Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για το σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης

Με ένα σταθερό σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης, μπορείτε εύκολα να ορίσετε, να τεκμηριώσετε, να ελέγξετε, να καθοδηγήσετε, να εφαρμόσετε και να διαχειριστείτε αλλαγές σε διάφορα στοιχεία του έργου σας.

Απαιτείται για τα συστήματα και τις διαδικασίες μηχανικής διακυβέρνησής σας για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των υπηρεσιών και των πόρων πληροφορικής στον οργανισμό σας.

Η βασική γραμμή ενός σχεδίου διαχείρισης διαμόρφωσης είναι να λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία και να τεκμηριώνει τις λειτουργικές αλληλεξαρτήσεις και τις δυνατότητές τους.

Και για να παρέχετε τις καλύτερες υπηρεσίες πληροφορικής, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες οδηγίες της βιβλιοθήκης υποδομής πληροφορικής (ITIL).

Ένα πλαίσιο ITIL μπορεί να καλύψει διάφορες υπηρεσίες πληροφορικής, όπως δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, υπηρεσίες cloud, ασφάλεια δικτύου, υπηρεσίες διαχειριζόμενης εκτύπωσης, υποστήριξη γραφείου υποστήριξης, συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφορικής και πολλά άλλα. Προσφέρει μια δομημένη και συστηματική προσέγγιση για τη διαχείριση του κινδύνου, την καθιέρωση οικονομικά αποδοτικών πρακτικών και την ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες.

Ας συζητήσουμε το σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης, τα οφέλη, τους στόχους, τα στοιχεία και τις βέλτιστες πρακτικές του.

Τι είναι η Διαχείριση Διαμόρφωσης;

Η διαχείριση διαμόρφωσης περιλαμβάνει τη διατήρηση της συνέπειας της λειτουργικότητας, της απόδοσης και των φυσικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος με τη βοήθεια του σχεδιασμού, των λειτουργικών πληροφοριών και των απαιτήσεών του σε όλο τον κύκλο ζωής του.

Η διαδικασία διαχείρισης διαμόρφωσης περιλαμβάνει πέντε απλά βήματα:

  • Δημιουργία σχεδίου διαχείρισης διαμόρφωσης: Το πρώτο είναι η δημιουργία ενός σχεδίου που εξηγεί τη διαδικασία εγγραφής, διαχείρισης και δοκιμής των διαμορφώσεων του έργου. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια εισαγωγή για κάθε στοιχείο, μια επισκόπηση έργου και στρατηγικές διαχείρισης.
  • Προσδιορίστε τις απαιτήσεις για τη διαμόρφωση: Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα που μπορείτε να κάνετε πραγματοποιώντας μια συνάντηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη σας και εξετάζοντας τα παραδοτέα.
  • Τεκμηρίωση: Αφού έχετε όλες τις απαιτήσεις διαμόρφωσης, μπορείτε να τις τεκμηριώσετε ώστε να μπορείτε να μετρήσετε την πρόοδο συγκρίνοντας τις αλλαγές με τις διαμορφώσεις γραμμής βάσης.
  • Διαμορφώσεις κομματιών: Η παρακολούθηση είναι ένα απαραίτητο βήμα στη διαχείριση διαμόρφωσης, η οποία μπορεί να γίνει με τη λογιστική κατάστασης. Ο κύριος σκοπός πίσω από αυτό είναι να γνωρίζουμε την προηγούμενη και την τρέχουσα έκδοση της διαμόρφωσης.
  • Δοκιμαστική συμμόρφωση: Ένα άλλο κρίσιμο βήμα είναι να ελέγξετε πώς το έργο ή το λογισμικό σας συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις διαμόρφωσης. Με άλλα λόγια, λέγεται έλεγχος. Ο κύριος στόχος πίσω από αυτό το βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι το αποτέλεσμα της εργασίας σας πληροί τις απαιτήσεις.

Τι εννοείτε με τον όρο Configuration Management Plan;

Είτε είστε μια μικρή επιχείρηση, μια αναπτυσσόμενη εταιρεία ή μια επιχείρηση, η έναρξη ενός έργου απαιτεί από εσάς να ορίσετε ορισμένες συγκεκριμένες διαδικασίες για το έργο σας. Αναλύοντας κάθε διαδικασία, μπορείτε εύκολα να προγραμματίσετε κάθε βήμα.

