Ένα νέο ασύρματο πρότυπο: Τι είναι το Amazon Sidewalk;

Στο Η ετήσια εκδήλωση υλικού της Amazon, η εταιρεία αποκάλυψε ένα νέο ασύρματο πρότυπο για το Internet of Things και τις smarthome συσκευές που ονομάζεται Sidewalk. Το Sidewalk υπόσχεται μεγαλύτερη εμβέλεια από το Wi-Fi και το Bluetooth με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και πολυπλοκότητα από το 5G.

Τι είναι το Amazon Sidewalk;

Το Sidewalk είναι ένα νέο ασύρματο πρότυπο που η Amazon ελπίζει ότι το smarthome και άλλες συσκευές IoT θα χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνούν αντί για Bluetooth, Wi-Fi, 5G και τα πολλά πρόσθετα πρότυπα εκεί έξω. Το πρόβλημα με τα υπάρχοντα πρότυπα είναι ζήτημα εμβέλειας, πολυπλοκότητας και χρήσης ενέργειας.

Τα περισσότερα από τα τρέχοντα πρότυπα ασύρματης επικοινωνίας δεν μεταδίδονται μακριά και συνήθως περιορίζονται στο σπίτι σας. Αυτά που μπορούν να φτάσουν σε μακρινές αποστάσεις είναι απίστευτα πολύπλοκα στη ρύθμιση. Και η χρήση ενέργειας, ειδικά με συσκευές που τροφοδοτούνται με μπαταρία, είναι πάντα μια ανησυχία.

Η Amazon λέει ότι το Sidewalk λύνει αυτά τα προβλήματα. Βασιζόμενος σε φάσμα χαμηλού εύρους ζώνης 900 MHz, έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και καλύτερη διείσδυση κτιρίων από το Wi-Fi και το Bluetooth. Και, όπως ορισμένες συσκευές Wi-Fi, το Sidewalk σχηματίζει δίκτυα πλέγματος για να επεκτείνει αυτήν την απόσταση. Τα 900 MHz επωφελούνται επίσης από χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και λιγότερη πολυπλοκότητα από ένα κυψελοειδές πρότυπο όπως το 5G.

Με το πρότυπο Sidewalk, η Amazon θέλει να φέρει το smarthome σας έξω, στον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα φάσμα χαμηλής ισχύος, ευρείας εμβέλειας

Τα περισσότερα ασύρματα πρότυπα που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια. Το Wi-FI, το ZigBee και το Z-Wave συνήθως φτάνουν ακριβώς μέσα στο σπίτι σας και ίσως μόλις και μετά βίας στην αυλή σας. Και ακόμη και τότε, συχνά απαιτούν κάποιου είδους επαναλήπτες για να καλύψουν ολόκληρο το σπίτι. Η εμβέλεια του Bluetooth είναι δραστικά μικρότερη, μερικές φορές μετριέται σε ίντσες.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν εναλλακτικό κωδικό πρόσβασης για έναν λογαριασμό Windows 10 Live

Το καλό με τα Wi-Fi, Z-Wave, ZigBee και Bluetooth είναι ότι συνήθως δεν απαιτούν πολλή ισχύ ή ακριβό εξοπλισμό για να χρησιμοποιηθούν. Μερικά από αυτά θα τα πάνε καλά ακόμη και μόνο με την ισχύ της μπαταρίας.
Τα άλλα σημαντικά ασύρματα πρότυπα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές περιστρέφονται γύρω από τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet τους – δηλαδή το LTE και σύντομα το 5G.

Αυτά τα δύο πρότυπα έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από το Wi-Fi ή το Z-Wave, αλλά έχουν κόστος. Ο εξοπλισμός για τη μετάδοση είναι απίστευτα ακριβός (διαθέτετε πύργο LTE;), δύσκολο να συντηρηθεί και απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσει. Δεν είναι κατάλληλο για την αυλή σας, για παράδειγμα.

