Τι είναι ένα Botnet και πώς να παραμείνετε ασφαλείς από ένα

Η παραμονή ασφαλής στο διαδίκτυο είναι μια διαρκής αποστολή που απαιτεί από εσάς να μάθετε για νέες απειλές στον κυβερνοχώρο και να βρείτε τρόπους για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή. Από τη μη εξουσιοδοτημένη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έως τα τρωτά σημεία εισβολής σε δημόσια δίκτυα wifi, υπάρχουν πολλές απειλές ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζετε. Ένας τύπος απειλής στον κυβερνοχώρο που έχει γίνει γνωστό πρόσφατα είναι η ύπαρξη botnets. Ένα botnet, από τον όρο δίκτυο ρομπότ, σημαίνει μια ομάδα υπολογιστών που συνδέονται μεταξύ τους και ελέγχονται εξ αποστάσεως από μη εξουσιοδοτημένο άτομο. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο υπολογιστής σας θα μπορούσε να έχει πρόσβαση και να ελέγχεται από κάποιον άλλο για κακόβουλους σκοπούς.

Τα botnet είναι μια ιδιαίτερα ολέθρια μορφή απειλής για την ασφάλεια, καθώς μπορείτε να γίνετε μέλος ενός επιλέγοντας ένα μη ασφαλές VPN – το λογισμικό που υποτίθεται ότι σας κρατά ασφαλείς μπορεί στην πραγματικότητα να σας εκθέσει σε περισσότερους κινδύνους! Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε τι είναι ένα botnet και θα σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τα επικίνδυνα VPN που θα μπορούσαν να σας κάνουν μέρος ενός, στη συνέχεια θα σας προτείνουμε μερικά αξιόπιστα VPN που μπορούν να σας προστατεύσουν από τα botnet. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι ένα botnet και πώς να μείνετε ασφαλείς από ένα.

Πώς λειτουργεί ένα Botnet;

Για να κατανοήσετε γιατί τα botnets αποτελούν απειλή, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι δημιουργούνται από ένα δίκτυο μηχανών που ελέγχονται παράνομα από ένα άτομο ή οργανισμό. Τα μηχανήματα που αποτελούν μέρος ενός botnet μπορεί να περιλαμβάνουν τηλέφωνα και υπολογιστές όπως οι συσκευές που χρησιμοποιείτε προσωπικά, αλλά μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν διακομιστές, δρομολογητές, ακόμη και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως ταμείο καταστημάτων και κάμερες CCTV. Το botnet συνδέει όλες αυτές τις συσκευές μεταξύ τους, έτσι ώστε η συνδυασμένη υπολογιστική τους ισχύς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς του ελεγκτή botnet.

Όταν ένα botnet έχει δημιουργηθεί με την πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές, η συνδυασμένη υπολογιστική τους ισχύς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους αμφίβολους σκοπούς. Μερικές από τις κοινές χρήσεις των botnets περιλαμβάνουν μηχανές σχοινιών σε κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας, στις οποίες ένας ιστότοπος δέχεται επίθεση από εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες μηχανές που προσπαθούν επανειλημμένα να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο ταυτόχρονα, κάτι που προκαλεί τη διακοπή λειτουργίας του διακομιστή. ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία, όπου οι συσκευές χρησιμοποιούνται για την αποστολή χιλιάδων ανεπιθύμητων διαφημιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφαιρώντας ιστοτόπους για διευθύνσεις email. Ορισμένες άλλες χρήσεις των botnet περιλαμβάνουν την απάτη κλικ, στην οποία ένας ιστότοπος που δημιούργησε με μια διαφήμιση σε αυτόν και, στη συνέχεια, οι συσκευές bot χρησιμοποιούνται για να κάνουν κλικ σε αυτήν τη διαφήμιση ξανά και ξανά για εξαπάτηση χρημάτων από τον διαφημιστή ή την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, στην οποία οι υπολογιστικοί κύκλοι είναι χρησιμοποιείται για την εξόρυξη για Bitcoin ή άλλα νομίσματα χωρίς την άδεια του κατόχου της συσκευής.

