συμβολαίων που υποστήριζαν την κοπή των NFT. Για παράδειγμα, το blockchain του Ethereum χρησιμοποιεί το ERC-721 ως πρότυπο διακριτικού για τα NFT του.

Επιπλέον, το Bitcoin Ordinals συνοδεύεται από διάφορες περιπτώσεις χρήσης, όπως:

  • Metaverse: Avatars ή εικονικές περιοχές μπορούν να παρέχονται στους χρήστες Metaverse με τη μορφή Bitcoin NFT. Επιπλέον, μπορείτε να πουλήσετε αυτά τα NFT σε αγορές για άλλα κρυπτονομίσματα.
  • Crypto Gaming: Τα Bitcoin NFT μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ψηφιακά στοιχεία εντός του παιχνιδιού, όπως χαρακτήρες παιχνιδιών, αξεσουάρ, αυτοκίνητα και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το NFT για να αναβαθμίσετε το επίπεδο παιχνιδιού σας ή να βελτιώσετε τα αξεσουάρ σας στο παιχνίδι.
  • Real Estate: Το tokenization των ακινήτων κερδίζει δημοτικότητα και τα Bitcoin NFTs έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν την ιδιοκτησία ενός ακινήτου. Επιπλέον, μπορείτε εύκολα να μεταβιβάσετε την ιδιοκτησία σε άλλο άτομο αμέσως.
  • Μουσική και Τέχνη: Η μεγάλη διαθεσιμότητα αποθήκευσης επιτρέπει στους δημιουργούς να μετατρέψουν τη μουσική ή τη μορφή τέχνης τους ως Bitcoin NFT. Επιπλέον, αυτή η μετατροπή βοηθά τους δημιουργούς να αποκτήσουν έκθεση στην κοινότητα κρυπτογράφησης.
  Τα καλύτερα αξεσουάρ πικάπ για τους λάτρεις του βινυλίου

Με τη βοήθεια των Ordinals, μπορείτε να κόψετε τα αγαπημένα σας NFT στο δίκτυό σας Bitcoin. Πώς όμως λειτουργεί αυτό το πρωτόκολλο; Ας το καταλάβουμε.

Πώς λειτουργούν τα Bitcoin Ordinals;

Τα Bitcoin Ordinals προέρχονται από τη Ordinal Theory, η οποία εκχωρεί έναν συγκεκριμένο σειριακό αριθμό για την εμπορία και την παρακολούθηση ψηφιακών συλλεκτικών στοιχείων όπως τα NFT. Επιπλέον, αυτή η θεωρία παρέχει ατομικές ταυτότητες για τη μικρότερη μονάδα Bitcoin, το satoshi (1 Bitcoin (BTC) = 100 εκατομμύρια satoshis).

Με απλούστερους όρους, αυτό το τακτικό πρωτόκολλο επιτρέπει στους υπαλλήλους NFT να δημιουργούν μοναδικά satoshi που είναι μη ανταλλάξιμα ή αναντικατάστατα. Αυτά τα satoshi δημιουργούνται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται επιγραφή.

Η αρίθμηση των satoshis βασίζεται στη σειρά εξόρυξής τους. Για παράδειγμα, ο τακτικός αριθμός του πρώτου satoshi από το πρώτο μπλοκ είναι “μηδέν” και ο δεύτερος από το ίδιο μπλοκ είναι “ένα”.

Επιπλέον, τα Ordinals εγγράφονται απευθείας στο blockchain του Bitcoin. Επομένως, δεν απαιτεί ξεχωριστά tokens ή sidechains όπως NFT άλλων blockchain.

Πώς επαληθεύεται η ταυτότητα των τακτικών NFT;

Δεν υπάρχει ούτε μία άμεση μέθοδος για τον έλεγχο ταυτότητας των NFT Bitcoin σας. Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα για να επαληθεύσετε την αυθεντικότητα ενός Ordinal NFT.

Βήμα 1: Επιλέξτε το αγαπημένο σας Bitcoin NFT από οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες αγορές NFT. Για παράδειγμα, ας πάρουμε την περίπτωση του Bitcoin Frog (#6582) που διατίθεται στο Magic Eden.