Εκεί είναι που ένα σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης είναι χρήσιμο για τον έλεγχο, την τεκμηρίωση, τον ορισμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο των αλλαγών σε κάθε στοιχείο του έργου σας. Περιλαμβάνει διαδικασίες και απαιτήσεις που είναι απαραίτητες για τις δραστηριότητές σας διαχείρισης παραμέτρων. Σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε και να διαχειρίζεστε το έργο σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Ο σωστός σχεδιασμός διαμόρφωσης ορίζει τα στοιχεία του έργου σας που μπορούν να διαμορφωθούν και χρειάζονται κάποιες επίσημες αλλαγές. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι χρώμα, μέγεθος, σχήμα, βάρος και υλικά. Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάλογα με τις λειτουργίες τους υπαγορεύουν την ικανότητα κάθε προϊόντος και σας επιτρέπουν να επιτύχετε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

  Ισοσταθμιστής ήχου για όλες τις εφαρμογές μουσικής στο iPhone σας [Jailbreak]

Παράδειγμα: Ας πάρουμε ένα αυτοκίνητο ως παράδειγμα. Οι φυσικές του προδιαγραφές είναι το χρώμα, ο αριθμός των θυρών (τετράθυρο ή δίθυρο) κ.λπ., και οι λειτουργικές προδιαγραφές είναι η δυνατότητα επίτευξης 60 mph σε 5 δευτερόλεπτα, αυτόματο κλείδωμα αυτοκινήτου κ.λπ.

Η διαχείριση διαμόρφωσης περιλαμβάνει πέντε βήματα – σχεδιασμό, αναγνώριση, έλεγχο, λογιστική κατάστασης και έλεγχος. Αυτή η διαδικασία μηχανικής συστημάτων χρησιμοποιείται ευρέως από στρατιωτικούς οργανισμούς για τον έλεγχο και τη διαχείριση αλλαγών σε όλο τον κύκλο ζωής πολύπλοκων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών οχημάτων, συστημάτων πληροφοριών και οπλικών συστημάτων.

Στόχοι ενός Σχεδίου Διαχείρισης Διαμόρφωσης

Η εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης διαμόρφωσης στην επιχείρησή σας λειτουργεί ως ομπρέλα για το έργο σας. Διαχειρίζεται και παρακολουθεί το αναδυόμενο προϊόν ή λογισμικό μαζί με τις εκδόσεις του. Ελέγχει επίσης την καθορισμένη διαμόρφωση του λογισμικού, των εργαλείων και του υλικού καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής.

Πρέπει να ακολουθήσετε τη ροή της τεχνολογίας για να σταθείτε στην αγορά και να αποτρέψετε ανεπιθύμητες καταστάσεις και κινδύνους που μπορούν να καταστρέψουν τα περιουσιακά σας στοιχεία. Οι κύριοι στόχοι πίσω από ένα σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης είναι:

  • Κάντε ένα σχέδιο για κάθε στοιχείο με δυνατότητα διαμόρφωσης
  • Απομακρυσμένη διαχείριση συστήματος
  • Μειωμένος χρόνος διακοπής λειτουργίας χρήστη
  • Αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας
  • Ρύθμιση σταθμού εργασίας
  • Υποστήριξη πολλαπλών χρηστών

Γιατί είναι απαραίτητο ένα σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης;

Η διαχείριση διαμόρφωσης απαιτεί έναν μηχανισμό αποθήκευσης και λειτουργίας δεδομένων. Το ITIL εισήγαγε τη νέα ιδέα του συστήματος διαχείρισης διαμόρφωσης (CMS) για να αντικαταστήσει τη βάση δεδομένων διαχείρισης διαμόρφωσης (CMDB).

Ο κύριος λόγος πίσω από αυτό είναι ότι το CMDB δίνει την ιδέα ενός ενιαίου μονολιθικού αποθετηρίου, ενώ το CMS προσφέρει ένα εννοιολογικό σύστημα CMDB. Τα CMDB ενεργούν από κοινού για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της διαδικασίας διακυβέρνησης.

Έτσι, η διαδικασία διαχείρισης διαμόρφωσης, μαζί με το αποθετήριο, το CMS ή το CMDB, αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την αντίθεση και την επικάλυψη δεδομένων. Για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις, εισήχθη ένα σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης που παρέχει έναν τρόπο συμφιλίωσης και συγχώνευσης CI για την παρουσίαση μιας μόνο πηγής αλήθειας.