Ενώ τα botnets δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται συνήθως από εγκληματικές οργανώσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης μερικά νόμιμα botnet, στα οποία οι χρήστες δίνουν άδεια για χρήση μέρους της υπολογιστικής τους ισχύος για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν το [email protected] έργο το οποίο χρησιμοποιεί κύκλους επεξεργασίας από συσκευές εθελοντών για την ανάλυση των μοτίβων αναδίπλωσης πρωτεϊνών με την ελπίδα να βρεθούν νέες θεραπευτικές επιλογές για ασθένειες όπως ο καρκίνος ή το Αλτσχάιμερ. Αυτά τα botnet είναι opt-in, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν επιλέξει και έχουν συμφωνήσει να είναι μέρος τους εθελοντικά. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τον εγκληματικό τύπο των botnet στα οποία οι χρήστες δεν συμμετέχουν και επιλέγουν τα μηχανήματα τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

  Thunderbolt 3 έναντι USB-C: Ποια είναι η διαφορά;

Το πρόβλημα των δωρεάν VPN και Botnet

Έτσι, τώρα που ξέρετε πώς λειτουργεί ένα botnet, ίσως αναρωτιέστε πώς η συσκευή σας θα μπορούσε να γίνει μέρος ενός και πώς μπορείτε να το αποφύγετε. Τα botnet αποτελούσαν λιγότερο πρόβλημα για τους ιδιώτες χρήστες, καθώς στόχευαν ως επί το πλείστον συσκευές που ήταν online αλλά δεν χρησιμοποιούνταν συχνά, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός. Πολλά από τα μηχανήματα που παραβιάστηκαν ήταν διακομιστές ή παλαιότερα μηχανήματα που έμειναν ενεργοποιημένα και συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, αλλά σπάνια χρησιμοποιήθηκαν από πραγματικό άτομο. Αυτό σήμαινε ότι τα botnet ήταν πρόβλημα για τους επαγγελματίες πληροφορικής, αλλά όχι τόσο για τον μέσο χρήστη σας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα botnets έχουν γίνει πιο διαδεδομένα στις συσκευές των χρηστών λόγω της ενσωμάτωσής τους με dodgy δωρεάν υπηρεσίες VPN.

Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα ενός botnet που επηρέασε τους καθημερινούς χρήστες ήταν το δωρεάν VPN Hola. Το Hola ήταν μια πολύ δημοφιλής δωρεάν υπηρεσία VPN που συνιστούσε συχνά σε χρήστες που ήθελαν να παραμείνουν ασφαλείς και ανώνυμοι κατά την περιήγησή τους, αλλά που δεν ήθελαν να πληρώσουν για μια υπηρεσία. Ωστόσο, αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία Hola δεν εισέπραττε πληρωμές από συνδρομές, επομένως έπρεπε να βγάλουν τα χρήματά τους αλλού – και επέλεξαν να το κάνουν υπογράφοντας τους χρήστες τους σε ένα botnet χωρίς να το γνωρίζουν και στη συνέχεια πουλώντας πρόσβαση σε αυτό το botnet σε όποια εταιρεία το ήθελε. Όταν διαπιστώθηκε αυτό το 2015, ανακαλύφθηκε ότι οι συσκευές των χρηστών Hola είχαν χρησιμοποιηθεί για κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας, απάτη κλικ και άλλους αμφίβολους σκοπούς. Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι που μια εταιρεία όπως η Hola που ισχυριζόταν ότι προσφέρει λογισμικό ασφαλείας ήταν τόσο επιβλητική παρέχοντας πρόσβαση στις συσκευές των χρηστών της.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ανυποψίαστοι χρήστες γίνονται συνήθως μέρος ενός botnet. Εγγράφονται για μια δωρεάν υπηρεσία ή προϊόν και δίνουν στο λογισμικό πρόσβαση στις συσκευές τους, στη συνέχεια αυτό το λογισμικό χρησιμοποιείται για κακόβουλους σκοπούς από τις εταιρείες λογισμικού. Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς από τα botnet και να αποτρέψετε τη χρήση των συσκευών σας ως μέρος ενός είναι να προσέχετε τι εγκαθιστάτε στη συσκευή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ερευνήσει οποιοδήποτε λογισμικό εγκαθιστάτε και βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία που κατασκευάζει το λογισμικό είναι νόμιμη και αξιόπιστη. Το πιο σημαντικό, όταν πρόκειται για υπηρεσίες ασφαλείας όπως τα VPN, να θυμάστε ότι αυτά τα πράγματα κοστίζουν χρήματα για να φτιάξετε και να ενημερώσετε, επομένως εάν η εταιρεία δεν εισπράττει τέλη συνδρομής από τους χρήστες της, τότε πρέπει να παίρνουν τα χρήματά τους από αλλού. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν συνιστούμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί δωρεάν VPN και πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να πληρώνετε τα λίγα δολάρια το μήνα για ένα αξιόπιστο και ασφαλές VPN επί πληρωμή.