Το Sidewalk της Amazon στοχεύει να αναδείξει τα καλύτερα και των δύο κόσμων. Η εταιρεία υπόσχεται το πρότυπο θα χρησιμοποιεί σχετικά χαμηλή ισχύ (μετρούμενη σε χρόνια διάρκειας μπαταρίας), αλλά ταυτόχρονα, το δίκτυο θα έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από το Z-Wave ή το ZigBee—έως και μισό μίλι. Η εταιρεία το πετυχαίνει αυτό επαναχρησιμοποιώντας μη αδειοδοτημένο φάσμα, 900 MHz.

Εάν είστε αρκετά μεγάλοι, μπορεί να έχετε ήδη χρησιμοποιήσει μια συσκευή που επικοινωνούσε με το φάσμα των 900 MHz—ασύρματα τηλέφωνα. Τα ραδιόφωνα ερασιτέχνες, όπως τα walkie-talkies, χρησιμοποιούν επίσης την ίδια συχνότητα, και αυτό ακριβώς επειδή τα 900 MHz επωφελούνται από σημαντική εμβέλεια και διείσδυση κτιρίου και χαμηλή χρήση μπαταρίας.

Αλλά σε αντίθεση με τα φορητά ραδιόφωνα ή τα ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές Amazon Sidewalk θα σχηματίσουν ένα δίκτυο πλέγματος, το οποίο με τη σειρά του επεκτείνει ακόμη περισσότερο την εμβέλειά τους. Η εταιρεία έστειλε ήδη συσκευές δοκιμής στους υπαλλήλους και με μόλις 700 κόμβους, το δίκτυο Sidewalk κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής λεκάνης του Λος Άντζελες.

  Πώς να διορθώσετε το BSOD όταν απενεργοποιείτε το Bluetooth στα Windows 10

Ασύρματες συσκευές για έξω από το σπίτι σας

Ο έξυπνος φωτισμός Ring χρησιμοποιεί ήδη το φάσμα των 900 MHz.

Μπορεί να αναρωτιέστε, “και τι;” σε αυτό το σημείο. Χρειαζόμαστε ασύρματες συσκευές που φτάνουν έξω από το σπίτι; Το πιστεύει η Amazon και έχει μερικές συναρπαστικές περιπτώσεις χρήσης. Ένας αισθητήρας επαφής με δυνατότητα πεζοδρομίου θα φτάσει στο γραμματοκιβώτιό σας εάν ζείτε στον ένατο όροφο ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων, για παράδειγμα.

Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να πάρετε μια Ηχώ έξω για ένα μαγείρεμα ή για να απολαύσετε τον καιρό, μπορεί να αντιμετωπίσατε γρήγορα προβλήματα εμβέλειας. Έξω από το σπίτι σας, το Wi-Fi είναι πολύ ανώμαλο. Με ενσωματωμένο ραδιόφωνο 900 MHz, το Echo σας θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με μια συμβατή γέφυρα, η οποία στη συνέχεια παρέχει πρόσβαση στον δρομολογητή Wi-Fi σας.

Η Amazon έχει ήδη ένα άλλο προϊόν στην αγορά που κάνει κάτι παρόμοιο: Δαχτυλίδι Έξυπνος φωτισμός εξωτερικού χώρου. Εξωτερικά, αυτά μοιάζουν με τυπικά φώτα πορείας που κολλάτε γύρω από το πεζοδρόμιο που οδηγεί στην μπροστινή πόρτα. Αλλά τροφοδοτούνται από smarthome, ώστε να μπορείτε να τα ελέγχετε με φωνή ή εφαρμογή.

Όμως, όπως έχουμε ήδη καθορίσει, το Wi-Fi δεν είναι μια αξιόπιστη μέθοδος σύνδεσης για συσκευές στην αυλή σας. Έτσι τα Ring Smart Lights δεν συνδέονται απευθείας στο Wi-Fi σας. Αντίθετα, έχουν ραδιόφωνα συμβατά με 900 MHz. Εγκαθιστάτε τα φώτα και μια γέφυρα στο σπίτι σας. Τα φώτα συνδέονται με τη γέφυρα και η γέφυρα συνδέεται με το W-Fi σας.