Βήμα 2: Στη συνέχεια, βρείτε το “Inscription ID” αυτού του Bitcoin NFT από την ενότητα “Λεπτομέρειες”.

Βήμα 3: Σημειώστε ή αντιγράψτε το αναγνωριστικό επιγραφής ανάλογα με την άνεσή σας.

Βήμα 4: Στη συνέχεια, επισκεφθείτε ordinals.com από το πρόγραμμα περιήγησής σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφτεί αυτόν ακριβώς τον ιστότοπο, καθώς οι απατεώνες ενδέχεται να δημιουργήσουν παρόμοιους ψεύτικους ιστότοπους.

Βήμα 5: Στη συνέχεια, εισαγάγετε ή επικολλήστε το αναγνωριστικό επιγραφής του NFT στη γραμμή αναζήτησης και κάντε κλικ στην «Αναζήτηση».

Βήμα 6: Τώρα, θα λάβετε τις πλήρεις λεπτομέρειες του Bitcoin NFT, συμπεριλαμβανομένων του τύπου περιεχομένου, της χρονικής σφραγίδας, των τελών και άλλων.

Βήμα 7: Τέλος, συγκρίνετε τη διεύθυνση πορτοφολιού του ιδιοκτήτη. Εάν και οι δύο διευθύνσεις πορτοφολιού από το Magic Eden και το ordinals.com είναι ίδιες, τότε αυτό το NFT μπορεί να θεωρηθεί αυθεντικό.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια μέθοδο με οποιαδήποτε άλλη αγορά NFT που υποστηρίζει τα Bitcoin Ordinals.

Πλεονεκτήματα των τακτικών NFT

Αρχικά, ας συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα των Ordinal NFTs:

#1. Ζήτηση της αγοράς

Ο χώρος κρυπτογράφησης γνώρισε υψηλή ζήτηση όσον αφορά τα Ordinal NFT. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα NFT αναμένεται να τοποθετηθούν στη λίστα με τις κορυφαίες συλλογές NFT.

Επιπλέον, η υψηλότερη ζήτηση στην αγορά συμβάλλει στην αύξηση της ρευστότητας των NFTs. Επομένως, θα μπορείτε να ανταλλάσσετε ομαλά τα Bitcoin NFTs σας.

  Ποιο είναι το καλύτερο Value for Money;

#2. Περισσότερες ανταμοιβές εξόρυξης

Η μείωση των ανταμοιβών εξόρυξης ήταν πάντα μια ανησυχία για τους εξορύκτες Bitcoin. Τώρα, τα Ordinal NFT τείνουν να παρέχουν περισσότερες χρεώσεις για τους εξορύκτες του blockchain Bitcoin.

Επιπλέον, ενθαρρύνει περισσότερους ανθρακωρύχους να εισέλθουν στη διαδικασία εξόρυξης, κάτι που τελικά θα ενισχύσει για τα καλά το οικοσύστημα του Bitcoin.

#3. Βελτιώστε την υιοθέτηση NFT

Η εισαγωγή των Ordinal NFTs έχει επίσης τη δυνατότητα να προσθέσει νέους χρήστες NFT. Επιπλέον, η αυθεντικότητα του δικτύου Bitcoin δημιουργεί έναν παράγοντα εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων που είναι νέοι στα NFT.

Για αυτόν τον λόγο, περισσότερες αγορές NFT προσθέτουν Ordinal NFT στη συλλογή τους. Για παράδειγμα, μια από τις κορυφαίες αγορές NFT, Μαγική Εδέμξεκίνησε την αγορά Ordinal NFT.

Επιπλέον, αυτές οι αγορές παραθέτουν επίσης δημοφιλείς συλλογές NFT για να προσελκύσουν νέους χρήστες. Επομένως, μπορείτε να αγοράσετε τις κορυφαίες συλλογές NFT όπως Ordinal Maxi Biz, Goosinals, Bitcoin Frogs, Bitcoin Punks και άλλα.

#4. Θέματα ασφάλειας

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των Ordinal NFTs είναι η υψηλή ασφάλεια του blockchain Bitcoin. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να χειριστεί κανείς το δίκτυο και να παραβιάσει τα δεδομένα των NFT.

