Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για λύσεις ασφάλειας δικτύου

Τα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας αυξάνονται και γίνονται πιο περίπλοκα όσο προχωρά η τεχνολογία.

Αν και δεν μπορείτε να εμποδίσετε τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να γίνουν εξυπνότεροι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστήματα ασφαλείας όπως IDS και IPS για να μειώσετε την επιφάνεια της επίθεσης ή ακόμα και να τα αποκλείσετε. Αυτό μας φέρνει στη μάχη – IDS εναντίον IPS για να επιλέξουμε τι είναι καλύτερο για ένα δίκτυο.

Και αν θέλετε την απάντηση σε αυτό, πρέπει να καταλάβετε τι είναι αυτές οι τεχνολογίες στην ουσία τους, πώς λειτουργούν και τους τύπους τους. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για το δίκτυό σας.

Τούτου λεχθέντος, τόσο το IDS όσο και το IPS είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, το καθένα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, αλλά δεν μπορείτε να ρισκάρετε όσον αφορά την ασφάλεια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατέληξα σε αυτήν τη σύγκριση – IDS έναντι IPS για να σας βοηθήσω να κατανοήσετε τις δυνατότητές τους και να βρείτε την καλύτερη λύση για την προστασία του δικτύου σας.

Ας αρχίσει η μάχη!

Πίνακας περιεχομένων

IDS έναντι IPS: Τι είναι;

Πριν ξεκινήσουμε να συγκρίνουμε IDS με IPS, ας μάθουμε αρχικά τι είναι, ξεκινώντας από το IDS.

Τι είναι το IDS;

Ένα σύστημα ανίχνευσης εισβολών (IDS) είναι μια λύση λογισμικού που παρακολουθεί ένα σύστημα ή ένα δίκτυο για εισβολές, παραβιάσεις πολιτικής ή κακόβουλες δραστηριότητες. Και όταν εντοπίσει μια εισβολή ή παραβίαση, το λογισμικό το αναφέρει στον διαχειριστή ή στο προσωπικό ασφαλείας. Τους βοηθά να διερευνήσουν το αναφερόμενο περιστατικό και να λάβουν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.

Αυτή η λύση παθητικής παρακολούθησης μπορεί να σας ειδοποιήσει για τον εντοπισμό μιας απειλής, αλλά δεν μπορεί να λάβει άμεσα μέτρα εναντίον της. Είναι σαν ένα σύστημα ασφαλείας εγκατεστημένο σε ένα κτίριο που μπορεί να ειδοποιήσει τον φύλακα για μια εισερχόμενη απειλή.

Ένα σύστημα IDS στοχεύει στον εντοπισμό μιας απειλής πριν διεισδύσει σε ένα δίκτυο. Σας δίνει τη δύναμη να ρίξετε μια ματιά στο δίκτυό σας χωρίς να εμποδίζετε τη ροή της κυκλοφορίας του δικτύου. Εκτός από τον εντοπισμό παραβιάσεων πολιτικής, μπορεί να προστατεύεται από απειλές όπως διαρροές πληροφοριών, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, σφάλματα διαμόρφωσης, δούρειοι ίπποι και ιούς.

Λειτουργεί καλύτερα όταν δεν θέλετε να εμποδίσετε ή να επιβραδύνετε τη ροή της κυκλοφορίας ακόμα και όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα, αλλά να προστατέψετε τα στοιχεία του δικτύου σας.

Τι είναι το IPS;

Το Σύστημα Πρόληψης Εισβολής (IPS) ονομάζεται επίσης Σύστημα Ανίχνευσης & Πρόληψης Εισβολής (IDPS). Είναι μια λύση λογισμικού που παρακολουθεί ένα σύστημα ή δραστηριότητες δικτύου για κακόβουλα συμβάντα, καταγράφει πληροφορίες σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες, τις αναφέρει στον διαχειριστή ή το προσωπικό ασφαλείας και επιχειρεί να τις σταματήσει ή να τις αποκλείσει.

Αυτό είναι ένα ενεργό σύστημα παρακολούθησης και πρόληψης. Μπορείτε να το θεωρήσετε ως επέκταση του IDS επειδή και οι δύο μέθοδοι παρακολουθούν κακόβουλες δραστηριότητες. Ωστόσο, σε αντίθεση με το IDS, το λογισμικό IPS τοποθετείται πίσω από το τείχος προστασίας του δικτύου επικοινωνώντας σύμφωνα με την εισερχόμενη κίνηση και εμποδίζοντας ή αποτρέποντας τις ανιχνευμένες εισβολές. Σκεφτείτε το ως τον (κυβερνο) φύλακα για το δίκτυό σας.