Στην εκδήλωση για συσκευές υλικού, η εταιρεία παρουσίασε έναν επερχόμενο ιχνηλάτη κατοικίδιων που ονομάζεται Fetch. Μοιάζει πολύ με μπρελόκ και προσαρμόζεται στο γιακά του κατοικίδιου σας. Όταν ο ιχνηλάτης φεύγει από την προκαθορισμένη γεωγραφική περιοχή, λαμβάνετε μια ειδοποίηση. Θεωρητικά, θα μπορούσατε να παρακολουθείτε το κατοικίδιο ζώο σας καθώς συναντά συσκευές Sidewalk άλλων χρηστών.

  Πληκτρολογήστε γρήγορα ειδικούς χαρακτήρες στα Windows χρησιμοποιώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου

Εταιρείες όπως η Tile και η Trackr έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό δίκτυο crowdsourced για την εύρεση των χαμένων αντικειμένων σας. Αλλά το πρόβλημα ήταν πάντα η εμβέλεια και η ύπαρξη πολλών συσκευών για σύνδεση. Το Sidewalk λύνει τουλάχιστον το πρόβλημα της εμβέλειας και ελπίζει να οδηγήσει στην υιοθέτηση καλύτερα από τα ιχνηλάτες μίας χρήσης.

Τώρα, η Amazon πρέπει απλώς να το κάνει σχετικό

Το Ring Fetch θα χρησιμοποιήσει το Amazon Sidewalk για υποστήριξη ειδοποιήσεων.

Όλα αυτά είναι μια μεγάλη ελπιδοφόρα υπόσχεση σε αυτό το σημείο. Ένα δίκτυο πλέγματος όπως το Sidewalk είναι τόσο καλό όσο ο αριθμός των χρηστών που μπορεί να διεκδικήσει. Το πρότυπο Thread που υποστηρίζεται από την Google, για παράδειγμα, έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το ZigBee και το Z-Wave, αλλά ακόμα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Άρα δεν κάνει καλό σε κανέναν — τουλάχιστον όχι ακόμα.

Το λέει η Amazon θα κυκλοφορήσει ένα SDK το επόμενο έτος και θεωρητικά, οποιοσδήποτε κατασκευαστής θα μπορούσε να συμπεριλάβει ένα ραδιόφωνο 900 MHz στο προϊόν του και να χρησιμοποιήσει το SDK για να προσθέσει συμβατότητα με το Sidewalk. Αλλά, όπως το συνάντησε περίφημα η Microsoft Windows Phone και εφαρμογές, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα με το κοτόπουλο και το αυγό. Οι κατασκευαστές μπορεί να μην είναι διατεθειμένοι να κατασκευάσουν συσκευές Sidewalk εκτός εάν τις αγοράσουν οι καταναλωτές. Ωστόσο, χωρίς να απαιτούνται για αγορά gadgets του Sidewalk, το ενδιαφέρον των καταναλωτών μπορεί να μην αυξηθεί ποτέ.

Η Amazon θα πρέπει να πείσει τους καταναλωτές και για την ασφάλεια, δεδομένου ότι το φάσμα των 900 MHz παρεμποδίζεται εύκολα (πρέπει να λειτουργεί με ραδιόφωνα ερασιτέχνες). Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι το walkie-talkie κάποιου να λαμβάνει τα σήματα της συσκευής σας Fetch.

Εάν όμως η Amazon καταφέρει να πετύχει τους στόχους της, τα έξυπνα σπίτια μας ενδέχεται σύντομα να περιλαμβάνουν περισσότερα από τους τέσσερις τοίχους που ζούμε μέσα μας. Με το είδος της εμβέλειας και της δικτύωσης πλέγματος που προτείνει, ίσως κάποια μέρα να διαβάσετε για έξυπνα χωριά.