Επιπλέον, αυτή η ενισχυμένη ασφάλεια προσθέτει περισσότερη εμπιστοσύνη στους αγοραστές και τους πωλητές NFT στις αγορές. Επίσης, είναι αδύνατο να δημιουργηθούν πλαστά NFT στο blockchain του Bitcoin.

#5. Υψηλή ευελιξία

Τα τακτικά NFT προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία σε ολόκληρο το οικοσύστημα Bitcoin. Μαζί με το Bitcoin (BTC), μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τακτικά NFT για αποθήκευση, πληρωμή και συναλλαγές.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Bitcoin NFTs ως εγγύηση για δανεισμό άλλων περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να προσεγγίσετε το blockchain του Bitcoin για περιπτώσεις πολλαπλών χρήσεων.

Μειονεκτήματα των τακτικών NFT

Τώρα, ας συζητήσουμε τα μειονεκτήματα των Ordinal NFT:

#1. Αργή Ταχύτητα Συναλλαγής

Η αύξηση της επιγραφής Ordinal δημιουργεί δυσκολίες στους τελεστές των κόμβων. Επομένως, αυτοί οι χειριστές δυσκολεύονται να τρέξουν τους πλήρεις κόμβους του δικτύου Bitcoin.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συμφόρηση δικτύου επιβραδύνει την ταχύτητα συναλλαγών του δικτύου Bitcoin. Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα συναλλαγής μειώνεται και χρειάζεται να περιμένει κανείς πολύ περισσότερο για να ολοκληρώσει μια συναλλαγή on-chain.

#2. Ανησυχία απορρήτου

Όταν πραγματοποιείτε μια συναλλαγή χρησιμοποιώντας το δίκτυο Bitcoin, καταγράφεται μόνο η διεύθυνση του έξυπνου συμβολαίου σας. Ως αποτέλεσμα, το κοινό μπορεί να αναγνωρίσει μόνο τη διεύθυνσή σας και η ταυτότητά σας παραμένει ανώνυμη.

Αντίθετα, τα Ordinals παρέχουν έναν μοναδικό σειριακό αριθμό για κάθε satoshi στην πρώτη θέση. Επομένως, είναι ευκολότερο για το κοινό να παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητές σας στην αλυσίδα.

#3. Έλλειψη δικαιωμάτων δημιουργού

Οι δημιουργοί είναι η ραχοκοκαλιά του οικοσυστήματος NFT και τα Bitocin Ordinals δεν διαθέτουν κατάλληλο σύστημα για να ανταμείβουν τους δημιουργούς ή τους καλλιτέχνες τους. Για αυτόν τον λόγο, όσοι δημιουργοί εξαρτώνται από παθητικά δικαιώματα εκμετάλλευσης τείνουν να μένουν μακριά από τα Bitcoin NFT.

  Πώς να κάνετε εγγραφή οθόνης στο iPhone;

Για παράδειγμα, άλλα NFT blockchain επιτρέπουν στους δημιουργούς να επωφεληθούν από τη μεταπώληση των NFT τους. Αυτό το σύστημα βοηθά τους δημιουργούς να παράγουν εισόδημα από κάθε πώληση του NFT τους. Δυστυχώς, αυτή η δημιουργία εισοδήματος δεν λειτουργεί για τα Ordinal NFT.

Bitcoin Ordinals εναντίον Bitcoin Stamps

Τα γραμματόσημα Bitcoin είναι ένας τύπος Bitcoin NFT που έχει γίνει τάση τον τελευταίο καιρό. Ας δούμε τη διαφορά μεταξύ Bitcoin Ordinals και Bitcoin Stamps. Μείνετε συντονισμένοι!