Κατά τον εντοπισμό μιας απειλής, το IPS μπορεί να προβεί σε διάφορες ενέργειες, όπως αποστολή συναγερμών, απόρριψη εντοπισμένων κακόβουλων πακέτων, αποκλεισμός της κακόβουλης διεύθυνσης IP από την πρόσβαση στο δίκτυο και επαναφορά των συνδέσεων. Επιπλέον, μπορεί επίσης να διορθώσει σφάλματα που σχετίζονται με τον κυκλικό έλεγχο πλεονασμού (CRC), τις ανασυγκροτημένες ροές πακέτων, τον καθαρισμό επιπλέον επιπέδων δικτύου και επιλογών μεταφοράς και τον μετριασμό των σφαλμάτων που σχετίζονται με την ακολουθία TCP.

Το IPS είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, εάν θέλετε να αποκλείσετε επιθέσεις μόλις το σύστημα τις εντοπίσει, ακόμα κι αν πρέπει να κλείσετε όλη την κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων, για ασφάλεια. Στόχος του είναι να μετριάσει τη ζημιά τόσο από εξωτερικές όσο και από εσωτερικές απειλές στο δίκτυό σας.

IDS έναντι IPS: Τύποι

Τύποι IDS

Το IDS χωρίζεται με βάση το πού γίνεται η ανίχνευση απειλών ή ποια μέθοδος ανίχνευσης χρησιμοποιείται. Οι τύποι IDS που βασίζονται στον τόπο ανίχνευσης, π.χ. δίκτυο ή κεντρικός υπολογιστής, είναι:

#1. Συστήματα ανίχνευσης εισβολής δικτύου (NIDS)

Το NIDS είναι μέρος της υποδομής δικτύου, παρακολουθώντας τα πακέτα που ρέουν μέσα από αυτό. Συνυπάρχει με τις συσκευές με δυνατότητα αγγίγματος, ανοίγματος ή κατοπτρισμού όπως διακόπτες. Το NIDS είναι τοποθετημένο σε στρατηγικό(α) σημείο(α) μέσα σε ένα δίκτυο για την παρακολούθηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης κίνησης από όλες τις συνδεδεμένες συσκευές.

Αναλύει την κίνηση που διέρχεται από ολόκληρο το υποδίκτυο, αντιστοιχίζοντας την κίνηση που περνά από τα υποδίκτυα στη γνωστή βιβλιοθήκη επιθέσεων. Μόλις το NIDS εντοπίσει τις επιθέσεις και ανιχνεύσει μια μη φυσιολογική συμπεριφορά, ειδοποιεί τον διαχειριστή του δικτύου.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα NIDS πίσω από τα τείχη προστασίας στο υποδίκτυο και να παρακολουθείτε εάν κάποιος προσπαθεί ή όχι να διεισδύσει στο τείχος προστασίας σας. Το NIDS μπορεί επίσης να συγκρίνει τις υπογραφές παρόμοιων πακέτων με αντίστοιχες εγγραφές για να συνδέσει κακόβουλα πακέτα που εντοπίστηκαν και να τα σταματήσει.

  Το Musiex προσθέτει ένα Banner που βασίζεται σε χειρονομίες με χειριστήρια για την αναπαραγωγή μουσικής [Jailbreak]

Υπάρχουν δύο τύποι NIDS:

  • Το on-line NIDS ή το NIDS σε απευθείας σύνδεση ασχολείται με ένα δίκτυο σε πραγματικό χρόνο. Αναλύει πακέτα Ethernet και εφαρμόζει συγκεκριμένους κανόνες για να προσδιορίσει αν πρόκειται για επίθεση ή όχι.
  • Το NIDS εκτός σύνδεσης ή η λειτουργία πατήματος ασχολείται με τα δεδομένα που συλλέγονται. Περνά τα δεδομένα μέσω ορισμένων διαδικασιών και αποφασίζει το αποτέλεσμα.

Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε το NIDS με άλλες τεχνολογίες ασφαλείας για να αυξήσετε τα ποσοστά πρόβλεψης και ανίχνευσης. Για παράδειγμα, το NIDS που βασίζεται στο Τεχνητό Νευρωνικό Δίκτυο (ANN) μπορεί να αναλύσει τεράστιους όγκους δεδομένων έξυπνα, επειδή η αυτό-οργάνωσή του επιτρέπει στο INS IDS να αναγνωρίζει πιο αποτελεσματικά τα μοτίβα επίθεσης. Μπορεί να προβλέψει επιθέσεις με βάση προηγούμενα λάθη που οδήγησαν στην εισβολή και σας βοηθά να αναπτύξετε ένα σύστημα κερδών σε αρχικό στάδιο.