Ένα σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης εξυπηρετεί τέσσερις βασικούς σκοπούς – παροχή υπηρεσιών, ασφάλεια, συμμόρφωση και συνέπεια. Σκεφτείτε μια κατάσταση όπου ένα παραδοσιακό κέντρο δεδομένων έχει δεκάδες μεταγωγείς δικτύου, φυσικούς διακομιστές, συσκευές αποθήκευσης κ.λπ. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε το περιβάλλον προκειμένου να διασφαλίσετε ότι κάθε εφαρμογή, λειτουργικό σύστημα και συσκευή έχει διαμορφωθεί με αποδεκτό τρόπο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται προβληματικό και περίπλοκο, αλλά ένα σχέδιο διαχείρισης παραμέτρων είναι απαραίτητο για την παροχή μεγαλύτερης συνέπειας στο περιβάλλον πληροφορικής σας. Έτσι, κάθε φορά που μια συσκευή ή μια εφαρμογή απαιτεί αντικατάσταση ή υπηρεσία, ένα ισχυρό σχέδιο παρέχει μια βάση για το ζήτημα και νωρίτερα το αποτέλεσμα θα εμφανιστεί στην οθόνη.

Τα σχέδια διαχείρισης διαμόρφωσης διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον κόσμο μας που βασίζεται στην τεχνολογία. Έχει πολλά οφέλη σε πολλούς τομείς, όπως:

  • Ένα σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης μειώνει τον κίνδυνο παραβιάσεων ασφαλείας και διακοπές λειτουργίας, επιτρέποντάς σας να παρακολουθείτε τις αλλαγές.
  • Παρέχει λεπτομερή γνώση των στοιχείων της διαμόρφωσης, αποφεύγοντας την περιττή αντιγραφή των στοιχείων. Ως εκ τούτου, έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο κόστος.
  • Ένα σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία πελατών και υπαλλήλων εντοπίζοντας και διορθώνοντας άμεσα κακές διαμορφώσεις.
  • Ένα σχέδιο CM ελέγχει αυστηρά τις διαδικασίες ορίζοντας επίσημες πολιτικές που διέπουν την παρακολούθηση της κατάστασης, τον έλεγχο και την αναγνώριση περιουσιακών στοιχείων.
  • Σας βοηθά να εκκαθαρίσετε τη λογιστική κατάστασης και παρέχει καλύτερη διαχείριση έκδοσης.
  • Επιτρέπει την ταχύτερη επαναφορά συσκευών, λειτουργικού συστήματος ή εφαρμογών.
  • Η διαχείριση διαμόρφωσης προσφέρει ταχύτερη επίλυση προβλημάτων και μεγαλύτερη ευελιξία.
  • Σας βοηθά να παρέχετε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
  • Προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, επεκτασιμότητα και ορατότητα σε κάθε διαμορφώσιμο στοιχείο στον οργανισμό σας.

Κύρια στοιχεία και βήματα ενός σχεδίου διαχείρισης διαμόρφωσης

Οι υπηρεσίες πληροφορικής και οι υπηρεσίες υποδομής θα πρέπει πάντα να έχουν μια προσχεδιασμένη δομή για κάθε στοιχείο που εμπλέκεται στη διαδικασία, έτσι ώστε να είναι εύκολο για έναν διαχειριστή έργου ή ενδιαφερόμενο να εντοπίσει, να τεκμηριώσει και να ελέγξει την όλη διαδικασία. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν τομείς για βελτίωση και να αναπτύξουν ένα καλύτερο σχέδιο.

  Post Covid' Special Free Online

Ένα σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης περιλαμβάνει:

  • Πολιτικές, ρόλοι, ευθύνες, πρότυπα, πεδίο εφαρμογής και στόχοι
  • Στοιχεία διαμόρφωσης που, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να περιλαμβάνουν υπηρεσίες πληροφορικής και υποδομής
  • Ο έλεγχος των αλλαγών σε όλες τις διαμορφώσεις
  • Ο τρόπος καταγραφής και αναφοράς της κατάστασης όλων των διαμορφώσιμων στοιχείων
  • Η διαδικασία επαλήθευσης της ορθότητας και πληρότητας όλων των στοιχείων σύμφωνα με τις ανάγκες ιχνηλασιμότητας, ελέγχου και λογοδοσίας
  • Έλεγχος διαμόρφωσης που περιλαμβάνει στοιχεία ελέγχου πρόσβασης, έκδοσης, κατασκευής, προστασίας και απελευθέρωσης.
  • Έλεγχος διεπαφής για καταγραφή, αναγνώριση και διαχείριση πληροφοριών σε ένα κοινό όριο τουλάχιστον δύο οργανισμών, για παράδειγμα, εκδόσεις συστήματος και διεπαφές.
  • Δημιουργία πόρων με σωστό σχεδιασμό για να τεθούν υπό έλεγχο οι διαμορφώσεις όλων των στοιχείων ενεργητικού, με αποτέλεσμα την πλήρη συντήρηση ενός συστήματος διαχείρισης διαμόρφωσης.
  • Η διαχείριση υπεργολάβων και προμηθευτών που εκτελούν τη διαδικασία διαχείρισης.

Έτσι, ο διαχειριστής διαμόρφωσης και ο διαχειριστής του εργαλείου πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για ολόκληρη τη διαδικασία σχεδιασμού:

  • Διατηρήστε το σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης
  • Προσδιορίστε την απαίτηση για ενημέρωση μοντέλου διαμόρφωσης
  • Ελέγξτε την εργασία αλλαγής συστήματος διαχείρισης διαμόρφωσης
  • Ενημερώστε το μοντέλο δεδομένων του συστήματος διαχείρισης διαμόρφωσης
  • Ανιχνεύστε την ανάγκη για νέο τύπο CI
  • Ελέγξτε την απαίτηση για τροποποίηση CI
  • Δημιουργήστε έναν νέο τύπο CI
  • Διαμορφώστε το νέο CI
  • Ελέγξτε εάν απαιτείται ενημέρωση πολιτικής
  • Διατηρήστε τις πολιτικές διαχείρισης διαμόρφωσης
  • Διαμορφώστε τις πολιτικές διαχείρισης διαμόρφωσης
  • Ενημερώστε το σύστημα διαχείρισης διαμόρφωσης

Διάφορα στάδια ενός σχεδίου διαχείρισης διαμόρφωσης

Το σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης μπορεί να βοηθήσει όλους σε ένα έργο να κατανοήσουν τις διαμορφώσεις κάθε στοιχείου που απαιτείται για το έργο. Ως αποτέλεσμα, οι διαχειριστές έργων μπορούν να δημιουργήσουν στρατηγικές για την ομάδα τους για την επίτευξη παραδοτέων για την ολοκλήρωση έργων.

Αυτό βοηθά επίσης τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο και τα παραδοτέα του έργου. Για τέτοιες στρατηγικές, ένας διαχειριστής θα πρέπει να ακολουθήσει τέσσερα στάδια για να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο διαμόρφωσης.

#1. Αναγνώριση των διαμορφώσιμων στοιχείων

Αρχικά, πρέπει να προσδιορίσετε τα διαμορφώσιμα στοιχεία που εμπλέκονται στο έργο σας. Βοηθά στην ανάπτυξη μιας μοναδικής μεθόδου για κάθε μεμονωμένο CI. Με αυτό το στοιχείο, θα γνωρίζετε ποιο στοιχείο τοποθετείται στη διαδικασία διαχείρισης, τα στοιχεία του προϊόντος, τη δομή των στοιχείων και τις εκδόσεις των στοιχείων.

#2. Έλεγχος διαμόρφωσης

Εδώ, θα ελέγχετε τη δραστηριότητα διαχείρισης του προϊόντος ή των παραδοτέων του και τη σχετική τεκμηρίωσή του καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου σας. Με το δεύτερο στάδιο, θα κατανοήσετε τα ελεγχόμενα στοιχεία, τις αλλαγές που μπορούν να ελεγχθούν και ποιος χειρίζεται τις αλλαγές.

#3. Λογιστική κατάστασης

Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει την καταγραφή και την αναφορά των αλλαγών στα στοιχεία. Θα γνωρίσετε την κατάσταση, τις αλλαγές που έχουν γίνει, την ώρα και την τοποθεσία των αλλαγών και τα επηρεαζόμενα στοιχεία.