ΠτυχέςBitcoin OrdinalsBitcoin StampsImmutabilityΤα δεδομένα εικόνας βασίζονται στην επικύρωση μάρτυρα, αφήνοντας μια ευκαιρία για παραβιάσεις ασφαλείας λόγω κλαδέματος blockchain. Τα δεδομένα εικόνας αποθηκεύονται στις εξόδους της συναλλαγής. Αυτή η διαδικασία ασφαλίζει το blockchain περιορίζοντας τη δυνατότητα κλαδέματος. Εναλλάξιμα Είναι αδύνατο να αλλάξετε τα Τακτικά NFT αφού δημιουργηθούν. Που σημαίνει ότι είναι εντελώς μη ανταλλάξιμα. Είναι αδύνατο να αλλάξετε τα Τακτικά NFT μόλις δημιουργηθούν. Που σημαίνει ότι είναι εντελώς μη ανταλλάξιμο. Το File TypeOrdinals υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία τύπων δεδομένων. Επομένως, μπορείτε να προσθέσετε εικόνες υψηλής ανάλυσης, βίντεο υψηλής ευκρίνειας, παιχνίδια, έγγραφα, αρχεία ήχου και άλλα. Μπορείτε να προσθέσετε αρχεία σε γραμματόσημα μόνο σε μορφές SVG, PNG και GIF.ΑποθήκευσηΜπορείτε να αποθηκεύσετε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων έως και μεγέθη μπλοκ 4 MB.Εδώ, μπορείτε να αποθηκεύσετε μόνο εικόνες χαμηλού μεγέθους έως 24×24 pixel.

Διαμάχη σχετικά με τα Bitcoin Ordinals

Η εισαγωγή του Bitcoin Ordinals είχε μικτή υποδοχή από την κοινότητα κρυπτογράφησης. Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος αριθμός επικριτών έχει εμφανιστεί ενάντια στην έννοια των Bitcoin NFTs. Ας ελέγξουμε τις κύριες ανησυχίες που εγείρουν οι κριτικοί.

#1. Αντικατάσταση του Bitcoin

Η μη ανταλλάξιμη φύση του satoshi απασχολεί τους κριτικούς. Εδώ, απαιτούν ότι κάθε satoshi πρέπει να εκτιμάται εξίσου χωρίς καμία μοναδική διάκριση.

Κάθε satoshi αντιπροσωπεύει τη βασική μονάδα του Bitcoin και η μετατροπή του σε NFT το καθιστά μοναδικό και σπάνιο. Ως εκ τούτου, οι επικριτές πιστεύουν ότι αυτό θα διαταράξει την ανταλλάξιμη φύση του Bitcoin.

#2. Συμφόρηση δικτύου

Μια ομάδα μελών της κοινότητας υποστηρίζει ότι τα Ordinal NFTs θα αυξήσουν δραστικά τον χώρο μπλοκ Bitcoin. Αυτός ο χώρος μπλοκ έχει περιορισμένη χωρητικότητα για την αποθήκευση δεδομένων συναλλαγών.

Επιπλέον, η ταχύτητα του δικτύου τείνει να μειώνεται με την αύξηση της χρήσης χώρου μπλοκ. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος αναμονής για κάθε συναλλαγή αυξάνεται.

#3. Αυξημένες προμήθειες συναλλαγών

Η αύξηση της συμφόρησης του δικτύου επηρεάζει άμεσα τα τέλη συναλλαγής. Επομένως, οι χρήστες του δικτύου Bitcoin πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα τέλη συναλλαγών.

Τα μέλη της κοινότητας του Bitcoin ανησυχούν ότι τα τέλη συναλλαγής επηρεάζουν όλες τις δραστηριότητές τους γύρω από το οικοσύστημα Bitcoin. Επιπλέον, πιστεύουν ότι η αύξηση της ζήτησης για Ordinal NFTs θα προσθέσει περισσότερο πόνο στην τρέχουσα κατάσταση.

Τελικές σκέψεις

Τα Bitcoin NFT/Ordinals έχουν τεράστιες δυνατότητες να μεταμορφώσουν ολόκληρο τον χώρο NFT. Επιπλέον, αυτά τα NFT προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στο blockchain του Bitcoin.

Η εισαγωγή των NFT που βασίζονται σε Bitcoin έχει επίσης λάβει διάφορες επικρίσεις από την κοινότητα κρυπτογράφησης. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτά τα Bitcoin Ordinals θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη υιοθέτηση των NFT.

Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στα blue chip NFT.