#2. Συστήματα ανίχνευσης εισβολής που βασίζονται σε κεντρικό υπολογιστή

Τα συστήματα ανίχνευσης εισβολής (HIDS) που βασίζονται σε κεντρικό υπολογιστή είναι η λύση που εκτελείται σε ξεχωριστές συσκευές ή κεντρικούς υπολογιστές σε ένα δίκτυο. Μπορεί να παρακολουθεί μόνο εισερχόμενα και εξερχόμενα πακέτα δεδομένων από τις συνδεδεμένες συσκευές και να ειδοποιεί τον διαχειριστή ή τους χρήστες όταν εντοπίσει ύποπτη δραστηριότητα. Παρακολουθεί κλήσεις συστήματος, αλλαγές αρχείων, αρχεία καταγραφής εφαρμογών κ.λπ.

Το HIDS λαμβάνει στιγμιότυπα των τρεχόντων αρχείων στο σύστημα και τα αντιστοιχίζει με τα προηγούμενα. Εάν διαπιστώσει ότι ένα κρίσιμο αρχείο έχει διαγραφεί ή τροποποιηθεί, το HIDS στέλνει μια ειδοποίηση στον διαχειριστή για να διερευνήσει το ζήτημα.

Για παράδειγμα, το HIDS μπορεί να αναλύσει τα στοιχεία σύνδεσης με κωδικό πρόσβασης και να τα συγκρίνει με γνωστά μοτίβα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση επιθέσεων ωμής βίας και τον εντοπισμό μιας παραβίασης.

Αυτές οι λύσεις IDS χρησιμοποιούνται ευρέως σε κρίσιμες για την αποστολή μηχανές των οποίων οι διαμορφώσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν. Καθώς παρακολουθεί συμβάντα απευθείας σε κεντρικούς υπολογιστές ή συσκευές, μια λύση HIDS μπορεί να εντοπίσει απειλές που μπορεί να χάσει μια λύση NIDS.

Είναι επίσης αποτελεσματικό στον εντοπισμό και την πρόληψη παραβιάσεων της ακεραιότητας όπως οι δούρειοι ίπποι και η εργασία σε κρυπτογραφημένη κίνηση δικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, το HIDS προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα όπως νομικά έγγραφα, πνευματική ιδιοκτησία και προσωπικά δεδομένα.

Εκτός από αυτά, το IDS μπορεί επίσης να είναι και άλλων τύπων, όπως:

  • Περιμετρικό σύστημα ανίχνευσης εισβολής (PIDS): Λειτουργώντας ως η πρώτη γραμμή άμυνας, μπορεί να ανιχνεύσει και να εντοπίσει απόπειρες εισβολής στον κεντρικό διακομιστή. Αυτή η ρύθμιση συνήθως αποτελείται από μια οπτική ίνα ή μια ηλεκτρονική συσκευή που κάθεται στον εικονικό περιμετρικό φράκτη ενός διακομιστή. Όταν αντιλαμβάνεται μια κακόβουλη δραστηριότητα, όπως κάποιος που προσπαθεί να επιχειρήσει πρόσβαση μέσω διαφορετικής μεθόδου, ειδοποιεί τον διαχειριστή.
  • Σύστημα ανίχνευσης εισβολής που βασίζεται σε VM (VMIDS): Αυτές οι λύσεις μπορούν να συνδυάσουν τα IDS που αναφέρονται παραπάνω ή ένα από αυτά. Η διαφορά είναι ότι αναπτύσσεται εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας μια εικονική μηχανή. Είναι σχετικά νέο και χρησιμοποιείται κυρίως από διαχειριζόμενους παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής.

Τύποι IPS

Γενικά, τα συστήματα πρόληψης εισβολής (IPS) είναι τεσσάρων τύπων:

#1. Σύστημα αποτροπής εισβολής βάσει δικτύου (NIPS)

Το NIPS μπορεί να εντοπίσει και να αποτρέψει ύποπτες ή κακόβουλες δραστηριότητες αναλύοντας πακέτα δεδομένων ή ελέγχοντας τη δραστηριότητα πρωτοκόλλου σε ένα δίκτυο. Μπορεί να συλλέξει δεδομένα από το δίκτυο και τον κεντρικό υπολογιστή για να εντοπίσει επιτρεπόμενους κεντρικούς υπολογιστές, λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές στο δίκτυο. Επιπλέον, το NIPS καταγράφει δεδομένα σχετικά με την κανονική κυκλοφορία για την εύρεση αλλαγών από την αρχή.

Αυτή η λύση IPS μετριάζει τις επιθέσεις περιορίζοντας τη χρήση εύρους ζώνης, στέλνοντας συνδέσεις TCP ή απορρίπτοντας πακέτα. Ωστόσο, το NIPS δεν είναι αποτελεσματικό στην ανάλυση της κρυπτογραφημένης κίνησης και στο χειρισμό άμεσων επιθέσεων ή υψηλών φορτίων κυκλοφορίας.