Τα συνιστώμενα ασφαλή VPN μας

Αν ψάχνετε για ένα VPN και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε ένα καλό και δεν θα καταλήξετε ως μέρος ενός botnet, τότε έχουμε μερικές συμβουλές. Υπάρχουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά που αναζητούμε σε ένα VPN που υποδεικνύουν ότι είναι αξιόπιστο, ασφαλές και θα διατηρήσει τα δεδομένα σας ασφαλή:

Καλές πολιτικές ασφαλείας. Αναζητούμε VPN με κορυφαία χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως η χρήση κρυπτογράφησης 256-bit για τη διατήρηση των δεδομένων σας ασφαλή και μια πολιτική απαγόρευσης καταγραφής προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητό σας.
Γρήγορες ταχύτητες σύνδεσης. Δεν θέλετε συνδέσεις που είναι αργές, καθώς αυτό θα κάνει την περιήγησή σας πολύ λιγότερο ευχάριστη.
Μεγάλο δίκτυο διακομιστών. Για να αξιοποιήσετε στο μέγιστο το VPN σας, θέλετε ένα που προσφέρει μεγάλο αριθμό διακομιστών σε πολλές διαφορετικές χώρες, ώστε να μπορείτε πάντα να βρείτε έναν διακομιστή που να καλύπτει τις ανάγκες σας.
Υποστήριξη για διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Με μία συνδρομή VPN επί πληρωμή, μπορείτε να προστατεύσετε όλες τις συσκευές σας ταυτόχρονα, επομένως αναζητούμε VPN που προσφέρουν υποστήριξη λογισμικού για ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών.

  Σύρετε προς τα αριστερά για να καταργήσετε την εγγραφή σας από ένα ενημερωτικό δελτίο στο iPhone σας

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, ακολουθούν οι προτάσεις μας για VPN που θα σας κρατήσουν ασφαλείς και δεν θα κάνουν ποτέ τη συσκευή σας μέρος ενός botnet:

1. ExpressVPN

Μία από τις πιο γνωστές και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες VPN μεταξύ σοβαρών χρηστών του Διαδικτύου είναι το ExpressVPN. Αυτή η υπηρεσία προσφέρει όχι μόνο αστραπιαίες συνδέσεις αλλά και εξαιρετική ασφάλεια, με τη χρήση κρυπτογράφησης 256-bit και μια πολιτική μη καταγραφής. Υπάρχουν επίσης πρόσθετες δυνατότητες ασφαλείας διαθέσιμες στο λογισμικό, όπως ένας διακόπτης kill για να σας εμποδίσει να στέλνετε δεδομένα μέσω μιας μη κρυπτογραφημένης σύνδεσης κατά λάθος, ένας έλεγχος διεύθυνσης IP για να βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση IP σας είναι κρυμμένη πριν περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και προστασία διαρροής IPv6 για να σε κρατήσω ασφαλή.

Το δίκτυο διακομιστών που διατίθεται στους πελάτες του ExpressVPN είναι πολύ μεγάλο, με περισσότερους από 1000 διακομιστές σε 145 διαφορετικές τοποθεσίες σε 94 χώρες και υπάρχει μια δυνατότητα δοκιμής ταχύτητας που σας βοηθά να βρείτε τον ταχύτερο δυνατό διακομιστή. Το λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί σε συσκευές με Windows, Mac OS, Android, iOS και Linux.

Πλεονεκτήματα
Ξεμπλοκάρει τα αμερικανικά Netflix, iPlayer, Hulu
3.000+ εξαιρετικά γρήγοροι διακομιστές
Επιτρέπεται το torrent/P2P
Αυστηρή πολιτική μη καταγραφής για προσωπικές πληροφορίες
Εξυπηρέτηση Πελατών (24/7 Chat).

Μειονεκτήματα
Επιλογές διαμόρφωσης Power-users.