#4. Έλεγχος και επαλήθευση

Το τελευταίο στάδιο είναι απαραίτητο για την επαλήθευση της ορθότητας του προϊόντος, των εξαρτημάτων και των διαμορφώσεων που εφαρμόζονται για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Αυτό επαληθεύει επίσης εάν οι λογιστικές πληροφορίες κατάστασης είναι σωστές ή όχι. Εκτός από τη διασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων διαμόρφωσης, βοηθά:

  • Διασφαλίστε τις καταχωρημένες, εγκεκριμένες, παρακολουθούμενες, εφαρμοσμένες και αξιολογημένες αλλαγές
  • Μετρήστε την αποτελεσματικότητα του έργου σας

Εφαρμοστέες Περιοχές Σχεδίων Διαχείρισης Διαμόρφωσης

Η διαχείριση διαμόρφωσης είναι απαραίτητη για τις υπηρεσίες πληροφορικής και υποδομής. Ας δούμε μερικούς από τους τομείς όπου η διαχείριση διαμόρφωσης παίζει καθοριστικό ρόλο.

Διαχείριση πηγαίου κώδικα (SCM)

Το SCM είναι ένας τρόπος για πολλούς οργανισμούς να εντοπίζουν τροποποιήσεις στο αποθετήριο πηγαίου κώδικα. Πριν από την εισαγωγή της διαχείρισης πηγαίου κώδικα, οι προγραμματιστές αντιμετώπιζαν δυσκολίες να αποθηκεύσουν ο ένας την εργασία του άλλου χωρίς να το γνωρίζουν.

  Τι είναι ένα Botnet και πώς να παραμείνετε ασφαλείς από ένα

Ο σωστός προγραμματισμός αποτρέπει την απώλεια υπερκόπωσης, την υπεργραφή κ.λπ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της διορατικότητας και της προβολής σε έναν οργανισμό.

Μηχανική Κατασκευών

Η μηχανική κατασκευής παρουσιάζει συχνά προκλήσεις όπως έλλειψη αναπαραγωγιμότητας, πρόσθετο τεχνικό χρέος, ανησυχίες για την ασφάλεια και εξαρτήσεις. Για να ξεπεράσετε τέτοιες προκλήσεις, χρειάζεστε ένα συνεπές περιβάλλον κατασκευής που να περιλαμβάνει μια συστηματική, ενοποιημένη και τυποποιημένη προσέγγιση για τη δημιουργία μιας τακτικής ροής εργασιών.

Διαμόρφωση περιβάλλοντος

Πολλαπλοί προγραμματιστές στην ίδια ομάδα έργου σημαίνουν πολλαπλό καταιγισμό ιδεών και αποκλίνοντα αποτελέσματα. Οι οργανισμοί διαμορφώνουν το περιβάλλον για να μειώσουν τις ασυνέπειες ζητώντας από τους προγραμματιστές να περιοριστούν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία σχεδίασης, όπως ο έλεγχος αλλαγών, η μηχανική έκδοσης και οι αναπτύξεις.

Ορισμένοι σημαντικοί όροι διαχείρισης διαμόρφωσης

Βάση δεδομένων διαχείρισης διαμόρφωσης

Μια βάση δεδομένων διαχείρισης διαμόρφωσης (CMDB) είναι μια κεντρική αποθήκη όλων των δεδομένων που λειτουργεί ως αποθήκη δεδομένων. Αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον πληροφορικής. Επιπλέον, είναι μια απαραίτητη βάση δεδομένων για τη διαχείριση παραμέτρων. Αυτό που ακριβώς κάνει το CMDB είναι να διατηρεί τα δεδομένα των διαμορφώσιμων στοιχείων σε ένα μόνο μέρος.

Εδώ, τα στοιχεία διαμόρφωσης θα μπορούσαν να σημαίνουν έναν διακομιστή, μια εικονική μηχανή, μια εφαρμογή, ένα κοντέινερ, μια λογική κατασκευή όπως ένα χαρτοφυλάκιο και έναν δρομολογητή. Για ένα πλήρως λειτουργικό CMDB, απαιτείται ακρίβεια και συνεχής ενημέρωση.