#2. Σύστημα αποτροπής ασύρματης εισβολής (WIPS)

Το WIPS μπορεί να παρακολουθεί ένα ασύρματο δίκτυο για να ανιχνεύει ύποπτη κίνηση ή δραστηριότητες αναλύοντας πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου και λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη ή την κατάργησή τους. Το WIPS υλοποιείται συνήθως επικαλύπτοντας την τρέχουσα υποδομή ασύρματου δικτύου LAN. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να τα αναπτύξετε αυτόνομα και να επιβάλετε μια πολιτική μη ασύρματης σύνδεσης στον οργανισμό σας.

Αυτή η λύση IPS μπορεί να αποτρέψει απειλές όπως ένα εσφαλμένο σημείο πρόσβασης, επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DOS), honeypot, πλαστογράφηση MAC, επιθέσεις man-in-the-middle και πολλά άλλα.

#3. Ανάλυση συμπεριφοράς δικτύου (NBA)

Το NBA εργάζεται σε ανίχνευση βάσει ανωμαλιών, αναζητώντας ανωμαλίες ή αποκλίσεις από την κανονική συμπεριφορά σε ύποπτη συμπεριφορά στο δίκτυο ή στο σύστημα. Επομένως, για να λειτουργήσει, το NBA πρέπει να περάσει από μια περίοδο προπόνησης για να μάθει την κανονική συμπεριφορά ενός δικτύου ή συστήματος.

Μόλις ένα σύστημα NBA μάθει την κανονική συμπεριφορά, μπορεί να εντοπίσει αποκλίσεις και να τις επισημάνει ως ύποπτες. Είναι αποτελεσματικό, αλλά δεν θα λειτουργήσει όσο βρίσκεται ακόμα στη φάση της προπόνησης. Ωστόσο, μόλις αποφοιτήσει, μπορείτε να βασιστείτε σε αυτό.

#4. Συστήματα αποτροπής εισβολής (HIPS) βασισμένα σε κεντρικούς υπολογιστές

Οι λύσεις HIPS μπορούν να παρακολουθούν κρίσιμα συστήματα για κακόβουλες δραστηριότητες και να τις αποτρέπουν αναλύοντας τη συμπεριφορά κώδικα τους. Το καλύτερο γι ‘αυτούς είναι ότι μπορούν επίσης να ανιχνεύουν κρυπτογραφημένες επιθέσεις εκτός από την προστασία ευαίσθητων δεδομένων που σχετίζονται με την προσωπική ταυτότητα και την υγεία από τα συστήματα υποδοχής. Λειτουργεί σε μία μόνο συσκευή και χρησιμοποιείται συχνά με IDS ή IPS που βασίζεται σε δίκτυο.

IDS έναντι IPS: Πώς λειτουργούν;

Υπάρχουν διαφορετικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και την πρόληψη εισβολών για IDS και IPS.

Πώς λειτουργεί ένα IDS;

Το IDS χρησιμοποιεί τρεις μεθόδους ανίχνευσης για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας για κακόβουλες δραστηριότητες:

#1. Ανίχνευση βάσει υπογραφών ή γνώσης

Η ανίχνευση βάσει υπογραφών παρακολουθεί συγκεκριμένα μοτίβα, όπως υπογραφές κυβερνοεπιθέσεων που χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό ή ακολουθίες byte στην κυκλοφορία του δικτύου. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το λογισμικό προστασίας από ιούς όσον αφορά τον εντοπισμό μιας απειλής από την υπογραφή του.

  Ζητήματα ασφάλειας Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και πώς να τα αποτρέψετε

Στην ανίχνευση βάσει υπογραφών, το IDS μπορεί να αναγνωρίσει εύκολα γνωστές απειλές. Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματική σε νέες επιθέσεις χωρίς διαθέσιμα μοτίβα, καθώς αυτή η μέθοδος λειτουργεί αποκλειστικά με βάση προηγούμενα μοτίβα επίθεσης ή υπογραφές.

#2. Ανίχνευση που βασίζεται σε ανωμαλίες ή στη συμπεριφορά

Στην ανίχνευση βάσει ανωμαλιών, το IDS παρακολουθεί παραβιάσεις και εισβολές σε ένα δίκτυο ή σύστημα παρακολουθώντας τα αρχεία καταγραφής του συστήματος και προσδιορίζοντας εάν οποιαδήποτε δραστηριότητα φαίνεται ανώμαλη ή αποκλίνει από την κανονική συμπεριφορά που καθορίζεται για μια συσκευή ή ένα δίκτυο.

Αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να ανιχνεύσει άγνωστες κυβερνοεπιθέσεις. Το IDS μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες μηχανικής μάθησης για να δημιουργήσει ένα μοντέλο αξιόπιστης δραστηριότητας και να το καθιερώσει ως τη βάση για ένα κανονικό μοντέλο συμπεριφοράς για να συγκρίνει νέες δραστηριότητες και να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε αυτά τα μοντέλα με βάση τις συγκεκριμένες διαμορφώσεις υλικού, τις εφαρμογές και τις ανάγκες του συστήματος σας. Ως αποτέλεσμα, τα IDS με ανίχνευση συμπεριφοράς έχουν βελτιωμένες ιδιότητες ασφαλείας από τα IDS που βασίζονται σε υπογραφές. Αν και μερικές φορές μπορεί να εμφανίζει κάποια ψευδώς θετικά στοιχεία, λειτουργεί αποτελεσματικά σε άλλες πτυχές.

#3. Ανίχνευση με βάση τη φήμη

Τα IDS χρησιμοποιώντας μεθόδους ανίχνευσης που βασίζονται στη φήμη, αναγνωρίζουν τις απειλές με βάση τα επίπεδα φήμης τους. Γίνεται με τον εντοπισμό της επικοινωνίας μεταξύ ενός φιλικού κεντρικού υπολογιστή εντός του δικτύου σας και αυτού που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυό σας με βάση τη φήμη του για παραβιάσεις ή κακόβουλες ενέργειες.

Συλλέγει και παρακολουθεί διαφορετικά χαρακτηριστικά αρχείου όπως πηγή, υπογραφή, ηλικία και στατιστικά χρήσης από χρήστες που χρησιμοποιούν το αρχείο. Στη συνέχεια, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μηχανή φήμης με στατιστική ανάλυση και αλγόριθμους για να αναλύσει τα δεδομένα και να καθορίσει εάν είναι απειλητικά ή όχι.

Το IDS που βασίζεται στη φήμη χρησιμοποιείται κυρίως σε λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό προστασίας από ιούς και εφαρμόζεται σε αρχεία δέσμης, εκτελέσιμα αρχεία και άλλα αρχεία που ενδέχεται να φέρουν μη ασφαλή κώδικα.

Πώς λειτουργεί ένα IPS;

Παρόμοια με το IDS, το IPS λειτουργεί επίσης με μεθόδους όπως η ανίχνευση βάσει υπογραφών και ανωμαλίας, εκτός από άλλες μεθόδους.

#1. Ανίχνευση με βάση την υπογραφή

Οι λύσεις IPS που χρησιμοποιούν ανίχνευση βάσει υπογραφών παρακολουθούν πακέτα δεδομένων που εισέρχονται και εξερχόμενα σε ένα δίκτυο και τα συγκρίνουν με προηγούμενα μοτίβα επίθεσης ή υπογραφές. Λειτουργεί σε μια βιβλιοθήκη γνωστών μοτίβων με απειλές που φέρουν κακόβουλο κώδικα. Όταν ανακαλύπτει ένα exploit, καταγράφει και αποθηκεύει την υπογραφή του και το χρησιμοποιεί για περαιτέρω ανίχνευση.

Ένα IPS που βασίζεται σε υπογραφή είναι δύο τύπων:

  • Υπογραφές που αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση: Το IPS προσδιορίζει τις εισβολές αντιστοιχίζοντας υπογραφές με υπογραφή απειλής στο δίκτυο. Όταν βρει ένα ταίρι, προσπαθεί να το μπλοκάρει.
  • Υπογραφές που αντιμετωπίζουν ευπάθειες: Οι χάκερ στοχεύουν υπάρχουσες ευπάθειες στο δίκτυο ή το σύστημά σας και το IPS προσπαθεί να προστατεύσει το δίκτυό σας από αυτές τις απειλές που μπορεί να μην εντοπιστούν.

#2. Ανίχνευση βάσει στατιστικής ανωμαλίας ή ανίχνευσης με βάση τη συμπεριφορά

Τα IDS που χρησιμοποιούν ανίχνευση βάσει στατιστικών ανωμαλιών μπορούν να παρακολουθούν την κυκλοφορία του δικτύου σας για να εντοπίσουν ασυνέπειες ή ανωμαλίες. Ορίζει μια γραμμή βάσης για να ορίσει την κανονική συμπεριφορά για το δίκτυο ή το σύστημα. Με βάση αυτό, το IPS θα συγκρίνει την κίνηση του δικτύου και θα επισημαίνει ύποπτες δραστηριότητες που αποκλίνουν από την κανονική συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, η γραμμή βάσης θα μπορούσε να είναι ένα καθορισμένο εύρος ζώνης ή ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για το δίκτυο. Εάν το IPS διαπιστώσει ότι η κυκλοφορία αυξάνει απότομα το εύρος ζώνης ή ανιχνεύσει διαφορετικό πρωτόκολλο, θα ενεργοποιήσει έναν συναγερμό και θα μπλοκάρει την κυκλοφορία.