2. IPVanish

Εάν η μεγαλύτερη ανησυχία σας είναι η ταχύτητα και θέλετε ένα VPN που δεν θα σας επιβραδύνει αλλά που επίσης δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, τότε σας προτείνουμε το IPVanish. Αυτή η υπηρεσία διαθέτει μερικές από τις πιο γρήγορες συνδέσεις που έχουμε συναντήσει, ώστε να μπορείτε να περιηγείστε χωρίς καθυστερήσεις και να κατεβάζετε μεγάλα αρχεία γρήγορα ή να μεταδίδετε εύκολα περιεχόμενο βίντεο υψηλής ευκρίνειας χωρίς προσωρινή αποθήκευση ή καθυστέρηση. Εκτός από την ταχύτητα, το IPVanish διαθέτει ισχυρή ασφάλεια με σκληρή κρυπτογράφηση 256-bit και πολιτική μη καταγραφής, ώστε να μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι διαδικτυακές σας δραστηριότητες δεν θα καταγράφονται.

Το δίκτυο διακομιστών IPVanish καλύπτει περισσότερους από 1000 διακομιστές σε 60 διαφορετικές χώρες. Το λογισμικό έχει πολλές προηγμένες δυνατότητες που το καθιστούν ιδανικό για σοβαρούς χρήστες VPN, όπως διακόπτης kill, αυτόματη επανασύνδεση, προστασία από διαρροές για IPv6 και DNS, περιοδική αλλαγή διεύθυνσης IP και DNS με μη αυτόματο ρυθμιζόμενο. Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό σε συσκευές με Windows, Mac OS, Android, Linux, Windows Phone ή iOS.

3. CyberGhost

Εάν προτιμάτε ένα VPN με εύχρηστη γραφική διεπαφή, τότε προτείνουμε το CyberGhost. Όταν ανοίξετε το λογισμικό, θα δείτε χρωματιστά πλαίσια με σύμβολα που σας επιτρέπουν να επιλέξετε τον κατάλληλο διακομιστή για τις ανάγκες σας. Εάν ανησυχείτε για botnets ή άλλες απειλές ασφαλείας, κάντε κλικ στο Προστασία δικτύου επιλογή στη μέση δεξιά και θα συνδεθείτε σε έναν διακομιστή που θα σας βοηθήσει να σας κρατήσει ασφαλείς από απειλές στον κυβερνοχώρο. Οι συνδέσεις χρησιμοποιούν ισχυρή κρυπτογράφηση 256-bit και δεν υπάρχει πολιτική καταγραφής από την εταιρεία για τη διατήρηση της ανωνυμίας σας.

Το δίκτυο διακομιστών είναι τεράστιο και καλύπτει περισσότερες από 1300 υπηρεσίες σε 30 διαφορετικές χώρες και περιλαμβάνει διακομιστές και επιλογές για ανώνυμη περιήγηση, απεμπλοκή ροής, ανώνυμα torrenting, απεμπλοκή βασικών ιστοτόπων και μια επιλογή να επιλέξετε τον δικό σας διακομιστή για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Το λογισμικό θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα βήματα για να συνδεθείτε στο δίκτυο και να περιηγηθείτε με ασφάλεια, επομένως είναι εξαιρετικό για νέους χρήστες. Το λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί σε συσκευές με Windows, MacOS, iOS και Android.

  Τόσο τοπικές όσο και βασισμένες στο cloud

Πλεονεκτήματα
Ξεμπλοκάρισμα Netflix USA, iPlayer, Amazon Prime, YouTube
Γρήγορες, σταθερές ταχύτητες
Ισχυρά πρότυπα κρυπτογράφησης
Δεν υπάρχει πολιτική καταγραφής
24ωρη υποστήριξη.

Μειονεκτήματα
Δεν είναι δυνατή η κατάργηση του αποκλεισμού ορισμένων δημοφιλών ιστοτόπων ροής.

4. NordVPN

Όσοι χρήστες θέλουν την καλύτερη δυνατή ασφάλεια από το VPN τους θα πρέπει να κοιτάξουν στο NordVPN. Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας αυτής της υπηρεσίας περιλαμβάνουν την τυπική χρήση ισχυρής κρυπτογράφησης 256-bit και καμία πολιτική καταγραφής, αλλά το αστέρι της εκπομπής είναι η δυνατότητα διπλής κρυπτογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα σας κρυπτογραφούνται δύο φορές και αποστέλλονται σε δύο ξεχωριστούς διακομιστές. Τα δύο επίπεδα κρυπτογράφησης είναι πρακτικά αδύνατο να σπάσουν, επομένως γνωρίζετε ότι τα δεδομένα σας θα είναι ασφαλή. Υπάρχουν επίσης περισσότερες δυνατότητες ασφαλείας ενσωματωμένες στο λογισμικό, όπως anti DDoS, αποκλειστική επιλογή διεύθυνσης IP, σουίτα CyberSec anti malware, kill switch και προσαρμοσμένο DNS.