Βοηθά τις ομάδες πληροφορικής με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας από την εξάλειψη των διακοπών και τη μείωση του χρόνου έως την αποφυγή των προστίμων ασφαλείας και τη διατήρηση των αναφορών καθώς και την παρακολούθηση. Βοηθά περαιτέρω τους διαχειριστές τεχνολογίας να σχεδιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία διαχείρισης διαμόρφωσης με υψηλού επιπέδου εταιρική αρχιτεκτονική και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Έλεγχοι διαμόρφωσης

Ομοίως, οι έλεγχοι διαμόρφωσης βοηθούν στην παρακολούθηση των αλλαγών που πραγματοποιούνται πραγματικά στο εξουσιοδοτημένο προϊόν. Αυτό διασφαλίζει ότι τα στοιχεία διαμόρφωσης πληρούν τις λειτουργικές απαιτήσεις και εμπίπτουν σε βιομηχανικά πρότυπα, κυβερνητικούς νόμους και πολιτικές για συγκεκριμένες εταιρείες.

Το σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης αναλαμβάνει μια στρατηγική ελέγχου διαμόρφωσης για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα και την ορθότητα της διαχείρισης διαμόρφωσης. Καθορίζει επίσης τις ενέργειες και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες που σχετίζονται με τα στοιχεία διαμόρφωσης.

Βέλτιστες πρακτικές για ένα σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης

Για να διασφαλίσετε ότι τα στοιχεία του οργανισμού σας είναι διαθέσιμα συνεχώς και ότι όλα λειτουργούν τέλεια, πρέπει να διαμορφώσετε κάθε στοιχείο εφαρμόζοντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές:

  • Διαδικασίες κάλυψης, άτομα και τεχνολογία: Ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης που περιλαμβάνει διαδικασίες, άτομα και τεχνολογία είναι πολύ πιο σημαντικό από την απλή εκκίνηση και χρήση ενός εργαλείου διαχείρισης.
  • Παρακολούθηση αλλαγών: Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης συνόλων αλλαγών αντί για μεμονωμένα αρχεία για την παρακολούθηση αλλαγών που σχετίζονται με τη διαχείριση διαμόρφωσης. Η αλλαγή ορίζει τις αλλαγές παρακολούθησης σε μια ομάδα δομών καταλόγου, αρχείων, σχολίων δοκιμής μονάδας, αλλαγές περιβάλλοντος, λόγους αλλαγής και πολλά άλλα.
  • Έγκαιρη αναγνώριση και δοκιμή: Υιοθετήστε την προσέγγιση έγκαιρης αναγνώρισης και δοκιμών για την αντιμετώπιση σφαλμάτων και επιβλαβών παλινδρομήσεων στο σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης.
  • Μην αφήνετε τελικά σημεία: Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι ασφάλειας και η πτώση της απόδοσης, οι διαχειριστές πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα εργαλεία και τις διαδικασίες, ώστε οι αλλαγές σε κάθε τελικό σημείο να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά.
  • Δοκιμή απόδοσης: Η παρακολούθηση της απόδοσης είναι απαραίτητη για να βρείτε τις αλλαγές αμέσως. Η δοκιμή απόδοσης σάς δίνει μια συνολική εικόνα για τις πιο πρόσφατες αλλαγές στη λειτουργικότητα του συστήματος.
  • Αποφύγετε τη διόρθωση προβλημάτων με τον κώδικα: Αποφύγετε τη χρήση κώδικα εκτός εάν ορίζεται στο χώρο αποθήκευσης διαχείρισης ρυθμίσεων. Με αυτόν τον τρόπο, οι μελλοντικοί αναθεωρητές δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαίσθητα σφάλματα και διενέξεις κώδικα.

συμπέρασμα

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης διαμόρφωσης είναι ζωτικής σημασίας. Χρειάζεται επαρκείς πόρους, επιφάνεια εργασίας με υψηλή διαμόρφωση και άλλες απαιτήσεις. Επομένως, εάν θέλετε όλα τα συστήματά σας να συμπεριφέρονται βέλτιστα και να έχουν πρόσβαση σε πόρους εν κινήσει, φροντίστε να διατηρήσετε τις διαμορφώσεις σας στην καλύτερη εκδοχή τους.

Μπορείτε να βελτιώσετε την προσέγγιση με τη δημιουργία προτύπων, τη διατήρηση της τεκμηρίωσης, τους ελέγχους ακεραιότητας της διαμόρφωσης, τις διαδικασίες αναβάθμισης, τον έλεγχο των εκδόσεων και πολλά άλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη παραγωγικότητα, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, πιο ευτυχισμένους υπαλλήλους και μια δομημένη βάση δεδομένων.