Ωστόσο, πρέπει να φροντίσετε να διαμορφώσετε τις γραμμές βάσης έξυπνα για να αποφύγετε τα ψευδώς θετικά.

#3. Stateful Protocol Analysis

Ένα IPS, χρησιμοποιώντας ανάλυση πρωτοκόλλου κατάστασης, ανιχνεύει αποκλίσεις μιας κατάστασης πρωτοκόλλου όπως ανίχνευση βάσει ανωμαλιών. Χρησιμοποιεί προκαθορισμένα καθολικά προφίλ σύμφωνα με αποδεκτές πρακτικές που ορίζονται από τους ηγέτες του κλάδου και τους προμηθευτές.

Για παράδειγμα, το IPS μπορεί να παρακολουθεί αιτήματα με αντίστοιχες απαντήσεις και κάθε αίτημα πρέπει να αποτελείται από προβλέψιμες απαντήσεις. Επισημαίνει απαντήσεις που είναι εκτός των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και τις αναλύει περαιτέρω.

Όταν μια λύση IPS παρακολουθεί τα συστήματα και το δίκτυό σας και εντοπίζει ύποπτη δραστηριότητα, ειδοποιεί και εκτελεί ορισμένες ενέργειες για να αποτρέψει την πρόσβαση στο δίκτυό σας. Να πώς:

  • Ενίσχυση τείχους προστασίας: Το IPS ενδέχεται να εντοπίσει μια ευπάθεια στα τείχη προστασίας σας που άνοιξε το δρόμο για την είσοδο της απειλής στο δίκτυό σας. Για να παρέχει ασφάλεια, το IPS ενδέχεται να αλλάξει τον προγραμματισμό του και να τον ενισχύσει κατά την επίλυση του προβλήματος.
  • Εκκαθάριση συστήματος: Κακόβουλο περιεχόμενο ή κατεστραμμένα αρχεία ενδέχεται να καταστρέψουν το σύστημά σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκτελεί μια σάρωση συστήματος για να το καθαρίσει και να αφαιρέσει το υποκείμενο ζήτημα.
  • Κλείσιμο συνεδριών: Το IPS μπορεί να εντοπίσει πώς έχει συμβεί μια ανωμαλία βρίσκοντας το σημείο εισόδου και αποκλείοντάς το. Για αυτό, μπορεί να αποκλείσει διευθύνσεις IP, να τερματίσει τη συνεδρία TCP κ.λπ.

IDS έναντι IPS: Ομοιότητες και διαφορές

Ομοιότητες μεταξύ IDS και IPS

Οι πρώτες διαδικασίες τόσο για το IDS όσο και για το IPS είναι παρόμοιες. Και οι δύο εντοπίζουν και παρακολουθούν το σύστημα ή το δίκτυο για κακόβουλες δραστηριότητες. Ας δούμε τα κοινά σημεία τους:

  • Οθόνη: Αφού εγκατασταθούν, οι λύσεις IDS και IPS παρακολουθούν ένα δίκτυο ή σύστημα με βάση τις καθορισμένες παραμέτρους. Μπορείτε να ορίσετε αυτές τις παραμέτρους με βάση τις ανάγκες ασφαλείας και την υποδομή δικτύου σας και να τους αφήσετε να επιθεωρήσουν όλη την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση από το δίκτυό σας.
  • Ανίχνευση απειλών: Και οι δύο διαβάζουν όλα τα πακέτα δεδομένων που ρέουν στο δίκτυό σας και συγκρίνουν αυτά τα πακέτα με μια βιβλιοθήκη που περιέχει γνωστές απειλές. Όταν βρίσκουν ένα ταίριασμα, επισημαίνουν αυτό το πακέτο δεδομένων ως κακόβουλο.
  • Μάθετε: Και οι δύο αυτές τεχνολογίες χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες όπως η μηχανική εκμάθηση για να εκπαιδεύονται για μια περίοδο και να κατανοούν τις αναδυόμενες απειλές και τα μοτίβα επιθέσεων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις σύγχρονες απειλές.
  • Καταγραφή: Όταν εντοπίζουν ύποπτη δραστηριότητα, την καταγράφουν μαζί με την απάντηση. Σας βοηθά να κατανοήσετε τον μηχανισμό προστασίας σας, να βρείτε τρωτά σημεία στο σύστημά σας και να εκπαιδεύσετε ανάλογα τα συστήματα ασφαλείας σας.
  • Ειδοποίηση: Μόλις εντοπίσουν μια απειλή, τόσο το IDS όσο και το IPS στέλνουν ειδοποιήσεις στο προσωπικό ασφαλείας. Τους βοηθά να είναι προετοιμασμένοι για κάθε περίσταση και να λάβουν γρήγορα μέτρα.
  Μπορείτε να στείλετε μήνυμα σε κάποιον που αποκλείσατε στο iPhone;

Μέχρι αυτό, το IDS και το IPS λειτουργούν παρόμοια, αλλά αυτό που συμβαίνει μετά τα διαφοροποιεί.