Το δίκτυο διακομιστών καλύπτει περισσότερους από 1000 διακομιστές σε περισσότερες από 60 διαφορετικές χώρες και το λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί σε Windows, Mac OS, Linux, iOS, Chrome OS, Android, iOS και Windows Phone, καθώς και επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης για Firefox και Chrome.

Πλεονεκτήματα
Πολύ οικονομικά σχέδια
Γρήγορες και σταθερές συνδέσεις
Ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας
«Διπλή» προστασία δεδομένων
Διατίθεται υποστήριξη ζωντανής συνομιλίας.

Μειονεκτήματα
Η επεξεργασία της επιστροφής χρημάτων μπορεί να διαρκέσει έως και 30 ημέρες.

5. VyprVPN

Εάν θέλετε ένα VPN που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε δίκτυα με αποκλεισμό VPN, όπως αυτά που βρίσκετε στην Κίνα ή σε άλλες χώρες με υψηλά περιορισμούς, τότε προτείνουμε το VyprVPN. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε δίκτυα με ανίχνευση VPN χάρη σε μια δυνατότητα που ονομάζεται πρωτόκολλο Chameleon. Αυτό λειτουργεί κρυπτογραφώντας όχι μόνο τα δεδομένα σας, αλλά και τα μεταδεδομένα σας – δηλαδή πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και τον προορισμό των πακέτων δεδομένων. Η ανίχνευση VPN λειτουργεί συχνά συγκρίνοντας την προέλευση που αναφέρεται στα μεταδεδομένα με τη φαινομενική προέλευση των δεδομένων και απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύνδεση όπου αυτά τα δύο δεν ταιριάζουν. Κρυπτογραφώντας επίσης τα μεταδεδομένα, μπορείτε να παρακάμψετε αυτόν τον εντοπισμό και να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ακόμη και σε περιορισμένα δίκτυα.

Υπάρχει επίσης ισχυρή κρυπτογράφηση 256-bit και καμία πολιτική καταγραφής που να συμπληρώνει αυτήν τη δυνατότητα ασφαλείας και το δίκτυο διακομιστών καλύπτει περισσότερους από 700 διακομιστές σε 70 διαφορετικές χώρες. Το λογισμικό είναι διαθέσιμο για Windows, Mac, Android και iOS.

συμπέρασμα

Ένα botnet είναι ένα δίκτυο υπολογιστών που έχουν συνδεθεί μεταξύ τους και χρησιμοποιούνται για την επεξεργαστική τους ισχύ χωρίς να γνωρίζουν οι κάτοχοι των συσκευών. Αν και παλαιότερα αυτό ήταν ένα πρόβλημα που επηρέαζε κυρίως διακομιστές και άλλο μη καταναλωτικό υλικό, πιο πρόσφατα τα botnet περιλάμβαναν κινητά τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές και άλλες καταναλωτικές συσκευές. Αυτό οφείλεται σε επικίνδυνες δωρεάν υπηρεσίες VPN που υπονομεύουν την ασφάλεια των συσκευών στις οποίες είναι εγκατεστημένες και πωλούν την πρόσβαση σε αυτά τα μηχανήματα σε αμφίβολες εταιρείες, όπως αυτές που εκτελούν επιθέσεις DDoS ή απάτη κλικ. Ανησυχητικό είναι ότι οι χρήστες συχνά δεν γνωρίζουν καν ότι η συσκευή τους έχει παραβιαστεί και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λογισμικό που έχουν εγκαταστήσει τους κρατά ασφαλείς.

Προκειμένου να προστατευθείτε από το να γίνετε κατά λάθος μέρος ενός botnet, θα πρέπει να προσέχετε ποιο λογισμικό εγκαθιστάτε στη συσκευή σας. Ειδικά όταν πρόκειται για λογισμικό ασφαλείας όπως τα VPN, θα πρέπει πάντα να βεβαιωθείτε ότι εγκαθιστάτε λογισμικό από αξιόπιστες και ανώτερες εταιρείες. Σας προτείνουμε πέντε αξιόπιστες υπηρεσίες VPN επί πληρωμή που θα σας κρατήσουν ασφαλείς και δεν θα επιτρέψουν ποτέ στη συσκευή σας να γίνει μέρος ενός botnet.

Είχατε εμπειρία με τη χρήση της συσκευής σας σε botnet; Ποια μέτρα ασφαλείας παίρνετε για να προστατεύσετε τις συσκευές σας τώρα; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.