Διαφορά μεταξύ IDS και IPS

Η κύρια διαφορά μεταξύ IDS και IPS είναι ότι το IDS λειτουργεί ως σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης ενώ το IPS λειτουργεί ως σύστημα πρόληψης εκτός από την παρακολούθηση και τον εντοπισμό. Μερικές διαφορές είναι:

  • Απόκριση: Οι λύσεις IDS είναι συστήματα παθητικής ασφάλειας που παρακολουθούν και εντοπίζουν μόνο δίκτυα για κακόβουλες δραστηριότητες. Μπορούν να σας ειδοποιήσουν, αλλά μην προβείτε σε καμία ενέργεια από μόνοι τους για να αποτρέψετε την επίθεση. Ο διαχειριστής του δικτύου ή το προσωπικό ασφαλείας που έχει ανατεθεί πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τον μετριασμό της επίθεσης. Από την άλλη πλευρά, οι λύσεις IPS είναι ενεργά συστήματα ασφαλείας που παρακολουθούν και εντοπίζουν το δίκτυό σας για κακόβουλες δραστηριότητες, ειδοποιούν και αποτρέπουν αυτόματα την επίθεση.
  • Τοποθέτηση: Το IDS τοποθετείται στην άκρη ενός δικτύου για τη συλλογή όλων των συμβάντων και την καταγραφή και τον εντοπισμό παραβιάσεων. Η τοποθέτηση με αυτόν τον τρόπο δίνει στο IDS τη μέγιστη ορατότητα για πακέτα δεδομένων. Το λογισμικό IPS τοποθετείται πίσω από το τείχος προστασίας του δικτύου επικοινωνώντας σε ευθυγράμμιση με την εισερχόμενη κίνηση για να αποτρέπονται καλύτερα οι εισβολές.
  • Μηχανισμός ανίχνευσης: Το IDS χρησιμοποιεί ανίχνευση βάσει υπογραφών, ανίχνευση βάσει ανωμαλιών και ανίχνευση βάσει φήμης για κακόβουλες δραστηριότητες. Η ανίχνευση που βασίζεται στην υπογραφή περιλαμβάνει μόνο υπογραφές που αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση. Από την άλλη πλευρά, το IPS χρησιμοποιεί ανίχνευση βάσει υπογραφών τόσο με υπογραφές που αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση όσο και με υπογραφές που αντιμετωπίζουν ευπάθειες. Επίσης, το IPS χρησιμοποιεί ανίχνευση βάσει στατιστικών ανωμαλιών και ανίχνευση ανάλυσης πρωτοκόλλου κατάστασης.
  • Προστασία: Εάν είστε υπό απειλή, το IDS θα μπορούσε να είναι λιγότερο χρήσιμο καθώς το προσωπικό ασφαλείας σας πρέπει να βρει πώς να ασφαλίσει το δίκτυό σας και να καθαρίσει αμέσως το σύστημα ή το δίκτυο. Το IPS μπορεί να εκτελέσει αυτόματη πρόληψη από μόνο του.
  • Λανθασμένα θετικά: Εάν το IDS δώσει ψευδώς θετικά, μπορεί να βρείτε κάποια ευκολία. Αλλά αν το κάνει το IPS, ολόκληρο το δίκτυο θα υποφέρει καθώς θα χρειαστεί να αποκλείσετε όλη την κίνηση – εισερχόμενη και εξερχόμενη από το δίκτυο.
  • Απόδοση δικτύου: Καθώς το IDS δεν αναπτύσσεται in-line, δεν μειώνει την απόδοση του δικτύου. Ωστόσο, η απόδοση του δικτύου μπορεί να μειωθεί λόγω της επεξεργασίας IPS, η οποία είναι σύμφωνη με την κίνηση.

IDS εναντίον IPS: Γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ενδέχεται να ακούσετε διάφορα περιστατικά παραβιάσεων δεδομένων και παραβιάσεων που συμβαίνουν σχεδόν σε κάθε κλάδο με διαδικτυακή παρουσία. Για αυτό, το IDS και το IPS διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δικτύου και των συστημάτων σας. Δείτε πώς:

Βελτιώστε την Ασφάλεια

Τα συστήματα IDS και IPS χρησιμοποιούν αυτοματισμό για την παρακολούθηση, τον εντοπισμό και την πρόληψη κακόβουλων απειλών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη για να μάθουν μοτίβα και να τα διορθώσουν αποτελεσματικά. Ως αποτέλεσμα, το σύστημά σας είναι ασφαλές από απειλές όπως ιούς, επιθέσεις DOS, κακόβουλο λογισμικό κ.λπ., χωρίς να απαιτεί επιπλέον πόρους.

Επιβολή πολιτικών

Μπορείτε να διαμορφώσετε IDS και IPS με βάση τις ανάγκες του οργανισμού σας και να επιβάλλετε πολιτικές ασφαλείας για το δίκτυό σας, τις οποίες πρέπει να τηρεί κάθε πακέτο που εισέρχεται ή εξέρχεται από το δίκτυο. Σας βοηθά να προστατεύσετε τα συστήματα και το δίκτυό σας και να εντοπίζετε γρήγορα αποκλίσεις εάν κάποιος προσπαθήσει να αποκλείσει τις πολιτικές και να εισβάλει στο δίκτυό σας.

Κανονιστική Συμμόρφωση

Η προστασία δεδομένων είναι σοβαρή στο σύγχρονο τοπίο ασφάλειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φορείς κανονιστικής συμμόρφωσης όπως το HIPAA, ο GDPR κ.λπ., ρυθμίζουν τις εταιρείες και διασφαλίζουν ότι επενδύουν σε τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των δεδομένων πελατών. Εφαρμόζοντας μια λύση IDS και IPS, συμμορφώνεστε με αυτούς τους κανονισμούς και δεν αντιμετωπίζετε νομικά προβλήματα.

Σώζει τη φήμη

Η εφαρμογή τεχνολογιών ασφαλείας όπως το IDS και το IPS δείχνει ότι φροντίζετε να προστατεύετε τα δεδομένα των πελατών σας. Δίνει στην επωνυμία σας καλή εντύπωση στους πελάτες σας και ανεβάζει τη φήμη σας εντός και εκτός του κλάδου σας. Επιπλέον, σώζεστε επίσης από απειλές που ενδέχεται να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες της επιχείρησής σας ή να προκαλέσουν βλάβη στη φήμη.

Μπορούν το IDS και το IPS να συνεργαστούν;

Με μια λέξη, Ναι!

Μπορείτε να αναπτύξετε τόσο IDS όσο και IPS μαζί στο δίκτυό σας. Αναπτύξτε μια λύση IDS για να παρακολουθείτε και να ανιχνεύετε την κυκλοφορία, ενώ παράλληλα θα της δίνετε τη δυνατότητα να κατανοεί πλήρως την κίνηση της κυκλοφορίας μέσα στο δίκτυό σας. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το IPS στο σύστημά σας ως ενεργό μέτρο για την αποφυγή προβλημάτων ασφαλείας στο δίκτυό σας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε επίσης να αποφύγετε εντελώς την επιβάρυνση της επιλογής IDS έναντι IPS.

Επιπλέον, η εφαρμογή και των δύο τεχνολογιών σάς παρέχει πλήρη προστασία για το δίκτυό σας. Μπορείτε να κατανοήσετε τα προηγούμενα μοτίβα επίθεσης για να ορίσετε καλύτερες παραμέτρους και να προετοιμάσετε τα συστήματα ασφαλείας σας να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά.

Μερικοί από τους παρόχους για IDS και IPS είναι οι Okta, Varonis, UpGuard κ.λπ.

IDS έναντι IPS: Τι πρέπει να επιλέξετε; 👈

Η επιλογή IDS έναντι IPS πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις ανάγκες ασφαλείας του οργανισμού σας. Σκεφτείτε πόσο μεγάλο είναι το δίκτυό σας, ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας και πόση προστασία χρειάζεστε για να επιλέξετε αυτό.

Αν ρωτήσετε τι είναι καλύτερο γενικά, πρέπει να είναι IPS καθώς προσφέρει πρόληψη, παρακολούθηση και ανίχνευση. Ωστόσο, θα βοηθούσε εάν επιλέγατε ένα καλύτερο IPS από έναν αξιόπιστο πάροχο, καθώς μπορεί να δείξει ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Καθώς και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Όμως, όπως εξηγήθηκε στην προηγούμενη ενότητα, μπορείτε να αναζητήσετε και τις δύο αυτές λύσεις από έναν αξιόπιστο πάροχο. Θα προσφέρει ανώτερη προστασία στο δίκτυό σας και από την άποψη – ανίχνευση εισβολής και πρόληψη.